Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 11:12

Euroleague zone maps: Oμαδική και ατομική ευστοχία ανά ζώνη

Από :

Καλημέρα φίλες και φίλοι. Για σήμερα έχουμε λίγες λέξεις και πολλά διαγράμματα. Συγκεντρωτικά διαγράμματα σουτ παικτών και ομάδων ανά ζώνη.

Όπως και σε παλαιότερες αναρτήσεις (εδώ), έχουμε δύο κατηγορίες για τις οποίες ξεχωρίζουμε τους καλύτερους ανά ζώνη: ευστοχία (efficiency) και ποσότητα (volume).

Η ποσότητα αφορά το μεγαλύτερο αριθμό εύστοχων σουτ σε κάποια ζώνη. Και σε περίπτωση ισοβαθμίας, κριτήρια για την ανάδειξη του καλύτερου, αποτελούν η ευστοχία και η μέση απόσταση των σουτ.

Όσον αφορά την κατηγορία της ευστοχίας, υπάρχει ένα όριο σουτ που πρέπει να συμπληρώσει κάποιος παίκτης ή ομάδα για να μπορεί να τεθεί υπόψιν στη σύγκριση. Το όριο είναι δυναμικά ρυθμισμένο για κάθε ζώνη, ώστε να λαμβάνει υπόψιν τη συχνότητα προσπαθειών από τη ζώνη αυτή. Για τις ομάδες το όριο είναι το τριακοστό εκατοστημόριο των προσπαθειών. Για τους παίκτες υπολογίζεται μέσω διπλού φιλτραρίσματος: Πρώτα ξεχώρισα τους παίκτες που πέρασαν τον μέσο όρο σε αριθμό σουτ και σε αριθμό εύστοχων σουτ, και κατόπιν εφάρμοσα το ίδιο ακριβώς φίλτρο με τους εναπομείναντες. Στο τελικό γκρουπ ο “καλύτερος” είναι αυτός με την υψηλότερη ευστοχία.

Οι καλύτεροι

Αρχίζοντας με την ποσότητα, βλέπουμε τον Monroe να κυριαρχεί σε σουτ κάτω από το καλάθι με 89. Ο Shengelia είναι πολύ κοντά του πάντως. Mirotic και Πρίντεζης είναι πρώτοι στο mid-range από τη baseline, με δέκα φορές μικρότερο αριθμό σουτ! Όπως πρόσφατα έδειξε και ο Kirk Goldsberry σε ένα διάγραμμα του για το NBA, αυτή η περιοχή έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε προσπάθειες κατά την τελευταία δεκαπενταετία.

Lekavicius και Lighty είναι πρώτοι στα φτερά και ο Καλάθης πρώτος στη κορυφή του mid-range.

Στα γωνιακά τρίποντα είναι ακροβολισμένοι ο Gill και ο Παπαπέτρου, ενώ εσωτερικά έχουμε παραταγμένο το βαρύ πυροβολικό με τριάδα James, Larkin και Shved.

Περνάμε στην ευστοχία και νομίζω δεν είναι έκπληξη ο Παπαπέτρου, καθώς όταν βρεθεί κάτω από το καλάθι φέτος, δύσκολα θα αστοχήσει. Ο Πρίντεζης έχει καλά ποσοστά από mid-range. Simon και Abrines εκτελούν με περίπου 80% από τις γωνίες και δεν είναι να μένουν μόνοι εκεί. Εσωτερικά στο τρίποντο η μεγαλύτερη ευστοχία κυμαίνεται στο 60% και εκεί συναντάμε τους Larkin, Stauskas και Fernandez.

Επόμενο διάγραμμα η ποσότητα για τις ομάδες. Εδώ συναντάμε σε τρεις ζώνες τον Παναθηναϊκό. Ιδιαίτερα σημαντική η πρωτιά κάτω από το καλάθι και θα έλεγα πως πίσω της βρίσκεται και ο ομώνυμος παίκτης (Κυριάκο και Δημήτρη βγείτε από μέσα μου).

Και τελευταία διάγραμμα της ενότητας, η ευστοχία των ομάδων, όπου ξεχωρίζουν η CSKA και η Asvel με δύο πρωτιές.

Aναλυτικά

Πέρα από τους πρωταγωνιστές όμως, ας δούμε τι γίνεται και με τους υπόλοιπους. Ετοίμασα ένα slideshow με λεπτομερή διαγράμματα κατανομής και ευστοχίας παικτών και ομάδων για κάθε ζώνη ξεχωριστά. Στον οριζόντιο άξονα βρίσκονται οι συνολικές προσπάθειες για σουτ και στον κάθετο ο αριθμός των εύστοχων σουτ. Το χρώμα και το μέγεθος των ονομάτων δείχνουν την ευστοχία. Η διαγώνια γραμμή δείχνει την τάση συσχέτισης των δύο μεταβλητών. Στους παίκτες εμφανίζονται μόνο όσοι πέρασαν τον μέσο όρο τιμών και στους δύο άξονες και οι διακεκομμένες γραμμές εμφανίζουν τον νέο μέσο όρο των τιμών από αυτούς που εμφανίζονται. Στις ομάδες η κάθετη διακεκομμένη γραμμή δείχνει το χαμηλότερο όριο προσπαθειών για την κατηγορία της ευστοχίας.

Και για τέλος, ένα ακόμη slideshow με διαγράμματα για την άμυνα των ομάδων σε κάθε ζώνη. Στον οριζόντιο άξονα βρίσκονται οι συνολικές προσπάθειες των αντιπάλων και στον κάθετο ο αριθμός των εύστοχων σουτ των αντιπάλων. Εδώ οι καλύτερες ομάδες είναι αυτές που περιορίζουν  τον αντίπαλο σε χαμηλότερη ευστοχία. Κοιτάξτε λίγο τη Μακάμπι κάτω από το καλάθι. Τρομοκρατία.

 

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely