Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 12:47

Δώστε τους τη μπάλα: Το τοπίο της crunch time στην Ευρωλίγκα

Από :

Καλημέρα και καλές γιορτές φίλες και φίλοι. Πριν φτιάξω μελομακάρονα σας ετοίμασα μερικά ειδικά στατιστικά για την Ευρωλίγκα: Ποιες ομάδες κερδίζουν περισσότερα “κλειστά” παιχνίδια; Ποιοι παίκτες είναι “clutch”; Ποιοι παίκτες σκοράρουν περισσότερο χωρίς ασίστ;

Για το κείμενο αυτό, ο όρος “crunch time” αναφέρεται στα λεπτά του τέταρτου δεκαλέπτου ή της παράτασης, με 5 ή λιγότερα λεπτά να απομένουν στο ρολόι και με 5 ή λιγότερους πόντους διαφορά στο σκορ.

“Κλειστά” παιχνίδια

Σε αυτά περιλαμβάνω όλα τα παιχνίδια όπου υπήρξε crunch time, σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό. Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε όλες τις ομάδες, με το ρεκόρ νικών ηττών και τα λεπτά που έπαιξαν σε crunch time. Στον οριζόντιο άξονα είναι τα λεπτά και στον κάθετο το ποσοστό νικών.

Ξεχωρίζει η Μπάγερν που έχει κερδίσει και τα 4 κλειστά της παιχνίδια (Μιλάνο, Μαδρίτη, Ολυμπιακό εντός έδρας και Άλμπα εκτός) και η Εφές με 6-1, έχοντας χάσει μόνο την προηγούμενη εβδομάδα από την ΤΣΣΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός έχει τα δεύτερα περισσότερα λεπτά σε crunch time πίσω από την Άλμπα και διατηρεί θετικό ρεκόρ 5-4, έχοντας νικήσει Αστέρα, Ζενίτ, Ζαλγκίρις, Ολυμπιακό και Φενέρ, ενώ έχει χάσει από Βιλερμπάν, Μιλάνο, Άλμπα και Μπαρσελόνα. Ο Ολυμπιακός έχει επίσης πολλά λεπτά σε crunch time (τέταρτος) και έχει αρνητικό ρεκόρ 2-4, έχοντας νικήσει ΤΣΣΚΑ, Χίμκι και χάσει από Ζενίτ, Μπάγερν, Παναθηναϊκό και Αστέρα. Απογοητεύει όπως πέρυσι η Ζαλγίρις με 2-8 και εκπλήσσει αρνητικά η Φενέρ με 2-7. Σημειώνω επίσης το αρνητικό ρεκόρ της ΤΣΣΚΑ και το θετικό του Μιλάνο, καθώς αλλάξανε θέσεις από πέρυσι (#diplis ;-)

Ποιος είναι “Clutch”

Υπολόγισα τους πόντους που δημιουργεί κάθε παίκτης στην crunch time, είτε σκοράροντας, είτε δίνοντας ασίστ. Και καθώς τα λεπτά παρουσίας σε crunch time δεν είναι για όλους τα ίδια, διαίρεσα τους πόντους με τα λεπτά συμμετοχής, για να εξαχθεί κάτι συγκρίσιμο, οι πόντοι δημιουργίας ανά λεπτό. Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει συνοπτικά τα αποτελέσματα, όπου στον κάθετο άξονα βρίσκονται οι πόντοι δημιουργίας ανά λεπτό και στον οριζόντιο άξονα τα λεπτά.

Μέσα στην έλλειψη βρίσκονται οι παίκτες που ξεχωρίζουν έως τώρα, έχοντας πάνω από 1 πόντο δημιουργίας ανά λεπτό, σε περισσότερα από δέκα λεπτά παρουσίας σε crunch time.

Ο Maodo Lo έχει την υψηλότερη συγκομιδή με 28 πόντους σε 14 λεπτά (1.96 ανά λεπτό) και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στο 4-0 της Μπάιερν. Επίσης ξεχωρίζουν οι Rodriguez, Larkin, Sloukas, Ponitka, Fredette, Wilbekin, Rice, Renfroe, Brown, James, Colom, Micic, Ayon.

Παρατηρούμε πως όσο αυξάνονται τα λεπτά, οι πόντοι δημιουργίας γενικά πέφτουν. Χώρισα σε δύο κατηγορίες τους παίκτες, αυτούς με 10 έως 20 λεπτά παρουσίας και σε αυτούς με 20 λεπτά και πάνω.

Τα αναλυτικά νούμερα για κάθε παίκτη και για τις δύο κατηγορίες βρίσκονται στους επόμενους δύο πίνακες.

 

Unassisted points

Ενδιαφέρον έχουν και τα στατιστικά unassisted, οι πόντοι δηλαδή κάθε παίκτη που δεν προέρχονται από ασίστ συμπαίκτη του. Χώρισα τους παίκτες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη θέση τους, guards, forwards και centers. Προϋπόθεση ήταν να έχουν σκοράρει το λιγότερο 75 πόντους έως τώρα. Επίσης εδώ υπολόγισα μόνο τους πόντους από σουτ εντός πεδιάς και όχι από ελεύθερες βολές. Για κάθε κατηγορία ακολουθεί το γράφημα και ο πίνακας με τα νούμερα. Στον κάθετο άξονα βρίσκονται οι unassisted πόντοι και στον οριζόντιο το ποσοστό των unassisted πόντων σε σχέση με τους συνολικού πόντους του κάθε παίκτη. Οι πίνακες παρουσιάζουν αυτά τα δύο νούμερα καθώς και το σχετικό ranking.

Στα γκαρντ δεν μας εκπλήσσει η παρουσία του James και του Shved στην κορυφή των πόντων. Ακολουθούν κοντά τους οι Καλάθης, Larkin, Micic, Rodriguez, Wilbekin και Lorenzo Brown όλοι τους με πάνω από 100 unassisted πόντους. Από την άλλη ο άτυχος DiBartolomeo είναι το γκαρντ με το υψηλότερο ποσοστό και ακολουθείται από τον Σλούκα και τον Lekavicius, όλοι τους με ποσοστό πάνω από 80%.

 

 

Στους forward κυριαρχούν στα απόλυτα νούμερα οι Mirotic, DeShaun Thomas και Printezis έχοντας πάνω από 65 πόντους και στα ποσοστά οι Gist, Kuric και Causer οι μόνοι που έχουν πάνω από τους μισούς πόντους τους από σουτ χωρίς ασίστ.

 

Στους σέντερ ο Shengelia είναι μια κατηγορία μόνος του, πρώτος και σε νούμερα (122 πόντοι) και σε ποσοστό (54.5%). Ακολουθεί ο αγαπημένος Monroe, δεύτερος και στις δύο στήλες. Lauvergne, Davies και Tomic ακολουθούν με ποσοστό πάνω από 45%.

 

Για το επόμενο κείμενο μου, προορίζω την παρουσίαση των καλύτερων σουτέρ ανά ζώνη, μείνετε κοντά μας.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely