Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 10:50

Περιστέρι και Σπανούλης επιχειρούν το άλμα τους

Από :

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου βρίσκεται από το καλοκαίρι στον αστερισμό του Βασίλη Σπανούλη, καθώς η ομάδα των Δυτικών προαστίων αποτελεί τον πρώτο προπονητικό σταθμό της νέας καριέρας του τεράστιου αυτού Έλληνα καλαθοσφαιριστή. Η σύμπλευση έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον και για τις δύο πλευρές. Αρχικά, για τον «κοστουμάτο» πλέον Σπανούλη, που είχε την τύχη να αγωνιστεί ως παίχτης υπό τις οδηγίες των κορυφαίων Σέρβων προπονητών Ντούσαν Ίβκοβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, καθώς και αντίστοιχων Ελλήνων όπως οι Γιώργος Μπαρτζώκας, Γιάννης Σφαιρόπουλος και Παναγιώτης Γιαννάκης. Από την άλλη, ολόκληρος ο οργανισμός του Περιστερίου φιλοδοξεί μετά από πάρα πολλά χρόνια να βρεθεί στα υψηλότερα στρώματα του Ελληνικού πρωταθλήματος και να επανέλθει ως μία υπολογίσιμη ομάδα στο εγχώριο μπάσκετ και όχι μόνο.

Εξάλλου, προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο σύλλογος, τόσο με την εκ νέου συμμετοχή του στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις περίπου 20 χρόνια μετά την τελευταία φορά (στο Champions League της FIBA), όσο και με τις μεταγραφικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν και είχαν σκοπό να δυναμώσει αρκετά η ομάδα και να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία στον νέο προπονητή για να κάνει τη δουλειά του. Αποκτήθηκαν ξένοι με ευρωπαϊκή εμπειρία σε διασυλλογικές διοργανώσεις, όπως ο Kροάτης σέντερ Miro Bilan, που έχει βρεθεί για μια τριετία με τη φανέλα της Τσεντεβίτα στη Euroleague μεταξύ άλλων, ο Marcus Denmon με τη γνωστή θητεία του στον Παναθηναϊκό πριν από μία πενταετία, ορισμένοι «άγνωστοι» στο ελληνικό κοινό, όπως ο Αleksa Radanov, o Sylvain Francisco, με θητεία στην Ισπανική λίγκα, καθώς και παίχτες που έχουν περάσει στο παρελθόν από την ελληνική λίγκα, όπως οι Devin Davis με το Λαύριο τη διετία 2019-21 και ο Shakur Asiatic Juiston με τον Άρη την περσινή σεζόν. Η διοίκηση φρόντισε επίσης να ενισχύσει τον ελληνικό κορμό, με τους Στέλιο Πουλιανίτη, Λεωνίδα Κασελάκη και Δημήτρη Μωραΐτη. Ας περάσουμε λοιπόν στον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το ρόστερ και στις κατευθύνσεις που έχει δώσει σε αυτό ο προπονητής της ομάδας.

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να πούμε για το προπονητικό επιτελείο είναι πως έχει δώσει στους παίχτες ξεκάθαρους και διακριτούς ρόλους. Στην περιφερειακή γραμμή δεσπόζει το δίδυμο των Sylvain Francisco και Μarcus Denmon, oι οποίοι και είναι οι κύριοι εκφραστές της επιθετικής λειτουργίας. Ο πρώτος είναι ο βασικός point guard, o playmaker της ομάδας, παρότι σε όλα τα παιχνίδια έως τώρα στη σεζόν έρχεται από τον πάγκο. Είναι αυτός που θα αναλάβει να τρέξει τα διάφορα plays, αλλά δεν θα μείνει μόνο σε αυτόν τον ρόλο, καθώς θα έχει και εκτελεστικό, όπως φαίνεται στα μέχρι τώρα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ενδεικτικά αναφέρω πως στους δύο αγώνες που έχει δώσει η ομάδα στο FIBA Champions League έχει 16 πόντους, με 5,5 ασίστ, ενώ αντίστοιχα στο Ελληνικό πρωτάθλημα σε τρεις αγώνες 11,7 πόντους και 3,6 ασίστ. Πρόκειται για έναν πολύ ποιοτικό guard που έχει παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο, καθώς την περασμένη σεζόν είχε βρεθεί με τη φανέλα της Μανρέσα στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της FIBA, έχοντας μάλιστα σημαντικό ρόλο.

Ο έτερος περιφερειακός είναι ο γνωστός από το «πράσινο» παρελθόν του, Μarcus Denmon. Ο Αμερικανός παίχτης, μετά την παρουσία του στο κινεζικό πρωτάθλημα, όπου παρέμεινε για 3,5 σεζόν, επέστρεψε στα ευρωπαϊκά γήπεδα, πρώτα με τη φανέλα της Πετκίμ στην Τουρκία τον Φλεβάρη και από το καλοκαίρι στα δυτικά προάστια. Ο scoring guard του Περιστερίου αποτελεί τον νούμερο ένα επιθετικό πόλο της ομάδας. Είναι ο παίχτης με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο παιχνίδι του, αυτός που έχει το «ελεύθερο» από τον προπονητή να παίρνει και ορισμένες παραπάνω προσπάθειες, βασιζόμενος στο επιθετικό του ταλέντο. Ειδικά το σουτ με το βηματάκι στο πλάι είναι κάτι που μοιράζεται με το ρεπερτόριο του προπονητή του. Πέρα από τις όποιες αρχές υπάρχουν στο παιχνίδι της ομάδας, αυτός και ο Francisco θα έχουν και αρκετές ευκαιρίες για παιχνίδι απομόνωσης με τον αντίπαλο, καθώς είναι ικανότατοι στο να δημιουργήσουν ρήγμα στην άμυνα και να σουτάρουν μετά από ντρίμπλα.

Η παρακάτω φάση δείχνει τα οφέλη από την ταυτόχρονη παρουσία των δύο. Φαίνεται η ικανότητα του Francisco να μπορεί να φτάσει στο ζωγραφιστό, αλλά και η εν δυνάμει απειλή του Denmon, μέσα από το «παραπλανητικό» σκριν του Bilan στον Denmon.

Ωραία φάση, έτσι δεν είναι;

Οι υπόλοιποι περιφερειακοί με σημαντικό χρόνο συμμετοχής, όπως οι Πουλιανίτης και Μωραΐτης, έχουν ως πρωταρχικό ρόλο το αμυντικό σκέλος, χωρίς να αμελούν φυσικά τα καθήκοντα στο άλλο μισό του γηπέδου. Ειδικά ο δεύτερος, που θεωρείτο ένα μεγάλο ταλέντο όταν είχε υπογράψει στην ΑΕΚ στην ηλικία των 16 ετών, αποτελεί μέλος και της Εθνικής ομάδας στη διαδικασία των παραθύρων και είναι ένας guard που θα «πρέπει» να βγει και να παίξει. Μαζί θα πιέσουν αρκετά τον αντίπαλο, για να καθυστερήσουν τις επιθέσεις, να κλέψουν μπάλες και να βρουν εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Ιδιαίτερα σε αυτήν την πίεση στα τρία τέταρτα του γηπέδου που εφαρμόζει το Περιστέρι σε όλη τη διάρκεια των αγώνων, αλλά και στο zone press, οι δύο Έλληνες, παρέα με τον Francisco, είναι οι πρώτοι που θα παίξουν άμυνα και θα πιέσουν τον αντίπαλο χειριστή.

Κομβικό ρόλο στην επιθετική λειτουργία της ομάδας παίζει επίσης ο πολύπειρος σέντερ, Miro Bilan. Ο 33χρονος Κροάτης είναι ένα καθαρά post ψηλός, που μπορεί να λειτουργεί «αυτόφωτα», χωρίς να εξαρτάται μόνο από δημιουργία κάποιου συμπαίχτη του, μιας και έχει κινήσεις κοντά στο ζωγραφιστό και καλά τελειώματα. Επιπρόσθετα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά σε αρκετά αναπτυγμένο βαθμό, ειδικά για αυτό το επίπεδο των ομάδων. Μπορεί να βοηθήσει πολύ στη ροή της επίθεσης όταν η μπάλα ακουμπάει σε αυτόν, είτε με δημιουργία από μέσα προς τα έξω, είτε όταν λειτουργεί σαν σκαλοπάτι μέσω των short rolls, μετά από τα κεντρικά πικς.

Eνδεικτικά αναφέρω πως στα ματς του Champions League εναντίον των Τενερίφη και Μπνέι είχε τέσσερις και πέντε ασίστ αντίστοιχα. O έτερος σέντερ, ο Juiston, είναι ένας κλασικός αθλητικός ψηλός, που λειτουργεί ως αποδέκτης της δημιουργίας των συμπαικτών του, ενώ θα προστατεύσει καλύτερα τη στεφάνη από τον Bilan.

Ο Βασίλης Σπανούλης, όπως μου ανέφερε ο αγαπημένος μου προπονητής και contributor στο σάιτ Ερωτόκριτος, μοιάζει να έχει επηρεαστεί αρκετά ως προς τη φιλοσοφία και τον τρόπο στελέχωσης από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Δηλαδή, δίνει μεγάλη βάση στους δύο περιφερειακούς παίχτες και στον σέντερ, με τους ενδιάμεσους να είναι περισσότερο ρολίστες, να απειλούν από μακριά και να βοηθάνε στο καλό spacing και στις σωστές αποστάσεις, κάτι που είναι γνώρισμα μέχρι στιγμής του Περιστερίου.

Αυτός είναι λοιπόν ο ρόλος των Κασελάκη, Davis, Radanov, που είναι τα forwards της ομάδας και εναλλάσσονται στις δύο αυτές θέσεις, ανάλογα και με τις απαιτήσεις των αγώνων. Ο Κασελάκης έχει την εμπειρία από την παρουσία του στον ΠΑΟ, θα παίξει και κοντά στη ρακέτα, θα προσφέρει αρκετά hustle plays και θα πάει στις διεκδικήσεις των ριμπάουντ, όπως κάνουν όλα τα «τριαροτεσσάρια». Ο Devin Davis μοιάζει να έχει ρόλο 3&D στην ομάδα. Να αποτελεί τον παίχτη που θα μαρκάρει αποτελεσματικά τους αντιπάλους και θα προσφέρει λύσεις με το μακρινό σουτ. Έχει ξεκινήσει καλά και στις δύο διοργανώσεις, ειδικά από το τρίποντο και αναμένεται η συνέχεια. Ο Radanov από την άλλη, είναι ίσως η ευχάριστη έκπληξη από τους νεοφερμένους - ίσως το δωράκι γνωστού σέρβου μάνατζερ. Ο Σέρβος forward δείχνει αρκετά καλά στοιχεία, είναι μία απειλή από την περιφέρεια, δεν διστάζει να πάει στις επαφές κοντά στο ζωγραφιστό και δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμο γρανάζι.

Ειδικά στο ματς εναντίον της Τενερίφης, ο Radanov ήταν απολαυστικός, με 21 πόντους και 8/13 εύστοχα σουτ. Από κει και πέρα, αγώνα με τον αγώνα το προπονητικό επιτελείο προσπαθεί να εντάξει ομαλά στο rotation νεαρά παιδιά που προέρχονται από τις εξαιρετικές ακαδημίες του συλλόγου, όπως ο Σωτήρης Σταυρακόπουλος.

Η παρουσία λοιπόν του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο είναι αρκετά ιντριγκαδόρικη, τόσο όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος, όσο και την προβολή που έχει ο σύλλογος. To Περιστερι ίσως να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που αξίζει να παρακολουθήσει ένας ουδέτερος θεατής. Η αρχή, τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ήταν άκρως ενθαρρυντική, με τις ισάριθμες νίκες στα δύο πρώτα -εντός- έδρας ματς και η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, τόσο για την πρώτη δουλειά του νεαρού προπονητή, όσο και για την ενδεχόμενη επιστροφή των «πριγκίπων» των δυτικών προαστίων ως μια υπολογίσιμη δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely