Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 15:14

Euroleague Strength Of Schedule, 16η - 20η αγωνιστική

Από :

Καλή χρονιά και από εμένα φανζ και γκρούπιζ. Κλείσαμε το πρώτο μισό της κανονικής σεζόν στην Ευρωλίγκα και πριν αρχίσει η 16η αγωνιστική ας δούμε πάλι την κατασταση στο πρόγραμμα και στο δείκτη SoS (Strength of Schedule) που μετρά τη δύναμη του προγράμματος των αγώνων μιας ομάδας.

Απαραίτητη υπενθύμιση για όσους διαβάζουν πρώτη φορά για αυτό: Μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερο κείμενό μου για τις λεπτομέρειες για τον υπολογισμό του SoS, καθώς και του δείκτη RPI (Ratings Percentage Index) για τη δυναμικότητα μιας ομάδας.

Στο πλαίσιο της παρούσας ανάλυσης και οι δύο δείκτες έχουν ως βασική μονάδα το ποσοστό νικών των ομάδων και μόνο. Για μία ομάδα λοιπόν, το SoS συντελείται κατά δύο τρίτα από το ποσοστό νικών όλων των αντιπάλων έως τώρα και κατά ένα τρίτο από το ποσοστό νικών όλων των αντιπάλων αυτών των αντιπάλων. Και το RPI συντελείται κατά ένα τέταρτο από το ποσοστό νικών της ομάδας και κατά τρία τέταρτα από το SoS.

Η εικόνα έως τώρα.

Μέχρι τώρα όλοι έχουν παίξει με όλους, οπότε ο δείκτης SoS έχει τιμή 0.500 για όλους. Χρησιμοποιώντας όμως την παραλλαγή που υπολογίζει το SoS με τρόπο που περιλαμβάνει τα ποσοστά ξεχωριστά για τα εντός/εκτός έδρας παιχνίδια και συνδυάζοντας τις δύο μεθόδους έχουμε μια καλύτερη ματιά, καθώς ο παράγοντας έδρα είναι σημαντικός για κάποιες ομάδες, συν το ότι κάποιες ομάδες έχουν παίξει περισσότερα παιχνίδια εντός.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι νίκες/ήττες (W-L), το ποσοστό νικών (W%), οι νίκες/ήττες εντός (home)/εκτός (road), το SoS και το RPI. Στις δύο τελευταίες στήλες, εμφανίζεται και η θέση της κάθε ομάδας στη λίστα όσον αφορά τον κάθε δείκτη, με νούμερα απο 1 έως το 16, που αλλάζουν χρωματισμό. Στη στήλη SoS το 1 δείχνει δυσκολότερο πρόγραμμα και το 16 το ευκολότερο. Στη στήλη RPI το 1 δείχνει την υψηλότερη δυναμικότητα και το 16 τη χαμηλότερη.

Οι διαφορές στις τιμές του δείκτη SoS είναι μικρές, αλλά βλέπουμε πως Μπάρσα, Φενέρ και ΤΣΣΚΑ είχαν το δυσκολότερο πρόγραμμα έως τώρα. Μπάγερν, Χίμκι και Ρεάλ το ευκολότερο.
Ο Ολυμπιακός είχε το 4ο δυσκολότερο πρόγραμμα (με έναν αγώνα εκτός περισσότερο) και κάτω από αυτό το πρίσμα η συγκομιδή του 9-6 είναι ικανοποιητική (4ος στο δείκτη RPI). Ο Παναθηναϊκός είχε το 9ο δυσκολότερο πρόγραμμα (με 3 αγώνες εντός περισσότερους) και δικαίως πιστεύω πως δε θεωρείται επιτυχημένη η συγκομιδή του 7-8 (9ος στο δείκτη RPI).

Ας δούμε τον παραπάνω πίνακα και σε εικόνα. Στον οριζόντιο άξονα το SoS και στον κάθετο το RPI:

Τα επόμενα 5 παιχνίδια

Όπως κάναμε και στο τέλος της 10ης αγωνιστικής, ας δούμε τα επόμενα πέντε παιχνίδια ξεχωριστά.
Υπολογίζουμε τη δυσκολία του προγράμματος βάση του ποσοστού νικών των αντιπάλων. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον επόμενο πίνακα. Στη πρώτη στήλη (Home-Road) βλέπουμε τον αριθμό των παιχνιδιών εντός και εκτός έδρας αντίστοιχα. Στη δεύτερη στήλη βλέπουμε το μέσο όρο του ποσοστού νικών των αντιπάλων και στη τρίτη το ίδιο συνδυάζοντας τα εντός/εκτός έδρας παιχνίδια τους. Η θέση της κάθε ομάδας στη σχετική λίστα εμφανίζεται και πάλι με αυξάνοντα νούμερα από το 1 έως το 16. Υψηλότερο νούμερο σημαίνει και δυσκολότερο πρόγραμμα. Στη τελευταία στήλη φαίνονται κατά σειρά οι αντίπαλοι, με τους εκτός έδρας αγώνες να έχουν γκρι υπόβαθρο.

Χίμκι, Ζάλγκιρις και Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσουν τους πιο δυνατούς αντιπάλους συνολικά. ΤΣΣΚΑ, Μπάρσα και Μπούντουσνοστ τους ευκολότερους.

Ο Παναθηναϊκός θα έχει το 9ο δυσκολότερο πρόγραμμα, αλλά μόνο με ένα παιχνίδι στην έδρα του, μένει να δούμε αν η πρόσφατη αλλαγή θα φέρει επιτυχή αποτελέσματα εκτός έδρας, κάτι που θα χρειαστεί στο δεύτερο μισό. Ο Ολυμπιακός θα έχει το 3ο δυσκολότερο πρόγραμμα, με δύο μόνο παιχνίδια εκτός, αλλά και τα δύο στις έδρες των Ρεάλ και Φενέρ όπου έχουν ρεκόρ 7-1 και 7-0 αντίστοιχα.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση “πρόγραμμα βουνό” έχουμε την εικόνα που ακολουθεί. Ανεβαίνοντας το βουνό της κανονικής σεζόν, κάτω έχουμε τις ομάδες με το δυσκολότερο πρόγραμμα και πάνω αυτές με το ευκολότερο. Καλή ανάβαση στις ομάδες μας και ραντεβού με το τέλος της 20ης αγωνιστικής για να δούμε πως θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely