Γεννήθηκα στα Γιάννενα, αλλά γαλουχήθηκα στην ΑΣΟΕΕ και στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Απολαμβάνω το καλό φαγητό, τις ταινίες του Al Pacino και τις πάσες του Διαμαντίδη. Λατρεύω το NBA απ’ όταν είπα για πρώτη φορά τις λέξεις Michael και Jordan. Έχω υποσχεθεί πως τη μέρα που οι Celtics ξαναπάρουν πρωτάθλημα θα φορέσω πράσινο κοστούμι..
Σε μια σεζόν που έμοιαζε χαμένη και καταδικασμένη να αποτύχει, η Olimpia Milano δείχνει να έχει γυρίσει το παιχνίδι, να σκαρφαλώνει στην κατάταξη και να βρίσκεται πλέον ένα δυνατό finish μακριά από το να πετύχει το (πριν δύο μήνες) αδιανόητο: την πρόκριση στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας.
13 Ιανουαρίου 2009, τοποθεσία Sacramento. Οι Orlando Magic σπάνε το ρεκόρ του ΝΒΑ με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα σε έναν αγώνα: 23. Ένα ρεκόρ που θα χρειαζόταν να περάσουν εφτά χρόνια, ώσπου έρθουν οι Rockets και το καταρρίψουν με 24 το 2016. Με σημερινούς στατιστικούς όρους το 23 μπορεί να μην μοιάζει κάτι το εξωφρενικό, αλλά για το 2009 ήταν η λαμπρή εξαίρεση. Για τη φετινή σεζόν μόνο, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν υπάρξει ήδη 21 φορές που μια ομάδα ευστόχησε σε 23 τουλάχιστον τρίποντα. Από το 1979 μέχρι το 2009 μόνο μία είχε πάνω από 20. Αρκετά όμως με το context.
“Όποιος λέει ότι ο Ben Simmons είναι point guard, είναι ανόητος”. Τάδε έφη Larry Brown, αν και η αξία αυτής της δήλωσης δεν έχει τόσο να κάνει με το από ποιον, αλλά με το πότε ειπώθηκε. Ο πρώην προπονητής των Sixers (μεταξύ άλλων) διατύπωσε αυτή τη θέση το 2017, πριν ακόμη ο Simmons αγωνιστεί στο πρώτο του ματς με τη Φιλαδέλφεια. Εν έτει 2020 η παραπάνω άποψη κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, ειδικά μετα την όλο και συχνότερη χρησιμοποίηση του Αυστραλού ως “center” (ειδικά όταν λείπει ο Joel Embiid από τα παιχνίδια των Sixers).
Ο Καμερουνέζος Pascal Siakam των πρωταθλητών Raptors μπήκε στην περσινή χρονιά ως ένας παίκτης με μέσους όρους της τάξης των έξι πόντων, τεσσάρων ριμπάουντ και 18% από το τρίποντο. Το τέλος της σεζόν τον βρήκε με περίπου 17 πόντους και 7 ριμπάουντ ανά αγώνα, σουτάροντας με 37% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, νούμερα που του εξασφάλισαν το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη για το 2019. Με τη νέα σεζόν του NBA να έχει μόλις αρχίσει, παρουσιάζουμε έναν παίκτη από κάθε ομάδα (σχεδόν) που έχει μεγάλες πιθανότητες να ανεβάσει – άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο- το παιχνίδι του στο επόμενο επίπεδο. Ιδού!
Στις 26 Μαρτίου του 1979 ο Larry Bird και ο Magic Johnson αναμετρήθηκαν στον τελικό του κολλεγιακού πρωταθλήματος, με το Michigan State να επικρατεί του Indiana State και τον Magic να ανακυρήσσεται σε πολυτιμότερο παίκτη του Final 4. Το παιχνίδι αυτό, πέρα από πιθανότατα το καλύτερο στην ιστορία του NCAA basketball, αποτέλεσε την απαρχή της μεγάλης κόντρας μεταξύ των δύο παικτών που από το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς μεταφέρθηκε στο NBA και θα άλλαζε το τοπίο της λίγκας για πάντα.
Aπόψε ξεκινάει το Final Four της καταπληκτικής γιορτής του κολεγιακού πρωταθλήματος. Χωρίς χρονοτριβή, πάμε να δούμε αναλυτικά τα δύο ζευγάρια.
Η ώρα για το NCAA Tournament έφτασε και το κολεγιακό μπάσκετ για έναν μήνα θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η March Madness είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και δημοφιλή αθλητικά γεγονότα στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν αρκετοί και διαφορετικοί λόγοι για κάποιον να ακολουθήσει τη δράση. Γερή δόση μπάσκετ με πολλά παιχνίδια, εκπλήξεις να σκάνε αναπάντεχα, ανατροπές και μεγάλα καλάθια στη λήξη, μελλοντικοί αστέρες του ΝΒΑ, σπουδαίοι προπονητές, κορυφαία κολεγιακά προγράμματα και φυσικά εκατομμύρια συμπληρωμένα brackets, αναζητώντας ποιος θα έχει τις περισσότερες σωστές προβλέψεις, από τον πρώτο γύρο έως και το final 4.
(φωτό από elite sports)
16 Μαϊου 1999. Μαϊάμι, Φλόριντα. Πέμπτο και καθοριστικό παιχνίδι μεταξύ των Χιτ και των Νικς με 4,5 δευτερόλεπτα στο χρονόμετρο . Οι Νικς είναι πίσω έναν πόντο 76-77(!) και έχουν επαναφορά από την πλάγια γραμμή. Ο Τσάρλι Γουόρντ επαναφέρει την μπάλα, ο Άλαν Χιούστον την υποδέχεται, βγαίνοντας από το σκριν του Γιούιν. Σκύβει για να αποφεύγει δύο αμυντικούς και επιχειρεί το floater. Στεφάνι, ταμπλό… και μέσα. Ο Τζεφ Βαν Γκάντι πανηγυρίζει, οι Νικς προκρίνονται και στη συνέχεια γίνονται η πρώτη 8th seed ομάδα που θα φτάσει μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ. Το σουτ αυτό σημάδεψε με έναν δραματικό τρόπο τις συνεχείς αναμετρήσεις των ΝΥ Νικς και των Μαϊάμι Χιτ, μία από τις μεγαλύτερες αντιπαλότητες που γνώρισε η λίγκα τη δεκαετία του ’90. Πως φτάσαμε όμως σε αυτό το σημείο και τι είχε προηγηθεί;
Ο Μαρκ Κούμπαν (ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς) έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους φαν του Λούκα Ντόντσιτς και με το δίκιο του. Ο Σλοβένος «ρούκι» κάνει μια εντυπωσιακή χρονιά με σπουδαία νούμερα της τάξης των 20π., 7ριμπ., 5 ασίστ και (το σπουδαιότερο) με καθοριστική επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του. Η άμεση προσαρμογή του στο ΝΒΑ νομίζω πως ήταν έκπληξη όχι μόνο για τους αμερικανούς θεατές που τον είχαν παρακολουθήσει από ελάχιστα έως καθόλου, αλλά και για τους περισσότερους Ευρωπαίους που ήταν ήδη εξοικειωμένοι με το παιχνίδι του.
Στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Ο Βασιλιάς πεθαίνει, κεντρικός ήρωας είναι ο Βασιλιάς Μπερανζέ, ο οποίος έχει την ικανότητα να επιβάλλεται στη φύση και – όπως κάθε μονάρχης - να κάνει τους άλλους να υπακούουν στη θέλησή του. Μόλις μαθαίνει ότι θα πεθάνει, χάνει τις φυσικές δυνατότητές του και μαζί τη δύναμη να ελέγχει το περιβάλλον του. Το Βασίλειο γύρω του αρχίζει να καταρρέει, οι χαρακτήρες εξαφανίζονται ένας προς έναν και ο βασιλιάς μένει μόνος στο σκοτάδι.