Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 19:35

Euroleague Strength of Schedule: 18η-23η αγωνιστική

Από :

Συμπληρώσαμε το μισό της κανονικής περιόδου και καθώς πέρασαν οι έξι αγωνιστικές για τις οποίες είχαμε βγάλει το δείκτη SoS (Stength of Schedule) ήρθε η ώρα για νέα ενημέρωση.

Όσοι διαβάζετε πρώτη φορά για τον δείκτη δύναμης του προγράμματος, μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενα κείμενα (εδώ και εδώ) για την επεξήγηση.

Τα επόμενα έξι παιχνίδια

Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό και να δούμε το βαθμό δυσκολίας του προγράμματος για τις επόμενες έξι αγωνιστικές στον παρακάτω πίνακα. Στη πρώτη στήλη (Home-Road) βλέπουμε τον αριθμό των παιχνιδιών εντός και εκτός έδρας αντίστοιχα. Στη δεύτερη στήλη βλέπουμε τον προσαρμοσμένο μέσο όρο του ποσοστού νικών των αντιπάλων. Η θέση της κάθε ομάδας στη σχετική λίστα εμφανίζεται και πάλι με αυξάνοντα νούμερα από το 1 έως το 18. Υψηλότερο ποσοστό σημαίνει και δυσκολότερο πρόγραμμα. Στην τελευταία στήλη φαίνονται κατά σειρά οι αντίπαλοι, με τους εκτός έδρας αγώνες να έχουν γκρι υπόβαθρο.

Στην κορυφή, με το δυσκολότερο πρόγραμμα, βλέπουμε δυνατές ομάδες. Την Ρεάλ Μαδρίτης που έχει να αντιμετωπίσει ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι εκτός και Εφές εντός. Την Εφές με μόνο δύο παιχνίδια στην έδρα της και που στα τέσσερα εκτός περιλαμβάνονται Μπαρσελόνα, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ. Στην τρίτη θέση την Μπαρσελόνα που έχει την Εφές εντός και τη Μακάμπι εκτός.

Στο βάθος του πίνακα βλέπουμε τις Ελληνικές ομάδες και τη Φενέρ. Ο Ολυμπιακός έχει αρκετά ευνοϊκό πρόγραμμα και με διαφορά 10 ολόκληρων ποσοστιαίων μονάδων από την Φενέρ. Τώρα αν θα το εκμεταλλευτεί είναι άλλη ιστορία. Κάτι που πιστεύω πως θα κάνει σίγουρα η Φενέρ, που σίγουρα έχει στόχο να προλάβει το τρένο των πλέιοφ. Ο Παναθηναϊκός επίσης μπορεί να εκμεταλλευτεί το δικό του ευνοϊκό πρόγραμμα και να κυνηγήσει καλύτερο πλασάρισμα στην κατάταξη.

Συνεχίζοντας το προηγούμενο θέμα με το πατινάζ ιδού πως αποτυπώνονται αυτά τα νούμερα σε μία εικόνα.

H εικόνα εώς τώρα

Ας κοιτάξουμε όμως και προς τα πίσω και το βαθμό δυσκολίας για τις ομάδες έως τώρα. Όλοι έπαιξαν με όλους αλλά κάποιες ομάδες έδωσαν πιο εύκολα ματς εκτός (ή εντός) από κάποιες άλλες.

Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες πάντως, όπως φαίνεται στις τιμές του SoS στον παρακάτω πίνακα: Παρουσιάζονται οι νίκες/ήττες (W-L), το ποσοστό νικών (W%), οι νίκες/ήττες εντός (Home)/εκτός (Road), ο συντελεστής πλεονεκτήματος έδρας (νίκες εκτός μείον ήττες εντός) (Road W - Home L), το SoS και το RPI. Στις δύο τελευταίες στήλες, εμφανίζεται και η θέση της κάθε ομάδας στη λίστα όσον αφορά τον κάθε δείκτη, με νούμερα από το 1 έως το 18. Στη στήλη SoS το 1 δείχνει δυσκολότερο πρόγραμμα και το 18 το ευκολότερο. Στη στήλη RPI το 1 δείχνει την υψηλότερη δυναμικότητα ομάδας και το 18 τη χαμηλότερη.

Μπασκόνια, Μιλάνο και Άλμπα είχαν το δυσκολότερο πρόγραμμα, ενώ Αστέρας, Ρεάλ και Βιλερμπάν το ευκολότερο. Ειδικά η Βιλερμπάν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τα 10 ματς εντός στον πρώτο γύρο, κάνοντας 7 νίκες και μπράβο της. Ακολουθεί δυσκολότερος 2ος γύρος βέβαια, αλλά μπορεί να μας φυλάει και άλλες εκπλήξεις. Οι Ελληνικές ομάδες βρίσκονται περίπου στη μέση ως προς τη δυσκολία, ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο κείμενο, ο συντελεστής πλεονεκτήματος έδρας, δηλαδή η διαφορά μεταξύ νικών εκτός έδρας και ηττών εντός έδρας, μας προσφέρει μία προσέγγιση της τελικής κατάταξης. Ο Παναθηναϊκός με +1 έχει προβλεπόμενο ρεκόρ 17+1 νίκες και 17-1 ήττες δηλαδή 18-16. Ο Ολυμπιακός με το -2, έχει προβλεπόμενο ρεκόρ 15-19. Υποθετικά αυτά, ακόμη είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως μένω στην αρχική μου πρόβλεψη πως θα χρειαστούν 18 με 19 νίκες για σίγουρη είσοδο στα πλέιοφ. Για την ώρα Εφές, Μπαρσελόνα και Ρεάλ με +5 βρίσκονται σταθερά μπροστά από ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι που ακολουθούν με +3.

Ο παραπάνω πίνακας σε εικόνα, με το SoS στον οριζόντιο άξονα και το RPI ranking στον κάθετο:

Προηγούμενα σχετικά άρθρα:

  1. https://basketballguru.gr/analysis/item/1301-euroleague-strength-of-schedule
  2. https://basketballguru.gr/guest-articles/item/714-evroligka-sos

 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely