Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 13:19

Οι νεοφερμένοι του Περιστερίου

Από :

Η σεζόν 2022/23 ήταν πραγματικά εξαιρετική για την ομάδα των δυτικών προαστίων, στο τέλος της οποίας τερμάτισε στην τρίτη θέση, την υψηλότερη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ αγωνίστηκε και στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ταυτόχρονα, στο FIBA Champions League πέρασε από τους ομίλους και βρέθηκε στη φάση των play-ins, όπου και αποκλείστηκε από τη γαλλική Λιμόζ με δύο ήττες και μία νίκη. Επιτυχημένη σε όλους τους τομείς λοιπόν η σεζόν, ενώ πολύ ενθαρρυντική κρίθηκε και η αγωνιστική εικόνα που παρουσίασε σε μεγάλη διάρκεια, στην πρώτη μάλιστα χρονιά του Βασίλη Σπανούλη ως πρώτου προπονητή σε σύλλογο.

H φετινή χρονιά λοιπόν έχει ως στόχο την παραμονή στην τελική τετράδα και πρακτικά στο να είναι το Περιστέρι η καλύτερη ομάδα στη λίγκα μεταξύ των ομάδων «δεύτερης ταχύτητας», πλην Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού δηλαδή. Οι επενδύσεις άλλωστε και αυτό το καλοκαίρι κινήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο, παρότι οι αποχωρήσεις των ξένων παιχτών ήταν ουκ ολίγες και σημαντικές. Η φιλοσοφία, όμως, πίσω από την απόκτηση νέων παιχτών ήταν ξεκάθαρη και αφορούσε τη γνώση και εμπειρία από την Basket League. Επιπρόσθετα, υπήρξαν αρκετές ανακατατάξεις και στο προπονητικό επιτελείο, με αποχώρηση μελών όπως οι Βούκσεβιτς, Καμπερίδης, Βασιλόπουλος και την προσθήκη νέων.

Aπό το ρόστερ λοιπόν της περασμένης περιόδου αποχώρησαν όλοι οι ξένοι που ολοκλήρωσαν το πρωτάθλημα, ήτοι οι Φρανσίσκο (πήγε στον Μπάγερν), Μπίλαν, Ντένμον, Κόλεμαν, Χάμερ, Ραντάνοφ, ενώ από τους Έλληνες, από όσους είχαν ρόλο έφυγε μόνο ο Μωραΐτης. Στην ουσία βλέπουμε ότι οι βασικοί πυλώνες δεν θα αγωνίζονται τη νέα σεζόν στο Περιστέρι, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να δημιουργήσει μία ομάδα από την αρχή ο Σπανούλης και το επιτελείο του. Το δίδυμο των Ντένμον, Φρανσίσκο ήταν ο βασικός επιθετικός πυλώνας που έδινε σκορ και δημιουργία, ενώ στη ρακέτα δέσποζε η παρουσία του Μπίλαν, ο οποίος ήταν κομβικός στον τρόπο παιχνιδιού, καθώς ήταν ο μόνος ψηλός με παιχνίδι στο ζωγραφιστό, που έπαιρνε αρκετές μπάλες ενώ βοηθούσε εξαιρετικά και στη ροή της επίθεσης μιας και ήταν καλός δημιουργός. Αυτές οι τρεις αποχωρήσεις ήταν και οι πιο σημαντικές ενώ ο Μωραΐτης ερχόταν από τον πάγκο για να πιέσει τον αντίπαλο χειριστή και να δώσει κάποιες λύσεις και επιθετικά. Η παρουσία του στο Περιστέρι και η πρόοδος που έδειξε αποτέλεσαν το εισιτήριο για τη μετακίνησή του στον Παναθηναϊκό όπου θα έχει συμπληρωματικό ρόλο. Το ίδιο συνέβη άλλωστε και με τον Φρανσίσκο, ο οποίος ήταν στο ρόστερ της εθνικής Γαλλίας στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο, ενώ από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα αγωνίζεται στη Euroleague και τη Μπάγερν Μονάχου υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Λάσο. Διόλου άσχημα λοιπόν, καθώς η εξέλιξη Ελλήνων και ξένων παιχτών είναι κάτι πολύ σημαντικό για ομάδες όπως το Περιστέρι ώστε να προσελκύουν νέες περιπτώσεις.

Ποιοι ήταν λοιπόν οι παίχτες από αποκτήθηκαν και με εξαίρεση δύο, όλοι την περασμένη περίοδο αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα; Ας ξεκινήσω με αυτούς που δεν έχουν ξαναβρεθεί στα μέρη μας. Πρώτος και καλύτερος ο γνωστός για την πολυετή θητεία του σε διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες, Τζο Ράγκλαντ. O Aμερικανός γκαρντ αγωνίζεται στη Γηραιά Ήπειρο από το 2012, όταν ήταν στην ισπανική Μούρθια. Ακολούθησαν οι Καντού, Αρμάνι Μιλάνο, Καρσίγιακα, Αβελλίνο, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Ερυθρός Αστέρας, Καντού ξανά, Χάποελ Εϊλάτ και Χάποελ Χολόν, πριν τον αποκτήσει το Περιστέρι. Ένας γυρολόγος των γηπέδων δηλαδή, που αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο πόλο της ομάδας, τόσο λόγω του επιθετικού ταλέντου του όσο και της εμπειρίας του. Έχει αγωνιστεί τόσο στη Euroleague με τη φανέλα των Αρμάνι, Καρσίγιακα, όσο και στο Eurocup με τις Κουμπάν, Ερυθρό και Καντού. Επίσης τις τελευταίες δύο σεζόν με τη Χάποελ Χολόν ο αριστερόχειρας πολιτογραφημένος Λιβεριανός (από το 2012) ήταν ο πρώτος στις ασίστ (σε μέσο όρο όσο και σύνολο) στο Champions League. Εξαιρετική κίνηση, με έναν παίχτη που έχει αποδείξει πως μπορεί να είναι εκ των πρώτων βιολιών στις ομάδες του, ενώ πιθανολογώ πως είναι αυτός και με το υψηλότερο συμβόλαιο. Παίχτης που δεν θα κρυφτεί, θα βγει μπροστά και πραγματικά είναι μία τοπ επιλογή.

H έτερη κίνηση με παίχτη που θα παίξει πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι αυτή του Τρεβόρ Τόμπσον. Ο ύψους 213 εκατοστών Αμερικανός σέντερ είναι άλλη μία περίπτωση γυρολόγου των ευρωπαϊκών γηπέδων που έχει αγωνιστεί σε διάφορες λίγκες από το 2018 και έπειτα. Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία, Τσεχία, Πολωνία, Κροατία, Ιταλία είναι οι χώρες στις οποίες βρέθηκε, είτε για λίγους μήνες, είτε για μία ολόκληρη σεζόν. Ομολογουμένως σε όμορφες περιοχές θα μπορούσα να πω. Πρόκειται για έναν ψηλό με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον προκάτοχό του, Μίρο Μπίλαν. Παρότι δεν θεωρείται «αυτόφωτος», μπορεί να του ακουμπήσει κάποιες μπάλες χαμηλά η ομάδα, ώστε να τις τελειώσει δυναμικά. Καλός ριμπάουντερ και αρκετά καλός στις ελεύθερες βολές, με ποσοστό άνω του 74%.

Οι Εγχώριες μετακινήσεις

Όπως προανέφερα, η πλειονότητα των παιχτών που αποκτήθηκαν από τους Περιστεριώτες δεν είναι άγνωστοι, καθώς είχαν αγωνιστεί και πέρυσι στο εγχώριο πρωτάθλημα, αρχής γενομένης από έναν παίχτη που αποτέλεσε εκ των πιο ευχάριστων παρουσιών με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, τον Τζέιλεν Χαντς. Ο Αμερικανός σκόρερ έκανε μια πάρα πολύ καλή χρονιά στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, με 16,4 πόντους στην κανονική διάρκεια μέσο όρο και 38% στο τρίποντο, νούμερα που όμως μειώθηκαν αρκετά στα playoffs. Λίγο πιο χαμηλοί ήταν και οι μέσοι όροι του στο FIBA Champions League πέρυσι, με 14 πόντους, αλλά 41% τρίποντο. Highlight του οι 27 πόντοι απέναντι στον Παναθηναϊκό στη νίκη του ΠΑΟΚ, ενώ τα ίδια στοιχεία, ενός ικανότατου σκόρερ που χρήζει βελτίωσης στο shot selection που λέμε στην Ηλεία, έδειξε και με τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Σούπερ Καπ.

Eξαιρετικός σκόρερ, που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ, να πάει σε drives, να σουτάρει μετά από ντρίμπλα και θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πώς θα αναπτυχθεί, ώστε να τιθασεύσει τη «μπασκετική ανωριμότητα» που επεδείκνυε ανά διαστήματα. Nα μπορέσει επίσης να γίνει ένας δεύτερος δημιουργός στην πεντάδα. Η πρώτη ύλη είναι εκεί και μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει η ομάδα από εκείνον, όπως και ο ίδιος φυσικά για τη συνέχεια της καριέρας του.

Επόμενη κίνηση από τη λίγκα η απόκτηση του Κένι Γουίλιαμς. Ο Αμερικανός γκαρ/φόργουορντ θα φορέσει για τρίτη διαδοχική χρονιά τη φανέλα ελληνικής ομάδας, μετά τον Κολοσσό Ρόδου και την ΑΕΚ. Πολύ καλός παίχτης, φάνηκε εξάλλου και κατά την περσινή παρουσία του στην ΑΕΚ, η οποία ήταν μια καλή ομάδα, με συγκεκριμένους ρόλους και αρχές υπό τις οδηγίες του Ηλία Καντζούρη. Θα σουτάρει με συμπαθητικά ποσοστά από το τρίποντο, άνετος με τη μπάλα ώστε να σκοράρει με pull up,  μπορεί να παίξει και μακριά από αυτήν, να κινηθεί πίσω από τα σκριν και θα αποτελέσει μία έξτρα απειλή για την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη. Άλλωστε το Περιστέρι έτρεχε αρκετές δράσεις για τους πλάγιους παίχτες, κάτι που θα εκμεταλλευτεί ο Γουίλιαμς φέτος. Την πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα και στη Ρόδο είχε 12,7 πόντους με 35,7% από το τρίποντο και την επόμενη στους κιτρινόμαυρους 11,6 με 37% αντίστοιχα. Aπό τις κινήσεις που προσωπικά που άρεσαν πολύ.

Ο Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς αποκτήθηκε επίσης μετά την παρουσία του στην Πάτρα και τον Προμηθέα. Πρόκειται για έναν πολύπειρο αθλητή, ο οποίος έχει αγωνιστεί αρκετές σεζόν στην Εuroleague με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα, της Μπάγερν Μονάχου, ενώ ήταν μέλος της Παρτίζαν για μία διετία, με την οποίο έπαιξε και στο Eurocup. Ο Σέρβος φόργουορντ θα αντικαταστήσει τον συμπατριώτη του, Ραντάνοφ, ο οποίος είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα πέρυσι, κάτι που πιθανολογώ δεν θα συμβεί με τον Ντάνγκουμπιτς. Ξεκάθαρα ρολίστας, κάτι που έκανε σε μεγάλη διάρκεια στην καριέρα του. Δεν έθελξε με την απόδοσή του κιόλας στον Προμηθέα, 7,4 πόντους με 38,8% τρίποντο είχε, αλλά είναι παίχτης που θα προσφέρει συγκεκριμένα πράγματα. Να ανοίξει το γήπεδο με το σουτ, να βοηθήσει στην άμυνα με το μέγεθός του και φυσικά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια με την εμπειρία του. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη λοιπόν.

Τέλος, όσον αφορά τους ξένους παίχτες, δύο ακόμα ήταν αυτοί που κατηφόρισαν από τη Θεσσαλονίκη στα δυτικά προάστια. Ο Ρένφρο και ο Μήτρου-Λονγκ. Ο Ρένφρο ήταν από τους αρκετά αξιόλογους Αμερικανούς που αγωνίστηκαν την τελευταία διετία στη χώρα και δη στον ΠΑΟΚ. Παρότι τα νούμερά του στον δικέφαλο του Βορρά μοιάζουν λίγο φτωχικά (6,7 πόντοι και 6 ριμπάουντ σε κανονική περίοδο και playoffs πέρυσι), η πραγματικότητα ήταν πως αποτέλεσε έναν πολύ καλό ψηλό, παρότι κοντός για τη θέση του (ύψος 2,03 μέτρα), ενώ στην αρχή οι συστάσεις ανέφεραν πως επρόκειτο για φόργουορντ. Ξεκάθαρη περίπτωση λοιπόν undersized σέντερ, τρομερά αθλητικός-από τους πιο αθλητικούς ψηλούς στη λίγκα, από αυτούς που λάτρευε να συνεργάζεται ως παίχτης ο νυν προπονητής του. Στο Περιστέρι θα έχει τον χώρο να βελτιωθεί περαιτέρω, συν τους δημιουργούς εκείνους που θα τον εκμεταλλευτούν περισσότερο και θα του περάσουν μπάλες, όπως ο Ράγκλαντ. Θα χρειαστεί να δυναμώσει στον κορμό για να μπορεί να τα βάλει πιο εύκολα με δυνατότερους αντιπάλους. Να σημειώσω εδώ πως στον ΠΑΟΚ είχε αξιοσημείωτη βελτίωση τη δεύτερη σεζόν, ειδικά στον δείκτη των ασίστ με τρεις ανά παιχνίδι, κάτι που δείχνει πως μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην επίθεση, ενώ αποτέλεσε τον κορυφαίο μπλοκέρ στο πρωτάθλημα. Αρκεί φυσικά να βελτιώσει και το κάκιστο ποσοστό στις ελεύθερες βολές, που δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 45% στην καριέρα του σε κολέγιο, G-League και Basket League.

Όσον αφορά τον  Ελληνοκαναδό Ελάιτζα Μήτρου-Λονγκ, θα είναι ο παίχτης που θα συμπληρώσει την περιφερειακή γραμμή. Ο ομογενής γκαρντ την περασμένη χρονιά αγωνίστηκε στον Άρη, ενώ η πρώτη του εν Ελλάδι ομάδα ήταν ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 2020/21, όντας ακόμα «άγουρος» ως παίχτης. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο έκανε ένα τουρ ανά τον κόσμο, όταν και φόρεσε τις φανέλες των Λέφσκι Σόφιας, Απόλλωνα Πάτρας και Νιαγάρα Ρίβερ Λάιονς. Ποιοτικός παίχτης, μικρός το δέμας (1,84μ), που θα μοιράζεται αρκετές εκτελεστικές και δημιουργικές αρμοδιότητες. Μία «σβούρα», που ενδεχομένως θα δίνει το απρόβλεπτο, δεν φοβάται να διεισδύσει και σουτάρει πολύ καλά από το τρίποντο. Πέρυσι υπό τις οδηγίες του Γιάννη Καστρίτη είχε 10 πόντους και 40% τρίποντο στο 19 παιχνίδια. Το καλοκαίρι που πέρασε αναμενόταν να πάρει το ελληνικό διαβατήριο, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί και είναι κάτι κομβικής σημασίας στη συνέχεια.

Όσον αφορά τους Έλληνες που αποκτήθηκαν, αυτοί είναι οι Χουγκάζ και Ξανθόπουλος. Ο πρώτος θα είναι και φέτος δανεικός από τον Παναθηναϊκό, όπως συνέβη άλλωστε και πέρυσι και θα εναλλάσσεται με τον Κασελάκη στη θέση «4». Τώρα για τον Ξανθόπουλο τα λόγια είναι περιττά. Ο αειθαλής πλέι μέικερ θα βρεθεί για δεύτερη θητεία στο Περιστέρι, καθώς είχε αγωνιστεί για 15 παιχνίδια τη σεζόν 2019/20. Η εμπειρία του θα είναι καταλυτική, τόσο στα αποδυτήρια, όσο και στον χρόνο που θα βρίσκεται στο παρκέ, ενώ η μη απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου από τον Μήτρου-Λονγκ ενδεχομένως να τον φέρει να τρέχει τη δεύτερη πεντάδα. Από την περσινή ομάδα αυτοί που συνεχίζουν είναι οι Πουλιανίτης, Κασελάκης, Ζούγρης και ορισμένοι νεαροί που θα συμπληρώνουν το ρόστερ.

Το Περιστέρι λοιπόν στοχεύει και φέτος στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος και σίγουρα θα προσπαθήσει για να κάνει ένα βήμα παραπάνω στο FIBA Champions League και να βρεθεί στη φάση των «16». Όσον αφορά τον όμιλο και τις ομάδες που θα αντιμετωπίσει στη φετινή διοργάνωση, αυτές είναι η Γαλλική ΛεΜαν, η Ισπανική Ουνικάχα Μάλαγα και η Ουγγρική Σζομπαθέλι. Επομένως, ο αρχικός στόχος για πρόκριση από τους ομίλους είναι βατός και εφικτός.

Η εικόνα πάντως στα μέχρι τώρα φιλικά με ορισμένες νίκες απέναντι σε ομάδες όπως η Σάσσαρι στην Ιταλία -εις διπλούν μάλιστα και με διπλάσια διαφορά πόντων- δείχνουν πως υπάρχει μια καλή πρώτη ύλη για τη συνέχεια. Εξάλλου, η απόκτηση παιχτών που γνωρίζουν τη λίγκα είναι κάτι που δίνει ένα μικρό προβάδισμα στον σύλλογο, για το πρώτο χρονικό διάστημα. Οι αγωνιστικές αρχές αναμένεται να είναι οι ίδιες ως επί το πλείστον, ενώ η αποκτήσεις των συγκεκριμένων παιχτών αναμένεται να κάνουν πιο «δυναμική» την αμυντική φιλοσοφία. Επιθετικά υπάρχουν πια αρκετοί παίχτες που μπορούν να προσφέρουν σταθερό στο σκορ, καθώς και να δημιουργήσουν φάσεις για τον εαυτό τους. Όσον αφορά την πρόσληψη του Βασίλη Σπανούλη στην Εθνική για τα επόμενα δύο χρόνια, να σημειώσω πως η Ελλάδα έχει μόνο δύο αγώνες να δώσει κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου στα τέλη Φλεβάρη απέναντι στις Τσεχία και Ολλανδία για τα προκριματικά του επόμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2025, επομένως δεν είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τα πεπραγμένα του στον σύλλογο.

Τέλος, τα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν στο Eλληνικό σούπερ καπ, δεν μας έκαναν και σοφότερους για τη συνέχεια. Εύκολη ήττα από Ολυμπιακό, εύκολη νίκη με ΠΑΟΚ στον μικρό -και αχρείαστο- τελικό. Ως φίλαθλοι λοιπόν της ομάδας της γειτονιάς μας, αναμένουμε με θέρμη την φετινή πορεία και την προσπάθεια που γίνεται για να σταθεροποιηθεί ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου στη δεύτερη βαθμίδα του πρωταθλήματος.

Σημειώσεις: τα στατιστικά είναι από το σάιτ του ΕΣΑΚΕ.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely