Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 12:35

ΤΣΣΚΑ: Λίγο αλατάκι

Από :

Η ΤΣΣΚΑ έπαιζε πέρυσι το καλύτερο μπάσκετ, αλλά αυτό δεν είναι κάτι πρωτότυπο, ο Ιτούδης έχει φτιάξει μια θαυμάσια ομάδα. Πρωτότυπο θα ήταν να κατακτούσε δεύτερο τίτλο σε τρία χρόνια. Η συνταγή λειτούργησε μέχρι το σημείο που η έξτρα αθλητικότητα δεν μπορούσε να ισοσκελίσει από μόνη της την υποχώρηση των ποσοστών στο μακρινό σουτ και την έλλειψη ενός περιφερειακού αμυντικού τοπ επιπέδου. Ομως και πάλι οι Ρώσοι στην πηγή έφτασαν, προσθέτοντας έτσι φέτος λίγο έξτρα αλατάκι στην συνταγή του spread pick n roll και της "άμυνας μέχρι εκεί που χρειάζεται". Ντάνιελ Χάκετ και Αλεκ Πέτερς αφίχθησαν στην Μόσχα, προκειμένου να δώσουν το κάτι παραπάνω, με τρόπους που θα δούμε στην παρουσίαση που ακολουθεί.

Ο καλύτερος παίκτης 

Ο Νάντο ντε Κολό παραμένει ο καλύτερος παίκτης της ΤΣΣΚΑ, αν και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός από τον Σέρχι και τον πολυσχιδή Ουίλ Κλάιμπερν. Ο Γάλλος τον υποσκελίζει, κυρίως διότι έστω και αδικαιολόγητα οι κρίσιμες επιθέσεις θα ξεκινήσουν κυρίως από τα χέρια του. Είναι σε στιγμές κάμποσο σοφτ στα δύσκολα, παρόλα αυτά η παρατήρηση αυτή ισούται με γκρίνια στην ουρά για τα εισiτήρια του μετρό. It is what it is, το εισιτήριο θα βγει, την βόλτα μας θα την πάμε και ο Ντε Κολό θα συνεχίσει να φορτώνει τις αντίπαλες άμυνες με πόντους, πολλές φορές μάλιστα με μερικά ύπουλα cuts κοντά στο καλάθι. Το ρεπερτόριο παραμένει θαυμάσιο, η άμυνα υποφερτή και το gravity στα μεγαλύτερα δυνατά επίπεδα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Φέτος μάλιστα, η σύνθεση δείχνει να του προσφέρει και δυνατότητες ξεκούρασης.

Η καλύτερη μεταγραφή

Στην θέση 4 πέρυσι συνέβη το εξής. Η εμπιστοσύνη στον Βοροντσέβιτς μειώθηκε κάπως και πολλές αρμοδιότητες πέρασαν στον small forward Ουίλ Κλάιμπερν. Το αποτέλεσμα ήταν μία κάποια θυσία στο παιχνίδι των αποστάσεων, όσο και αν ο Κλάιμπερν πήγε καλά από μακριά. Το θέμα είναι πως ο Βόρο παραείναι στατικός και δεν κάνει πολλά πλην του να σουτάρει, την ώρα που ο Κλάιμπερν παίρνει συχνά πρωτοβουλίες μέσα από το ξερό του το κεφάλι. Κάπου στη μέση, βρίσκεται ο Αλεκ Πέτερς (2,06), ο δεύτερος ψηλότερος παίκτης του ρόστερ.

Προσέξτε: ο Πέτερς, ως πρώην D Leaguer, είναι κλασικά ένα στοίχημα. Όμως φαίνεται πως το scouting έψαχνε εδώ την χρυσή τομή σε χαρακτηριστικά. Είναι τεσσάρι που κινείται πολύ και αναγνωρίζει τις επιλογές των off ball screens, χωρίς παράλληλα να θέλει ντε και καλά να βάζει την μπάλα κάτω. Από εκείνον, ο Ιτούδης θα ζητήσει πιθανώς απειλές τύπου Κάρολ - όσο γίνεται αναλογικά μέσα στα όρια της συγκεκριμένης θέσης. Ρίξτε μια ματιά, να κάνω και λίγο φιγούρα: Horns με τον γκαρντ σαν σκρίνερ, εν δυνάμει double pin down (χα, μαλάκες σας έσκισε ο γκουρού) και σουτ επάνω στην κίνηση.

via GIPHY

Καθόλου άσχημα. Ο νεοαποκτηθείς θα βοηθήσει κάμποσο στο να αποκτήσει έξτρα κίνηση η επίθεση, ενώ για τους έξτρα διορατικούς, το παραπάνω παράδειγμα ίσως είναι ενδεικτικό του πώς φαντάζεται ο Ιτούδης τον ρόλο του Χάκετ, προκειμένου να μην τρέχει ντε και καλά την σετ επίθεση, με τα γνωστά προβλήματα. Μιας και ο λόγος για τον Ιταλό πάντως...

Θα βαρεθούμε να βλέπουμε

Κοιτάξτε, εδώ είναι Griechenland, σε αυτό το περιβάλλον ζούμε, άρα θα βαρεθούμε να ακούμε τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, κάθε φορά που ο Ντάνι θα κάνει μια εμφάνιση που αλλάζει τον ρυθμό ενός αγώνα, ειδικά μέσα από την άμυνα. Η ΤΣΣΚΑ βρίσκει στο πρόσωπο του τον καλύτερο αμυντικό στην περίμετρο και είναι περίπου βέβαιο ότι θα βασίσει τις περιστροφές επάνω στις δυνατότητες του. Ο Κουρμπάνοφ θα μαρκάρει λιγότερο στην περιφέρεια φέτος, κι έτσι οι αλχημείες σε σχήματα πιθανώς να είναι λιγότερες. Συνολικά μία πολύ στοχευμένη μεταγραφή, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Πλάκα πλάκα, ο Ιτούδης δεν έχει και λίγα αμυντικά εργαλεία, αν αποφασίσει ξαφνικά πώς θέλει να πιέσει παντού και "ο,τι βγει στην επίθεση". Χάινς, Κλάιμπερν, Κουρμπάνοφ, Χάντερ και - σνιφ - Ντάνιελ Χάκετ.

Θα θέλουμε να βλέπουμε

Την γεωμετρία των Ρώσων στο transition παιχνίδι. Η ΤΣΣΚΑ προτιμά τους υψηλούς ρυθμούς, αλλά τρέχει διαφορετικά από την Ρεάλ, πιο "ανοιχτά". Οι παίκτες στήνονται στις γωνίες αμέσως, δίνονται γρήγορα σκριν για τους χειριστές και γενικώς η ισορροπία στον αιφνιδιασμό είναι θαυμαστή. Mην κοιτάτε τον Σέρχι, προσέξτε την θέση των σουτέρ όταν γίνεται το λέι απ. 

via GIPHY

Συμβαίνουν συνέχεια οι ανάλογες διατάξεις, οι οποίες είναι αληθινά αμυντικός γρίφος. Γενικώς, η ΤΣΣΚΑ παραμένει μια άκρως επιθετική ομάδα, με υψηλό δείκτη παραγωγικότητας και ομαδικότητας, κάτι που οδηγεί μονίμως σε υψηλά ποσοστά. Το επιπλέον όμορφο στοιχείο είναι πως Σέρχι και Ντε Κολό βάζουν συχνά παλαβά καλάθια, κάτι που όσο να ναι είναι θεαματικό.

Προσέξτε αυτόν

Στα πρώτα δύο παιχνίδια της VTB, ο 23χρονος γκαρντ (1,93) Ιβάν Ούχοβ - συνωνυμία με τον διάσημο άλτη του ύψους - πήρε κάμποσο χρόνο και δεν τα πήγε άσχημα. Ήρθε το καλοκαίρι από την Πάρμα του Πρεμ, είναι αριστερόχειρας, κινείται γρήγορα, έχει μέτριο σουτ υπό πίεση, καλό σουτ με άλμα αν είναι ελεύθερος και επικίνδυνο mid range. Λογικά, πρόκειται για μπαλαντέρ τύπου Φριτζόν, κάτι που στην ΤΣΣΚΑ σημαίνει ότι θα έχει  ρόλο. Οι πρώτες ενδείξεις είναι πως θα αποδειχθεί πιο χρήσιμος από οποιονδήποτε Κουλάγκιν μπορείτε να φανταστείτε, αν και στην άμυνα τα σπρωξίδια του θα τα φάει.

Αστερίσκος

Γαμωτο, μόνο σε εμένα φαίνεται το δίδυμο Χάινς - Χάντερ έρχεται από άλλη εποχή; Οι σέντερ της ΤΣΣΚΑ δεν είναι πάνω από 2,03. Γνωστοί σε όλους μας, θα παίξουν τους κλασικούς ρόλους με τα πολυγραφόμενα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και θα παλέψουν με πολύ υψηλότερους αντιπάλους. Κόντρα σε όσα συμβαίνουν στον άμεσο ανταγωνισμό, ο Ιτούδης δεν επέλεξε να προσθέσει όγκο, ύψος και, αν προτιματε, οντότητα στην ρακέτα, πιθανώς θεωρώντας πως τα αμυντικά προτερήματα και η υπόλοιπη στελέχωση θα καταστήσουν την σχετική ανάγκη αμελητέα. Mπορεί να έχει και δίκιο και να μην έχω εγώ, είναι μάλλον το πιθανότερο. Εξάλλου, έτσι όπως παίζει η ομάδα, το να τρέξει ο ψηλός, να σκρινάρει γρήγορα και μετά να κόψει άμεσα είναι τρομερά σημαντικό, κύριε Τζέιμς Όγκουστιν.

Πρόβλεψη

Ηττα στον ημιτελικό από τον Ολυμπιακό του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

1 DE COLO, NANDO G 1.96
5 PETERS, ALEC F 2.06
7 UKHOV, IVAN G 1.93
11 ANTONOV, SEMEN F 2.02
13 RODRIGUEZ, SERGIO G 1.91
20 VORONTSEVICH, ANDREY F 2.07
21 CLYBURN, WILL F 2.01
22 HIGGINS, CORY G 1.96
23 HACKETT, DANIEL G 1.93
28 LOPATIN, ANDREI F 2.08
30 KULAGIN, MIKHAIL G 1.91
41 KURBANOV, NIKITA F 2.02
42 HINES, KYLE C 1.98
44 HUNTER, OTHELLO C 2.03

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely