Λάτρης των στατιστικών. Πιστεύει πως "οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια". Νιώθει τυχερός που πρόλαβε τον Αλφόνσο Φορντ και ελπίζει πως ένα πρωί ο Καρμέλο Άντονι θα είναι πρωταθλητής. Επιδιώκει να ταξιδεύει συχνά διότι "το να βρίσκεσαι συνεχώς στην ίδια πόλη, είναι σα να μη βγαίνεις ποτέ από το δωμάτιο".
Η υπερβατική περίοδος 2023-24 ανήκει πια στα βιβλία της ιστορίας για τον Άρη κι αν μη τι άλλο το φινάλε της άφησε γλυκιά αίσθηση στις τάξεις του οργανισμού, μιας κι ήταν η καλύτερη εδώ και χρόνια. Οι συντελεστές πολλοί, άλλοι στην πρώτη κι άλλοι στις πιο πίσω γραμμές του εγχειρήματος. Στις δεύτερες συναντάμε μεταξύ άλλων και τον Έρικ Ριντ, το τελευταίο χρονικά μεταγραφικό απόκτημα του Άρη στη σεζόν. Με τον rookie Αμερικανό να παραδέχεται στο Basketball Guru πως η εμπειρία του στα Κιτρινόμαυρα θα του μείνει αξέχαστη.
Ο Μάσιμο Κανσιελέρι είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ. Το βράδυ της Κυριακής (9/6) οι Ασπρόμαυροι έκαναν την έκπληξη κι ανακοίνωσαν την πρόσληψη του 52χρονου Ιταλού τεχνικού που καλείται να αναδομήσει την ομάδα και να την οδηγήσει σε μια σεζόν -σε πρώτη φάση- καλύτερη από την προηγούμενη. «Ανυπομονούμε για μια εξαιρετική σεζόν» έγραψε ο Θανάσης Χατζόπουλος στο «καλωσόρισμα» του στον έμπειρο τεχνικό στο Facebook και μένει να δούμε αν πράγματι μπορεί η περίοδος 2024-25 να αποδειχθεί τέτοια για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση, ο Κανσελιέρι χαρακτηρίζεται εκ πρώτης όψεως ως μια ξεχωριστή επιλογή.
Η πιο μακρά και απαιτητική σεζόν εδώ και χρόνια για τον Άρη, έριξε προ ολίγων ωρών αυλαία με την επιστροφή της ομάδας στην 4η θέση του πρωταθλήματος ύστερα από 7 ολόκληρα χρόνια. Νωρίτερα, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη είχε σταματήσει στους "12" του EuroCup, ενώ έπαιξε και στα ημιτελικά του Final 8 του Κυπέλλου στην Κρήτη. Ήταν ομολογουμένως ένα πρωτόγνωρο (υπό την έννοια ότι το club είχε "ξεσυνηθισεί" εδώ και μια 6ετία να παίζει τόσο συχνά) ταξίδι 50 αγώνων, κατά τους οποίους οι Κιτρινόμαυροι προκάλεσαν ποικίλα συναισθήματα κι αναμφίβολα αφήνουν πίσω τους αρκετό χώρο για συζήτηση.
Ο χάρτης, το φορμάτ, οι παίκτες και γενικώς όσα ξέραμε μέχρι πρότινος για την VTB League, άλλαξαν άρδην την τελευταία διετία. Η μη συμμετοχή των ρωσικών ομάδων στην Ευρώπη, αλλά κι η απότομη πτώση της δυναμικής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι μεν στην βιτρίνα, όμως είναι μόλις δύο πτυχές των απόνερων που έφερε στο μπάσκετ η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Υπάρχει βέβαια και μια καλή "παρενέργεια" για τους Ρώσους και τη λίγκα τους: περισσότερες ευκαιρίες και χώρος για τους γηγενείς. Όχι για τους πρωτοκλασάτους και τους έμπειρους, που έτσι κι αλλιώς έβρισκαν την άκρη τους και "φαίνονταν", αλλά για παιδιά που λίγο καιρό πριν έπαιζαν στην Superliga-1 (A2) ή στα τσικό της ΤΣΣΚΑ. Πολλοί απ' αυτούς σκορπίστηκαν στην VTB και χρειάστηκε σχετικά άμεσα να καλύψουν λεπτά... Αμερικανών.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (18/5), η θητεία του Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ στον ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε. Ο Δικέφαλος ηττήθηκε στην παράταση με 96-99 από τον Παναθηναϊκό στο PAOK Sports Arena κι έτσι η σεζόν έλαβε τέλος, με τον Αμερικανό αστέρα να αφήνει πίσω του πολλά πράγματα συμπυκνωμένα, σε ένα διάστημα περί των 46 ημερών.
Μόλις 15 παίκτες από τους συνολικά 221 που πάτησαν φέτος παρκέ στην Basket League, ήτοι το 6,7% (!) της κατηγορίας, έπαιξαν και στα 27 ματς της σεζόν. Μια αναλογία που, κακά τα ψέματα, μοιάζει εξαιρετικά μικρή. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορεί να σημαίνει για τις ομάδες και τους στόχους τους, καθώς και τον θερινό τους σχεδιασμό;
Ο Άρης της εξάντλησης και των 38 αγώνων στους πρώτους 4,5 μήνες της εφετινής χρονιάς, "βυθίστηκε" για μια σειρά από λόγους στους 9 το τελευταίο τρίμηνο. Ένας από αυτούς, ή πιο σωστά η χαριστική βολή για την διαμόρφωση του πρόσφατου μοτίβου, αποτελεί η διακοπή 23 ημερών του πρωταθλήματος, στην οποία αναφέρθηκε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου μετά τον εξ αναβολής αγώνα του Προμηθέα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (10/5).
4 Φεβρουαρίου του 2024. Ο Ηρακλής ταξιδεύει στην Αθήνα για την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Πανερυθραϊκό σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή της σεζόν. Το ρεκόρ των Κυανόλευκων έχει υποχωρήσει στο 9-9 μετά τις διαδοχικές ήττες στο Σαλούν από τον Παπάγου (75-69), μα κυριότερα την οδυνηρή με 69-72 από την Μεγαρίδα στο Ιβανώφειο. Ένα ματς το οποίο ο Ηρακλής έχασε παρότι κέρδιζε με 38-22 στο ημίχρονο (!) κι έμελλε να αποτελέσει τελικά το τελευταίο του έμπειρου κόουτς Θανάση Γιαπλέ στον πάγκο της ομάδας.
Αν ο ιστορικός Μίλωνας καταφέρει να επιστρέψει στην Basket League μετά από 23 ολόκληρα χρόνια, αναμφίβολα θα χρωστάει μεγάλο μέρος της επιτυχίας στον Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ. Αν πάλι δεν επιτευχθεί ο στόχος, θα έχει ως οργανισμός να καυχιέται πως απόλαυσε την παρουσία ενός απολαυστικού «σκόρερ ολκής», όπως ανέφεραν τα παλιά χρόνια οι φυλλάδες παίκτες σαν εκείνον - και φυσικά τον πατέρα του, τον θρυλικό αντί-Ίνγκραμ του Ηρακλή, πίσω στο 1992. Ο Νεοϋορκέζος αστέρας κουβαλάει το ίδιο όνομα με τον μπαμπά του, αλλά και μεγάλο μέρος της μπασκετικής του κληρονομίας. Το Basketball Guru δεν μπορούσε παρά να του κάνει χώρο στον καναπέ των ιστοριών.
Απρίλιος του 1987. Κάτι λιγότερο από δύο μήνες πριν το έπος της Εθνικής Ομάδας στο Πανευρωπαϊκό του ΣΕΦ και την έκρηξη του κοινωνικού φαινομαίνου «μπάσκετ» στην Ελλάδα. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή λοιπόν, την προ 37 ετών ανοιξιάτικη περίοδο, η Α1 προετοιμάζεται για μια καινοτομία: την διεξαγωγή του πρώτου τελικού όλων των εποχών στην ιστορία της λίγκας.