Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 08:50

H τεράστια ανατροπή της ΑΕΚ

Από :

Φωτό από τον ιστότοπο arena-fm

Είναι κάποιες στιγμές στον αθλητισμό που ένα σουτ, μία φάση μπορούν να αλλάξουν την ιστορία ενός συλλόγου. Ανεξάρτητα αν αυτή η στιγμή δεν της έδωσε κάποιον τίτλο, όπως για παράδειγμα το ‘’πεταχτάρι’’ του Πρίντεζη στην Πόλη στον Ολυμπιακό ή η άμυνα του Βράνκοβιτς στο Παρίσι το μακρινό 1996 στον Παναθηναϊκο,  η χτεσινή τεράστια πρόκριση της ΑΕΚ είναι το εμφατικό σημάδι ότι οι κιτρινόμαυροι επιστρέφουν για τα καλά. Είναι λογικό να υπάρχει μια δικαίωση για όσα έχουν πετύχει την εφετινή χρονιά, καθώς έχουν κατορθώσει να αντιστέκονται στις δυσκολίες και τα εμπόδια που οι ίδιοι έβαλαν στον εαυτό τους. Η χτεσινή επικράτηση επί της τσέχικης Νίμπουργκ μπορεί να μην αποτελεί σπουδαίο κατόρθωμα για ορισμένους, ωστόσο η αντίδραση και η ψυχή που κατέθεσαν στο παρκέ οι παίχτες του κόουτς Σάκοτα, θα αναγκάσουν πολλούς φιλάθλους της ομάδας να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια  στις αναμετρήσεις με τη Στρασμπούρ, που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρά το ψυχολογικό αβαντάζ των γάλλων μετά τις δύο νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια στην πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Μια μίνι-ανασκόπηση του αγώνα

Ο κόουτς Σάκοτα δεν μας επιφύλαξε καμιά ιδιαίτερη έκπληξη και παρουσίασε τη συνηθισμένη πεντάδα στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Πολλοί θα υπέθεταν, μεταξύ αυτών και εγώ, ότι μετά το πρώτο παιχνίδι που η ΑΕΚ δέχθηκε 98 πόντους στην έδρα της, θα επεδίωκε να κατεβάσει το ρυθμό του αγώνα, ώστε να ελέγξει το παιχνίδι μέσα από την άμυνα. Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά με την ελληνική ομάδα να προηγείται με 11-17 στα μισά της πρώτης περιόδου, με τον Λαρεντζάκη να δίνει ρυθμό στην επίθεση, όντας απόλυτα εύστοχος στις προσπάθειες του. Το μοναδικό αρνητικό στοιχείο στην αρχή ήταν τα πολλά χαμένα ριμπάουντ, που έδωσαν δεύτερες και τρίτες επιθέσεις στη Νίμπουργκ. Με την είσοδο του, δήμιου της ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα, Ρέι το ματς ισορρόπησε με τις ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ. Η ΑΕΚ μέχρι το τέλος του ημιχρόνου ήταν διαβασμένη στο επιθετικό μισό, έχοντας καλή κυκλοφορία της μπάλας, χτυπώντας στην καρδιά της ρακέτας την επιθετική άμυνα των Τσέχων. Ομως οσο καλά και να πήγαινε η επίθεση, η άμυνα αποτελούσε βραχνά. Κακές επιστροφές σε καταστάσεις πρωτεύοντος ή δευτερεύοντος αιφνιδιασμού, κάκιστες περιστροφές με λάθος βοήθειες, με συνέπεια ελεύθερα τρίποντα, κακή close out άμυνα και για άλλη μια φορά πολλά χαμένα ριμπάουντ. Ως συνέπεια αυτών βλέπαμε πολλές φορές τους ψηλούς παίχτες να βγαίνουν στην περιφέρεια, με τη Νίμπουργκ να πηγαίνει με μανία στα επιθετικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τελείωσε τον αγώνα με 21 ριμπάουντ παραπάνω από την ΑΕΚ. Το ημίχρονο βρήκε τους κίτρινους να προηγούνται με 40-42, δείχνοντας ότι αν περιοριστεί η δράση στους αιθέρες, σε συνδυασμό με τη βελτίωση στο αμυντικό transition και το 1vs1 των αντιπάλων, τότε η ανατροπή δεν θα ήταν μακρινό όνειρο.

Στο δεύτερο ημίχρονο και πιο συγκεκριμένα στην τρίτη περίοδο, είδαμε ένα ματς μεταξύ Νίμπουργκ-Χάρις. Οι Τσέχοι συνέχιζαν να τιμωρούν τις αμυντικές ολιγωρίες, φτάνοντας και στο 64-56, εντούτοις ο Χάρις δεν είχε διάθεση να τα παρατήσει, με τον ίδιο να κρατά μόνος του την ομάδα στο παιχνίδι πετυχαίνοντας 17 πόντους. Ο Αμερικανός ήταν ασταμάτητος, σκοράροντας με κάθε τρόπο. Άξιος συμπαραστάτης του ήταν ο Σάκοτα με κρίσιμα καλάθια. Ο κόουτς Σάκοτα στον πάγκο είχε περιορίσει το rotation της ομάδας, φεύγοντας από το ψηλό-βαρύ σχήμα με Καββαδά, Μαυροειδή, που έκανε την άμυνα πιο αργή, άλλαξε τον τρόπο άμυνας χρησιμοποιώντας αλλαγές παντού στα σκριν και έπαιξε το τελευταίο χαρτί για την πρόκριση.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της αναμέτρησης το σχήμα με Ξανθόπουλο-Πάντερ-Χάρις-Σάκοτα- Τζέιμς έκανε τη δουλειά του, βάζοντας σε θέση οδηγού την ΑΕΚ με 70-74 στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Εκεί το παιχνίδι απέκτησε το χαρακτήρα ντέρμπι μέχρι το τέλος. Παρότι οι Τσέχοι πέρασαν μπροστά στο σκορ με 79-78 τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, οι κιτρινόμαυροι δεν τα παράτησαν και με αντεπίθεση διαρκείας βρέθηκαν ένα μεγάλο σουτ πριν από τη μεγάλη ανατροπή. Μετά τις δύο άστοχες βολές του αρχηγού της Νίμπουργκ (θύμισε Σισκάουσκας στην Πόλη), ο αρνητικός Γκριν πήρε τη μπάλα στα χέρια, έπαιξε ένα pick and roll με το Σάκοτα  και παρότι είχε διάδρομο για lay-up με την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση,  έκανε μια kick out πάσα στην περιφέρεια. Ο Πάντερ εκμεταλλεύτηκε το λεγόμενο κενό στις περιστροφές και με ένα τεράστιο σουτ έδωσε την πρόκριση. Ο παίκτης που αποκτήθηκε μεσούσης της σεζόν δε δίστασε καθόλου, αποδεικνύοντας πόσο σημαντική ήταν η προσθήκη του στη θέση του Μπάρλοου. Το σουτ της απελπισίας του Ρέι στην εκπνοή ευτυχώς δε βρήκε στόχο, με την ΑΕΚ να πανηγυρίζει μια σπουδαία ανατροπή.

Το ανανανεωμένο ρόστερ ρολάρει

Βλέποντας τα χτεσινά ‘’όργια’’ του Χάρις στο παρκέ όλοι θα συμφωνήσουμε ότι ο συγκεκριμένος παίχτης έχει την ποιότητα να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης. Ο τρόπος που εκτελεί θυμίζει πολύ τον ΝτεΡόζαν τον Τορόντο Ράπτορς (χωρίς σύγκριση φυσικά). Στο ρεπερτόριο του θα δούμε πολλές κινήσεις που μας παραπέμπουν σε εκείνον. Το φοβερό mid-range σουτ από τα πέντε-έξι μέτρα, η σταυρωτή-ραχιαία και η άμεση εκτέλεση κυρίως μετά από αριστερή ντρίμπλα  (από δεξιά θα προτιμήσει να επιτεθεί κάθετα στο καλάθι) , η ευκολία που κερδίζει τα φάουλ.

Όπως είχαμε αναλύσει μετά το νικηφόρο τελικό κυπέλλου οι τελευταίες προσθήκες έδωσαν μεγάλη ώθηση στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Καθώς η ομάδα βασίζεται σε παιχνίδια isolation (απομόνωσης), η προσθήκη ενός αξιόπιστου σουτέρ με καλό χειρισμό μπάλας όπως ο Πάντερ, ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Ο Πάντερ αποτελεί ένα δεύτερο πόλο στην επίθεση μετά τον Χάρις και δεν φοβάται να αναλάβει πρωτοβουλίες. Επιπλέον, η απόκτηση του Βασιλόπουλου εξελίχθηκε σε κρυφό χαρτί στα σχέδια του Ντράγκαν. Ο Ελληνας άσσος αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση παίχτη. Διαθέτει τεράστια εμπειρία στο παιχνίδι του, είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός και ενώ δεν είναι ο πιο συνεπής παίχτης από την περιφέρεια, στα κρίσιμα σημεία φωνάζει πάντα παρών, όπως έκανε με το μεγάλο τρίποντο για το +8.

Στα μάτια μου η κυριότερη αδυναμία της ΑΕΚ είναι η απουσία ενός υψηλού επιπέδου play maker. Μπορεί ο Γκριν να προσπαθεί να δημιουργήσει για τους συμπαίχτες του, ωστόσο ο ίδιος είναι περισσότερο δυάρι σε σώμα άσσου. Ίσως το καλοκαίρι η απόκτηση ενός σπουδαίου point guard, σε συνδυασμό με την παραμονή του ηγέτη Χάρις, να δώσει την ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερα όνειρα, όπως το να σπάσει το δίπολο των τελικών μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Είναι νωρίς να μιλάμε για αυτό, βέβαια.

Συμπερασματικά, η ΑΕΚ σε μια ήδη πετυχημένη σεζόν με την κατάκτηση του Κυπέλλου, απέφυγε τον οδυνηρό αποκλεισμό από μια διοργάνωση που θέλει να φιλοξενήσει το final-four της, με στόχο να το κατακτήσει. Το τελευταίο εμπόδιο, η Στρασμπούρ, που απέκλεισε με θαύμα τη Νεπτούνας, δεν είναι ανυπέρβλητο τείχος, με τη θερμή έδρα να μπαίνει στην εξίσωση των πραγμάτων. Οι Γάλλοι μπορεί να διαθέτουν μερικούς πολύ καλούς παίχτες, όπως ο ηγέτης Μποστ στον άσσο ή ο αθλητικός Λαμπιερί, τους γνώριμους από το πέρασμα τους από Ελλάδα Ζακ Ράιτ και Λόγκαν και έναν αξιόλογο προπονητή (Κολέ), παρόλα αυτά δεν τρομάζουν σε καμία περίπτωση. Βασίζονται πολύ στα αθλητικά τους προσόντα, στο γρήγορο παιχνίδι με το περιφερειακό σουτ, αλλά είναι ασταθείς. Τα παιχνίδια που θα ακολουθήσουν δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του πρώτου γύρου με τις πιθανότητες να είναι 50-50.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνάντηση (παλιών) φίλων H επιστροφή του άσωτου υιού »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely