Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 09:28

Οι σταρ των αντιπάλων των ελληνικών ομάδων στο BCL

Από :

Το Basketball Champions League κάνει τζάμπολ για πρώτη φορά στη σεζόν 2022-23, με τις ελληνικές ομάδες να ρίχνονται αυτή την εβδομάδα στις μάχες της πρεμιέρας της Regular Season. Ευκαιρίας δοθείσης, παρουσιάζουμε τα αστέρια των εννιά αντιπάλων των εκπροσώπων της χώρας μας στην διοργάνωση, προϊδεάζοντας για το τι -περίπου- θα βρουν απέναντι τους.

Η εκκίνηση της πρώτης BCLικής εβδομάδας της χρονιάς βρίσκει το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη να υποδέχεται τη Μπνέι Χερτσλίγια (3/10, 19:30), ενώ την Τρίτη (4/10, 19:30) η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στη Σμύρνη την Καρσίγιακα. Ο ΠΑΟΚ θα ρίξει την αυλαία, φιλοξενώντας τη Τετάρτη (5/10, 19:30) τη Ντιζόν στο PAOK Sports Arena. Φυσικά ευελπιστούμε για ένα ξεκίνημα με 3/3, αν κι όπως καταλαβαίνετε, μόνο εύκολο δεν είναι, στην παρούσα φάση, με εντελώς καινούργιες ομάδες, χωρίς επίσημα ματς στα πόδια τους.

Θυμίζουμε πως η Ένωση έχει στον όμιλο της, πέραν της Καρσίγιακα, τις Μπον και Ρέτζιο Εμίλια, το Περιστέρι θα συναντηθεί με Τενερίφη και Ρίτας εκτός της Χερτσλίγια, κι ο ΠΑΟΚ μετά τη Ντιζόν θα κοντραριστεί με Μάλαγα (εκ των φαβορί της διοργάνωσης, όπως κι η Τενερίφη) και Σάσαρι. Όλα αυτά σε ομίλους των τεσσάρων ομάδων, όπου κι η τρίτη θέση έχει αξία, καθώς οδηγεί στον play-in γύρο (με μειονέκτημα έδρας - η 2η δίνει πλεονέκτημα). Πάμε να δούμε ποιοι ξεχωρίζουν, όμως, από τα ρόστερ των 9 αντιπάλων.

Απέναντι στην ΑΕΚ

Τι Τζέι Σορτς - Μπον 

Πρόκειται για τον Ντένις Σρέντερ... των φτωχών (κεντρική photo). Είναι μικρός το δέμας (1.75μ.) αλλά δαιμόνιος και ταλαντούχος γκαρντ, με τρομερή έφεση στο σκοράρισμα, ταχύτητα, σπιρτάδα, και σημαντική βελτίωση χρόνο με το χρόνο. Ο 25χρονος καλιφορνέζος περιφερειακός, πριν τη Μπον, αγωνιζόταν στους Μέρλινς του Κραϊλσχάιμ, καταγράφοντας 21 πόντους κι 6.9 ασίστ κατά μ.ο. σε 22 αγώνες της Bundesliga.

Επίσης είχε 17.6 πόντους, 6 ασίστ και 3.7 ριμπάουντ σε 14 ματς του περσινού FIBA Europe Cup, βρίσκοντας μάλιστα απέναντι του το Περιστέρι, στο οποίο είχε κάνει μεγάλη ζημιά στο κλειστό της Τζον Κένεντι με 21 πόντους, 10/14 διπ., 4 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε 27', στη νίκη της γερμανικής ομάδας με 78-85.  Πέρσι ήταν ο πρώτος σκόρερ της γερμανικής Λίγκας κι εξαργύρωσε τη σεζόν πηγαίνοντας σε ομάδα που διεκδικεί τη τετράδα (πέρσι ήταν 2η, αποκλείστηκε στα ημιτελικά στο Game 5 από τη Μπάγερν), από μια που αντίστοιχα κυνηγούσε πιο χαμηλούς στόχους. Fun-to-watch παίκτης για τον θεατή και σαφέστατα εξαιρετικά επικίνδυνος για τα κιτρινόμαυρα μετόπισθεν.

Έρικ ΜακΚόλουμ - Καρσίγιακα 

Τι να πούμε για τον παικταρά ΜακΚόλουμ, όλοι τον ξέρουν κι οι συστάσεις είναι περιττές. Στα 34 του πια, προέρχεται από μια καταπληκτική σεζόν στη VTB με την Λοκομοτίβ Κουμπάν (19.4π., 5.2ασ., 33% τριπ.), όπου είχε βάλει και μια 38άρα κόντρα στη Τσμόκι (Career-High στην Ευρώπη, στην Κίνα είχε βάλει και 82 πόντους).

Από το καλοκαίρι ανήκει στην Καρσίγιακα, επιστρέφοντας στη Τουρκία για μια τρίτη διαφορετική ομάδα, μετά τις Γαλατασαράι και Αναντολού Εφές. Ο άλλοτε παίκτης του Απόλλωνα Πατρών και του Πανιωνίου μετρά συνολικά 152 εμφανίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς και πάνω από 350 σε εγχώρια πρωταθλήματα. Στη Σμύρνη αναμένεται να ηγηθεί της περιφερειακής γραμμής του κόουτς Ουφούκ Σαρίτσα κι είναι ευνόητο πως μιλάμε για έναν ελίτ παίκτη για τα δεδομένα του BCL. Το πως θα τα πάει η άμυνα της ΑΕΚ απέναντι του θα είναι καθοριστικός παράγοντας σε αυτό το ζευγάρι αγώνων.

Μίκαελ Χόπκινς - Ρέτζιο Εμίλια 

Σίγουρα κάπου θα τον πήρε το μάτι σας στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ, αφού είναι διεθνής με την Ουγγαρία (8.2π., 3.8ριμπ., 1.2ασ. σε 5 ματς), ξεχωρίζοντας μάλιστα κόντρα στους Σλοβένους (14π. με 4/6 τριπ., 7ριμπ. σε 17'). Ψηλός που σουτάρει καλά (43.5% στο τρίποντο πέρσι με 13.8 πόντους, 7.8 ριμπάουντ κι 1.4 ασίστ στη Serie A) κι είναι πια... παλιοσειρά στην Ρέτζιο. Η καριέρα του 29χρονου φόργουορντ-σέντερ είναι σε αξιοσημείωτα ανοδική πορεία από το 2019 και μετά, έχοντας μάλιστα και σταθερότητα ως προς το να μην αλλάζει συχνά περιβάλλον, με διετίες σε Τσεντεβίτα Ολίμπια (2019-21) και Ρέτζιο (2021-σήμερα).

Παλαιότερα, είχε... σκληραγωγηθεί μπασκετικά στα της Ευρώπης, αγωνιζόμενος επί σειρά ετών στην Α2 της Τουρκίας, αλλά και στη Μπαλκάν της Βουλγαρίας. Πλέον είναι στην καλύτερη φάση της καριέρας του, αρκετά ώριμος και με συνέπεια εντός παρκέ. Στο BCL είναι πρωτάρης, όμως έχει παίξει 59 ευρωπαϊκά ματς σε EuroCup και FIBA Europe Cup, επομένως η εμπειρία του δεν είναι αμελητέα. Πασάρει αρκετά καλά για τη θέση του, εκτελεί συχνά στο pick 'n' pop και σε γενικές γραμμές κινείται αρκετά. Η ΑΕΚ πάντως διαθέτει αρκετά κορμιά στη frontline που θα μπορούσαν να περιορίσουν την δράση του.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ

Γουίλ Τόμας - Μάλαγα

Ένα από τα πιο... βαριά βιογραφικά της διοργάνωσης. Ο 36χρονος πάουερ φόργουορντ είναι στην Ευρώπη από το 2008, μετρά 179 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα (6 σεζόν), ενώ το 2019 είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του EuroCup με την Βαλένθια, όντας μάλιστα MVP των τελικών. Η επιστροφή του στην Ανδαλουσία (αγωνιζόταν στη Μάλαγα και την διετία 2014-16) ήταν ένα σημαντικό γεγονός για το κλαμπ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αφού πέραν της εμπειρίας και της προσωπικότητας, η Μάλαγα «αγόρασε» και την ποιότητα του, η οποία δεν έχει χαθεί, παρά την ηλικία του.

Μην ξεχνάμε πως ο Τόμας προέρχεται από σεζόν 9.8 πόντων και 3.8 ριμπάουντ με ρόλο 25' στην Ευρωλίγκα με τη Μονακό, σε ομάδα playoffs που έφτασε μια νίκη μακριά από το F4. Βαστάει ακόμη φυσικά και το... συντηρητικό του ξεκίνημα στη νέα σεζόν -στα προκριματικά του BCL και την πρεμιέρα της ACB- δεν είναι ικανό να φέρει ανησυχία. Εξάλλου, ο βετεράνος ψηλός έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι επιδραστικός, ακόμη και σε βραδιές που δε θα έχει ιδιαίτερη σύνδεση με το αντίπαλο καλάθι. Εξυπακούεται πως η δουλειά τόσο για τον άγουρο και πρωτάρη Πόλεϊ, όσο και για τον 40χρονο Μαργαρίτη, θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική απέναντι του.

Τσινάνου Ονουάκου - Ντινάμο Σάσαρι 

Ο MVP της ισραηλίτικης Λίγκας για τη σεζόν 2021-22 φέρεται να χτύπησε την πόρτα της Euroleague (σ.σ. το όνομα του συνδέθηκε με τα ρεπορτάζ των Μακάμπι, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, Φενέρμπαχτσε, Βαλένθια) κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, εντούτοις η Σάσαρι ήταν αυτή που απέσπασε την υπογραφή του, σε μια σπουδαία μεταγραφική κίνηση. Ο δυναμικός σέντερ με τον ασυνήθιστο τρόπο εκτέλεσης βολών, είναι εκ προοιμίου εκ των καλύτερων παικτών της διοργάνωσης στη θέση του, κι η λογική υπαγορεύει πως θα κάνει σεζόν με θόρυβο.

Μη ψαρώνετε με τις βολές, που οκ, είναι αυτές που είναι, διότι κατά τα άλλα ο παίκτης είναι πληρέστατος, κινούμενος σταθερά σε πλαίσιο περί των 15 πόντων - 10 ριμπάουντ. Είναι πια 26 ετών, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως στα 20 του είχε ντεμπουτάρει στο NBA με τους Χιούστον Ρόκετς. Δε στέριωσε βέβαια, παίζοντας αρκετά στην G League, και κάπως έτσι ήρθε στην Ευρώπη το 2020, αρχικά για τη Ζαντάρ στην Αδριατική και πέρσι για τη Χερτσλίγια, όπου πέρα από το βραβείο του πολυτιμότερου, είχε κατακτήσει και το Κύπελλο ως MVP. Οι ψηλοί του ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνουν πολλά για να τον σταματήσουν.

Ντέιβιντ Χόλστον - Ντιζόν 

Ο 36χρονος άσος δεν χρειάζεται -πια- ιδιαίτερες συστάσεις. Και γιατί τα 1.67μ. από τα οποία βλέπει τον κόσμο τον καθιστούν "one of a kind", αλλά κι επειδή κάθε χρόνο παίζει κόντρα σε ελληνικούς συλλόγους - και διακρίνεται. Πέρσι κόντρα στο Λαύριο στο ΣΕΦ είχε 13 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ στο ματς της Γαλλίας τελείωσε με 18 πόντους, 7 ασίστ και 3 ριμπάουντ. Τη σεζόν 2019-20 είχε βρει ξανά απέναντι του τον ΠΑΟΚ, έχοντας 8 πόντους κι 8 ασίστ στο Παλατάκι και 17 πόντους κι 7 ασίστ στο παιχνίδι στη Ντιζόν. Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε παίξει και με την ΑΕΚ του Μπάνκι, με 20 πόντους και 5 ασίστ στο εντός και 5 πόντους, 8 ασίστ, 2 ριμπάουντ στην Αθήνα. Επίσης πλέον ο Χόλστον είναι ένας παίκτης που έχει συνδέσει το όνομα του με το BCL, καθώς μετρά τέσσερις συνεχόμενες σεζόν παρουσίας (50 συμμετοχές) κι ετοιμάζεται για την πέμπτη, με την ίδια ομάδα. Παρακάτω ένα ματς με την Λε Μαν όπου έβαλε... 46 πόντους!

Ένας πανέξυπνος γκαρντ που βρήκε τον τρόπο να καμουφλάρει την δεδομένη αδυναμία με το ύψος του, επιβιώνοντας για 13 και πλέον χρόνια σε υψηλό επίπεδο του μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου. Πέραν της Ντιζόν, με την οποία έχει περάσει οκτώ χρόνια της καριέρας του, έχει αγωνιστεί ακόμη στην Καρσίγιακα (2009-11) αλλά και τους Άρτλαντ Ντράγκονς (2013-15) που πλέον δεν υπάρχουν, ωστόσο άφησαν το στίγμα τους στη Bundesliga. Μπορεί να έχει μεγαλώσει, παρ' όλα αυτά παραμένει ακμαίος, ξεκινώντας με 14 πόντους, 7 ασίστ και 4.3 ριμπάουντ κατά μ.ο. τη φετινή Pro A, στις τρεις πρώτες του εμφανίσεις.

Απέναντι στο Περιστέρι

Μαρσελίνιο Χουέρτας - Τενερίφη 

Ο απόλυτος legend της διοργάνωσης κι επί σειρά ετών αντίπαλος του Βασίλη Σπανούλη στην Euroleague πριν μερικά χρόνια, παραμένει στα 39 του σε παραπάνω από καλό επίπεδο, σε βαθμό που άνετα τον... κάνεις και για 29χρονο. Θα θυμάστε τις στιγμές μαγείας που χάρισε ο Βραζιλιάνος πλειμέικερ στο Final Four, πέντε μήνες πριν, οδηγώντας τη Τενερίφη στον τίτλο κι ενώ ο ίδιος ήταν ο MVP. Μοναδικό court vision, έλεγχος του ρυθμού και καθοδήγηση της πεντάδας τακτικά και πνευματικά.

Ο πάλαι ποτέ παίκτης των Λέικερς (2015-17, 76 αγ.), Μπαρτσελόνα και Μπανταλόνα, βιώνει... δεύτερη νιότη κι αναμφίβολα στο ματς του Περιστερίου θα είναι μια ατραξιόν (και) για τον κόσμο που θα πάει στο "Ανδρέας Παπανδρέου". Σαφώς, η αμυνόμενη πρωταθλήτρια Τενερίφη διαθέτει γενικότερα τρομερό βάθος στο ρόστερ της κι εμπειρία (Σερμαντίνι, Ντόρνεκαμπ, Σάλιν, Αμπρομάιτις, Σάστρε, Φιτιπάλδο, Χάιμε Φερνάντεθ), αλλά... Χουέρτας είναι μόνο ένας. Εξάλλου, το εντυπωσιακό με την περίπτωση του είναι πως παρότι έχει πετύχει τόσα στο μπάσκετ, δείχνει να έχει ακόμη μεγάλο κίνητρο, αντιμετωπίζοντας όλα τα ματς με τον ίδιο -σοβαρό- τρόπο στο μοτίβο αγώνων Τετάρτη-Κυριακή, ενώ συντηρεί κι εξαιρετικά τον εαυτό του, δείχνοντας σπουδαίο επαγγελματισμό και φυσικά προσωπικότητα που εμπνέει τους τριγύρω του.

Μπενεντέκ Βάραντι - Ρίτας 

Έπειτα από μια δεκαετία στη χώρα του, ο 27χρονος άσος βγήκε από τη "safe zone" της Φάλκο, προκειμένου να στελεχώσει την πρωταθλήτρια Λιθουανίας, Ρίτας. Ο Βάραντι έζησε όλη την εξέλιξη της Φάλκο, από τις χρονιές που η ομάδα τερμάτιζε χαμηλά, μέχρι φυσικά τα τελευταία χρόνια που κυριάρχησε στην Ουγγαρία με τρία πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο. Ο ίδιος είναι σαφώς μεγάλο όνομα στην πατρίδα του, με 335 ματς σε τόσο νεαρή ηλικία στο εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά κι επί σειρά ετών διεθνής. Στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ είχε 6.3 πόντους, 2.5 ασίστ και 2 ριμπάουντ σε 4 ματς.

Πρόκειται για έναν ψηλό άσο στα 1.95μ., και καλό πασέρ (6.6. ασίστ μ.ο. στο BCL πέρσι σε 11 αγ.), με διορατικότητα στο παιχνίδι του. Σταθερός και συνεπής παίκτης σε όλα του - πλην του μακρινού σουτ που στην περίπτωση του δείχνει να είναι θέμα ημέρας. Δέκα μήνες νωρίτερα, είχε... σκοτώσει την ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια (83-89 κι αποκλεισμός για την Ένωση) με 20 πόντους, 6/9 τριπ., 12 ασίστ και 2 ριμπάουντ σε 32'. Αρκετά ώριμος σε αυτή τη φάση της καριέρας του, προετοιμάζεται για τη τέταρτη σερί χρονιά του στο BCL, με την Ρίτας να προσδοκά να της παρέχει ασφάλεια στη θέση "1", δημιουργία, μέγεθος αλλά και υποστήριξη στο παιχνίδι του Μάρκους Φόστερ που είναι το κλασικό δυάρι του ρόστερ.

Μορίς Κεμπ - Μπνέι Χερτσλίγια 

Κλείσιμο με τον "γυρολόγο" του σημερινού κειμένου. Ο 31χρονος -σούπερ αθλητικός- πάουερ φόργουορντ έχει μακροσκελές βιογραφικό με πολλές παραστάσεις σε Ουγγαρία (Άλμπα Φέχερβαρ), Ελλάδα (Καβάλα), Εσθονία (Ράπλα, Κάλεβ), Λίβανο (Τανταμόν), Αργεντινή (Όμπρας Σανιτάριας), Ισπανία (Φουενλαμπράδα),  Πουέρτο Ρίκο (Καρολίνα), Ισραήλ (Μακάμπι Ρισόν, πριν τη Χερτσλίγια) και φυσικά G League (θυγατρική των Καβαλίερς), στην πατρίδα του. Στο Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο δείχνει να έχει "κουμπώσει" εξαιρετικά, κάνοντας τρομερές εμφανίσεις, ιδίως στα περσινά playoffs, όταν η ομάδα του απέκλεισε τη Μακάμπι (ο Κεμπ είχε 15.3π. και 5.3 ριμπ. στη σειρά).

Μπορεί μόνος του να κερδίσει το Περιστέρι; Όχι, δεν μιλάμε για τέτοια κλάση, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα στέλεχος της Χερτσλίγια που μπορεί να δώσει πολλά επιθετικά. Πέρσι, μαζί με τον Ονουάκου, είχε συνθέσει ένα πολύ καλό δίδυμο στη front line της ομάδας. Φέτος υπάρχουν αλλαγές και μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί κι ο ίδιος σε αυτές. Όπως και να 'χει, μιλάμε για έναν... άλλον παίκτη σε σχέση με τότε που τον μάθαμε στην Καβάλα, τη σεζόν 2015-16. Είναι βελτιωμένος, πιο ολοκληρωμένος και φυσικά πιο μπαρουτοκαπνισμένος σε σύγκριση με έξι-επτά χρόνια πριν.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely