Τρίτη, 25 ΜΑΙΟΥ 2021 11:01

We Got Playoffs - 1: Άρχισε η Μεγάλη Αγρύπνια

Aπό :

Πρώτα παιχνίδια σε κάθε σειρά και ήδη είχαμε εκπλήξεις, παρατάσεις και όλα εκείνα τα καλούδια που μας έχουν κάνει να ασχολούμαστε με τον “Μαγικό Κόσμο” παραπάνω από κάθε τι άλλο αθλητικό. Μια καταγραφή των φάσεων, των στατιστικών και των λοιπών άξιων αναφοράς των ημερών που πέρασαν στο πρώτο We Got Playoffs της φετινής postseason από τους contributors του Basketball Guru.

Fast Break

Οι Bucks όχι μόνο άνοιξαν την ντουλάπα με τους σκελετούς για να τους αντιμετωπίσουν (Game-1), μα και τους έβγαλαν κάτω και τους έκαναν σκόνη (Game-2). Οι Blazers έκλεισαν αποτελεσματικά τη δημιουργία του Jokic στο πρώτο παιχνίδι (μόλις μία assist για τον Σέρβο Αρτίστα), όμως στο δεύτερο οι Nuggets έδειξαν την ανωτερότητά τους κατατροπώνοντας τους, παρά τα μαγικά του Lillard. Οι Sixers δυσκολεύτηκαν στο πρώτο κόντρα στους Wizards, αλλά μάλλον η αντίσταση των τελευταίων ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος τους. Ούτε καν τέτοιο δεν φαίνεται να έχουν οι Celtics κόντρα στους Nets που λαδώνουν σιγά-σιγά τις μηχανές, για να πιάσουν αυτές το maximum ακριβώς όποτε πρέπει.

Γίνεται όμως να πετάξεις όλη τη regular και να είσαι καλός στα playoffs; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται πρώτα και κύρια να απαντήσουν οι Πρωταθλητές Lakers, οι οποίοι είναι στο σημείο που ήθελαν (ένα θεωρητικά “βατό” μονοπάτι για τελικούς Δύσης), αλλά επουδενί δεν είναι στην κατάσταση που ήθελαν. Έχουν τρεις centers στο roster τους, χωρίς κανείς μας να καταλαβαίνει το γιατί, μιας και ο καλύτερός τέτοιος τους παίζει στο “4”. Ακόμα και αυτός ωστόσο στο Game-1 έδειχνε να άλλαξε φανέλα με τον Ayton. Ο LeBron παίζει με το μυαλό περισσότερο στο να μην ξανατραυματιστεί παρά στο να κερδίσει, ενώ ο τραυματισμένος ώμος του Paul δείχνει πως τελικά το matchup θα κριθεί από το ποιος θα μείνει όρθιος και υγιής στο τέλος. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν επηρέασαν τον Booker, που ήταν ο Bubble εαυτός του.

Αυτή ήταν η μόνη νίκη γηπεδούχου στα πρώτα παιχνίδια της Δύσης, μα και αυτή ήρθε -όπως και όλες οι άλλες- από το “outsider”. Γιατί οι Grizzlies κάθε άλλο παρά μεθυσμένοι από την είσοδο στα playoffs ή κουρασμένοι από τα δύο playins παιχνίδια δεν έδειξαν και πάτησαν κάτω το καλύτερο ρεκόρ της λίγκας. Οι Jazz από την άλλη, δείχνουν πως αν δεν μπουν τα τρίποντα δεν υπάρχει plan-B προς ώρας.

Μαγικά ήταν τα ματς των “4” εναντίων των “5” και στις δύο περιφέρειες, με τον Trae Young να λάμπει στη μεγαλύτερη μπασκετική σκηνή του Garden, την ώρα που Randle, Bullock και Barrett έχτιζαν την επέκταση του γηπέδου. Στην απέναντι όχθη, ο Luka έκανε χαβά απέναντι στο καλύτερο -στα χαρτιά και μόνο- περιφερειακό αμυντικό δίδυμο, με τον Kawhi σθεναρά να αποφεύγει να τον αντιμετωπίσει - αν και όπως διαρρέει από τα αμερικάνικα media, αυτό θα αλλάξει στο δεύτερο παιχνίδι.
Τα παραπάνω καταγράφονται ως οι πρώτες κινήσεις στις σκακιέρες των NBAικών παρκέ, με τις προσαρμογές και τις απαντήσεις των ηττημένων να αναμένονται με τη συνήθη προσμονή και αγωνία.

Κυρίες, κύριοι, μικρά παιδιά, καλως ήρθατε και στη Ετήσια Μεγάλη Αγρυπνία, στο σπουδαιότερο μπασκετικό θέαμα του πλανήτη.

Οι φάσεις που μας έβγαλαν τα μάτια

Από εντυπωσιασμό...

Ναι, έχασαν, ναι τους κράξαμε -και εύλογα-, ωστόσο, ο Kawhi μας χάρισε την πιο εντυπωσιακή φάση των ημερών ως τώρα:

Επίσης, παρά την ήττα στο Game-2, ο Lillard είχε 32 στο ημίχρονο, τρεις εκ των οποίων ήταν αυτοί:

... και από τα γέλια.

Ρε καημένε Trae, κάναμε αμάν και τι να δούμε και να ακούσουμε ξανά οπαδούς στα γήπεδα, και εσύ τους λες να “το κλείσουν”;!

Επίσης, στην κάτωθι φάση συνοψίζεται το  Game-1 του Jazz - Grizzlies.

Η γωνιά του Geek

➢ Μένοντας στο παιχνίδι στο Garden, ο Trae Young πέρα από το νικητήριο καλάθι, σκόραρε συνολικά 32 πόντους, μαζί με 10 assists και εφτά rebounds, γενόμενος έτσι μόλις ο δεύτερος παίκτης της ιστορίας που στο ντεμπούτο του στην postseason πετυχαίνει πάνω από 30/10/5. Πρώτος -φυσικά- ο LeBron.

➢ Αυτή ωστόσο ήταν μόλις η νίκη no 18 για τον Nate McMillan, ο οποίος έχει συνολικό ρεκόρ ως προπονητής στα Playoffs 18 - 36 σε παιχνίδια και μόλις 1-9 σε σειρές, με μοναδική του νικηφόρα το μακρινό 2005 με τους (ακόμα τότε υπάρχοντες) Seattle SuperSonics, έχοντας αποκλειστεί έκτοτε σε κάθε του συμμετοχή από τον πρώτο γύρο, με Blazers και Pacers.

➢ Πριν φύγουμε από το πρώτο playoff παιχνίδι στο Garden μετά από οκτώ χρόνια, να κάνουμε και μια εύφημον μνεία στον Alec (τον) Burks, που με 27 πόντους, εκ των οποίων οι 18 στην τέταρτη περίοδο, έγινε ο πρώτος Knickerbocker που πετυχαίνει πάνω από 25 ερχόμενος από τον πάγκο σε αγώνα postseason αυτή την χιλιετία, καθώς τελευταίος με τέτοιο επίτευγμα ήταν ο Latrell (ο) Sprewell το 1999.

➢ Έξι σερί εναρκτήρια παιχνίδια σειρών χαμένα για το καλύτερο ρεκόρ της Λίγκας, τους Utah Jazz. Για να χάσουν ωστόσο από τους Grizzlies, χρειάστηκε να σουτάρουν με το πολύ κακό 25,5% από το τρίποντο (12/47), τη δεύτερη χειρότερη τους επίδοση σχετικά στη σεζόν.

➢ Ο LeBron James δεν έχει χάσει ποτέ στην καριέρα του σειρά πρώτου γύρου, μετρώντας 14-0 σχετικά (με καλύτερο ρεκόρ σχετικά να έχουν -υπό το τρέχον format των playoffs, από το 1984 ως και σήμερα- αποκλειστικά οι Robert Horry και Derek Fisher με 16-0).

Ωστόσο, σε αυτά τα χρόνια μόνο μία φορά έχει αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο ομάδα με ρεκόρ νικών .550 ή καλύτερη.

➢ Και αν για τον LeBron η ήττα δεν ήταν παρά στατιστική καταγραφή, δεν συμβαίνει το ίδιο για τον καυτό Booker, που φαίνεται πως από το Bubble είχε αναμμένες τις μηχανές για αυτή την στιγμή. Με τους 34 πόντους του στο ντεμπούτο του στην postseason μπήκε στο club των 34+ πόντων πρώτο playoff παιχνίδι παρέα (μετρώντας από το 1980 και δώθε) με τους Chris Paul, Derrick Rose, Brandon Jennings, Anthony Davis (oh, the irony…) και Luka Doncic.

➢Με τις 15 assists και άλλα τόσα rebounds, ο Simmons μπήκε σε ένα κλαμπ επίλεκτων, μιας και την συγκεκριμένη επίδοση σε playoffs την έχουν γράψει αποκλειστικά αυτός και οι Wilt Chamberlain, Magic Johnson, Fat Lever, Jason Kidd και LeBron James.

➢ Εννέα (μάλιστα, εννέα!) blocks για τον Robert Williams των Celtics στην πρώτη ήττα κόντρα στους Nets, τα περισσότερα σε παιχνίδι playoffs για “Κέλτη” από το 1983.

➢ Βέβαια, οι Nets έκαναν την πλάκα που κάνουν οι γάτες στα θηράματά τους πριν τα σκοτώσουν, που παίζουν μαζί τους. Έτσι, ξεκίνησαν τον αγώνα με 0/10 από το τρίποντο, κλείνοντας το ημίχρονο με μόλις 1/13 πίσω από τα 7,25, την ώρα που οι Celtics είχαν 9/17. Ε, μετά, όπως και η γάτα, τους σκότωσαν, με τους Big-3 να κολλάνε από ένα τρίποντο στις αρχές του τρίτου και η διαφορά να εκτοξεύεται στους 17, δείχνοντάς μας ό,τι ακριβώς οι περισσότεροι/ες περιμένουν/φοβούνται από δαύτους.

➢15 περισσότερα τρίποντα από τους Bucks έβαλαν στο πρώτο ματς της σειράς οι Heat. Ήτοι ολόκληρους 45 πόντους παραπάνω (20/50 έναντι 5/31). Και όμως έχασαν, εξαιτίας ακριβώς της αστοχίας τους μέσα από τα 7,25, όπου και είχαν μόλις 16/49 (32,6%). Αυτή προφανώς ήταν η μεγαλύτερη διαφορά σε εύστοχα τρίποντα ανάμεσα σε δύο ομάδες που δεν οδήγησε σε νίκη σε playoffs, και δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία, μετά τα 16 παραπάνω των Knicks κόντρα στους Heat, τον Γενάρη του 2021.

➢ Το σουτάκι από τη βολή, το πιο υποτιμημένο σουτ στο σύγχρονο μπάσκετ, για να δώσουμε μια χρονιά Βαγγέλη Ιωάννου στο σχόλιο. Οι Suns το χρησιμοποίησαν σαν δικλείδα ασφαλείας όταν το παιχνίδι μπήκε στα τελευταία λεπτά, όταν και βρήκαν καλές προσπάθειες με απλά flash στη βολή, οι Grizzlies επίσης χρησιμοποίησαν την περιοχή για να βρουν μερικούς άκοπους πόντους. Midrange or not, είναι ένα εύκολο σουτ και με εξοργίζει παίκτες οποιασδήποτε θέσης να μην κοιτάνε καν το καλάθι από εκεί. Αν το έκανε ο Draymond Green, οι Warriors ίσως να βρίσκονταν στη θέση των Grizzlies σήμερα.

➢ Στην κλασική λάθος απόφαση του έτους, Έκτος Παίκτης της Σεζόν εκλέχτηκε ο Jordan Clarkson (και ουχί ο συμπαίκτης του Joe Ingles, όπως για εμάς έπρεπε). Σε κάθε περίπτωση, από την στιγμή που αυτό το βραβείο δεν το πήρε ποτέ ο Andre Iguodala, αλλά αντ’ αυτού το έπαιρναν κάθε χρόνο οι Jamal Crawford και Lou Williams του κόσμου, δεν ξέρουμε πόση αξία έχει ακόμα να το συζητάμε.

Ups & Downs

Κάνοντας έναν πλήρη κύκλο, το πρώτο ατομικό up αυτής της σεζόν, πριν από πέντε περίπου μήνες, αφιερώθηκε στον Kyle Anderson, τον αναβαθμισμένο ρόλο του και τη σημασία του για τους φετινούς Grizzlies αν συνεχίσει να σουτάρει καλά. Οι Grizzlies κέρδισαν από το όγδοο seed τους Jazz δηλώνοντας εμφατικά πως δεν ήρθαν στα playoffs απλά για τη συμμετοχή. O Slo Mo συνεισέφερε και έξι κλεψίματα πέρα από τους 14 πόντους του, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο άδικα δεν συγκαταλέγεται στις συζητήσεις για τις all-defense teams. Είναι αδύνατον για οποιονδήποτε είναι κοντά του να ντριμπλάρει ή να σουτάρει, με έναν τρόπο που θυμίζει Kawhi Leonard - ρωτήστε και τον Curry που ακύρωσε διάφορα σουτ του mid-air προχθές.

Παραμένοντας στους Grizzlies: Εδώ απέκλεισε τον Steph και τους Warriors με 15 πόντους σε τέταρτη περίοδο και παράταση, στο πρώτο ματς με τη Utah θα κολλούσε; O Ja Morant εκμεταλλεύτηκε τη φόρα που είχαν από την επιτυχία στα play-ins και την καλή βραδιά του Dillon Brooks στο πλάι του, επιτέθηκε με συνέπεια κοντά στο καλάθι και έκανε ένα break-έκπληξη με 26 πόντους και 4 ασίστ, σε ένα ματς που οφείλουμε να αναζητήσουμε πόση ώρα πατούσε στο έδαφος και πόσο χρόνο αντίστοιχα περπατούσε στον αέρα. Οι Grizzlies είναι συνολικά έξτρα λόγος να παρακολουθείς τη φετινή postseason και ο Morant έχει βαλθεί να αποδείξει πως μετά το πέρας αυτής θα λογίζεται στους τοπ point guards της λίγκας ήδη από τα 21.

 Το μεγαλύτερο άγχος των φίλων των Suns πριν τα playoffs ήταν πιθανότατα η προσαρμογή του DeAndre Ayton σε αυτό που λέμε playoff basketball. Ο Μπαχαμέζος στο ντεμπούτο του έθεσε γερές βάσεις, με 21 πόντους και 16 rebounds απέναντι σε Anthony Davis και Andre Drummond, και μάλιστα με 10/11 σουτ, νούμερο που τον κάνει τον πρώτο παίκτη στην ιστορία του franchise με 20/15 και ποσοστό άνω του 90% σε αγώνα playoffs.

Το κακό παιχνίδι του Anthony Davis δεν οφείλεται σε τόσο μεγάλο βαθμό σε αυτόν, αλλά σε αντίθεση με τη regular season o Ayton έδειξε τη διάθεση να επιβληθεί στα rebounds με το κορμί του, χρησιμοποιώντας επιτέλους αυτό το δώρο που του έχει δώσει η φύση και η σκληρή δουλειά, στοιχείο απαραίτητο σε μια πεντάδα που δεν έχει άλλο παίκτη πάνω από τα δύο μέτρα. Οκτώ τα επιθετικά rebounds του στο Game 1, τρία από αυτά ανάμεσα στο 42ο και το 44ο λεπτό του παιχνιδιού, όταν και οι Lakers είχαν φτάσει τη διαφορά στο -7, με τους πόντους που προήλθαν από αυτά να την ξαναπηγαίνουν στους 12, και, ουσιαστικά να καθαρίζουν το παιχνίδι.

Ο MVP των περσινών Playoffs (και για πολλούς και των Τελικών) ήταν ο Anthony Davis. Αυτός είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά για τους Lakers και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι ο παίκτης που καμία άμυνα -και ελάχιστες επιθέσεις- έχουν λύση απέναντι στο μήκος του, στην ταχύτητά του, στο skillset του. Ε, με τον LeBron να μην πατάει ακόμα εμφανώς καλά, το γεγονός πως αυτόν τον Davis ο Ayton τον έκανε άλογο, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα για τους Lakers. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως ο νεαρός star των Suns είχε περισσότερα επιθετικά rebounds (οκτώ) από ό,τι ο AD συνολικά (επτά), είναι πως σε αγώνα που έληξε στους εννιά, με τον LeBron στο +2 στο plus/minus, ο Davis είχε -18!

Και ένα θεματάκι που θα πρέπει να δει είναι αυτό με το περιφερειακό του σουτ. Από τον Απρίλη όταν και γύρισε από τον τραυματισμό τους έχει σουτάρει με 20,5% πίσω από τα 7,25 (9/44) και 41,5% συνολικά. Πήγαινε κοντά στο καλάθι άνθρωπέ μου, που δεν έχεις αντίπαλο...

Μας αρέσει ο Facu Campazzo; Μας αρέσει και μάλιστα πολύ:

Τότε γιατί εδώ;
Επειδή το πρόβλημα είναι ότι αρέσει πολύ και στον Lillard. Ιδίως όταν τον μαρκάρει. Εκεί του αρέσει ακόμα περισσότερο. Η όλη φάση.

Ο ένας είναι ο δύο φορές MVP που πασχίζει να κάνει την υπέρβαση και στα Playoffs, ο άλλος είναι ο απαραίτητος δεύτερος πόλος για να κριθεί πετυχημένο οριστικά το “Process” με την αντίστοιχη playoff υπέρβαση. Ωστόσο, αμφότεροι αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, πίσω από τη γραμμή των 7,25 και πίσω από τη γραμμή των βολών. 0/6 για τον Simmons στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στους Wizards, 6/13 για τον Giannis στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στους Heat, άλλά με 0/6 κι αυτός στα κρίσιμα, αλλά και με μια σπάνια παράβαση:

Δηλαδή, ok, δεν γίνεται να δουλεύεις τόσο καιρό αυτό το -πλέον απλό θεωρητικά- κομμάτι του τόσο πλούσιου ρεπερτορίου σου κατα τα άλλα, και να μην έχεις βρει μια ρουτίνα βολών που να μην απαιτεί λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα, κάπου ώπα.

Για να μην λέμε μόνο τα στραβά του Giannis, αυτός αποφάσισε (επιτέλους!) να φανεί σαν καλύτερος αμυντικός της λίγκας και να μαρκάρει τον Butler. Ιδού τα αποτελέσματα:

Ο Jimmy μέχρι στιγμής στη σειρά μνημονεύεται αποκλειστικά για την (photoshopιαρισμένη;!) φωτογραφία του με τις φλέβες πεταγμένες όξω.

Άντε να δούμε αν και ο Kawhi θα θυμηθεί πως έχει δύο DPoY και δεήσει να μαρκάρει τον Luka, να δούμε πόσα απίδια πιάνει και ο συγκεκριμένος σάκος.

Διαβάσαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Τα Previews μας εδώ στο Guru, για Ανατολή και Δύση, τις προβλέψεις μας για την πορεία των playoffs. Όλα τα παραπάνω -για έναν μαγικά εντυπωσιακό τρόπο- είναι ακόμα valid και δεν έχουν πέσει ακόμα έξω. Ηδη ο Gus έγραψε για τους Clippers, ενώ εντός της ημέρας διαβάζετε τον Pete να εκθειάζει την Αγνή Σλοβένικη Καύλα.

Ναι, εντελώς αυτοαναφορικό το σημερινό χωρίο της στήλης, αλλά μας αρέσει να γράφουμε, μας αρέσει πως γράφουν οι έτεροι contributors και - ναι, προφανώς- μας αρέσει να μας διαβάζετε. 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely