Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 10:52

Το ίντερνετ της ανελευθερίας

Aπό :

Για σήμερα δεν έχουμε κείμενο που αφορά το μπάσκετ, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στο να ψηφίσει το Copyright Directive. Για το τι είναι αυτό και τι σημαίνει, ας μας επιτραπεί μια αναδημοσίευση. Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύεται στο Documento (https://www.documentonews.gr/article/h-prostasia-twn-pneymatikwn-dikaiwmatwn-ws-kerkoporta-gia-th-diabrwsh-twn-politikwn-atomikwn-kai-dhmioyrgikwn-eleytheriwn. Μη δίνετε σημασία στον ιστότοπο όσοι και όσες δεν θέλετε, εδώ μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από το ύφος του χώρου δημοσίευσης).

Είναι γραμμένο από τον Κωνσταντίνο Τζωαννόπουλο, MSc, PhD Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης, απόφοιτο ΚΔ’ Σειράς Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης και το παραθέτουμε αυτούσιο, με ένα δικό μας μικρό σχόλιο στο τέλος.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Πολύ σύντομα (στις 23 Μαρτίου, εκτός αν η χτεσινή μεθόδευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πετύχει και πάμε για ψήφιση την επόμενη εβδομάδα), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει το τελικό – όπως διαμορφώθηκε στους τριλόγους – κείμενο για την οδηγία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όλη η διαπραγματευτική διαδικασία, την οποία χειρίστηκε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Axel Voss, σημαδεύτηκε από καταγγελίες εναντίον του κ. Voss για αδιαφάνεια, μυστικοπάθεια, αλλαγές επί τα χείρω (ιδίως σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των μικρών δημιουργών - https://www.eff.org/deeplinks/2019/02/artists-against-article-13-when-big-tech-and-big-content-make-meal-creators-it) την τελευταία στιγμή, περίεργες μεθοδεύσεις, ακόμη και καταδολίευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με αποκαλύψεις του Corporate Europe Observatory (https://corporateeurope.org/power-lobbies/2018/12/copyright-directive-competing-big-business-lobbies-drowned-out-critical-voices).

Αυτή η μεταρρύθμιση, εναντίον της οποίας έχουν μιλήσει ακαδημαϊκοί, επιστήμονες της Πληροφορικής, ακόμη και ο επικεφαλής της Γερμανικής Επιτροπής για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (https://www.eff.org/deeplinks/2019/03/german-data-privacy-commissioner-says-article-13-inevitably-leads-filters-which) θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τα ήδη ελάχιστα δικαιώματα των πολιτών σε ό,τι αφορά το τι μπορούν να κάνουν με οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί πνευματική ιδιοκτησία τρίτων, ενώ θα έχει και τραγικές συνέπειες σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα του κάθε πολίτη να δημιουργεί και να μοιράζεται τη δημιουργική του δουλειά με άλλους, ακόμη και στις ιδιωτικές μας επικοινωνίες. Οι δυο καταστροφικότερες διατάξεις, τις οποίες προωθούν με ιδιαίτερη ζέση τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποκάλεσε τους επικριτές του νομοσχεδίου «όχλο» (και τα μάζεψε όπως-όπως, χωρίς καν να αναλάβει την ευθύνη για το σχετικό άρθρο: https://boingboing.net/2019/02/18/sopa2-0-acta2-0.html) και η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι τα άρθρα 11 (φόρος συνδέσμων - linktax) και 13 (φίλτρα ανεβάσματος – uploadfilters). Ξεκινάμε από το πιο καταστροφικό από τα δυο άρθρα, το 13, ενάντια στο οποίο τάσσεται ακόμα και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την προαγωγή και προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης (https://www.ohchr.org/Documents/Issues/Opinion/Legislation/OL-OTH-41-2018.pdf):

Άρθρο 13: Αυτόματη, προληπτική λογοκρισία

· Οι εμπορικές σελίδες, εφαρμογές και πλατφόρμες όπου οι χρήστες αναρτούν περιεχόμενο πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν αγοράσει τις απαραίτητες άδειες για οτιδήποτε υπάρχει περίπτωση να αναρτήσουν σε αυτές οι χρήστες τους. Δηλαδή, ό,τι καλύπτεται αυτή τη στιγμή από copyright, αλλά και για πολλές ακόμα δεκαετίες, το σύνολο της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του 20ου και του 21ου αιώνα. Αυτό βέβαια είναι απολύτως αδύνατο και τεχνικά και οικονομικά, ειδικά για μικρές υπηρεσίες. Σκεφτείτε επίσης ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε παράταση της ισχύος του copyright έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

· Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των sites θα είναι υπόλογα για την προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων από τους χρήστες τους. Έτσι, καλούνται να εγκαταστήσουν τεχνολογίες τέτοιες που να ανιχνεύουν αν κάτι που πάτε να ανεβάσετε, να στείλετε (έστω και σαν απλό ιδιωτικό μήνυμα, π.χ. προσωπικό μήνυμα στο Viber, στο Facebook ή ως email) ταυτοποιείται ως «προστατευμένο», οπότε η αποστολή, επισύναψη ή ανάρτησή του θα απαγορεύεται. Προσέξτε τώρα το «αστείο»: Οι ευρωβουλευτές που στηρίζουν το άρθρο 13 ισχυρίζονται ότι το άρθρο αυτό δεν προβλέπει φίλτρα, επειδή δεν αναφέρεται (πλέον) αυτή η λέξη στο τελικό κείμενο. Ωστόσο, η λειτουργικότητα που απαιτείται είναι αυτή ακριβώς.

· Σε περίπτωση που ένα δικαστήριο κρίνει ότι τα φίλτρα δεν είναι αρκετά αυστηρά, πάλι το site θεωρείται υπόλογο. Έτσι, για να καλύψουν τα νώτα τους, οι online υπηρεσίες θα εφαρμόσουν τα πιο αυστηρά φίλτρα που μπορείτε να φανταστείτε, τα οποία βεβαίως είναι επιρρεπή σε λάθη – τέτοια παραδείγματα έχουμε άπειρα.

· Το περιεχόμενο που θα αναρτάτε online δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμο. Θα πρέπει πρώτα να περάσει από τα φίλτρα αυτά, τα οποία θα κάνουν αυτόματη, προληπτική ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ελέω «πνευματικών δικαιωμάτων τρίτων».

· Πολλές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη απλά θα διακόψουν την παροχή των υπηρεσιών τους για να αποφύγουν δικαστικές περιπέτειες.

· Τα φίλτρα λογοκρισίας θα βλάψουν και τους δημιουργούς: διασκευές, κριτικές, memes, ακόμη και μαθήματα μουσικής που βασίζονται σε κομμάτια copyrighted υλικού θα απαγορευτούν και θα πάψουν να είναι διαθέσιμα.

· Τεκμήριο ενοχής, όχι αθωότητας. Ακόμη κι αν το περιεχόμενο που αναρτάτε είναι δικό σας και απλά έχει ομοιότητες με κάτι που προστατεύεται από copyright (το φίλτρο ContentID του Youtube κάνει συνέχεια τέτοια λάθη), το βάρος της απόδειξης ότι το μπλοκάρισμα του υλικού σας ως «παράνομου» ήταν εσφαλμένο θα βαρύνει εσάς. Μάλιστα, η ένστασή σας ΔΕΝ θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

· Θα ενταθεί το φαινόμενο της λογοκρισίας και των εκβιασμών μέσω ψευδών αναφορών για «παραβίαση» πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό ήδη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα (https://www.theguardian.com/technology/2016/may/23/copyright-law-internet-mumsnet, https://www.eff.org/deeplinks/2017/01/copyright-shouldnt-be-tool-censorship)

· Ενίσχυση και δημιουργία μονοπωλίων. Οι μόνοι που θα μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό και τεχνολογικό βάρος της εφαρμογής του άρθρου 13 θα είναι οι αμερικανικοί γίγαντες όπως η Google (η ειρωνεία είναι ότι η Κομισιόν ισχυρίζεται πως προωθεί αυτό το νομοθέτημα για να υποχρεώσει τη Google να σεβαστεί τους δημιουργούς). Επίσης, υπάρχει ήδη μια αμερικανική εταιρεία, η Audible Magic, η οποία στηρίζει το άρθρο 13 και κάνει άγριο lobbying. Γιατί; Γιατί αναπτύσσει αυτά ακριβώς τα φίλτρα και θα έχει για κάμποσο καιρό μονοπώλιο στην ευρωπαϊκή αγορά!

· Τέλος, η καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάψει να υφίσταται, καθώς το κόστος εκκίνησης θα είναι δυσβάσταχτο: αν έχουν πάνω από τρία χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά και βγάζουν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να βάλουν φίλτρα. Οπότε τι θα γίνεται; Ανά τριετία θα κλείνουν;

Άρθρο 11: Χαράτσι για συνδέσμους

· Η αναπαραγωγή ειδήσεων με παραπάνω από μία λέξη (!) ή περισσότερο από μια πολύ σύντομη περιγραφή θα απαιτεί σχετική άδεια. Αυτό πιθανότατα θα καλύψει και τις περιλήψεις (snippets) ειδήσεων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Υπάρχει αρκετή ασάφεια ως προς το τι σημαίνει το «σύντομη περιγραφή», αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να καταστεί νομικά επικίνδυνη η χρήση περιλήψεων με συνδέσμους.

· Καμία απολύτως εξαίρεση: Το άρθρο επηρεάζει και μεγάλες ειδησεογραφικές πλατφόρμες, και εγκυκλοπαίδειες όπως η Wikipedia, ακόμη και blogs μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

· Πολλοί θεωρούν πως η οδηγία θα δημιουργήσει έσοδα για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς από μεγάλες υπηρεσίες (πχ. Google News), που χρησιμοποιούν περιλήψεις άρθρων. Στην πράξη όμως, θα πλήξει τους μικρούς παίχτες (πχ. blogs) και οι μεγάλες υπηρεσίες πιθανότατα θα αναστείλουν τη λειτουργία τους στην ΕΕ αφαιρώντας απ' τα ειδησεογραφικά sites ακόμα και αυτή την κίνηση απ' τους συνδέσμους προς τα άρθρα τους.

· Είναι ανόητο: Ουσιαστικά ποινικοποιείται το να στείλεις αναγνώστες στην αρχική σου πηγή.

· Τελικά, το άρθρο 11 θα περιορίσει τη ροή της πληροφορίας και της ενημέρωσης.

Δυστυχώς, σχεδόν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, εκτός από τον κ. Νίκο Χουντή και την κυρία Σοφία Σακοράφα, στήριξαν στην ψηφοφορία της 12ης Σεπτεμβρίου 2018 αυτά τα δυο άρθρα (κάποιοι ψήφισαν μόνο το ένα από αυτά, κάποιοι και τα δυο). Ειρήσθω εν παρόδω, το άρθρο 14 του Συντάγματος της Ελλάδας απαγορεύει την προληπτική λογοκρισία και δεν προβλέπει εξαίρεση ούτε για την πνευματική ιδιοκτησία οποιουδήποτε. Σε ό,τι αφορά δε τα όσα περιβάλλουν τις μεθοδεύσεις γύρω από το σχετικό νομοσχέδιο, δυστυχώς η συμπεριφορά της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημιουργεί εύλογες υποψίες.

(Σ’ αυτό το άρθρο ενσωματώνεται και υλικό του Νίκου Ρούσσου από το σχετικό του άρθρο: https://roussos.cc/2019/03/05/copyright-reform/)"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όπως θα είδατε "σχεδόν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, εκτός από τον κ. Νίκο Χουντή και την κυρία Σοφία Σακοράφα, στήριξαν στην ψηφοφορία της 12ης Σεπτεμβρίου 2018 αυτά τα δυο άρθρα".  Είναι εξωφρενικό και λίγος κόσμος έχει αντιληφθεί τι ακριβώς πάει να συμβεί.  Φυσικά, όλες και όλοι όσοι διατηρούμε μη κερδοσκοπικούς (και όχι μόνο) ιστότοπους ή μπλογκ θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα συνέχισης της ύλης μας, αφού μέχρι και η χρήση συνδέσμων μπορεί εν δυνάμει να απαγορευτεί. Πρόκειται πρακτικά για φίμωση, στο όνομα των πνευματικών δικαιωμάτων.
 
Με τα παιδιά στην ομάδα ήδη συζητάμε για το ζήτημα, όπως και για τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια. Ακόμη και αν το κατάφερουμε (δύσκολο, θα χρειαστούν χρήματα που δεν έχουμε), η ουσία είναι πως το ζήτημα δεν αφορά εμάς. Αφορά όλους όσους και όλες όσες επιθυμούν να εκφράζονται ελεύθερα στο διαδικτυο. Πρακτικά και ουσιαστικά, εδώ μιλάμε για φίμωση, στο όνομα των "πνευματικών δικαιωμάτων". Η πληφορία παύει να είναι ελεύθερη και μετατρέπεται σε ολιγοπώλιο.
 
Είναι τόσο απογοητευτικό, όσο και εξοργιστικό, ειδικά για όσες/οσους χρησιμοποιούσαμε πάντα πηγές για να στοιχειοθετήσουμε την θέση μας, αποδίδοντας στις πηγές αυτές την τιμή που τους αξίζει στην διαμόρφωση της δικής μας σκέψης. Ο λόγος δεν αποτελεί παρθενογένεση, αλλά η ΕΕ προφανώς δεν θέλει την επικοινωνία μεταξύ ιδεών και κειμένων.
 
Θα βρείτε πολλά περισσότερα στα hashtag #saveourinternet #saveyourinternet στο twitter.
Μπορείτε επίσης να ξετυλίξετε το νήμα από εδώ https://saveyourinternet.eu/ και να ακολουθήσετε διάφορους συνδέσμους. Επίσης υπογραφές συλλέγονται εδώ https://pledge2019.eu/el και εδώ https://www.change.org/p/european-parliament-stop-the-censorship-machinery-save-the-internet.
Διαβάστε τέλος το παρακάτω, περί καλλιτεχνικής έκφρασης και διαδικτύου https://boingboing.net/2019/02/24/lucy-and-football.html
 
Θα ήταν καλό να ενημερωθούμε και να συμμετάσχει ο καθένας/η καθεμιά σε σχετικές κινητοποιήσεις ή όπου μπορεί.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely