Μικρός ήμουν ψηλός και με διώχνανε από το ποδόσφαιρο να πάω να παίξω μπάσκετ. Τους είμαι ευγνώμων φυσικά, αν και δεν ήμουν από τους αθλητικούς ψηλούς και δε θα με θέλατε στον Ολυμπιακό (ακόμη ένας γαύρος στο σάιτ!). Μεγάλωσα με Γκάλη, Φασούλα και Καμπούρη. Η πρώτη μπασκέτα στο σπίτι μου ήταν φτιαγμένη από τον πολυμήχανο πατέρα μου, με λυγισμένη μπετόβεργα και ξύλα από παλέτα (εντάξει, η μπάλλα ήταν του εμπορίου και όχι αχυρένια).
Από μικρός μου άρεσε να ζωγραφίζω χάρτες και μάλλον δίκαια κατέληξα να τους φτιάχνω και ηλεκτρονικά, έχοντας περάσει από διάφορες φάσεις και πόλεις (εξού και το όνομα lost gps στο τουίτερ). Παράλληλα μου αρέσουν και τα στατιστικά και οι γραφικές απεικονίσεις που δίνουν άλλη ζωντάνια στα νούμερα.
Κανονικά ως αλλεργικός στο κρασί (στα θειώδη) δεν θα έπρεπε να είχα δουλειά σε αυτό το σάιτ, αλλά ευτυχώς το μπάσκετ, ο έρωτας, οι μπύρες και οι παέγιες υπερίσχυσαν.
Καλημέρα φίλες και φίλοι. Για σήμερα έχουμε λίγες λέξεις και πολλά διαγράμματα. Συγκεντρωτικά διαγράμματα σουτ παικτών και ομάδων ανά ζώνη.
Όπως και σε παλαιότερες αναρτήσεις (εδώ), έχουμε δύο κατηγορίες για τις οποίες ξεχωρίζουμε τους καλύτερους ανά ζώνη: ευστοχία (efficiency) και ποσότητα (volume).
Συμπληρώσαμε το μισό της κανονικής περιόδου και καθώς πέρασαν οι έξι αγωνιστικές για τις οποίες είχαμε βγάλει το δείκτη SoS (Stength of Schedule) ήρθε η ώρα για νέα ενημέρωση.
Όσοι διαβάζετε πρώτη φορά για τον δείκτη δύναμης του προγράμματος, μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενα κείμενα (εδώ και εδώ) για την επεξήγηση.
Καλημέρα και καλές γιορτές φίλες και φίλοι. Πριν φτιάξω μελομακάρονα σας ετοίμασα μερικά ειδικά στατιστικά για την Ευρωλίγκα: Ποιες ομάδες κερδίζουν περισσότερα “κλειστά” παιχνίδια; Ποιοι παίκτες είναι “clutch”; Ποιοι παίκτες σκοράρουν περισσότερο χωρίς ασίστ;
Έχοντας συμπληρώσει 11 αγωνιστικές στη φετινή Ευρωλίγκα, τα δεδομένα είναι πια αρκετά και ήρθε η ώρα να δούμε τη δύναμη του προγράμματος για κάθε ομάδα, όπως κάνουμε από πέρυσι τακτικά. Φέτος με την αύξηση των ομάδων σε 18 και των αγωνιστικών σε 34, σκέφτομαι να κάνω παρόμοια σύνοψη του προγράμματος κάθε έξι αγωνιστικές περίπου.
Μπαίνουμε σε λίγο στις ημέρες του Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα και θα υπάρξουν ειδικά κείμενα γι αυτό, αλλά για ορεκτικό ακολουθείστε μας σε ένα μικρό φλασμπάκ στα πλει όφ, με έμφαση στη στατιστική. Ποιες ήταν οι διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ κανονικής περιόδου και πλέι οφ; Υπάρχουν κοινά σημεία στην επιτυχία των τεσσάρων φιναλίστ ή στην αποτυχία των τεσσάρων που αποκλείστηκαν; Ποιο είναι το βάρος των τεσσάρων παραγόντων για την επιτυχία (Four Factors) του Dean Oliver;
Συμπληρώθηκε η κανονική περίοδος και για τη φετινή Ευρωλίγκα και είναι ευκαιρία να δούμε μερικά συγκεντρωτικά στατιστικά, με πολλά διαγράμματα και λιγότερες λέξεις.
Στην εικόνα της εισαγωγής βλέπουμε όλα τα σουτ εντός παιδιάς γύρω από τη μαύρη τρύπα του γαλαξία τους, το λατρευτό μας καλάθι δηλαδή. Σε αντιδιαστολή με αυτήν του γαλαξία Μ87, της ξέφυγαν κάποια σουτάκια, αλλά ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της εικόνας (ο αστερίσκος δίπλα στα νούμερα, υποδηλώνει ιστορικό ρεκόρ), μπορούμε να πούμε πως τα πήγε καλύτερα από ποτέ. Γενικά η ευστοχία των ομάδων ανεβαίνει. Η σύγκριση με τα νούμερα των Ελληνικών ομάδων αποφέρει θλίψη, καθώς και οι δύο είναι κάτω από τους μέσους όρους της διοργάνωσης.
Φτάσαμε στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα και ήρθε η ώρα να δούμε και πάλι την κατάσταση στο πρόγραμμα και στο δείκτη SoS (Strength of Schedule), που μετρά τη δύναμη του προγράμματος των αγώνων μιας ομάδας.
Απαραίτητη υπενθύμιση για όσους διαβάζουν πρώτη φορά για αυτό: Μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερο κείμενό μου εδώ τις λεπτομέρειες για τον υπολογισμό του SoS, καθώς και του δείκτη RPI (Ratings Percentage Index) για τη δυναμικότητα μιας ομάδας.
Πάει καιρός που ήθελα να παρουσιάσω συγκεντρωτικά διαγράμματα με τα δεδομένα των σουτ στην Ευρωλίγκα και σήμερα μπορείτε να δείτε κάποια από αυτά. Εξαρχής ο σκοπός ήταν να μπουν στην εφαρμογή με τα διαγράμματα σουτ που υπάρχουν στο σάιτ, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμα και να ανανεώνονται κάθε εβδομάδα (και πλέον είμαι πολύ κοντά σε αυτό)1.
Το φετινό φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα θα γίνει στο Γκαστέις (Gasteiz) όπως ξέρουμε. Πως είπατε; Για Βιτόρια κλείσατε εσείς; Εντάξει μην ακυρώνετε τίποτα, Βιτόρια είναι το Ισπανικό όνομα της πόλης (λίγο ειρωνικό καθώς πήρε την ονομασία αυτή από τη νίκη του βασιλιά των Βησιγότθων Λεοβίγιλδου ενάντια στους Βάσκονες, το 581 μ.Χ.). Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο Βάσκικα, για να μπαίνουμε στο κλίμα φάιναλ φορ, σιγά σιγά.
Καλή χρονιά και από εμένα φανζ και γκρούπιζ. Κλείσαμε το πρώτο μισό της κανονικής σεζόν στην Ευρωλίγκα και πριν αρχίσει η 16η αγωνιστική ας δούμε πάλι την κατασταση στο πρόγραμμα και στο δείκτη SoS (Strength of Schedule) που μετρά τη δύναμη του προγράμματος των αγώνων μιας ομάδας.
Απαραίτητη υπενθύμιση για όσους διαβάζουν πρώτη φορά για αυτό: Μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερο κείμενό μου για τις λεπτομέρειες για τον υπολογισμό του SoS, καθώς και του δείκτη RPI (Ratings Percentage Index) για τη δυναμικότητα μιας ομάδας.