Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 11:55

Ευρωλίγκα: Οι κορυφαίοι σε ... εικόνες

Από :

Συμπληρώθηκε η κανονική περίοδος και για τη φετινή Ευρωλίγκα και είναι ευκαιρία να δούμε μερικά συγκεντρωτικά στατιστικά, με πολλά διαγράμματα και λιγότερες λέξεις.

Στην εικόνα της εισαγωγής βλέπουμε όλα τα σουτ εντός παιδιάς γύρω από τη μαύρη τρύπα του γαλαξία τους, το λατρευτό μας καλάθι δηλαδή. Σε αντιδιαστολή με αυτήν του γαλαξία Μ87, της ξέφυγαν κάποια σουτάκια, αλλά ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της εικόνας (ο αστερίσκος δίπλα στα νούμερα, υποδηλώνει ιστορικό ρεκόρ), μπορούμε να πούμε πως τα πήγε καλύτερα από ποτέ. Γενικά η ευστοχία των ομάδων ανεβαίνει. Η σύγκριση με τα νούμερα των Ελληνικών ομάδων αποφέρει θλίψη, καθώς και οι δύο είναι κάτω από τους μέσους όρους της διοργάνωσης.

 Οι καλύτεροι ανά ζώνη

Ας δούμε πως διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις των παικτών και των ομάδων ανά ζώνη.

Όπως ίσως να θυμάστε (παλαιότερη ανάρτηση εδώ, με περισσότερες επεξηγήσεις), έχουμε δύο κατηγορίες: ευστοχία (efficiency) και ποσότητα (volume) ανά ζώνη. Η ποσότητα αφορά το μεγαλύτερο αριθμό εύστοχων σουτ σε κάποια ζώνη. Και όσον αφορά την κατηγορία της ευστοχίας, υπάρχει ένα όριο σουτ που πρέπει να συμπληρώσει κάποιος παίκτης ή ομάδα για να μπορεί να τεθεί υπόψιν στη σύγκριση. Το όριο είναι δυναμικά ρυθμισμένο για κάθε ζώνη, ώστε να λαμβάνει υπόψιν το μέσο όρο προσπαθειών από τη ζώνη αυτή.

Ιδού λοιπόν τα γραφήματα για τους παίκτες, αρχίζοντας με την ευστοχία.

Εδώ ξεχωρίζει ο Σλούκας, καθώς εμφανίζεται δύο φορές, από τις αγαπημένες του ζώνες για φέτος. Επίσης ξεχωρίζουν τα ποσοστά του Rudy Fernandez από την αριστερή γωνία (90%!), του Nicolo Melli από τη δεξιά γωνία (75%) και του Walter Tavares (88%) κάτω από τη στεφάνη. Στις τελευταίες αγωνιστικές ο Deshaun Thomas σκαρφάλωσε στη πρώτη θέση στο midrange από μέσα δεξιά.

Πάμε στην ποσότητα.

Oι παίκτες της Ρεάλ διατήρησαν την πρωτοπορία σε baseline και γωνίες. Ο Roll ξεπέρασε τον Goss και ίσως αυτό να είναι μία αφορμή για νέο κράξιμο προς τον Nigel. Ο James μπορεί να μην κατάφερε να βάλει την ομάδα του στα πλειοφ, όμως την ύστατη στιγμή κατάφερε να βάλει την εικόνα του στο διάγραμμα και μπράβο του.

Ομαδική ευστοχία τώρα.

Φυσικά κυριαρχεί η πιο εύστοχη ομάδα της διοργάνωσης, η Φενέρ, ενώ και η Εφές εμφανίζεται σε δύο ζώνες.

Στην κατηγορία της ποσότητας, ξεχωρίζουν πάλι η Ρεάλ και ο Παναθηναϊκός.

Πέρα όμως από τους πρώτους υπάρχουν και οι δεύτεροι και οι τρίτοι και πλήθος ονομάτων που δεν εμφανίζονται παραπάνω. Μπορούμε να τα δούμε στα επόμενα δύο βίντεο, τα οποία περιέχουν διαγράμματα κατανομής και ευστοχίας για κάθε ζώνη ξεχωριστά. Ας επαναλάβω τις οδηγίες για το διάβασμα των διαγραμμάτων:

Στον οριζόντιο άξονα βρίσκονται οι συνολικές προσπάθειες για σουτ και στον κάθετο ο αριθμός των εύστοχων σουτ. Το χρώμα και το μέγεθος των ονομάτων δείχνουν την ευστοχία, με την υψηλότερη στο κόκκινο και μεγαλύτερα γράμματα. Η διαγώνια γραμμή δείχνει την τάση συσχέτισης των δύο μεταβλητών. Στους παίκτες εμφανίζονται μόνο όσοι πέρασαν τον μέσο όρο τιμών και στους δύο άξονες και οι διακεκομμένες γραμμές εμφανίζουν τον νέο μέσο όρο των τιμών από αυτούς που εμφανίζονται. Στις ομάδες η κάθετη γραμμή δείχνει την ομάδα που είναι δωδέκατη σε αριθμό προσπαθειών για σουτ. Οι κάθετες διακεκομμένες γραμμές δηλαδή, αποτελούν το χαμηλότερο όριο σουτ για την κατηγορία της ευστοχίας.

Το πρώτο slideshow αφορά την επίθεση, πρώτα για τους παίκτες και μετά για τις ομάδες. Tο επένδυσα μουσικά με το Yègellé Tezeta από τον Mulatu Astatke.

Το επόμενο slideshow αφορά την άμυνα των ομάδων, εμφανίζει δηλαδή την κατανομή και την ευστοχία των αντιπάλων:

 

Kατηγορίες σημειωμένων πόντων

Ακολουθούν τρία διαγράμματα με ειδικές κατηγορίες: οι πόντοι από λάθη, οι πόντοι στο τρανζίσιον και οι πόντοι από διπλή ευκαιρία. Στους δύο άξονες έχουμε τα ποσοστά των πόντων της κατηγορίας επί των συνολικών πόντων, σε επίθεση και άμυνα. Στον οριζόντιο άξονα είναι οι πόντοι της ομάδας και στον κάθετο οι πόντοι του αντιπάλου. Η διαγώνια γραμμή ορίζει την ισορροπία στη σχέση μεταξύ τους και χωρίζει τις ομάδες με θετικό και αρνητικό πρόσημο σε κάθε κατηγορία.

Πόντοι από λάθη

Στους πόντους από λάθη ξεχωρίζει πολύ αρνητικά ο Ολυμπιακός, καθώς οι αντίπαλοι εκμεταλλεύτηκαν ιδανικά τα λάθη του, ενώ δεν πήρε πολλούς πόντους από λάθη των αντιπάλων.

Αντίθετα ο Παναθηναϊκός ξεχωρίζει θετικά, μιας και εκμεταλλεύεται άψογα τα πολλά λάθη στα οποία ωθεί τους αντιπάλους, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος δεν τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν το ίδιο.

Aς δούμε τώρα τους πόντους από τρανζίσιον.

Στους πόντους στο τρανζίσιον η γενική τάση είναι όσο βάζεις τόσο θα τρως. Η Μπασκόνια ξεφεύγει από αυτήν καθώς ενώ τρέχει και σκοράρει πολύ, έχει καλές επιστροφές και δε δέχεται πολλούς πίσω.

Στους πόντους από δεύτερη ευκαιρία τέλος, βλέπουμε τον Ολυμπιακό να ξεχωρίζει θετικά (αλληλούια) καθώς εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη στα ριμπάουντ.

 

Unassisted Points

Μια νέα σειρά διαγραμμάτων που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι οι πόντοι χωρίς ασίστ (εδώ δεν έχω μετρήσει τους πόντους από ελεύθερες βολές). Στον κάθετο άξονα είναι ο αριθμός των πόντων χωρίς ασίστ και στον οριζόντιο είναι το ποσοστό τους σε σχέση με τους συνολικούς πόντους για κάθε παίκτη. Υπάρχουν τρία διαγράμματα, ένα για τα γκαρντ, ένα για τα φόργουορντ και ένα για τα σέντερ, όπως τους έχει καταγράψει η διοργάνωση.

Εδώ βλέπουμε τα γκαρντ, με τον James να είναι πάνω δεξιά - και που θα ήταν άλλωστε; Γενικά τα γκαρντ που δίνουν πολλές ασίστ είναι αυτά που δεν δέχονται πολλές από τους συμπαίκτες τους. Σπανούλης, Cole, Heurtel και James, ξεπερνούν το 80% σε ποσοστό πόντων χωρίς ασίστ (ή αλλιώς,  “άσιστων” πόντων που θα έλεγε και ο Κυριάκος).

Εδώ βλέπουμε τα φόργουορντ, με τον Clyburn να είναι το outlier αυτή τη φορά. Οι Micov και Clarke είναι ολίγον τι εκπλήξεις εκεί που βρίσκονται, ενώ θα περίμενα τους Williams και Shields με μεγαλύτερο ποσοστό.

Στα σέντερ έχουμε ενδιαφέροντα πράγματα. Davies και Clark ξεχωρίζουν και σε ποσοστό και σε απόλυτα νούμερα. Eric, Tomic και Lauvergne με επίσης υψηλά ποσοστά, όλοι τους πάνω από 40%.

Ο Vesely στην αντίπερα γωνία, δείχνει την εξάρτησή του από τον Σλούκα, ενώ στα ίδια χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται και οι ψηλοί της Εφές.

H κούρσα

Κλείνω εδώ με ένα βίντεο για την κούρσα της κανονικής σεζόν, που αποδείχτηκε long and winding road:

 

 

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely