Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 09:45

Οι πρωταγωνιστές του Άρη στο ξεκίνημα

Από :

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Άρης πέτυχε ένα σπουδαίο διπλό στα Άνω Λιόσια, επικρατώντας με 63-76 της ΑΕΚ. Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη είναι πια στο 2-2 στην βαθμολογία της Basket League κι έχει να λέει πως επιβίωσε στην καυτή τετράδα αγώνων με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ, στην εκκίνηση του πρωταθλήματος. Ποιοι ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής για τους «κίτρινους», αλλά και ποιοι πρέπει να ανέβουν;

Ο Άρης έχει δώσει ήδη πέντε επίσημους αγώνες (2 νίκες - 3 ήττες) στη σεζόν 2022-23, αν συνυπολογίσουμε και το ευρωπαϊκό ματς με τη Γουλβς στα τέλη του Σεπτέμβρη. Οι αγωνιστικές του ανάγκες είναι πλέον ευδιάκριτες, όπως οι τομείς του παιχνιδιού στους οποίους είναι ισχυρό το σύνολο του Γιάννη Καστρίτη. Μια ομάδα γρήγορη, αθλητική, συμπαγής, με έμφαση στα μετόπισθεν, που η καλή της βραδιά θα προκύψει μέσα από την επιθετικότητα και την ενέργεια που θα καταθέσει πρωτίστως στην άμυνα.

Αν σώνει και καλά έπρεπε να βάλουμε ένα πρόωρο πρόσημο στη σεζόν, αυτό θα ήταν θετικό. Ναι, ο Άρης έχασε εύκολα από τον ΠΑΟΚ στο "αιώνιο" ντέρμπι, σε μια ήττα που, όπως και να τον κάνουμε, τον πονάει. Ναι, ο Άρης είπε πολύ γρήγορα "αντίο" στην Ευρώπη, αλλά η συνθήκη του προκριματικού στην Βουλγαρία ήταν... it is what is. Δε χάθηκε ο κόσμος, πρώτο ματς της σεζόν ήταν. Από 'κει και πέρα όμως, ο Άρης έχασε -αναμενόμενα- από τον Ολυμπιακό, όμως κέρδισε πειστικά και καθαρά την ΑΕΚ στα Λιόσια, ενώ στην πρεμιέρα είχε υποτάξει τον Παναθηναϊκό, τσιμπώντας ένα ροζ φύλλο που πολύ δύσκολα θα πάρει άλλη ομάδα. Όλα αυτά τη στιγμή που ουσιαστικά ο βασικός σέντερ (Καββαδάς) ακόμη δεν έχει μπει στην εξίσωση λόγω τραυματισμών, ενώ λείπει κι ένα τριάρι (ξένος), το οποίο ο Άρης -αργά ή γρήγορα- θα αποκτήσει. Όπως και να 'χει, ο Άρης δείχνει να έχει potential. Μπορεί, όπως και πέρσι, να παρουσιάζεται μήνα-μήνα και καλύτερος. Έχει παίκτες που μαθαίνουν, είναι ξανά σε μια νέα διαδικασία που θέλει χρόνο.

Σε επίπεδο μονάδων, τις εντυπώσεις κλέβει ως τώρα ο Τσεβέζ Γκούντγουιν. Ο 24χρονος ψηλός είναι ο πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ του Άρη στην Basket League, έχοντας μέχρι στιγμής 16.5 πόντους (66% διπ., 57% βολ.), 10 ριμπάουντ κι 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο ανά 27'20''. Ο ύψους 2.05μ. σέντερ τελειώνει φάσεις με συνέπεια, είναι αξιόπιστος στο ριμπάουντ και καλύπτει πλήρως το κενό του Καββαδά. Είχε double-double (19π., 12ριμπ.) στην πρεμιέρα με τον Παναθηναϊκό, σκοράροντας κατά βούληση κόντρα στην "πράσινη" άμυνα, ενώ στα Λιόσια επίσης εξέθεσε την Ένωση με 18 πόντους - 9 ριμπάουντ (5 επιθ.). Ταιριάζει με τα "θέλω" του Καστρίτη και στις δύο πλευρές του παρκέ, μα το σημαντικότερο είναι πως έχει μειώσει στο ελάχιστο το λεγόμενο "στάδιο προσαρμογής". Ο Γκούντγουιν πρακτικά δεν βοήθησε τον Άρη μόνο στη Βουλγαρία, αφού στα τέσσερα ματς του πρωταθλήματος που ακολούθησαν, ήταν ο σταθερότερος παίκτης της ομάδας. Με τόσο "γεμάτες" εμφανίσεις, η αξία του (χρηματιστηριακά) ολοένα κι ανεβαίνει, παρότι είναι νωρίς. Κι είναι βέβαιο πως στο συγκεκριμένο επίπεδο της Γηραιάς Ηπείρου, οι καλοί ψηλοί είναι δυσεύρετοι (σ.σ. καλά, μπορεί και πιο πάνω, εδώ στην Ευρωλίγκα ανακυκλώνονται ακόμη παίκτες όπως ο Άλεξ Τάιους...). Από 'δω και στο εξής, μένει να δούμε την αλλαγή στην απόδοση του, όταν δε θα παίζει 30', αλλά θα μοιράζεται το χρόνο με τον Καββαδά.

Στα γκαρντ, χωρίς αμφιβολία, αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Χάγκινς. Με την εμπειρία του και τη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, ο 28χρονος πλειμέικερ προσφέρει 11.8 πόντους (43% διπ., 30% τριπ.), 9.8 ασίστ και 2 κλεψίματα ανά 34'20'', σουλουπώνοντας ολόκληρη την γραμμή της περιφέρειας, στην οποία μέχρι στιγμής ο Νότε δεν έχει "κολλήσει" πλήρως. Ο Χάγκινς ήταν clutch (11π., 8ριμπ., 2κλ.) στη νίκη επί του Παναθηναϊκού, ενώ στα Λιόσια υπέγραψε το διπλό με 10 πόντους και 11 ασίστ, δηλαδή έχοντας άμεση ή έμμεση συνεισφορά στους μισούς πόντους των "κιτρίνων". Φαίνεται πως κι αυτός, όπως κι ο Γκούντγουιν, δε χρειάστηκε ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής κι ενώ κατά το παρελθόν είχε παίξει σε Ηρακλή και Περιστέρι. Ο Αμερικανός περιφερειακός έχει κάποια ζητηματάκια ως προς το να δέσει με τον Νότε, είναι δηλαδή περισσότερο θέμα χημείας παρά ταλέντου - κάτι που ισχύει και για τους δύο. Πάντως, στα Λιόσια βγήκε μπροστά, έκανε ηγετική εμφάνιση κι η παρουσία του στον φετινό Άρη αποτελεί εγγύηση. Ιδίως όταν θα είναι πλήρως "μονταρισμένο" το σύνολο, ο Χάγκινς μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερο impact.

Ο τρίτος μεγάλος πρωταγωνιστής του Άρη είναι ο Όμηρος Νετζήπογλου, ο οποίος απέναντι στην ΑΕΚ έκανε την καλύτερη του εφετινή εμφάνιση (11π., 1ριμπ., 1ασ., 1 κερδ. φάουλ). Ήταν ένα ματς που χρειαζόταν ο 20χρονος γκαρντ-φόργουορντ για να... ξεμπουκώσει κι ήλθε στο ιδανικό timing. Οι περισσότεροι πόντοι του ήλθαν στο σημείο του α' μέρους, όπου ο Άρης έχτισε διαφορά. Η πολύ καλή του απόδοση συνδυάστηκε εν τέλει από νίκη της ομάδας κι από 'δω και στο εξής μένει να υπάρξει κι ανάλογη συνέχεια. Η αλήθεια είναι πως στα προηγούμενα ματς, ο Όμηρος δεν είχε φανεί ιδιαιτέρως στο σκοράρισμα, όμως μη ξεχνάμε πως σε αυτή τη φάση περνά χρόνο ως "3", μια θέση που δε γνωρίζει. Μπορεί και καλύτερα; Σαφώς. Φέτος, έχει περισσότερα βλέμματα στραμένα προς το μέρους του. Μακάρι να μην τον επηρεάσει η όποια πίεση μπορεί να προέλθει από αυτή την κατάσταση. Με 1.5 σεζόν ουσιαστικά στις πλάτες του, μπορεί η φετινή να χαρακτηριστεί ως σεζόν ανάδειξης ή breakout που λένε οι Αμερικάνοι; Μπα, εγώ προσωπικά δεν το βλέπω έτσι. Μπορεί, όμως, να είναι μια χρονιά κατά την οποία θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, έχοντας και περισσότερες ευθύνες στο παρκέ, με έμπειρα στηρίγματα που θα τον βοηθήσουν.

Τέλος, ο Άρης μπορεί να κρατήσει φυσικά και την πρόσφατη εικόνα του Νόα Χόρκλερ (16π., 4/7 τριπ., 7 μπλοκ με την ΑΕΚ), ο οποίος και με τον Ολυμπιακό προσπάθησε και γενικώς δείχνει να ανεβαίνει σταδιακά. Το ζήτημα για τον συγκεκριμένο είναι να αποτελέσει σταθερή απειλή από το "4" με το σουτ του, συν φυσικά την καλή άμυνα που παρέχει, ειδικά... από αέρος. Μέχρι στιγμής μετρά 9/21 τρίποντα (43%), έχοντας πάντως διακυμάνσεις στην απόδοση του. Ο Σανόγκο δείχνει να είναι ένας σταθερός ρολίστας στους ψηλούς, ο Φίλλιος έκανε -εν τη απουσία του Τολιόπουλου- τρομερά πράγματα με την ΑΕΚ κι ο Σιδηροηλίας μπαίνει σιγά-σιγά κι αυτός στο πλάνο του Γιάννη Καστρίτη. Ο Άρης είναι μια ομάδα που δουλεύει κι εξελίσσεται και πλέον μπαίνει σε έναν κλοιό πιο "διαχειρίσιμων" αγώνων που μπορεί να του φέρει σημαντικές νίκες για μια καλή θέση στην κατάταξη, πλησιάζοντας προς το τέλος του α' γύρου - μέχρι το τέλος του έτους έχει Απόλλωνα, Καρδίτσα, Λαύριο, Κολοσσό εντός και Περιστέρι, Ιωνικό εκτός.

Αντί επιλόγου, να πούμε ότι ο Νότε μας μπερδεύει - και χρησιμοποιείται πληθυντικός εδώ, καθώς πραγματικά κανείς δεν μπορεί να έχει με τα τωρινά δεδομένα μια ξεκάθαρη απάντηση για την περίπτωση του. Ο Νότε είναι γρήγορος κι εκρηκτικός, αλλά και παρορμητικός, χαρακτηριστικό που τον οδηγεί σε αστοχία (33% διπ., 26% τριπ.) και λάθη. Πολλά λάθη, 21 σε περίπου 120 λεπτά δράσης. Σε αντίθεση με όσους αναφέραμε νωρίτερα, εδώ βλέπουμε έναν αθλητή που ξεκάθαρα δυσκολεύεται στο νέο περιβάλλον. Προσπαθεί να δείξει πράγματα, αλλά δε του βγαίνει. Η ελληνική Λίγκα είναι αρκετά σκληρή για έναν σκόρερ που δεν ξέρει πώς να την προσεγγίσει.

Είναι rookie, θέλει χρόνο και τα σχετικά, όλα αυτά ισχύουν, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να γίνεται κι επιζήμιος για την ομάδα. Ο απόφοιτος του Αρκάνσας είναι ο πιο ταλαντούχος επιθετικός του ρόστερ, αλλά δίχως σταθερό ρυθμό και με... σπασμένα φρένα στο παιχνίδι του, δύσκολα θα βοηθήσει την ομάδα επί της ουσίας. Σαφώς, δεν υπάρχουν τα περί αλλαγής. Ο Καστρίτης θα στηρίξει τον παίκτη του, με τον οργανισμό να ευελπιστεί πως αργά ή γρήγορα ο Νότε θα μπει στον δρόμο του, παίζοντας πιο έξυπνα, μυαλωμένα, κι όχι χωρίς σκέψη και διορατικότητα.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely