Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 12:04

Εuroleague Strength of Schedule: Στη χώρα των Βάσκων

Από :

Το φετινό φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα θα γίνει στο Γκαστέις (Gasteiz) όπως ξέρουμε. Πως είπατε; Για Βιτόρια κλείσατε εσείς; Εντάξει μην ακυρώνετε τίποτα, Βιτόρια είναι το Ισπανικό όνομα της πόλης (λίγο ειρωνικό καθώς πήρε την ονομασία αυτή από τη νίκη του βασιλιά των Βησιγότθων Λεοβίγιλδου ενάντια στους Βάσκονες, το 581 μ.Χ.). Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο Βάσκικα, για να μπαίνουμε στο κλίμα φάιναλ φορ, σιγά σιγά.

Στη Χώρα των Βάσκων λοιπόν, εκτός από saskibaloa (σασκιμπαλόα = καλαθοσφαίριση) παίζουν και aizkolaritza (έλα πάμε όλοι μαζί: αϊ-σκο-λα-ρί-τσα). Την αϊσκολαρίτσα, αυτήν την πολύ ωραία λέξη, σε πολύ ελεύθερη μετάφραση και πίνοντας patxaran (πατσαράν – Βάσκικο λικέρ) τη στιγμή που γράφω, θα την απέδιδα ως “τσεκουράδα”. Είναι ένα από τα σπορ της υπαίθρου (πολύ δημοφιλή στη χώρα αυτή) και συνίσταται στο κόψιμο κορμών δέντρων με τσεκούρι (aizkora). Στους διάφορους διαγωνισμούς, κομμάτια κορμών στήνονται στη σειρά (καρφωμένα σε καδρόνια για να μένουν ακίνητα) και ο κάθε ξυλοκόπος/“τσεκουράς” (aizkolari) προσπαθεί να τα κόψει στα δύο, ανεβαίνοντας πάνω τους και ρίχνοντας τσεκουριές. Πάρτε μια γεύση εδώ, από τον πρόσφατο τελικό του πρωταθλήματος Βασκονίας:

Νικητής ή txapeldun (τσαπέλδουν - πρωταθλητής, αυτός που παίρνει ως έπαθλο μια txapela / τσαπέλα, το χαρακτηριστικό Βάσκικο καπέλο) ανακηρύσσεται όποιος κόψει πιο γρήγορα όλους τους κορμούς που έχει μπροστά του. Στο παραπάνω βίντεο, ο νικητής σε 37 λεπτά, έκοψε μια ντουζίνα kanaerdikoa, δηλαδή κορμούς με 54 ίντσες περίμετρο (39.8cm διάμετρο). Σε διάφορους διαγωνισμούς χρησιμοποιούνται κορμοί διαφορετικών μεγεθών και έτσι καθορίζεται ο βαθμός δυσκολίας. Η περίμετρος του κορμού ποικίλει από 36 ίντσες (0.835μ) έως 110 ίντσες (2.550μ).

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο θέμα μας, το βαθμό δυσκολίας του προγράμματος της Ευρωλίγκα. Αφήνουμε πίσω τη θεματική με την ανάβαση στα βουνά (από τα προηγούμενα κείμενα) και προχωράμε με την αϊσκολαρίτσα. Ιδού λοιπόν η οπτικοποίηση του βαθμού δυσκολίας του προγράμματος για τους επόμενους πέντε αγώνες.

Τα επόμενα πέντε παιχνίδια

Σε κάθε ομάδα, αντιστοιχεί ένας κορμός και όσο πιο μεγάλος είναι αυτός τόσο πιο δύσκολο πρόγραμμα περιμένει την ομάδα στους προσεχείς πέντε αγώνες. Η διάμετρος του κάθε κορμού είναι αντίστοιχη με το μέσο όρο του ποσοστού νικών των επόμενων πέντε αντιπάλων. Τα ακριβή νούμερα παρουσιάζονται στον επόμενο πίνακα.

Στη πρώτη στήλη (Home-Road) βλέπουμε τον αριθμό των παιχνιδιών εντός και εκτός έδρας αντίστοιχα. Στη δεύτερη στήλη βλέπουμε το μέσο όρο του ποσοστού νικών των αντιπάλων και στη τρίτη το ίδιο συνδυάζοντας τα εντός/εκτός έδρας παιχνίδια τους. Η θέση της κάθε ομάδας στη σχετική λίστα εμφανίζεται και πάλι με αυξάνοντα νούμερα από το 1 έως το 16. Υψηλότερο νούμερο σημαίνει και δυσκολότερο πρόγραμμα. Στη τελευταία στήλη φαίνονται κατά σειρά οι αντίπαλοι, με τους εκτός έδρας αγώνες να έχουν γκρι υπόβαθρο.

Μπάγερν, Μπαρσελόνα και Ρεάλ θα αντιμετωπίσουν τους πιο δυνατούς αντιπάλους συνολικά. Ζαλγκίρις, Μιλάνο και Μπασκόνια τους ευκολότερους.
Ο Ολυμπιακός θα έχει το 4ο δυσκολότερο πρόγραμμα, με τρεις αγώνες εκτός έδρας και δυνατότερους αντιπάλους τις ΤΣΣΚΑ, Μπάρσα μέσα και τις Εφές, Μακάμπι έξω.
Ο Παναθηναϊκός θα έχει 3 αγώνες εκτός και αυτός, αλλά με το 6ο ευκολότερο πρόγραμμα. Εφές εντός και Φενέρ έξω είναι οι δυνατότεροι αντίπαλοι.

SoS.

Σήμερα πηγαίνουμε ανάποδα τη ροή, οπότε τώρα έρχεται η στιγμή του δείκτη SoS (Strength of Schedule), που μετρά τη δύναμη του προγράμματος των αγώνων μιας ομάδας. Απαραίτητη υπενθύμιση για όσους διαβάζουν πρώτη φορά για αυτό: Μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερο κείμενό μου εδώ, με τις λεπτομέρειες για τον υπολογισμό του SoS καθώς και του δείκτη RPI (Ratings Percentage Index) για τη δυναμικότητα μιας ομάδας.

Στο πλαίσιο της παρούσας ανάλυσης και οι δύο δείκτες έχουν ως βασική μονάδα το ποσοστό νικών των ομάδων και μόνο. Για μία ομάδα λοιπόν, το SoS συντελείται κατά δύο τρίτα από το ποσοστό νικών όλων των αντιπάλων έως τώρα και κατά ένα τρίτο από το ποσοστό νικών όλων των αντιπάλων αυτών των αντιπάλων. Και το RPI συντελείται κατά ένα τέταρτο από το ποσοστό νικών της ομάδας και κατά τρία τέταρτα από το SoS.

Η εικόνα έως τώρα.

Με 20 αγωνιστικές συμπληρωμένες έχουμε αρκετά παιχνίδια ως δείγμα. Υπολόγισα το SoS και με την κανονική μέθοδο, αλλά και με την παραλλαγή που περιλαμβάνει τα ποσοστά ξεχωριστά για τα εντός/εκτός έδρας παιχνίδια. Οι πίνακες που ακολουθούν συνδυάζουν τις δύο μεθόδους για να δώσουν μια πληρέστερη εικόνα. Περισσότερη βαρύτητα έχει δοθεί στην παραλλαγή εντός/εκτός, καθώς πλέον έχουμε αρκετά εντός ή εκτός παιχνίδια ως δείγμα.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι νίκες/ήττες (W-L), το ποσοστό νικών (W%), οι νίκες/ήττες εντός (home)/εκτός (road), το SoS και το RPI. Στις δύο τελευταίες στήλες, εμφανίζεται και η θέση της κάθε ομάδας στη λίστα όσον αφορά τον κάθε δείκτη, με νούμερα απο 1 έως το 16, που αλλάζουν χρωματισμό. Στη στήλη SoS το 1 δείχνει δυσκολότερο πρόγραμμα και το 16 το ευκολότερο. Στη στήλη RPI το 1 δείχνει την υψηλότερη δυναμικότητα και το 16 τη χαμηλότερη.

Και πάλι οι διαφορές στις τιμές του δείκτη SoS είναι μικρές. Ζαλγκίρις, Ολυμπιακός και Φενέρ είχαν το δυσκολότερο πρόγραμμα έως τώρα. Μπουντούτσνοστ, Εφές και Ρεάλ το ευκολότερο.

Αν αντιστρέψουμε τον πίνακα θα δούμε τη δύναμη του προγράμματος για τα εναπομείναντα παιχνίδια. Κοιτάξτε τη διαφορά μεταξύ ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ που προς το παρόν παλεύουν για τη 2η θέση. Η ΤΣΣΚΑ έχει να δώσει 7 παιχνίδια στην έδρα της, η Ρεάλ μόνο 4. Παρομοίως αντιδιαμετρικές θέσεις στον πίνακα έχουν ο Ολυμπιακός και η Εφές, που παλεύουν για την 4η θέση.

Μακάμπι, Μπασκόνια και Παναθηναϊκός βρίσκονται επίσης στην “καλή” πλευρά, σε αντίθεση με τις Μπάγιερν, Χίμκι και Μιλάνο.

Ας δούμε τον παραπάνω πίνακα και σε εικόνα. Στον οριζόντιο άξονα το SoS και στον κάθετο το RPI:

Πηγές:         

  1. https://basketballguru.gr/guest-articles/item/714-evroligka-sos
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Aizkolaritza

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely