Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 13:58

Euroleague Strength of Schedule: Bουνά και λόφοι

Από :

Συμπληρώσαμε αισίως το ένα τρίτο της κανονικής σεζόν στη φετινή Ευρωλίγκα και σκέφτηκα να δω λίγο την κατάσταση στο πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα στο δείκτη SoS (Strength of Schedule), που μετρά τη δύναμη του προγράμματος των αγώνων μιας ομάδας. Θα μου πείτε πως μικρή σημασία έχει το πρόγραμμα καθώς όλοι παίζουν με όλους και τόσο νωρίς δε μετρά. Αν κοιτάξουμε το δάσος σίγουρα είναι έτσι. Αλλά και τα δέντρα είναι ωραία να τα βλέπει κανείς. Και έχουν κι αυτά τη σημασία τους για τη συνολική εικόνα στο τέλος. Παραδείγματος χάριν, για τη Χίμκι, το τι πρόγραμμα έχει μέχρι να επανέλθει ο Σβέντ, είναι σημαντικό.

Μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο κείμενό μου εδώ τις λεπτομέρειες για τον υπολογισμό του SoS καθώς και του δείκτη RPI (Ratings Percentage Index) για τη δυναμικότητα μιας ομάδας. Ας κάνω μια σύντομη επανάληψη: Στο πλαίσιο της παρούσας ανάλυσης και οι δύο δείκτες έχουν ως βασική μονάδα το ποσοστό νικών των ομάδων και μόνο. Άλλοι μέθοδοι (όπως το SRS) χρησιμοποιούν τη συνολική διαφορά πόντων αλλά εδώ μας ενδιαφέρουν μόνο οι νίκες και οι ήττες.

Για μία ομάδα λοιπόν, το SoS συντελείται κατά δύο τρίτα από το ποσοστό νικών όλων των αντιπάλων έως τώρα και κατά ένα τρίτο από το ποσοστό νικών όλων των αντιπάλων αυτών των αντιπάλων. Και το RPI συντελείται κατά ένα τέταρτο από το ποσοστό νικών της ομάδας και κατά τρία τέταρτα από το SoS.

Η εικόνα έως τώρα.

Ας δούμε κατευθείαν τους δείκτες αυτούς για τις πρώτες δέκα αγωνιστικές. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι νίκες/ήττες (W-L), το ποσοστό νικών (W%), οι νίκες/ήττες εντός (home)/εκτός (road), το SoS και το RPI. Στις δύο τελευταίες στήλες, εμφανίζεται και η θέση της κάθε ομάδας στη λίστα όσον αφορά τον κάθε δείκτη, με νούμερα απο 1 έως το 16, που αλλάζουν χρωματισμό. Στη στήλη SoS το 1 δείχνει δυσκολότερο πρόγραμμα και το 16 το ευκολότερο. Στη στήλη RPI το 1 δείχνει την υψηλότερη δυναμικότητα και το 16 τη χαμηλότερη.

Εδώ φαίνεται πως Ζάλγκιρις, Μακάμπι και Χίμκι είχαν το δυσκολότερο πρόγραμμα έως τώρα. Παναθηναϊκός, Ρεάλ και Εφές το ευκολότερο.

Μια στιγμή όμως. Ο πίνακας αυτός είναι βασισμένος στο συνολικό ποσοστό νικών, χωρίς να ξεχωρίζει τα εντός/εκτός έδρας παιχνίδια. Όπως εξήγησα στο παλαιότερο κείμενο, υπάρχει και μια παραλλαγή που υπολογίζει το SoS με τρόπο που περιλαμβάνει τα ποσοστά ξεχωριστά για τα εντός/εκτός έδρας. Υπολόγισα τους δείκτες και με αυτόν τον τρόπο και κατέληξα σε έναν συνδυασμό των δύο μεθόδων (καθώς ακόμη ο αριθμός αγώνων είναι μικρός για να χρησιμοποιήσω αποκλειστικά τη δεύτερη μέθοδο, όπως πέρυσι). Ιδού τα αποτελέσματα:

Βάσει αποτελεσμάτων λοιπόν, προκύπτει πως το δυσκολότερο πρόγραμμα έως τώρα ειχαν Ζάλγκιρις, Μακάμπι και Ολυμπιακός, ενώ το ευκολότερο οι Ρεάλ, Παναθηναϊκός και Μπούντουσνοστ. Το τι έχει καταφέρει ως τώρα κάθε ομάδα, θα έπρεπε πιστεύω να κρίνεται και με αυτήν την οπτική. Μπορεί η Ρεάλ και η Εφές να είναι αρκετά ψηλά στην κατάταξη και να παίζουν ωραίο μπάσκετ και να λέμε πως κλείδωσαν τις θέσεις, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε και πως τα είχαν λίγο εύκολα έως τώρα. Ο Παναθηναϊκός έχει 5-5 αντί για εύκολο 10-0 με σχετικά ευνοϊκό πρόγραμμα, γεγονός που τον ρίχνει αρκετά στο δείκτη RPI (12ος). Ο δε Ολυμπιακός, πιστεύω πως τα έχει πάει καλά με το 6-4, έχοντας το τρίτο δυσκολότερο πρόγραμμα έως τώρα.

Ας δούμε τον παραπάνω πίνακα και σε εικόνα. Στον οριζόντιο άξονα το SoS και στον κάθετο το RPI:

Τα επόμενα 5 παιχνίδια

Με τα πέντε παιχνίδια του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί το πρώτο μισό της σεζόν. Ποιος έχει εύκολο πρόγραμμα και ποιος δύσκολο, σε αυτό το διάστημα; Μια απλή λύση είναι να αντιστρέψουμε το SoS που προέκυψε από την πρώτη μέθοδο, καθώς ο δείκτης θα πάρει τιμή 0.500 για όλες τις ομάδες μετά την 15η αγωνιστική. Κοιτώντας τον πρώτο πίνακα στη στήλη SoS, κάτω έχουμε το δυσκολότερο πρόγραμμα και όσο πάμε προς τα πάνω γίνεται ευκολότερο.

Ένας άλλος τρόπος είναι να υπολογίσουμε το SoS βάση του ποσοστού νικών των αντιπάλων και αυτό φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Στη πρώτη στήλη (Home-Road) βλέπουμε τον αριθμό των παιχνιδιών εντός και εκτός έδρας αντίστοιχα. Στη δεύτερη στήλη βλέπουμε το μέσο όρο του ποσοστού νικών των αντιπάλων και στη τρίτη το ίδιο συνδυάζοντας τα εντός/εκτός έδρας παιχνίδια τους. Η θέση της κάθε ομάδας στη σχετική λίστα εμφανίζεται και πάλι με αυξάνοντα νούμερα από το 1 έως το 16. Υψηλότερο νούμερο σημαίνει και δυσκολότερο πρόγραμμα. Στη τελευταία στήλη φαίνονται κατά σειρά οι αντίπαλοι, με τους εκτός έδρας αγώνες να έχουν γκρι υπόβαθρο.

Παναθηναϊκός, Ρεάλ, Εφές, Φενέρ και ΤΣΣΚΑ θα αντιμετωπίσουν τους πιο δυνατούς αντιπάλους. Ο Παναθηναϊκός όμως έχει 4 ματς στην έδρα του και μένει μόνο να διατηρήσει την παράδοση των καλών εντός έδρας αποτελεσμάτων. Ο Ολυμπιακός έχει το πέμπτο κατά σειρά ευκολότερο πρόγραμμα, αλλά με τρία ματς εκτός.

Προσπαθώντας να δώσω λίγη υπόσταση στο κλισέ “έχει πρόγραμμα βουνό” βγήκε η παρακάτω εικόνα. Ανεβαίνοντας το βουνό της κανονικής σεζόν, κάτω έχουμε τις ομάδες με το δυσκολότερο πρόγραμμα και πάνω αυτές με το ευκολότερο. Ο χειμώνας έρχεται για όλους και οι κατρακύλες δε θα λείψουν. Τα υπόλοιπα στο παρκέ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Tο παιχνίδι των τεσσάρων* της Αναντολού Εφές Mixed feelings »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely