Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 09:41

We got game, ep 7: Η επιστροφή του Σούπερμαν

Aπό :

Δευτερούλα και το ραντεβού που σιγά-σιγά καθιερώνουμε με την εβδομαδιαία επισκόπηση του NBA εδώ στο Basketball Guru είναι και πάλι ζεστό-ζεστό στις οθόνες υπολογιστών, κινητών και tablets. Συντάκτες της σημερινής στήλης οι Pete Seizis, Leon T., Δημήτρης Χ. και Νίκος Ραδικόπουλος, με τον τελευταίο να είχε και την συνολικότερη επιμέλεια της στήλης για σήμερα.

Εντζόι, που λένε και στα καλά εστιατόρια.

Dwight Howard: Superman Returns

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από την στιγμή που οι Lakers έχαναν με τραυματισμό τον Cousins και υπέγραφαν χωρίς εγγυημένο συμβόλαιο τον πάλαι ποτέ Superman του ΝΒΑ, Dwight Howard. Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να είναι «καλυμμένοι», σε περίπτωση που η παρουσία του δεν ήταν η αναμενόμενη, μιας και η καριέρα του τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, σε σημείο να θυμίζει περισσότερο τον Dude από την ταινία “The Big Lebowski”, παρά τον διάσημο superhero της DC. Ουδείς περίμενε ότι ο επί μια πενταετία (2008-2012) μέλος της κορυφαίας πεντάδας του πρωταθλήματος θα γινόταν σημαντικό κομμάτι της ομάδας του LeΒron James και εν τέλει θα υπέγραφε εγγυημένο συμβόλαιο με τις μίνιμουμ απολαβές για έναν βετεράνο. Ο γεννημένος στην Ατλάντα, 34χρονος πια, σέντερ άδραξε της ευκαιρίας που του παρουσιάστηκε-ενδεχομένως να λειτούργησε και ως κίνητρο για αυτόν το μη εγγυημένο συμβόλαιο- χαίρει και της εκτίμησης του LeBron James , εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του στο Los Angeles και μοιάζει πιο… άνετος στα νέα του καθήκοντα. 

Ο ρόλος του σταρ της ομάδας έχει περάσει ανεπιστρεπτί για τον Dwight, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα «καθήκοντα» και τα «πρέπει» που θα είχε στη νέα του-παλιά-ομάδα. Δεν αποτελεί βασικό παίχτη αλλά είναι αναπόσπαστο μέλος της second unit των Lakers, δεν έχει ξεκινήσει ούτε μία φορά στην πεντάδα, ενώ αγωνίζεται τα λιγότερα λεπτά στη μέχρι τώρα καριέρα του, με περίπου 20’ ανά παιχνίδι. Έχει εξοικειωθεί με τον νέο του ρόλο και μοιάζει απόλυτα αποδοτικός στο διάστημα που αγωνίζεται, θυμίζοντας ξανά κανονικό μπασκετμπολίστα. Όπως άλλωστε έγραψε και στο twitter o Adrian Wojnarowski , το καλοκαίρι παρουσιάστηκε απόλυτα ταπεινός, έτοιμος για δουλειά -μεταξύ άλλων φρόντισε το σώμα του να είναι σε εξαιρετική κατάσταση χάνοντας αρκετά κιλά- γνωρίζοντας πως αυτή έμοιαζε να είναι η τελευταία του μεγάλη ευκαιρία. 

Αυτά που έχει να κάνει πια εντός παρκέ μοιάζουν και είναι τελείως διαφορετικά από ό,τι είχε –αντίστοιχα και εμείς ως θεατές- συνηθίσει έως τώρα. Rim protector και rebounder για την ομάδα, χωρίς να παίρνει πολλές μπάλες στην επίθεση. Πως τα καταφέρνει έως τώρα σε έναν οργανισμό που ο ένας και μοναδικός στόχος είναι η διεκδίκηση του πρωταθλήματος; Λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν, αρκετά καλά θα έλεγα. Μπορεί τα νούμερα να μοιάζουν πενιχρά -7,6 πόντοι και 7,5 rebounds- αλλά αν δούμε πιο προσεκτικά, σε ορισμένους τομείς τα πάει εξαιρετικά.

Career high στη σταθμισμένη ευστοχία (% eFG ) με 72,1% (σύμφωνα με το Cleaning The Glass) ενώ πετυχαίνει 1,36 πόντους μετά από καταστάσεις pick ‘n roll, κάτι που τον τοποθετεί στο 85ο εκατοστημόριο ανάμεσα στους παίχτες του πρωταθλήματος, μάλιστα πάνω από αρκετούς βασικούς ψηλούς (να προσθέσω εδώ ότι μόλις το 10% των προσπαθειών του είναι από τέτοιες καταστάσεις) και 1,11 πόντους από post up (αντίστοιχα βρίσκεται στο 91ο  εκατοστημόριο). Ενδεικτικά, το ποσοστό των post up καταστάσεων του είναι στο 7%, όταν πριν από τέσσερις σεζόν στο Houston βρισκόταν στο 30%. Boηθάει σημαντικά στις ανανεώσεις των επιθέσεων των Lakers, αφού μαζεύει το 13,3% των χαμένων σουτ της ομάδας -τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην καριέρα του- και αντίστοιχα το 23,6% των αμυντικών ριμπάουντ. Ειδικά στον τομέα των επιθετικών rebounds βρίσκεται στο 95ο εκατοστημόριο, πάνω, για παράδειγμα, από τον Drummond, που θεωρείται τρομερός ριμπάουντερ. Άμεση συνέπεια το ένα τέταρτο των προσπαθειών του να είναι από ανανεώσεις. Αποτελεί, βάσει αριθμών, τον καλύτερο συλλέκτη χαμένων σουτ για τους «Λιμνάνθρωπους», οι οποίοι είναι η πέμπτη ομάδα στο ΝΒΑ σε %ΟREB (το ποσοστό των επιθετικών ριμπάουντ που κερδίζει μία ομάδα από όσα είναι «διαθέσιμα»). Εξυπηρετεί μία χαρά τον αμυντικό ρόλο του «σκιάχτρου» στη ρακέτα καθώς σταματάει το 3,8% των προσπαθειών των αντιπάλων. Εξαιρετικό ποσοστό που τον βρίσκει πάνω από παίχτες όπως οι Myles Turner, Andre Drummond, Rudy Gobert. Aυτό το νούμερο αποτελεί το τέταρτο υψηλότερο της καριέρας του μετά την τριετία 2009-11 στους Magic, περίοδος κατά την οποία θεωρούνταν αν όχι ο κορυφαίος αμυντικός ψηλός, σίγουρα μέσα στους κορυφαίους.

Το πραγματικά τρομερό στην περίπτωσή του, ο δείκτης offensive rating -οι πόντοι που σκοράρει ανά 100 κατοχές- είναι στους 113.8, το οποίο είναι το καλύτερο στην καριέρα του, ενώ το net rating (η διαφορά των πόντων/100 κατοχές σε επίθεση/άμυνα) το τέταρτο καλύτερο. Οι Lakers εξάλλου είναι η τρίτη καλύτερη άμυνα του Πρωταθλήματος με 104,7 defensive rating και δέχονται 45,2 πόντους στο ζωγραφιστό (έβδομη επίδοση) με τον Howard να βάζει και αυτός ένα μικρό λιθαράκι στις επιδόσεις της ομάδας του Frank Vogel.

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της επιστροφής του Superman, μετά την απογοητευτική περιήγησή του τα τελευταία χρόνια από ομάδα σε ομάδα. Είναι πάντα ευχάριστη η εικόνα ενός αθλητή να προσπαθεί να ξαναβρεθεί σε υψηλό επίπεδο, διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος. Ο Howard βρέθηκε από Αll Star και μελλοντικός Hall of Famer, σε σημείο να παίρνει μη-εγγυημένο συμβόλαιο και να παλεύει να κρατηθεί στο ρόστερ μίας ομάδας. Εξάλλου, το παράδειγμα του Melo δεν είναι καθόλου μακρινό. Ευχαριστιέται πια το μπάσκετ, έρχεται από τον πάγκο να προσδώσει ενέργεια, δυναμισμό στους Lakers, κάνει καλά παιχνίδια, ενώ πάνω σε στιγμές «μπασκετικής τρέλας» θα βαρέσει τρίποντο και θα ξεσηκώσει το Staples Center στο πόδι .

Επιστέγασμα όλων των παραπάνω, η επάνοδός του στον διαγωνισμό καρφωμάτων μετά από 11 χρόνια. Και όπως λέει το τραγούδι που χόρευε σε ένα All Star: ‘’Watch me crank it, watch me roll, watch me crank dat Soulja Boy, then Superman that hooo”.

Οι φάσεις *που μας έβγαλαν τα μάτια*

Από εντυπωσιασμό…

Σας έχουν εντυπωσιάσει οι Memphis Grizzlies τελευταία; Θεωρείτε τον Ja Morant παίχτη που θα αφήσει εποχή; Αντίστοιχα σημαντικό παίχτη τον JJJ; Ενδεχομένως ληστεία του draft τον Clarke στο #21; 

Καταφατική είναι σε όλα τα παραπάνω και η δική μας απάντηση, όμως εδώ χωράει μόνο η φάση του από το βράδυ της Παρασκευής (υπογραμμίζοντας παράλληλα κάθε λέξη του σχολιασμού του Ben Taylor).

…και από τα γέλια

Είσαι ο πιο inefficient scorer της Λίγκας. Αποτελείς το λάθος, την πληγή της ομάδας σου, τον λόγο που οι ομάδες καταφέρνουν και περιορίζουν αμυντικά τον Harden. Χάνεις με 12 στην έδρα σου, από το Portland. Και πας και λες από όλον τον κόσμο στον Lillard πως “δεν μπορεί να σε μαρκάρει”;!; Τον άνθρωπο που σε χαιρέτησε κυνικά και εμφατικά πέρσι στέλνοντάς σε σπίτι σου, που ταυτόχρονα είναι τόσο clutch που έχει καθιερώσει την “Lillard time”;! Πόσο πιο γραφικός μπορείς να γίνεις ρε Westbrook, αλήθεια;

Η γωνιά του Geek

➢ Πρώτος σκόρερ στη Λίγκα είναι αυτή την στιγμή ο Harden, με 37,2 πόντους ανά παιχνίδι, ακολουθούμενος από τον Giannis, με 30,0 ακριβώς. Αν κάτι όμως μας έχουν μάθει τα analytics, είναι να κοιτάμε ακριβώς πίσω από τη βιτρίνα. Όπως είχαμε γράψει και στο κείμενο για τον Giannis, ο Harden αγωνίζεται 6,6 λεπτά παραπάνω από τον Giannis ανά αγώνα, ήτοι είναι σαν να αγωνίζεται σε έξι παιχνίδια για κάθε πέντε του Antetokounmpo. Αυτό σημαίνει πως ανά 36 λεπτά αγώνα, ο Harden σκοράρει 36,6 πόντους και ο Giannis 35,2. Τα λιγότερα αγωνιστικά λεπτά του Giannis, οι Bucks ευελπιστούν πως θα κάνουν τη διαφορά στην postseason. Ωστόσο εδώ θέλουμε να σημειώσουμε δύο ακόμα πράγματα. Είναι τρομακτικά εντυπωσιακό να είναι ο Giannis δεύτερος σε μέσο όρο πόντων, όταν δεν είναι καν top-50 σε λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Δεύτερον, στο παιχνίδι κόντρα στους Knicks στις 14/01 o MVP είχε 37 πόντους σε μόλις 21 λεπτά! Kαι ναι, προφανώς ξέρουμε για την μη γραμμικότητα των πραγμάτων, αλλά αν αποκλειστικά στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Giannis είχε αγωνιστεί 45’, όσο υπερβολή κι αν φαντάζει, με την παραγωγικότητα που είχε ο ίδιος και την ανύπαρκτη άμυνα των Knicks απέναντί του, η 80άρα του Kobe ίσως να μην ήταν πια η δεύτερη υψηλότερη επιθετική απόδοση σε παρκέ NBA.

➢ Μένοντας λίγο ακόμα στους Bucks, και κάνοντας μια σύνοψη των Power Rankings που παρουσιάσαμε πρόσφατα, ως προς τις καλύτερες ομάδες βάσει top-10 απόδοση, να πούμε πως αυτή είναι μόλις μία από τις τέσσερις που έχουν κορυφαία απόδοση σε άμυνα και επίθεση. Συγκεκριμένα, οι Bucks είναι τρίτοι σε offense και πρώτοι σε defensive rating, οι Lakers τέταρτοι και τρίτοι αντίστοιχα, οι Celtics πέμπτοι και τέταρτοι και οι Clippers έκτοι και έβδομοι. Tα συγκεκριμένα στατιστικά τα αναφέρουμε γιατί μεταξύ των τελευταίων δέκα Πρωταθλητών NBA, μόνο οι Warriors της σεζόν 2017-18 δεν ήταν top-10 και στις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες (ήταν 11οι σε defensive rating). 

➢ Βράδυ Παρασκευής είχαμε την πρώτη  νίκη των Hawks στην έδρα των Spurs μετά από 22 χρόνια. Συγκεκριμένα, η προηγούμενη φορά που η ομάδα της Atlanta είχε φύγει νικήτρια από το San Antonio ήταν στις 15 Φλεβάρη του 1997. Τότε δηλαδή που ο σκόρερ του νικητήριου τριπόντου των Hawks, Kevin Huerter δεν ήταν καν ιδέα στο μυαλό των γονιών του, μιας και γεννήθηκε ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1998.

➢ Μένοντας λίγο στους Spurs, ωστόσο, o LaMarcus Aldridge είδε το φως το αληθινό και άρχισε να σουτάρει πάνω από πέντε τρίποντα ανά παιχνίδι. Αποτελεσμα; Επιπλέον χώροι για τον DeRozan στο midrange και στο ζωγραφιστό, ο οποίος στα τελευταία 13 παιχνίδια των Spurs έχει σερί πάνω από 20 πόντους με πάνω από 50% ευστοχία. Γιατί αυτό είναι αξιοσημείωτο; Επειδή από το 1983 ως και σήμερα οι μόνοι άλλοι δύο παίχτες που το έχουν καταφέρει είναι οι Shaq και Giannis.  

➢ Τρομερό το triple double του Shai Gilgeous-Alexander με 20 πόντους, 20 rebounds και 10 assists το βράδυ της 14ης Γεναρη κόντρα στους Wolves. Ο SGA έγινε μόλις ο δεύτερος παίχτης μετά Russell Westbrook που καταφέρνει triple double με 20 σε πόντους και rebounds τα τελευταία 30 χρόνια και ο νεότερος μετά τον Shaq στο σχετικό double-double, όπως ενημερωθήκαμε από τον λογαριασμό @EliasSports. Μάλιστα, την συγκεκριμένη επίδοση δεν την είδε κανείς μας να έρχεται, μιας και το προηγούμενο high του σε rebounds ήταν ακριβώς στα μισά, με δέκα. 

Η επίδοση, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη φετινή απόδοση του SGA, άνοιξε την κουβέντα στα headquarters του Guru αναφορικά με το αν είναι ή δεν είναι ο SGA ο τρίτος καλύτερος παίχτης του draft του, μα και κατά πόσο εν τέλει ήταν υπερβολικά τα ανταλλάγματα που δόθηκαν για την απόκτηση του Paul George από τους Clippers, ακόμα και αν συμπεριλάβουμε και τον Kawhi στα αποκτήματα για τους τελευταίους. 

Να θυμίσουμε εδώ πως τα ανταλλάγματα ήταν τα κάτωθι, την στιγμή, που όπως ο Andrew Schlecht του The Athletic υπογραμμίζει, ακόμα και straight ανταλλαγή PG για SGA θα φάνταζε πλέον τίμια:

Στην εντυπωσιακή παρουσία του SGA στη φετινή σεζόν αξίζει να τονίσουμε και τις αμυντικές του επιδόσεις, όπου έχει κρατήσει τους κάτωθι αναφερόμενους παίχτες στα αντίστοιχα ποσοστά ευστοχίας, όταν τους έπαιζε εκείνος άμυνα:

  1. Jrue Holiday 17%
  2. Brandon Ingram: 28%
  3. Ja Morant: 20%
  4. Spencer Dinwiddie: 17%
  5. Donovan Mitchell: 20%
  6. DLo: 20%
  7. Lou Williams: 33%
  8. C.J. McCollium: 42%

(Πηγή: twitter account @iwfmida)

Bonus υλικό, η σύγκριση των στατιστικών των sophomore σεζόν των δύο παιχτών:

  • SGA:  20 πόντοι, έξι rebounds, τρεις assists, ένα κλέψιμο ανά παιχνίδι, με 47% εντός παιδιάς, 34% από το τρίποντο και 82% από τις βολές, για 56% TS% και 51% eFG%
  • PG: 12 πόντοι, πέντε rebounds, δύο assists, ένα κλέψιμο ανά παιχνίδι, με 44% εντός παιδιάς, 38% από το τρίποντο και 80% από τις βολές, για 55% TS% και 51% eFG%

Και μιας και είμαστε στη γωνιά των geeks, να κλείσουμε το θέμα του SGA με το τελευταίο video ενός εκ των αρχηγών των NBA Geeks, του Ben Taylor:

➢ Θα ήθελα, ωστόσο, να κλείσω την ενότητα υπογραμμίζοντας το κάτωθι: 

  • Dwight Howard 3pts made in season 2019-20: τρία. 
  • Ben Simmons 3pts made in season 2019-20: δύο 

Yikes.

➢  Kαι αυτό ενώ ο Marcus o Smart σπάει το ρεκόρ τριπόντων στην Ιστορία των Celtics, με 11 εύστοχα το βράδυ του Σαββάτου, στην ήττα, ωστόσο, της ομάδας της Βοστώνης από τους Suns.

➢ Mε την ήττα τους από τους Nuggets στην παράταση με 134-131 τα ξημερώματα της Παρασκευής οι Warriors έφτασαν τις δέκα σερί ήττες, για πρώτη φορά από το μακρινό 2002.
Τραμπάλα είναι η ζωή παίδες ... το οποίο, πέρα από πραγματικότητα, είναι μια πολύ καλή εισαγωγική ατάκα για την επόμενη ενότητά μας, τα:

Ups & Downs

⬆ Αντίθετη πορεία στην εξέλιξή του σε σχέση με τον Ben Simmons δείχνει να έχει ο Markelle Fultz. Αφορμή για αυτό το σχόλιο δεν αποτελεί τόσο το triple double του, με 21/11/10 στη νίκη των Magic επί των Lakers στο Los Angeles ξημερώματα Πέμπτης, όσο, και αντιγράφω εδώ τα σχόλια του αδερφού Gus από το Hog, που βλέπαμε παρέα τον αγώνα, “το εντυπωσιακό sharpness του Fultz, τόσο σε σωματικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Πέρα δηλαδή από τα όποια νούμερα το γεγονός ότι έμεινε πόσο καιρό έξω, που αυτό "πειράζει" κυρίως το μυαλό και δείχνει να το έχει ξεπεράσει όλο αυτό. Μακάρι να δούμε μεγάλα πράγματα.”. Το πόσο σωστό είναι το παραπάνω φάνηκε και στην ακόλουθη φάση:

Στα τελευταία 17 χρόνια που ο LeBron είναι στη Λίγκα, δεν ήταν παρά μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι περιπτώσεις παιχτών που κατάφεραν αποτελεσματικά να τον σπρώξουν. Φυσικα, ο τελευταίος, συνεπής στην εξαιρετική δημόσια εικόνα του, δεν υπήρξε φειδωλός ως προς τα θετικά του λόγια για τον Fultz. Θέση που άπαντες θαρρώ προσυπογράφουμε για τον νεαρό point guard.

⬆ Γενικότερα βέβαια η σεζόν μας έχει προσφέρει εξαιρετικές bounce back stories. Πέρα από του Fultz, που αναντίρρητα είναι η εντυπωσιακότερη όλων, εξαιρετική χρονιά κάνει ο Brandon Ingram, που από το 18,3/5,1/3 σε πόντους, rebounds, assists, με 33,0% από το τρίποντο σε μόλις 1,8 προσπάθειες ανά παιχνίδι, φέτος παίζει στο 25,1/6,8/4,2 με 40,7% από το τρίποντο, σε 6,1 προσπάθειες ανά παιχνίδι, έχοντας καταφέρει όχι μόνο να δικαιώσει τις αγωνιστικές προσδοκίες που υπήρχαν για αυτόν όταν επιλεγόταν στο #2 του draft του 2016, μα και να ξεπερασει τη θρόμβωση που υπέστη πέρυσι την άνοιξη και γέννησε ανησυχίες ακόμα και τη συνέχεια της καριέρας του. 

Αποκορύφωμα της φετινής αγωνιστικής του εκτόξευσης, οι 49 πόντοι απέναντι στην άμυνα της Utah το ξημέρωμα της Παρασκευής. Αντίστοιχη feel good story και για το μεγάλο ταλέντο του draft του 2018, τον Michael Porter Jr., που οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί καθόλου πέρσι. Με ύψος 6’10” και τρομερή πλαστικότητα κινήσεων, ο Porter εντάσσεται σιγά-σιγά στο rotation των Nuggets και δείχνει πως σε βάθος χρόνου μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα/star της ομάδας. Στα τελευταία τρία παιχνίδια του έχει 16,7 πόντους, με 2/3 τρίποντα, 7,3 rebounds και 2,7 stocks σε 36,1 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. 

⬆ Με αμφιταλάντευση για το αν πρέπει να είναι Up ή Down το ότι το 2020 θεωρείται επιτυχία η υπογραφή συλλογικής σύμβασης, που προβλέπει πληρωμένη άδεια μητρότητας για την εργαζόμενη, να αναφέρουμε πως -επιτέλους- η νέα CBA (Collective Bargaining Agreement) μεταξύ αθλητριών του WNBA και της Λίγκας υπογράφηκε και προβλέπει, πέρα από την πληρωμένη άδεια μητρότητας, σημαντική αύξηση του μέσου μισθού κάθε top tier παίχτριας, από τα $130 χιλ. στα $500 χιλ. Για όποιον/α ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά, είναι εξαιρετικό το κείμενο της Lindsay Gibbs σχετικά

⬆  Τρίτη 22 Γενάρη θα κάνει το ντεμπούτο του στα παρκέ του NBA o Zion Williamson. Μάλιστα όλο το αφήγημα γύρω από την επιστροφή του έκανε πιο εντυπωσιακό το άρθρο του Baxter Holmes, που αναφέρει πως ένας γυμναστής των Pelicans του περιέγραφε πως πήρε κόντα τέσσερα κιλά μυικής μάζας σε μία βδομάδα!

⬇ Μία μέρα νωρίτερα, την πάντα ιδιαίτερη και ξεχωριστή για το ΝΒΑ, Μartin Luther King Day, όπου τα match-ups επιλέγονται με την ίδια ευλάβεια με τα χριστουγεννιάτικα και ξεκινούν από τις 12:00 US, 19:00 Ελλάδας, οι Pelicans αντιμετωπίζουν τους Grizzles, Δεν ξέρουμε πόση διαφορά κάνει στην αποθεραπεία του παίχτη αυτή η μία μέρα διαφορά, αλλά δεδομένα θα θέλαμε να δούμε τον Ζιον απέναντι στον καυτό αυτή την περίοδο Ja Morant.

⬇ Ο Kyrie επέστρεψε μετά από 26 παιχνίδια στα παρκέ με τη φανέλα των Nets. Και μετά από μία εντυπωσιακή εμφάνισή του, με 10/11 σουτ, που συνοδεύτηκε από εύκολη νίκη κόντρα στους χωρίς Young Hawks, ήρθε η ήττα από τους Sixers. Ποια η αντίδραση του Irving; Να βγει να δηλώσει πως η ομάδα χρειάζεται δύο - τρεις καλές κινήσεις για να πλαισιώσει τον κορμό που αποτελεί αυτός, ο KD, ο Temple, o Dinwiddie και ο LeVert”. Κοινώς, στους υπόλοιπους συμπαίκτες του που σκίστηκαν κατά την απουσία του να πάνε την ομάδα εντός Playoffs, έχοντας ρεκόρ 13-13 στα παιχνίδια που έλειψε (την στιγμή που αυτόν παρόντα η ομάδα είναι στο 5-9), βγήκε και είπε πως δεν κάνουν. Καταλαβαίνω πως θα προσπαθήσει να συνεχίσει τον ρόλο του superstar-GM, στα πλαίσια του LeBron, που με τρομακτική αποτυχία από πέρσι έχει ενστερνιστεί, αλλά ρε μάγκα, κάπου ώπα. Ο KD θα επιστρέψει του χρόνου, ο καλύτερος παίχτης του κόσμου την στιγμή που τραυματίστηκε και λογικά top-10 και άμα τη επιστροφή του. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να επιβεβαιώνεις τόσο τακτικά πως απλά είσαι κακός συμπαίκτης και λίγον τι μαλάκας. 

⬇ Πόσο εύκολο είναι για έναν random φίλαθλο να ευστοχήσει σε ένα σουτ από το κέντρο του γηπέδου; Όσο προπονημένος και να είσαι σε τέτοιου είδους σουτ, αν δεν τρέχει κάτι από Curry μέσα σου, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου. Ρίχνεις κι αν σου κάτσει.

Αν δε, σε κοιτάνε 20.000 ζευγάρια μάτια και κάτι εκατομμύρια ακόμα μέσω τηλεόρασης ή διαδικτύου, η ευστοχία σε ένα τέτοιο σουτ πρέπει να έχει ένα εύλογο αντίτιμο. Συνυπολογίζοντας όλα αυτά οι Lakers έχουν θεσπίσει ως βραβείο τα $100.000 και τόσα κέρδισε ο φίλαθλός τους που ευστόχησε πίσω από τη γραμμή του κέντρου στις 05 του Γενάρη. Βέβαια, το ίδιο ακριβώς κατάφερε και ένας οπαδός των Knicks λίγες μέρες αργότερα, στις 12 του Γενάρη. Το δικό του έπαθλο; Αξίας χιλίων δολαρίων κουπόνια του αντίστοιχου αμερικάνικου Σκρατς (Ξυστό). Τα οποία, αφού πέρασε όσες ώρες από τη ζωή του χρειάστηκαν για να τα ξύσει, του απέφεραν όλα κι όλα $500! Πόσο Knicks ρε φίλε όμως όλο αυτό;!

⬇ Bonus Down, που ενδεχομένως πρέπει να το έχουμε μόνιμα pinned εδώ: κάθε φορά που θα νιώθετε πως ζείτε σε μια παράλογη πραγματικότητα -και καλά να είμαστε, οι παραμένοντες εν Ελλάδι, έχουμε καθημερινά πλείστες αφορμές για να αισθανόμαστε έτσι- να θυμάστε πως δύο GMs προσπέρασαν την Αγνή Σλοβένικη Καύλα στο draft και ένας αντάλλαξε για να πάρει κάτι άλλο, λαμβάνοντας paychecks εκατομμυρίων για αυτές ακριβώς τις αποφάσεις τους. Μιλάμε για το 10% μίας εξαιρετικά -θεωρητικά- εκπαιδευμένης Λίγκας. Οι δύο δε παραμένουν με κάποιον τρόπο στις θέσεις τους. 

Προσεχώς

Μέσα από την καινούρια μας στήλη θα σας ενημερώνουμε για τα ματς της ερχόμενης εβδομάδας που περιμένουμε με αγωνία και ίσως και να βάλουμε ξυπνητήρι για να δούμε. Αυτή την εβδομάδα σας τα παραθέτουμε με χρονολογική σειρά.

  1. NOP @ MEM, 21/1, 00:00. Στις 20 Γενάρη, το ΝΒΑ θα τιμήσει τον Martin Luther King. Κάθε χρόνο αυτή την μέρα παίζουν όλες οι ομάδες και ένα από τα κεντρικά γεγονότα είναι το ματς που γίνεται στο Memphis, πόλη όπου και δολοφονήθηκε ο MLK. Φέτος το matchup θα είναι οι Grizzlies απέναντι στους Pelicans. Σε ώρα αρκετά προσιτή για το ελληνικό κοινό θα αναμετρηθούν οι δύο ομάδες που διεκδικούν την 8η θέση στη Δύση. Δύο ομάδες, πολύ φορμαρισμένες και παίκτες όπως οι Ja Morant, Jaren Jackson, Brandon Ingram και ο Jrue Holiday εγγυώνται θέαμα και ένταση. Επειδή και η άμυνα των δύο έχει θέματα, περιμένουμε υψηλότατο σκορ και ωραίες φάσεις.
  2. SAS @ NOP, 23/01, 04:30. Ναι, και δεύτερη φορά οι Pelicans στις προτάσεις μας. Ο λόγος δεν είναι τόσο το γεγονός ότι με τους Spurs επίσης διεκδικούν και οι δύο την 8η θέση, όσο το ότι αυτό αναμένεται να είναι το επίσημο ντεμπούτο (δεν μετράμε τα ματς της προετοιμασίας) του Zion Williamson στο NBA. Το #1 του προηγούμενο draft και ένας από τους παίκτες που θα μας απασχολήσουν για πολλά χρόνια (εφόσον δεν έχει θέματα με τραυματισμούς) θα κάνει πρεμιέρα, οπότε δεν γίνεται να το χάσουμε αυτό το παιχνίδι.
  3. DAL @ UTA, 26/1, 00:00. Ακόμα ένα παιχνίδι σε προσιτή σχετική ώρα. Σάββατο μεσάνυχτα για εμάς, θα αναμετρηθούν οι Dallas Mavericks με τους Utah Jazz. Δυο ομάδες που διεκδικούν την είσοδό τους στην τετράδα και το πλεονέκτημα στον πρώτο γύρο των Play Off. Doncic Vs Mitchell και η κόντρα δύο εκ των κορυφαίων προπονητών του ΝΒΑ, θα κρατήσει το ενδιαφέρον όσων επιλέξουν να περάσουν το Σάββατο βράδυ στο σπίτι. Προσωπικά θα το δω το ματς με τη συνοδεία ενός τζιν Nordes με λίγο τόνικ.  

Αν δεν δουλεύαμε θα βλέπαμε επίσης: LAL @ BOS, 21/01, 02:30 (H μεγαλύτερη κόντρα στο ΝΒΑ), LAC @ MIA, 25/01, 03:00 (Leonard Vs Butler, με έξτρα εμφανίσεις από Adebayo και Lou Williams).

Διαβάσαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Αρχικά, αναφορικά με τα θέματα στα οποία αναφερθήκαμε στο παρόν WGG:

Inside How Markelle Fultz Revived His Career In Orlando”, του Chris Mannix, στο Sports Illustrated

Landmark WNBA deal a victory for women of color in leadership”, του Sean Hurd στο The Undefeated

Jaren Jackson Jr. is what the NBA unicorn was always supposed to be”, του Mike Prada στο SB Nation

Something Isn’t Quite Right With the Sixers”, του Kevin O’Connor, στο The Ringer

Believe in the Bucks”, του Rob Mahoney στο The Ringer

How Frank Vogel won over the Lakers and their superstars”, του Kevin Arnovitz στο ESPN

Μα και συνολικότερα:

Chris Paul Found A Time Machine In Oklahoma City”, του Chis Herring, στο FiveThirtyEight

Paul George comes Home”, της Ramona Shelburne, στο ESPN

Who’s more valuable for the Utah Jazz, Donovan Mitchell or Rudy Gobert?”, του Michael Pina στο SB Nation

The state of the NBA, and why things aren’t as good as they should be”, της Seerat Sohi, στο Yahoo! Sports, η οποία αναλύει την πτώση της τηλεθέασης του NBA και τις προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει στον ίδιο άξονα που τα είχε αναλύσει εδώ στο Guru ο Νίκος στο αντίστοιχο κείμενό του “Η τηλεθέαση πέφτει, το NBA μπερδεύεται”.

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely