Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019 10:29

Ευρωλίγκα: Τα σενάρια για τη συνέχεια

Από :

Έχοντας διανύσει τα 2/3 του δρόμου για την κανονική περίοδο της Ευρωλίγκα, οι ομάδες έχουν ήδη «χωριστεί» σε τέσσερα γκρουπ και μόνο το 2ο με το 3ο δείχνουν να έχουν μία -μικρή έως τώρα- επαφή ενόψει της συνέχειας. Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των δεδομένων, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας φυσικά στις δύο ελληνικές ομάδες, να σημειώσουμε τα εξής. Η 21η αγωνιστική θα παιχθεί την επόμενη εβδομάδα (31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου), η 22η το διήμερο 7-8/2 και μετά ακολουθεί η διακοπή για τους αγώνες Κυπέλλων στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές λίγκες, ενώ προς το τέλος του μήνα, όταν θα επαναρχίσει η Ευρωλίγκα, θα λάβουν χώρα και τα δύο τελευταία παιχνίδια για τα παράθυρα της FIBA ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο τέλος Φλεβάρη λοιπόν, θα διεξαχθούν 23η και 24η αγωνιστική πριν μπούμε στην τελική ευθεία τον Μάρτιο, όπου θα υπάρχει και η τελευταία εβδομάδα με διπλή αγωνιστική.

Στο πρώτο γκρουπ λοιπόν, για να επανέλθουμε στο προκείμενο, Φενέρ, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ όχι μόνο έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στα πλέι-οφ (η Φενέρ είναι 9 ολόκληρες νίκες μπροστά από την 9η ομάδα, άρα με μία νίκη ακόμη εξασφαλίζεται και μαθηματικά…), αλλά έχουν σχεδόν σίγουρο και το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι-οφ. Η τρίτη ΤΣΣΚΑ για παράδειγμα είναι τρεις νίκες μπροστά από τον πέμπτο Ολυμπιακό. Με βάση τι είχε συμβεί τις δύο προηγούμενες σεζόν με το παρόν σύστημα διεξαγωγής, οι 19 νίκες είναι το «πλαφόν» για το πλεονέκτημα της έδρας, άρα η ΤΣΣΚΑ για παράδειγμα θέλει άλλες τέσσερις για να φτάσει αυτό το νούμερο. Σημειώστε δε ότι θα δώσει 7 από τα επόμενα 10 ματς στην έδρα της, όπως και η Μπασκόνια.

Το δεύτερο γκρουπ

Στο δεύτερο γκρουπ είναι τρεις ομάδες που αυτή τη στιγμή παλεύουν για την τέταρτη προνομιούχο (;) θέση του πλεονεκτήματος έδρας. Το ερωτηματικό έχει να κάνει με το ότι και τις δυο προηγούμενες σεζόν η τέταρτη ομάδα (Παναθηναϊκός και τις δυο φορές) αποκλείστηκε, παρά το πλεονέκτημα της έδρας, με τον πέμπτο (Φενέρ και Ρεάλ αντίστοιχα) της κανονικής περιόδου να παίρνει τον τίτλο στο τέλος της διαδρομής.

Η Εφές έχει προβάδισμα μίας νίκης από τον Ολυμπιακό και δύο της Μπαρτσελόνα που… ακροβατεί μεταξύ δεύτερου και τρίτου «γκρουπ», αφού ειδικά αν χάσει την επόμενη αγωνιστική στο ΣΕΦ τότε ενδέχεται να έχει και παρέα και σίγουρα κάποιος από τους πιο κάτω αντιπάλους θα την πλησιάσει.

Για τις τρεις αυτές ομάδες εκκρεμούν τα τρία μεταξύ τους ματς του δεύτερου γύρου. Η Εφές έχει το πλεονέκτημα ότι υποδέχεται και Ολυμπιακό (21/2) και Μπαρτσελόνα (8/3) στο Σινάν Ερντέμ άρα θεωρητικά έχει το πάνω χέρι. Όχι στις ισοβαθμίες, αφού έχει χάσει με σχετικά μεγάλες διαφορές εκτός, αλλά επειδή έχει ήδη αέρα τουλάχιστον μιας νίκης από τις άλλες δύο ομάδες (δυο από τη Μπαρτσελόνα). Για τον Ολυμπιακό κομβικό είναι το ματς της Πέμπτης, αφού αν το πάρει θα αφήσει ουσιαστικά τρεις νίκες πίσω του τη Μπαρτσελόνα (έχοντας το 2-0 στα μεταξύ τους ματς) και θα έχει κατά κάποιο τρόπο καπαρώσει τουλάχιστον την πέμπτη θέση, ώστε να πάει να τα παίξει όλα για όλα 21 Φλεβάρη στην Πόλη για το πλεονέκτημα. Αρκεί φυσικά να μην κάνει γκέλες σε… περίεργες έδρες όπως της Μπούντουτσνοστ ή της Γκραν Κανάρια που έχει να πάει. Ιδού και η σχετική κάρτα με τις ομάδες του δεύτερου γκρουπ.

Ομάδα (νίκες)

Εφές

Ολυμπιακός

Μπαρτσελόνα

Εφές (13)

Χ

-7 (21/2 Η)

-15 (8/3 H)

Ολυμπιακός (12)

+7 (21/2 Α)

Χ

+9 (31/1 H)

Μπαρτσελόνα (11)

+15 (8/3 A)

-9 (31/1 A)

Χ

Το τρίτο γκρουπ

Το τρίτο γκρουπ είναι το πιο μεγάλο αριθμητικά και το πιο αμφίρροπο όσον αφορά στην τελική κατάληξη. Οι ομάδες από την 7η έως τη 12η θέση (αφήνουμε εκτός τη Χίμκι ειδικά μετά την ήττα της από τη Μπάγερν, μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον, αφού χωρίς Σβεντ και Γκιλ χάνει το 40% της δύναμής της) οι ομάδες βράζουν πάνω-κάτω στο ίδιο καζάνι. Ακόμη και η έβδομη Μπάγερν, παρότι μετράει ήδη δύο νίκες περισσότερες από Ζαλγκίρις και Παναθηναϊκό έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα στις 10 τελευταίες αγωνιστικές με 4 εντός και 6 εκτός έδρας ματς, περιμένοντας εντός μεταξύ άλλων Φενέρ, Μπαρτσελόνα και Μακάμπι. Εχει πάντως δυναμική, έχει σταθερότητα, έμαθε να κερδίζει και εκτός έδρας και δείχνει ότι έχει τα φόντα να μπει στην 8αδα. Από εκεί και πέρα:

Ομάδα (νίκες)

Μπάγερν

Μιλάνο

Μακάμπι

Μπασκόνια

Ζαλγκίρις

Παναθηναϊκός

Μπάγερν (10)

X

2-0

-24 (7/3 H)

+6 (8/2 A)

+4 (14/3 H)

1-1 (-9)

Μιλάνο (9)

0-2

X

-2 (21/2 H)

1-1 (-2)

1-1 (+5)

+3 (22/3 H)

Μακάμπι (9)

+24 (7/3 A)

+2 (21/2 A)

X

-2 (31/1 A)

-7 (20/3 H)

1-1 (+4)

Μπασκόνια (9)

-6 (8/2 H)

1-1 (+2)

+2 (31/1 H)

X

+8 (28/2 H)

+9 (20/3 A)

Ζαλγκίρις (8)

-4 (14/3 A)

1-1 (-5)

+7 (20/3 A)

-8 (28/2 A)

X

2-0

Παναθηναϊκός (8)

1-1 (+9)

-3 (22/3 A)

1-1 (-4)

-9 (20/3 H)

0-2

X

 

- Η Αρμάνι υστερεί ήδη σε δύο πιθανές ισοβαθμίες (0-2 με Μπάγερν, στο γκολ-αβερειτζ με Μπασκόνια) και υπερτερεί μόνο της Ζαλγκίρις. Υποδέχεται προς τα τέλη Μάρτη τον Παναθηναϊκό (που τον νίκησε στο ΟΑΚΑ) σε ένα ματς που ίσως τότε να μην έχει και μεγάλη σημασία. Ίσως… Η ιταλική ομάδα είναι από τις πλέον απρόβλεπτες, μεγάλο ρόλο θα παίξει η επιστροφή ή όχι του Νέντοβιτς από τραυματισμό, ίσως και η απόκτηση ή όχι του Νάναλι, που αν τελικά συμβεί θα προσθέσει ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα της.

- Η Μακάμπι με 4 νίκες σε 5 ματς τον Γενάρη έρχεται από την… εξωτερική με χίλια. Πριν αναλάβει ο Σφαιρόπουλος όλοι την είχαν σχεδόν τελειωμένη. Θυμίζω την ένατη αγωνιστική, μόλις που είχε αναλάβει ο «μελαχρινός» ήταν ισόβαθμη στην τελευταία θέση με μία νίκη σε 9 ματς. Τώρα είναι ισόβαθμη στην όγδοη θέση με εννιά νίκες. Αρα πέτυχε οκτώ νίκες στα τελευταία έντεκα ματς. Ποιος μπορεί να την αγνοήσει, όταν μάλιστα επέστρεψε στη δράση ο Τζέρεμι Πάργκο (κάτι που θα αποσυμφορήσει τον Ουίλμπεκιν), χώρια τη δυναμική του ονόματος και την ψυχολογία στα ύψη. Η ομάδα του λαού έχει πάντως να παίξει με τέσσερις ομάδες του ίδιου γκρουπ, τα τρία ματς εκτός (εντός μόνο τη Ζαλγκίρις), αλλά αν κάνει μένα διπλό σε Μπάγερν, Μιλάνο ή Μπασκόνια τότε αυτόματα θα γίνει φαβορί.

- Η Μπασκόνια έχασε στην Πόλη κόντρα στη Νταρουσάφακα μία τεράστια ευκαιρία να ανέβει «βαθμολογικό» επίπεδο. Εκανε μία γκέλα που ίσως της κοστίσει. Πάντως από ολες τις ομάδες του «γκρουπ» έχει τα περισσότερα εντός (εφτά) από τα επόμενα δέκα ματς αλλά έχει και σημαντικές απουσίες (Σενγκέλια, Γκρέιντζερ, Γκαρίνο). Στις ισοβαθμίες υπερτερεί της Μιλάνο, ενώ προς το παρόν έχει το πάνω χέρι με Μακάμπι, Ζαλγκίρις και Παναθηναϊκό. Θα αντιμετωπίσει τρεις ομάδες του «γκρουπ» εντός και μόνο τους πράσινους εκτός.

- Η Ζαλγκίρις θεωρητικά βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση. Εχει λιγότερες νίκες (οκτώ), σημαντικές απουσίες (Βέστερμαν, Καβαλιάουσκας), εντός έδρας παρά τα οκτώ έως τώρα sold out έχει υποστεί ίδιες ήττες με Γκραν Κανάρια και Νταρουσάφακα (επτά), ενώ τελευταία έχει χάσει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού εκτός έδρας. Έχασε την ισοβαθμία με τη Μιλάνο, υπερτερεί μόνο του ισόβαθμού της Παναθηναϊκού (με 2-0 νίκες πάντως) και έχει να παίξει εκτός με τρεις ομάδες του γκρουπ (Μπάγερν, Μακάμπι, Μπασκόνια). Αν πάρει δυο νίκες έχει τύχη, διαφορετικά δεν προλαβαίνει.

- Τέλος ο Παναθηναϊκός… Πονεμένη ιστορία οι πράσινοι με το χειρότερο ρεκόρ εκτός έδρας στην ιστορία τους (1 νίκη σε 10 ματς, ήτοι 10% επιτυχία), ψυχολογία υπό του μηδέν και μείον δύο σκόρερ (Λάνγκφορντ, Παππάς). Η ομάδα του ταξιδιάρη Πιτίνο θα δώσει μόλις δυο ματς με ομάδες του «γκρουπ» στη συνέχεια (εκτός με Μιλάνο, εντός με Μπασκόνια στην εβδομάδα της διπλής αγωνιστικής μάλιστα και τα δύο ματς…) ενώ υστερεί ήδη σε ισοβαθμία κόντρα σε Ζαλγκίρις και Μακάμπι. Υπερτερεί της Μπάγερν, που όμως βρίσκεται 2 νίκες μπροστά του, οπότε προς το παρόν είναι δώρο-άδωρο αυτό το πλεονέκτημα. Κλειδί για τον Παναθηναϊκό μέχρι να φτάσει στην μοναδική διαβολοβδομάδα έως το τέλος της σεζόν είναι τα… άλλα ματς με πρώτο και καλύτερο αυτό με την Εφές την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ. Ήττα ίσως σημάνει το game over (μιας και ακολουθεί το ματς με τη Φενέρ στην Πόλη…), αφού με δεδομένο ότι εκτός δεν πείθει (και δεν φοβίζει) κανέναν, δεν φαίνεται πως θα ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα.

Αν πάρει τη νίκη με την Εφές και με δεδομένο ότι -θεωρητικά τουλάχιστον- μπορεί να νικήσει τις Χίμκι (εντός), Γκραν Κανάρια (εκτός) και Νταρουσάφακα (εκτός) από την 23η έως την 25η αγωνιστική και να μείνει ζωντανός, όλα είναι πιθανά. Εδώ να θυμίσω ότι ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα της διοργάνωσης που τις δύο προηγούμενες σεζόν στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές πέτυχε το απόλυτο στις νίκες! Φέτος έχει να πάει σε Μόσχα (ΤΣΣΚΑ) και Μιλάνο και να υποδεχτεί τη Ρεάλ στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές, οπότε είναι και αυτό μια έξτρα δοκιμασία. Θα έχει όμως νόημα μόνο εάν δεν έχει χάσει και άλλο έδαφος μέχρι τότε, αφού όπως βλέπετε και στον τελευταίο μας πίνακα, μέχρι την 20η αγωνιστική είναι η ομάδα με τις μεγαλύτερες «απώλειες» νικών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή 20η αγωνιστική. Μείον πέντε νίκες… Ouch που λένε και στο χωριό μου…

Ομάδα

Διαφορά

Εφές

+8

Φενέρμπαχτσε

+4

Μπαρτσελόνα

+4

Ρεάλ

+3

Μιλάνο

+3

Μπασκόνια

0

Ολυμπιακός

-1

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

-1

Μακάμπι

-2

Ζαλγκίρις

-4

Χίμκι Μόσχας

-4

Παναθηναϊκός

-5

  • Αφορά ομάδες που έπαιξαν και πέρυσι

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely