Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 09:13

Euroleague Strength Of Schedule, 25η - 30η αγωνιστική

Από :

Φτάσαμε στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα και ήρθε η ώρα να δούμε και πάλι την κατάσταση στο πρόγραμμα και στο δείκτη SoS (Strength of Schedule), που μετρά τη δύναμη του προγράμματος των αγώνων μιας ομάδας.

Απαραίτητη υπενθύμιση για όσους διαβάζουν πρώτη φορά για αυτό: Μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερο κείμενό μου εδώ τις λεπτομέρειες για τον υπολογισμό του SoS, καθώς και του δείκτη RPI (Ratings Percentage Index) για τη δυναμικότητα μιας ομάδας.

Στο πλαίσιο της παρούσας ανάλυσης και οι δύο δείκτες έχουν ως βασική μονάδα το ποσοστό νικών των ομάδων και μόνο. Το SoS συντελείται κατά δύο τρίτα από το ποσοστό νικών όλων των αντιπάλων έως τώρα και κατά ένα τρίτο από το ποσοστό νικών όλων των αντιπάλων αυτών των αντιπάλων. Και το RPI συντελείται κατά ένα τέταρτο από το ποσοστό νικών της ομάδας και κατά τρία τέταρτα από το SoS.

Αποτελέσματα

Στο προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί στο Βάσκικο ξυλοκοπτικό σπορ, την Αϊσκολαρίτσα. Θα συνεχίσω με το ίδιο θέμα, αλλά θα ήθελα να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα της προηγούμενης πεντάδας αγώνων και να αναδείξουμε τον τσαπέλδουν, δηλαδή τον νικητή.

Κάποιες ομάδες εκμεταλλεύτηκαν το σχετικά ευκολότερο πρόγραμμα και έκαναν καλή σούμα, όπως το Μιλάνο και η Μπασκόνια. Απογοητευτικός ήταν ο Ολυμπιακός, αλλά και το πρόγραμμα δεν τον βοήθησε. Πολύ καλή η Μπάρσα, παρά το δυσκολότερο πρόγραμμα, χτύπησε στα ίσια την πρωτιά. Νικήτρια η ΤΣΣΚΑ με το απόλυτο 5-0 και φουλ επιθετικό μπάσκετ. Άξια στέφεται με την τσαπέλα πιστεύω, παρά τον μικρότερο κορμό που είχε να κόψει.

Η εικόνα εώς τώρα

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι νίκες/ήττες (W-L), το ποσοστό νικών (W%), οι νίκες/ήττες εντός (home)/εκτός (road), το SoS και το RPI. Στις δύο τελευταίες στήλες, εμφανίζεται και η θέση της κάθε ομάδας στη λίστα όσον αφορά τον κάθε δείκτη, με νούμερα απο 1 έως το 16, που αλλάζουν χρωματισμό. Στη στήλη SoS το 1 δείχνει δυσκολότερο πρόγραμμα και το 16 το ευκολότερο. Στη στήλη RPI το 1 δείχνει την υψηλότερη δυναμικότητα και το 16 τη χαμηλότερη.

Οι διαφορές στις τιμές του δείκτη SoS μικραίνουν αρκετά, καθώς προχωρώντας προς το τέλος οι τιμές συγκλίνουν προς το 0.500. Ολυμπιακός, Μπαρσελόνα και Μπάγερν είχαν το δυσκολότερο πρόγραμμα έως τώρα. Ο Παναθηναϊκός κάπου βρίσκεται στη μέση, ενώ Μπούντουσνοστ, Μιλάνο, Εφές και Μαδρίτη το σχετικά ευκολότερο.

Ας δούμε τον παραπάνω πίνακα και σε εικόνα. Στον οριζόντιο άξονα το SoS και στον κάθετο το RPI:

Τα επόμενα πέντε παιχνίδια

Ας δούμε και τα τελευταία πέντε παιχνίδια ξεχωριστά.

Υπολογίζουμε τη δυσκολία του προγράμματος βάση του ποσοστού νικών των αντιπάλων. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον επόμενο πίνακα. Στη πρώτη στήλη (Home-Road) βλέπουμε τον αριθμό των παιχνιδιών εντός και εκτός έδρας αντίστοιχα. Στη δεύτερη στήλη βλέπουμε το μέσο όρο του ποσοστού νικών των αντιπάλων και στη τρίτη το ίδιο συνδυάζοντας τα εντός/εκτός έδρας παιχνίδια τους. Η θέση της κάθε ομάδας στη σχετική λίστα εμφανίζεται και πάλι με αυξάνοντα νούμερα από το 1 έως το 16. Υψηλότερο νούμερο σημαίνει και δυσκολότερο πρόγραμμα. Στη τελευταία στήλη φαίνονται κατά σειρά οι αντίπαλοι, με τους εκτός έδρας αγώνες να έχουν γκρι υπόβαθρο.

Μπουντούτσνοστ, Μιλάνο και Μπασκόνια θα αντιμετωπίσουν τους πιο δυνατούς αντιπάλους συνολικά, ενώ Ολυμπιακός, Μπάγιερν και Νταρουσάφακα τους ευκολότερους.

Ο Παναθηναϊκός έχει το 7ο δυσκολότερο πρόγραμμα και περιθώρια για ήττες δεν υπάρχουν πλέον. Ο Ολυμπιακός μένει να εκμεταλλευτεί το εύκολο πρόγραμμα που έχει. Τις δύο τελευταίες σεζόν έκλεισε την κανονική περίοδο με 1-4. Είχε εξασφαλίσει θέση στην τετράδα βέβαια, αλλά ειδικά πέρυσι, η εικόνα ήταν άσχημη στο τέλος.

Η οπτικοποίηση του παραπάνω πίνακα με το θέμα της Αϊσκολαρίτσα μας δίνει την παρακάτω εικόνα. Όσο μεγαλύτερος ο κορμός τόσο δυσκολότερο το πρόγραμμα. Αυτή τη φορά η μάχη κρίνει θέσεις οκτάδας και πλασάρισμα για τα πλέιοφ. Αούπα λοιπόν!

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely