Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 09:02

Οι Ρώσοι παίκτες ξανά πρωταγωνιστές στο πρωτάθλημά τους

Από :

Ο χάρτης, το φορμάτ, οι παίκτες και γενικώς όσα ξέραμε μέχρι πρότινος για την VTB League, άλλαξαν άρδην την τελευταία διετία. Η μη συμμετοχή των ρωσικών ομάδων στην Ευρώπη, αλλά κι η απότομη πτώση της δυναμικής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι μεν στην βιτρίνα, όμως είναι μόλις δύο πτυχές των απόνερων που έφερε στο μπάσκετ η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Υπάρχει βέβαια και μια καλή "παρενέργεια" για τους Ρώσους και τη λίγκα τους: περισσότερες ευκαιρίες και χώρος για τους γηγενείς. Όχι για τους πρωτοκλασάτους και τους έμπειρους, που έτσι κι αλλιώς έβρισκαν την άκρη τους και "φαίνονταν", αλλά για παιδιά που λίγο καιρό πριν έπαιζαν στην Superliga-1 (A2) ή στα τσικό της ΤΣΣΚΑ. Πολλοί απ' αυτούς σκορπίστηκαν στην VTB και χρειάστηκε σχετικά άμεσα να καλύψουν λεπτά... Αμερικανών.

Στο παρόν κείμενο λοιπόν, θα ασχοληθούμε με χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών της σεζόν 2023-24 που πέρασαν από την αφάνεια στην πρώτη γραμμή των ρόστερ των ομάδων τους. Παίκτες δηλαδή που αποτελούν τρόπον τινά... φρέσκα πρόσωπα για την VTB, στην οποία συνήθως βλέπαμε την πλειοψηφία των γηγενών να αποτελείται από βετεράνους, άνω των 33-34 ετών.

Αντρέι Λοπάτιν

Χρονιά καριέρας για τον άλλοτε υποσχόμενο παίκτη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2018-22), ο οποίος από πέρσι αγωνίζεται στην καινούργια ομάδα της πρωτεύουσας, την MBA, όπου βρήκε μεγάλο ρόλο και ευκαιρίες για ανάδειξη. Ο 26χρονος φόργουορντ "φώναξε" σε πολλές περιπτώσεις φέτος πως έχει ξεπεράσει τα στάνταρ του μέσου γηγενή παίκτη της VTB, "γράφοντας" νούμερα καλοπληρωμένου ξένου με 11,3 πόντους ανά 28 λεπτά, συν 4,5 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 39% στο τρίποντο, σε 38 αγώνες.

Ο Λοπάτιν εγκατέλειψε πριν δύο καλοκαίρια την ασφάλεια της ΤΣΣΚΑ αλλά και τα 7-10 λεπτά "στασιμότητας" που είχε εκεί, προκειμένου να πάει σε μια μικρότερη ομάδα και να εδραιώσει τον εαυτό του μεταξύ των κορυφαίων παικτών της VTB τούτο το διάστημα. Εξάλλου, σε έξι ματς φέτος, σκόραρε 20+ πόντους, πράγμα σπάνιο για την λίγκα, αν δεν λέγεσαι... Αλεξέι Σβεντ. Φανερή η βελτίωση του, σταθερά καλό τρίποντο, δυνατό κορμί αμυντικά για τις απαιτήσεις του πρωταθλήματος, όμως υπάρχει κι ένας αστερίσκος: η MBA πέρσι ήταν ομάδα του Top6, φέτος όμως έμεινε μακριά από τις κορυφαίες θέσεις. Είναι ομάδα που δεν έχει ξένους, οπότε αφενός υπάρχει ένα ταβάνι στις δυνατότητες του συνόλου, αφετέρου ο καλός Ρώσος θα ξεχωρίσει πολύ εύκολα. Οπότε, ο Λοπάτιν, μαζί με τον πολύ πιο έμπειρο και πρώην Ευρωλιγκάτο, Βλάντισλαβ Τρούσκιν (31), δεν είχαν κανένα πρόβλημα για να ηγηθούν στο πιο σοβιέτ εγχείρημα των τελευταίων ετών στην VTB.

Αντρέι Μάρτιουκ

Ίσως ακόμη πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση από τον Λοπάτιν, καθώς ο Μάρτιουκ είναι νεότερος και αγωνίζεται ήδη σε τοπ ομάδα με σημαντικό ρόλο. Σε λίγες μέρες κλείνει τα 24 και φέτος με την Λοκομοτίβ Κουμπάν παρουσίασε ακόμη μια σεζόν προόδου και μπασκετικής ωρίμανσης, δίπλα σε ποιοτικούς ξένους. Χρονοβόρα περίπτωση ψηλού ως προς το να γίνει αυτό που προορίζεται να γίνει, καθώς διαθέτει προφίλ... Όλεκ Μπαρτσελόφσκι (καλός ψηλός κι ας μην καθιερώθηκε στον Παναθηναϊκό), ενώ μπροστά του έχει παίκτες με σημαντικές καριέρες στην Ευρώπη, όπως ο Μορίς Εντούρ και ενίοτε ο Οκάρο Γουάιτ. Τα δύο παραπάνω δεδομένα περιόρισαν φέτος την δράση του στα 17,6 λεπτά στην Regular Season και στα 16' στα Playoffs. Όμως σχεδόν πάντα ο Μάρτιουκ βρίσκει τρόπους να είναι χρήσιμος, προσφέροντας αρκετά πράγματα συμπυκνωμένα σε όχι τρομερά μεγάλο χρονικό πλαίσιο.

Για του λόγου το αληθές, στο δείγμα των 35 αγώνων του στην κανονική περίοδο, μέτρησε 10,1 πόντους, 5,2 ριμπάουντ, 1,2 ασίστ και 0,7 τάπες, παρά το γεγονός πως σε παραπάνω από τα μισά παιχνίδια (19) έμεινε στο παρκέ για λιγότερα από 20', ερχόμενος ουσιαστικά δεύτερος στο ροτέισον. Ο νεαρός ποστάρει, είναι καλός στο πικ εν ρολ, τελειώνει φάσεις από αέρος κι αν πράγματι το πάει ακόμη περισσότερο προς το stretch, εκτελώντας συχνότερα από απόσταση, τότε σίγουρα θα πληρωθεί καλύτερα από το μπάσκετ στο μέλλον. Αυτό που μοιάζει με μεγάλο μειονέκτημα με την περίπτωση του είναι πως πάνω που είχε μπει σε "ευρωπαϊκή ροή" με δύο σεζόν στο EuroCup (2020-21, 2021-22) σε πολύ μικρή ηλικία, οι ισχύουσες συνθήκες του στερούν εμπειρίες κι ενδεχομένως την επιτάχυνση της εξέλιξης του.

Αλεξάντρ Πλατούνοφ

Γέννημα θρέμμα του Περμ, ο Πλατούνοφ ενισχύει την τοπική Πάρμα από τα 18 του, ήτοι από τη σεζόν 2016-17. Πλέον είναι 26 στα 27 και μετά από 5,5 χρόνια στην αφάνεια, με ρόλους γύρω στα 10 λεπτά και υπό αυτών, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου και κομβικός για την λειτουργία της περιφέρειας και της πεντάδας γενικότερα. Σε μια επιτυχημένη σεζόν μάλιστα όπως η φετινή που η ομάδα του κόουτς Πασούτιν επέστρεψε στο Top 6 (5η φέτος, 8η πέρσι) κι έπαιξε στα Playoffs.

Ο Πλατούνοφ κατέγραψε 8,4 πόντους, 2,9 ασίστ, 1,8 ριμπάουντ και 41% πίσω από τα 6,75, παίζοντας σχεδόν 24' στην RS. Είναι χαρακτηριστικό πως ήταν ο τέταρτος της Πάρμα σε λεπτά συμμετοχής πίσω μόνο από τους ξένους Ρίτσαρντ Σόλομον, B.J. Τζόνσον και Αϊζέα Ρις. Επίσης, η εξέλιξη του Πλατούνοφ εξυπηρετεί και την Εθνική Ρωσίας, καθώς ο έμπειρος κόμπο γκαρντ, που είχε υπάρξει διεθνής το 2019 δίπλα σε παίκτες όπως ο Βορόντσεβιτς, ο Φριτζόν, ο Κουρμπάνοφ, ο Καράσεφ, ο Αντόνοφ και ο Μπολομπόι, μπορεί στην επόμενη "αποστολή" του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να διεκδικήσει κάποιες καλύτερες πιθανότητες ως προς τον ρόλο του. Βέβαια και σε αυτόν "κοστίζει" σε προσωπικό επίπεδο η μη συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης, καθώς είχε μπει σε μια σχετική ροή παλαιότερα, έστω και μέσα από το FIBA Europe Cup και τα προκριματικά του BCL. Το απόλυτο highlight της σεζόν του σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με μια εμφάνιση-ραψωδία 28 πόντων με 5/8 τρίποντα συν 6 ασίστ, σε διπλό της Πάρμα (89-93) επί της Άβτοντορ.

Αλεξάντρ Τσαντόφ

Ακόμη ένας Ρώσος παίκτης που είδε τον ρόλο του να αναβαθμίζεται βαθμιαία μετά τον πόλεμο ήταν ο 23χρονος Τσαντόφ στη Νίζνι Νόβγκοροντ. Από τα 8 λεπτά δράσης (2020-21), έκανε άλμα στα 14' (2021-22), καθιερώθηκε πέρσι (16,6') και φέτος έφτασε στο peak του με 18' κατά μέσο όρο. Σε αυτό το διάστημα, ο νεαρός φόργουορντ έδινε 6,8 πόντους και 3,4 ριμπάουντ στο σύνολο του Ζόραν Λούκιτς, με τον Γιουγκοσλάβο τεχνικό να στηρίζει ολοένα και περισσότερο ένα παιδί το οποίο ο ίδιος πρωτοέριξε στα επαγγελματικά παρκέ πριν 5,5 χρόνια.

Άλλωστε, ο Τσαντόφ είναι το μοναδικό μέλος από την U18 της ΤΣΣΚΑ που συμμετείχε στο τουρνουά νέων της Euroleague το 2019 στο Κάουνας, που έγινε τόσο γρήγορα επαγγελματίας και μάλιστα με τόσο σταθερή παρουσία στην VTB. Δυναμικό τεσσάρι, όχι πολύ μεγάλων προδιαγραφών, αλλά σε κάθε περίπτωση παίκτης που θα βλέπαμε συχνά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εφόσον συμμετείχαν οι ρωσικές δυνάμεις. Εξάλλου, κατά τα πρώτα του χρόνια, είχε προλάβει να αντιμετωπίσει ΑΕΚ και Λαύριο στο BCL, αν κι ο ρόλος του τότε ήταν σαφώς μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο που κατέχει σήμερα στους "ασπρόμαυρους".

Βλάντιμιρ Καρπένκο

Κι αυτός αποτελεί προϊόν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τις ευκαιρίες του ωστόσο να είναι ελάχιστες στην ομάδα του στρατού. Έτσι ο 23χρονος γκαρντ μετέβη το περασμένο καλοκαίρι στο Κράσνογιαρσκ, στοχεύοντας στην πρώτη του γεμάτη σεζόν με τη φανέλα της Ενισέι. Και πράγματι, στα βάθυ της Ασίας, ο Καρπένκο βρήκε χώρο που μεταφράστηκε σε 18' κατά μ.ο., κατά τα οποία σημείωσε φέτος 5 πόντους, 35% στο τρίποντο, 2,2 ριμπάουντ και 1,4 ασίστ σε 36 παιχνίδια. Καθόλου άσχημα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως α) ο Καρπένκο μέχρι πέρσι είχε παίξει όλα κι όλα... 20 λεπτά "σπασμένα" σε 6 ματς στην VTB στην καριέρα του (έπαιζε κυρίως στην Α2 της Ρωσίας) και β) φέτος μοιραζόταν το παρκέ με τον πληθωρικό Ρατάν-Μέις των 25 πόντων που φέρεται να έχει κλείσει στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Με τα παραπάνω δεδομένα και συν το γεγονός πως η πορεία της Ενισέι ήταν επιτυχημένη, με είσοδο στα playoffs και 6η θέση, ο Καρπένκο είχε μια υποσχόμενη χρονιά κι έδειξε πως έχει μέλλον στην λίγκα. Για την πορεία του θα έχει ενδιαφέρον του χρόνου να δούμε αν θα παραμείνει τρίτος γκαρντ σε κάποια ομάδα (στο πλευρό δύο Αμερικανών) ή θα βρει περιβάλλον που θα του αυξήσει τις αρμοδιότητες. Πάντως, με βάση τα φετινά, αν η Ρωσία συμμετείχε σε διαδικασία παραθύρων, σίγουρα θα τον βλέπαμε σε κάποια κλήση, μιας κι η ρωσική δεξαμενή ως γνωστόν δε σφύζει από παίκτες στην περιφέρεια.

Κιρίλ Σάβιν

Τι πιο σύνηθες, άλλος ένας παίκτης με προϋπηρεσία στην ΤΣΣΚΑ 2 και την ΤΣΣΚΑ Junior στην λίστα μας. Ο 24χρονος σμολ φόργουορντ έκανε το ντεμπούτο του φέτος στην VTB με τα χρώματα της Ρούνα κι η αλήθεια είναι πως άφησε καλή πρώτη εντύπωση. Καθόλου έμπειρος, του πήρε αρκετές εβδομάδες στην αρχή της σεζόν να καταλαβαίνει τι γίνεται, όμως η συνέχεια ήταν θετική με 6 πόντους, 36% στο τρίποντο κι 1,5 ασίστ ανά 17,4' σε 36 ματς. Κλασικός σουτέρ ο Σάβιν, εκτέλεσε φέτος 146 φορές πίσω από το τόξο κι ευστόχησε τις 53.

Μονοδιάστατος προς ώρας, αφού πλην τριπόντου (συμμετείχε και στον διαγωνισμό στο All Star Game) δεν κάνει κάτι άλλο σε υψηλό επίπεδο. Όμως χάρη στο βασικό προσόν του, κατάφερε να περάσει πολλά λεπτά στο παρκέ, αφού η επίθεση της Ρούνα ήταν σε αρκετά ματς φέτος δυσκοίλια κι η παρουσία του Σάβιν στα φτερά ήταν πολύτιμη. Η μοσχοβίτικη ομάδα δεν ήταν ικανή να προσπεράσει τον ανταγωνισμό των MBA και Άβτοντορ για μια θέση στην δεκάδα, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν ένα αξιοπρεπές πρότζεκτ (είχε κερδίσει την Ούνικς τον περασμένο Νοέμβριο) και σίγουρα ο Σάβιν αποτελεί κέρδος. Τον προτιμάμε γι' αυτήν την λίστα έναντι του συμπαίκτη του, Ντανίλα Ποχοντιάεφ, διότι αυτός είχε φανεί πέρσι με την Πάρμα και φέτος δεν είχε ανάλογα καλή χρονιά στην Ρούνα.

Φυσικά, η λίστα θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, αλλά ας μείνουμε σε honourable mentions στον 20χρονο Λευκορώσο φόργουορντ, Ντανιίλ Κόσκο (Μινσκ), τον 24χρονο άσο Μακάρ Κονοβάλοφ (ΜΒΑ), αλλά και τον 25χρονο πλάγιο Βλάντισλαβ Εμτσένκο (Κουμπάν). Γενικά δεν ήταν λίγα τα παιδιά που ξέφυγαν από τα τρίλεπτα και τα πεντάλεπτα κι άρχισαν να παίζουν ως ημι-βασικοί κι ενίοτε βασικοί. Η λίγκα μπορεί να διατηρεί δυναμική χάρη στην ποιότητα και τα υψηλά μπάτζετ των ΤΣΣΚΑ, Ούνικς, Ζενίτ, Λοκομοτίβ, που πληρώνουν καλά ξένους ευγνωσμένης αξίας, όμως από τη μέση και κάτω η VTB είναι πια ένα διαφορετικό πρωτάθλημα, με τον Ρώσο παίκτη να βρίσκει πιο εύκολα πια την στιγμή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γαλλικά και Ροκ Το όνειρο που έγινε αστέρι »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely