Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 12:11

O νέος αθλητικός νόμος και οι "κίνδυνοι" για την ΕΟΚ

Από :

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 6ης Μαρτίου 2019 ίσως να (υπο)γράφθηκε στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η τελευταία πράξη της θητείας της νυν διοίκησης της ΕΟΚ, τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζαμε τα τελευταία... 40 χρόνια. Και λέω ίσως, γιατί είμαι «οπαδός» της άποψης ότι ο Βασιλακόπουλος μπορεί να αποχωρήσει (κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό) από τον προεδρικό θώκο, ο βασιλακοπουλισμός όμως είναι κάτι που μετά από τέσσερις δεκαετίες του ίδιου μοντέλου διοίκησης της Ομοσπονδίας έχει μπει βαθιά μέσα στο «δέρμα» του ελληνικού μπάσκετ και είναι δύσκολο να «αποβληθεί».

Ίσως να θυμάστε ότι στις 27 του περασμένου Σεπτέμβρη σας είχαμε παρουσιάσει από το #bguru την έρευνα σχετικά με τις εκλογές στην Ελληνική Ομοσπονδία μπάσκετ και τον αδιαφανή και... μονόπλευρο τρόπο που αυτές διεξάγονται εδώ και δεκαετίες (https://basketballguru.gr/articles/item/883-ekloges-eok ). Ε, (σχεδόν) όλα αυτά που καταγράψαμε σε εκείνο το κείμενο, με βάση συγκεκριμένα άρθρα του νέου αθλητικού νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε κατά (κυβερνητική) πλειοψηφία το βράδυ της 6ης Μαρτίου λογικά δεν θα επαναληφθούν. Με πρώτο και κυριότερο την απόλυτη κυριαρχία της «παράταξης» του προέδρου της ΕΟΚ, αλλά και όσων Ομοσπονδιών (γιατί υπάρχουν και άλλες στις οποίες βασιλεύει ο... Βασιλακοπουλισμός) εκλέγονταν, λειτουργούσαν και «κυβερνούσαν» το άθλημα που υποτίθεται υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια.

Μείνετε μαζί μας γιατί τα καλύτερα έπονται, με κυριότερο τη θέση της ΕΟΚ, όπως αυτή καταγράφηκε στα πρακτικά της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου πριν την ψήφιση του νόμου, διά στόματος του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ.Τάκη Τσαγκρώνη, ο οποίος την εκπροσώπησε. Βλέπετε ο πρόεδρος, θεωρώντας προφανώς τη μάχη χαμένη από χέρι, επικαλέστηκε «φόρτο εργασίας» και δεν έδωσε το παρόν, όπως για παράδειγμα έκανε ο «συνάδελφός» του της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας...

Οι αλλαγές

Ο νέος νόμος λοιπόν φέρνει δραματικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Ομοσπονδιών, καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε έως τώρα και είχαν συνηθίσει τα μέλη τους. Πρώτος και βασικότερος; Η καθιέρωση της απλής αναλογικής (1) ως αποκλειστικό σύστημα εκλογικής διαδικασίας. Μέχρι την 6η Μαρτίου το εκλογικό σύστημα επέτρεπε στο συνδυασμό που έλαβε έστω και μία ψήφο παραπάνω από το αντίπαλο (όπου υπήρχαν παραπάνω από ένας συνδυασμοί), να εκλέγει το 100% των μελών του ΔΣ, με συνέπεια να αποθαρρύνονται όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά, αλλά δεν προβλέπεται να επιτύχουν πλειοψηφία. Με την απλή αναλογική, πλέον κάθε συνδυασμός θα καταλαμβάνει όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό των ψήφων που έλαβε! Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο βήμα εκδημοκρατισμού στο χώρο του αθλητισμού που έλαβε χώρα ποτέ και ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων του αθλητισμού.

Φυσικά το παραπάνω μόνο αρεστό δεν ήταν για την ΕΟΚ όπως θα διαβάσετε παρακάτω στα όσα είπε στην επιτροπή της Βουλής ο κ.Τσαγκρώνης. Θυμίζω εν τάχει ότι δεύτερος συνδυασμός στις εκλογές της ΕΟΚ έχει να εμφανισθεί από τα... τέλη της δεκαετίας του ’80, ενώ από το ’90 και μετά η «παράταξη» Βασιλακόπουλου παίζει μπάλα μόνη της, μιας και άπαντες γνώριζαν ότι δεν είχαν τύχη να εκλεγούν πάνω από τον ισόβιο πρόεδρο. Πάμε παρακάτω...

Λέει ο νέος νόμος: «Οι εκπρόσωποι σε υπερκείμενη ένωση ή ομοσπονδία θα εκλέγονται (και δεν θα διορίζονται) από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου και θα είναι μόνο μέλη του. Παράλληλα καταργείται η διά πληρεξουσίου εκπροσώπηση του σωματείου ή της ένωσης στην ομοσπονδία» (2). Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ρίξτε άλλη μία ματιά στο κείμενο της 27ης Σεπτεμβρίου και θα καταλάβετε το... πλήγμα που θα υποστεί η εκλογική διαδικασία, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος στην ΕΟΚ. Mέχρι τώρα πάνω από τα 2/3 των σωματείων ψήφιζαν διά αντιπροσώπου μέσω εξουσιοδότησης. Ποιους εξουσιοδοτούσαν; Από δημοσιογράφους και Ομοσπονδιακούς προπονητές μέχρι και μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας! Μην τα ξαναγράφω πιο αναλυτικά και κουράζω...

Επόμενη αλλαγή στην εκλογική διαδικασία; Η υποχρεωτική παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου (δικηγόρου) στις εκλογές, προκειμένου να εποπτεύει για την τήρηση των όσων διαβάσατε παραπάνω και τέλος «καθιερώνεται ελάχιστη υποχρεωτική ποσόστωση 1/3 για κάθε φύλο, στα μέλη των ΔΣ» (3). Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε ένα Δ.Σ. σαν αυτό της ΕΟΚ με 15-21 μέλη, τουλάχιστον τα πέντε μέλη πρέπει να είναι γυναίκες! Κάτι αν μη τι άλλο πρωτοφανές, αφού οι μόνες γυναίκες που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στην ΕΟΚ είναι οι υπάλληλοι σε διάφορα γραφεία της Ομοσπονδίας. Μπορεί το μέτρο αυτό να μοιάζει για κάποιους αναχρονιστικό, σίγουρα όμως είναι πολύ δύσκολα εφαρμόσιμο, ειδικά στην περίπτωση της ΕΟΚ, στην οποία (επαναφέροντας όσα αναφέρθηκαν στην έρευνα της 27ης Σεπτεμβρίου) εδω και 40 χρόνια δεν υπήρχε παρα μόνο μία υποψηφιότητα γυναίκας, που φυσικά όπως λέει ο λαός «δεν βρήκε ούτε την ψήφο της». Ναι μεν είναι δύσκολο έως απίθανο να συμπληρωθεί το «απαιτούμενο» από τον  νόμο 1/3 των μελών του ΔΣ από γυναίκες, από την άλλη δεν κατανοούμε την οργισμένη αντίδραση της ΕΟΚ μέσω του κ.Τσαγκρώνη, που ενώπιον της επιτροπής θεώρησε ότι de facto δεν θα βρεθούν υποψήφιες γυναίκες στις προσεχείς εκλογές της ΕΟΚ που θα πραγματοποιηθούν το 2020.

Οι ενστάσεις

Πάμε όμως και σε όλα όσα είπε ο κ.Τσαγκρώνης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και καταγράφηκαν στα πρακτικά στις 28 Φεβρουαρίου 2019 (4).

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει υποβάλει τις παρατηρήσεις της πάνω στο υπ’ όψιν νομοσχέδιο γι’αυτό θα σταθώ σε μερικά σχόλια και ειδικότερα.

Με τη χρησιμοποίηση του στομφώδους αλλά και παραπλανητικού της νομικής και αντικειμενικής πραγματικότητας τίτλου «Δημοκρατικός εκσυγχρονισμός Ομοσπονδιών» επιχειρείται η άμεση παρέμβαση της πολιτείας στη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών και ο ασφυκτικός έλεγχος της δραστηριότητας των διοικήσεών τους.

Ο περιορισμός που εισάγει ως προς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε μέλη του προεδρείου των αθλητικών Ομοσπονδιών είναι αντισυνταγματικός, αλλά και ιδιαίτερα προβληματικός για τη λειτουργία του ανώτατου διοικητικού φορέα των αθλημάτων και κατ’ επέκταση στο σύνολο της ίδιας της αθλητικής κοινωνίας. Είναι αντισυνταγματικός επειδή καταργεί το ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη να εκλέγει και να εκλέγεται σε δημόσιες αιρετές διοικητικές θέσεις. Η είσοδος νέων διοικητικών παραγόντων στο χώρο δεν θα επιτευχθεί με την αποδοκιμασία των με επιτυχία δοκιμασθέντων παραγόντων, αλλά με τη δική τους δοκιμασία μέσω της δημιουργικής πνοής που θα αποκομίσουν από τη συνεργασία τους με τη διοικητική εμπειρία, αλλά και την αναγνώριση και καταξίωσή τους στον κόσμο του αθλήματος.

Αδόκιμη, αναποτελεσματική αλλά και οπωσδήποτε μειωτική για τις γυναίκες είναι η ρύθμιση για την υποψηφιότητα τους σε ποσοστό του ενός τρίτου του συνόλου των υποψηφίων για την εκλογή τους στο διοικητικό συμβούλιο της αθλητικής Ομοσπονδίας. Ιδίως οι υποψηφιότητες δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικές και αυτό επειδή είναι ιδιαίτερα πιθανή η άρνηση γυναικών να θέσουν υποψηφιότητα και κατά συνέπεια ανεπίτρεπτη η επιβολή της, επειδή στην περίπτωση αυτή είναι βέβαιαη και η τυπική και η ουσιαστική ενεργή συμμετοχή της. Με τη ρύθμιση αυτή δημιουργείται ασάφεια της νόμιμης κατάρτισης του ψηφοδελτίου στην περίπτωση άρνησης των γυναικών να θέσουν υποψηφιότητα.

Η ΕΟΚ έχει πάλι να θέσει ότι στα πλαίσια της διεθνούς αναγνωρισμένης αυτονομία του αθλητικού κινήματος και του Ολυμπισμού, τα θέματα διοικητικής δραστηριότητας των αθλητικών Ομοσπονδιών, μεταξύ των οποίων και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των μελών του Δ.Σ. αυτών, πρέπει να ρυθμίζονται από το καταστατικό τους στα πλαίσια που καθορίζονται από τις διατάξεις περί σωματείων του αστικού κώδικα και φυσικά στα γενικά πλαίσια του αθλητικού νόμου.

Η ρύθμιση όμως για την επιβολή σταυροδοσίας μέχρι το 30% των θέσεων εκλογής είναι σαφώς παρεμβατικός και περιοριστικός της δήλωσης ελεύθερης βούλησης των εκλεγμένων και θα πρέπει να απαλειφθεί.

Οι παραβατικές αυτές ρυθμίσεις στα διοικητικά θέματα της αυτόνομης αθλητικής Ομοσπονδίας είναι όλες αντίθετες και σαφώς αντιφάσκουν με τον στομφώδη τίτλο του σχεδίου περί δημοκρατικού εκσυγχρονισμού των Ομοσπονδιών.

Επισημαίνεται ότι ενώ στην ΕΠΟ αναγνωρίζεται το δικαίωμα της κατάρτισης του νομικού πλαισίου του αθλήματος, έστω και υπό την απειλή της δαμόκλειας σπάθης της διεθνούς ομοσπονδίας, οι άλλες αθλητικές ομοσπονδίες αντιμετωπίζονται ως κέντρα μη δημοκρατικής λειτουργίας, στις οποίες επιβάλλεται ο ασφυκτικός έλεγχος της πολιτείας και αμφισβήτηση και καταστρατήγηση του αναγνωρισμένου από το γενικό εθνικό και διεθνές δίκαιο αυτόνομου χαρακτήρα του, όπως χαρακτηριστικά περιγράφονται στην ισχύουσα από το 2015 ολυμπιακή χάρτα.

Θέση της ΕΟΚ είναι ότι ο αθλητικός νόμος πρέπει να ρυθμίζει το γενικό πλαίσιο του αθλητισμού, αναγνωρίζοντας τη ρύθμιση του ειδικοτερου νομικού πλαισίου και των ειδικότερων θεμάτων στις υπεύθυνες αθλητικές Ομοσπονδίες, οι οποίες αρτιότερα από κάθε άλλη φορά ως έχοντα την κύρια ευθύνη του χώρου κατέχουν τις ειδικές γνώσεις και τις απαιτούμενες εμπειρίες από τις εξελίξεις στον χώρο του αθλήματος που διοικούν, στοιχείο καθοριστικό για την κατάρτιση των νομικών κανόνων που θα ρυθμίσουν τα λειτουργικά, αγωνιστικά, αναπτυξιακά θέματα, αλλά και τις σχέσεις και διαφορές που προκύπτουν μεταξύ των φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο άθλημα.

Ο αθλητικός νόμος δεν επιτρέπεται να είναι χαώδης και συνεχώς τροποποιούμενος και το κυριότερο απρόσιτος στους παράγοντες του αθλητισμού με την οποιαδήποτε ιδιότητα την οποία κατέχουν.

Ελπίζω η παρέμβαση αυτή να μη στερήσει τη συμμετοχή μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο τον Σεπτέμβριο στην Κίνα διότι οι διατάξεις αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την Ολυμπιακή χάρτα αλλά και τους διεθνείς κανονισμούς που η ΕΟΚ εντάσσεται και έχει συνυπογράψει η ελληνική πολιτεία».

Προς ένα συμπέρασμα

Τι είπε επί της ουσίας ο κ.Τσαγκρώνης; Ότι δεν είναι δυνατόν με το... έτσι θέλω να μπουν στην ΕΟΚ νέα άτομα που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο (του μπάσκετ) τόσο καλά όσο η νυν διοίκηση, ότι δεν μπορούν και δεν θα μπουν γυναίκες στο ΔΣ γιατί δεν... υπάρχουν τόσες και, τέλος, ότι αν ο νόμος ψηφιστεί κινδυνεύει να μη συμμετάσχει η Εθνική μπάσκετ στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στην Κίνα. Και εδώ αρχίζουν τα ωραία...

Η ΕΟΚ λοιπόν, το πρωί της 6ης Μαρτίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε για τους.. κινδύνους που θα προκύψουν από την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου. Εδωσε στη δημοσιότητα δε, την επιστολή που έστειλε στη Βουλή και τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα, καθώς και συνημμένες επιστολές της διεθνούς Ομοσπονδίας FIBA σχετικά με το θέμα της «παρέμβασης» του κράτους στη λειτουργία των Ομοσπονδιών. Η γνωστή εδώ και χρόνια «καραμέλα», λες και η FIBA και η κάθε FIBA θα υποδείξει σε κάθε ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος πώς θα νομοθετεί! Και επειδή σημασία έχει η λεπτομέρεια, για ρίξτε μια ματιά στις ημερομηνίες των επιστολών της FIBA προς την ΕΟΚ με τελικό αποδέκτη την κυβέρνηση; Ναι, καλά βλέπετε (5) αμφότερες έχουν ημερομηνία από το 2015, με την υπογραφή του εδώ και μερικούς μήνες θανώντα πρώην γ.γ. Πάτρικ Μπάουμαν!!! Τόσο επικαιροποιημένες οι θέσεις της FIBA, που πολύ θα θέλαμε να μάθουμε αν τέσσερα χρόνια αργότερα συνεχίζει να έχει την ίδια θέση. For the record που λένε και στο χωριό μου.

Ενημερωτικά: Εχουμε ήδη ζητήσει από τη FIBA τη θέση των ανθρώπων της σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο κ.Τσαγκρώνης περί πιθανής αποβολής της Εθνικής από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν και εφόσον υπάρχει απάντηση επί του θέματος θα προστεθεί στο εν λόγω ρεπορτάζ.

(1) https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10958372.pdf

(2) https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10958371.pdf

(3) https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10958371.pdf

(4) https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#14f54da5-10ec-44d7-b496-aa0300c34420 Ξεκινήστε από το 1.35.00

(5) http://www.basket.gr/eidhseis/9680-i-eok-enimerose-tous-foreis-gia-tis-synepeies

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely