Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 14:18

Exit the King

Από :

Στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Ο Βασιλιάς πεθαίνει, κεντρικός ήρωας είναι ο Βασιλιάς Μπερανζέ, ο οποίος έχει την ικανότητα να επιβάλλεται στη φύση και – όπως κάθε μονάρχης - να κάνει τους άλλους να υπακούουν στη θέλησή του. Μόλις μαθαίνει ότι θα πεθάνει, χάνει τις φυσικές δυνατότητές του και μαζί τη δύναμη να ελέγχει το περιβάλλον του. Το Βασίλειο γύρω του αρχίζει να καταρρέει, οι χαρακτήρες εξαφανίζονται ένας προς έναν και ο βασιλιάς μένει μόνος στο σκοτάδι.

Στο «Βασίλειο» του Κλίβελαντ με το οποίο και θα ασχοληθούμε, ο King Τζέιμς αποτελεί μια όχι τελείως διαφορετική περίπτωση. Μέχρι και την έξοδό του λειτουργούσε εν πολλοίς όπως προτάσσει το προσωνύμιό του, με αποτέλεσμα όλοι να χορεύουν στο δικό του ρυθμό, ώστε να ικανοποιηθούν τα θέλω του, κάτι που ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένο. Είχε τον απόλυτο έλεγχο του περιβάλλοντος των Καβαλίερς με τον ιδιοκτήτη Νταν Γκίλμπερτ μάλιστα να του κάνει –σχεδόν- όλα τα χατήρια μεσούσης (και αυτής) της χρονιάς, κινήσεις που πιθανότατα να αποβούν καταδικαστικές, καθώς με την διαμορφωθείσα κατάσταση μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουν οι Καβς την μετριότητα και τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Το αγωνιστικό σκέλος βέβαια είναι το λιγότερο μπροστά στις επιπτώσεις που (θα) έχει η φυγή του Λεμπρόν για την πόλη και την οικονομία του Κλίβελαντ, όπως θα δούμε παρακάτω. Παρά τις διαφορές τους, μπορούμε να πούμε πως η κατάρρευση των δύο βασιλείων είναι το κοινό σημείο στις περιπτώσεις του Μπερανζέ και του Τζέιμς. Λογικό, αν αναλογιστούμε πως οι κάθε λογής βασιλείς αφήνουν πάντοτε πίσω τους συντρίμμια.

Ως γνωστόν ο Λεμπρόν Τζέιμς δεν ήταν απλώς ένας μπασκετμπολίστας για την ομάδα των Καβαλίερς. Δεν ήταν καν μόνο ο σούπερσταρ εντός του παρκέ. Ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης όλου του οργανισμού και η επίδρασή του ξεπερνούσε τα όρια του μπάσκετ για την πόλη και την κοινωνία του Κλίβελαντ.

Ηγεσία και περιβάλλον - ο αγωνιστικός αντίκτυπος

Τι σημαίνει όμως το να είσαι ηγέτης; Η ηγεσία, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ασυνείδητο ενός οργανισμού, είναι με μια φράση η «διαδικασία άσκησης επιρροής στους άλλους ώστε να επιτευχθούν οι ομαδικοί στόχοι». Ο Τζέιμς σε ολόκληρη την καριέρα του, όπου κι αν αγωνίστηκε, καλούνταν να παίξει τον ρόλο του ηγέτη, του ανθρώπου που θα επηρεάσει τους γύρω του ώστε να παίξουν καλύτερα, να γίνουν καλύτεροι και να ενωθούν πίσω από τον κοινό στόχο της νίκης. Χτίζοντας σχέσεις όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός γηπέδου, προσπαθούσε πάντα να κάνει όλα τα μέλη της ομάδας να νιώθουν πως είναι ισότιμα. Η ομιλία του στην πόλη του Κλίβελαντ μετά το πρωτάθλημα του 2016 είναι χαρακτηριστική, μιας και αναφέρθηκε ξεχωριστά σε έναν-έναν τους συμπαίκτες του, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους ανεξαρτήτως του ρόλου που είχαν μέσα στη σεζόν. Στη 16η του χρονιά συνεχίζει να το κάνει, μιας και έχει την ικανότητα να παρακινήσει και να εμπνεύσει τους συμπαίκτες, αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους της ομάδας.

Σε αυτό το σημείο να πούμε πως μια επιτυχημένη ηγεσία δεν εξαρτάται βέβαια μόνο από τις ικανότητες του ενός. Μεγάλο ρόλο στην επίδραση του ηγέτη στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας παίζει το εκάστοτε περιβάλλον και οι υφιστάμενες συνθήκες. Για παράδειγμα, το περιβάλλον στα πρώτα χρόνια του Τζέιμς στο Κλίβελαντ ήταν διαφορετικό από ό,τι στην τελευταία θητεία του, όπως αρκετά διαφορετικό ήταν στα χρόνια του στο Μαϊάμι. Στους Χιτ βρέθηκε σε μια πολύ πιο ευνοϊκή κατάσταση, όπου οι συμπαίκτες του αλλά και όλος ο οργανισμός ανταποκρινόταν πολύ καλά σε όσα έκανε και ως παίκτης, αλλά και ως καθοδηγητής ώστε να γίνουν καλύτεροι. Αντίθετα στους Καβς παρά τις επιτυχίες, υπήρχαν πολλές σεζόν που η ομάδα στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στο να κάνει αυτός την περισσότερη δουλειά, με τους υπόλοιπους να κρατούν ως επί το πλείστον έναν άχαρο συμπληρωματικό ρόλο. Επίσης, η διαφορά στο επίπεδο της διοίκησης και του front office των δύο ομάδων ήταν τεράστια, με την παρουσία του Πατ Ράιλι να παίζει ρόλο στη διαμόρφωση κουλτούρας νικητή στους Χιτ. Συμπερασματικά λοιπόν, οι ηγέτες ναι μεν πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηρστικά για να είναι επιτυχημένοι, αλλά είναι συνήθως η εφαρμογή αυτών των χαρακτηριστικών στο κατάλληλο πλαίσιο και περιβάλλον που θα καθορίσει την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος.

Προφανώς, η παρακίνηση σε μια ομάδα NBA δεν είναι αποκλειστική ευθύνη ενός παίκτη όσο μεγάλος σταρ και να είναι, αλλά και άλλων ατόμων εντός του οργανισμού όπως για παράδειγμα ο προπονητής, ο ιδιοκτήτης και ο GM. Αν δεν υπάρει σωστός συντονισμός μεταξύ αυτών αμέσως δημιουργείται πρόβλημα ηγεσίας. Η ανεπαρκής ηγεσία σχετίζεται με μια κατάσταση δυσλειτουργίας του οργανισμού και σχεδόν πάντοτε οδηγεί σε διατάραξη των ομαδικών εργασιών και σχέσεων και κατά συνέπεια σε μη-επίτευξη των στόχων.

Η τελευταία θητεία του LBJ στους Καβαλίερς και πιο πολύ η περασμένη σεζόν θα μπορούσαμε να πούμε πως χαρακτηρίστηκε από ανεπαρκή ηγεσία με τις ευθύνες να βαράινουν αρκετά τον Λεμπρόν. Ναι, σίγουρα το front office θα μπορούσε να στελεχώσει την ομάδα καλύτερα, ή ο προπονητής και οι παίκτες να είχαν καλύτερη απόδοση, αλλά όπως του πιστώνονται οι επιτυχίες, έτσι θα του χρεώσουμε και τις αποτυχίες. Καταρχάς η καθυστέρηση της απόφασής του το καλοκαίρι για τον επόμενο σταθμό του, αναπόφευκτα πήγε πίσω όλον τον προγραμματισμό και σχεδιασμό των Καβαλίερς για την τρέχουσα σεζόν. Επίσης, με τον τρόπο του (μιας και όπως όλοι οι βασιλιάδες ήθελε και θέλει να ελέγχει το περιβάλλον του) απαίτησε να δοθούν «μη-φιλικά», για τον προυπολογισμό της ομάδας, συμβόλαια στον Τρίσταν Τόμσον και τον Τζέι Αρ Σμιθ μεταξύ άλλων. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια δεν επιλέχθηκε ποτέ ένας πραγματικά ικανός προπονητής για τον πάγκο των Καβς. Αντιθέτως οι άνθρωποι στην άκρη του πάγκου (ειδικά ο Λου) έμοιαζαν να έχουν διαχειρστικό ρόλο, ώστε να αφήνουν στον Λεμπρόν τον χώρο που ήθελε. Φαίνεται πως η επιθυμία του να κινεί τα νήματα εντός του οργανισμού πολλές φορές του έκανε τη ζωή δυσκολότερη.

Η επίδραση στην πόλη

Πάμε να δούμε τι σημαινει η απώλειά του σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Το 2017 το American Enterprise Institute δημοσίευσε μια έρευνα, στην οποία υπολόγιζε την επίδραση του «Βασιλιά» στο Κλίβελαντ όντας στους Καβς, σε σύγκριση με τη θητεία του από το 2011 ως το 2014 στο Μαϊάμι και τους Χιτ. Πολύ συνοπτικά, η παρουσία του Τζέιμς και στις δύο αυτές πόλεις είχε τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, αυξάνοντας εντυπωσιακά τις πωλήσεις και κατά συνέπεια τις τιμές των εισιτηρίων, τις θέσεις εργασίας, τα έσοδα των εστιατορίων κ.α. Αντίστοιχα τα νούμερα αυτά πέφτανε σημαντικά όταν άλλαζε ομάδα και πόλη.

Όταν το 2010 με την πρώτη “Decision” άφησε το Κλίβελαντ για τους Χιτ, η αξία του οργανισμού των Καβαλίερς σύμφωνα με το Forbes έπεσε από τα 476 στα 335 εκατομμύρια δολλάρια μέσα σε έναν μόλις χρόνο.
Σε όποια πόλη έχει παίξει ο Λεμπρόν έχει υπάρξει ραγδαία αύξηση στον τομέα της εστίασης κυρίως στις περιοχές κοντά στο στάδιο, ενώ το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν αποχωρεί. Συνολικά σε Κλίβελαντ και Μαϊάμι ο αριθμός των εστιατορίων και μπαρ αυξήθηκε γύρω στο 13% και η απασχόληση πάνω από 23%.

Διάγραμμα από CNBC.com

Αντίστοιχο αντίκτυπο παρατηρούμε και σε άλλους τομείς όπως η προσέλευση και οι τιμές των εισιτηρίων, η ξενοδοχειακή κάλυψη της περιοχής, η ανάπτυξη του γηπέδου, τα φορολογικά έσοδα της εκάστοτε πολιτείας κ.α.

Είναι προφανές πως με την μετακίνησή του στο Λος Άντζελες, μια ασύγκριτα μεγαλύτερη αγορά, η επίδραση σε όλες τις παραπάνω παραμέτρους θα είναι πολλαπλάσια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις πρώτες 24 ώρες από την ανακοίνωση της μετακίνησης στο Λος Άντζελες το ενδιαφέρον για τα εισιτήρια των Λέικερς αυξήθηκε περίπου 1800%(!) σε σχέση με τις προηγούμενες 30 μέρες. Με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται πως ο ερχομός του Λεμπρόν στην πόλη του Λ.Α. θα φέρει περίπου 3000 νέες θέσεις εργασίας και γύρω στα 30 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον φορολογικά έσοδα.

Αν μη τι άλλο είναι εξαιρετικά σπάνιο και κάπως τρομακτικό για έναν αθλητή να έχει τέτοιο αντίκτυπο εντός και εκτός παρκέ, που με μια απόφαση για την καριέρα του επηρεάζει όχι μόνο τις εμπλεκόμενες ομάδες και πόλεις, αλλά και τόσους χιλιάδες ανθρώπους. Το φαινόμενο της πεταλούδας, η ποιητική μεταφορά της θεωρίας του χάους, εξηγεί πως μια απειροελάχιστη μεταβολή των γεγονότων μπορεί να οδηγήσει την ιστορία σε μια διαφορετική από την προδιαγεγραμμένη της πορεία. Λέγεται λοιπόν πως «Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να προκαλέσει βροχή στην Κίνα». Ή στη δικιά μας περίπτωση «Αν ο Λεμπρόν φύγει από το Κλίβελαντ, 3000 άνθρωποι θα βρουν δουλειά στο Λος Άντζελες».

Πηγές:

http://www.aei.org/publication/where-lebron-takes-his-talent-there-the-jobs-will-be-also/

https://www.cnbc.com/2018/07/02/lebron-james-move-will-hurt-clevelands-winning-record--but-its-econ.html

https://www.linkedin.com/pulse/lessons-leadership-from-lebron-james-cleveland-cavaliers-greg-selker

https://www.blackenterprise.com/economic-impact-lebron-james/

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely