Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 13:31

O mr. Triple Double του ΠΑΟΚ

Από :

Ο Έλβαρ Μαρ Φρίντρικσον ενθουσίασε τους πάντες με το triple double του στην Πόλη, το οποίο δεν ήταν... της πλάκας σε ένα ματς που ο ΠΑΟΚ στάθηκε απλά στο ύψος του. Ο Δικέφαλος έφυγε με σπουδαίο διπλό (77-88) από την έδρα της Γαλατασαράι του πολλαπλάσιου προϋπολογισμού, με τον Ισλανδό διεθνή πλειμέικερ να σμπαραλιάζει την άμυνα των Τούρκων και συγχρόνως να αξιοποιεί πλήρως τους συμπαίκτες του. Σπάνια βλέπεις εμφανίσεις αυτού του διαμετρήματος στο BCL και δη από παίκτη ελληνικής ομάδας, συνεπώς οι παρακάτω γραμμές είναι αφιερωμένες στον άσο του ΠΑΟΚ.

Το ματς και τα καλά στοιχεία

Η απρόσμενη εκτός έδρας νίκη του συνόλου του Φώτη Τακιανού στην πρεμιέρα του BCL έφερε στην επιφάνεια πολλά από τα καλά στοιχεία αυτής της ομάδας, τα οποία η αλήθεια είναι πως δεν τα είχαμε δει μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, ο Μάικλ Γκίλμορ που λειτουργούσε ως επί το πλείστον ως back-up του Βαγγέλη Μαργαρίτη, έκλεισε το ματς με την Γαλατά με 20 πόντους και 5 ριμπάουντ, κάνοντας πολλούς να σκεφτούν πως ίσως ήταν κάπως βιαστική η κρίση τους για το αν κάνει τελικά ή όχι. Στο μεταξύ, ο Άντριου Χάρισον έδειξε πως το κατέχει το άθλημα, αφήνοντας στην άκρη της άνευρες κι άχρωμες εμφανίσεις. Ο άλλοτε NBAer είχε 21 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, σε μια γεμάτη παρουσία με 4/4 τρίποντα και γενικώς αρκετή επίδραση στο επιθετικό κομμάτι. Ένα από τα βαρόμετρα του φετινού ΠΑΟΚ -επιτέλους- έκανε την εμφάνιση του και μόλις αυτό συνέβη, αναβάθμισε πλήρως την επιθετική εικόνα ολόκληρου του συνόλου.

Τα θετικά δε σταμάτησαν εκεί. Το 61% πίσω από τα 6,75, που προκύπτει από τα 11/18 τρίποντα του Δικεφάλου, μαρτυρά μια βραδιά με άρτια λειτουργία στην επίθεση. Ο ΠΑΟΚ έφτιαξε καλά σουτ κι έβαλε πολλά εξ αυτών. Ήταν συγκεντρωμένος, αποτελεσματικός κι αποφασιστικός. Ενώ κι η ρακέτα είχε την δική της ζωντάνια, με τον Τζαμούνι Μακνίς να παραμένει σταθερά όπως στα προηγούμενα παιχνίδια. Ο Αμερικανός σέντερ είχε σχετικά αθόρυβα 14 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 τάπες αλλά και 5 κλεψίματα σε 30 λεπτά. Επιβίωσε στο ματς για πολλή ώρα και για άλλη μια φορά υπενθύμισε πως ο Φώτης Τακιανός μπορεί να έχει ήσυχο το κεφάλι του σε ο,τι αφορά την θέση του βασικού σέντερ. Βάλτε στο μιξ και την επίσης "κάτω από τα ραντάρ" εμφάνιση του Λαουρίνας Μπελιάουσκας (11π., 5ριμπ., 3ασ., 2/3 τριπ.), ο οποίος χωρίς να ενθουσιάζει με το στιλ του, καθοδηγείται από τις υψηλές παραστάσεις του από πρωταθλήματα όπως το ισπανικό και το γερμανικό και στο τέλος της κάθε βραδιάς σε κάνει να νιώθεις πως ήταν ωφέλιμος.

Ο Φώτης Τακιανός στο καλοκαιρινό του ρικρούιτινγκ επέλεξε κυρίως έμπειρα παιδιά με εικόνες από το επαγγελματικό μπάσκετ. Τα οικονομικά του συλλόγου του επέτρεψαν να φτάσει σε κάποιους με πλούσιες καριέρες (Χάρισον ΝΒΑ & Ευρωλίγκα), αλλά και σε άλλους από μικρότερες λίγκες (Φλάτεν-Δανία, Γκίλμορ-Σουηδία, Μακνίς-Α2 Τουρκίας). Ο κοινός παρανομαστής όλων ήταν πως επρόκειτο για παιγμένους αθλητές κι όχι για πρωτοεμφανιζόμενους. Ο ΠΑΟΚ στο κλείσιμο του αγώνα με την Γαλατά δεν λιποθύμησε στην ιδέα πως θα φύγει νικητής από το Σινάν Ερντέμ. Έκανε σωστή διαχείριση του υπέρ του σκορ και κεφαλαιοποίησε με ροζ φύλλο την ανωτερότητα του που διήρκησε για περισσότερα από 30 λεπτά. Είχε σωστές αποφάσεις στο γήπεδο, ηρεμία και την κατάλληλη καθοδήγηση. Τα τελευταία έφεραν τη σφραγίδα του Φρίντρικσον.

Ο πρωταγωνιστής

Ο Ισλανδός ήρθε το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ για να ηγηθεί και να πρωταγωνιστήσει - παρέα με τον Χάρισον. Εξάλλου, πρόκειται για τα δύο μεγαλύτερα συμβόλαια του Δικεφάλου και τους παίκτες από τους οποίους υπήρχαν εκ προοιμίου οι μεγαλύτερες προσδοκίες. Ο 29χρονος point guard δεν είναι χθεσινός σε αυτό το επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ ήξερε το καλοκαίρι πως αποκτούσε έναν παίκτη που ήξερε το BCL λόγω της παρουσίας του με την Ρίτας (ως τους "16"), χώρια του ότι τον είχε αντιμετωπίσει στο play-in. Στην Λιθουανία ο Φρίντρικσον είχε ρόλο περί των 20 λεπτών (μοιραζόταν την θέση με τον Μαγυάρο διεθνή, Μπενεντέκ Βαράντι), αλλά στην πραγματικότητα η γνώμη μου είναι πως ο συγκεκριμένος άσος χρειάζεται ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο. Σαν αυτό που του δίνεται στην Εθνική Ισλανδίας. Στο πιο γεμάτο ρόστερ της Ρίτας με έναν γκαρντ όπως ο Μάρκους Φόστερ δίπλα του, ο Φρίντρικσον ήταν πρώτα pass-first κι ύστερα οτιδήποτε άλλο.

Ερχόμενος στον ΠΑΟΚ, ήξερε κι ο ίδιος πως αυτό θα αλλάξει. Θα ήταν πρωταγωνιστής με μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής αλλά κι ευθύνες. Ναι, στην παρούσα φάση είναι πρόβλημα για τον Δικέφαλο το ότι δεν υπάρχει ακόμη ένας κλασικός χειριστής για να του δίνει ανάσες. Ο Νίκος Τσιακμάς συνυπήρξε στην Πόλη με τον Φρίντρικσον κι οι δύο τους τα πήγαν περίφημα κι αμυντικά, αλλά το ζήτημα για τον ΠΑΟΚ είναι πως στα 5-6 λεπτά που χρειάζεται να κάτσει στον πάγκο ο Ισλανδός, το κοντράστ στην πεντάδα του είναι οφθαλμοφανές. Για την ώρα, η επιβάρυνση στον Φρίντρικσον δε φαίνεται - είμαστε άλλωστε μόλις στις 19 Οκτωβρίου. Αλλά στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν πως αυτό το εγχείρημα δύσκολα θα περπατήσει αν δεν βρεθεί ακόμη ένας σχετικά έμπειρος περιφερειακός (που όπως όλα δείχνουν θα αντικαταστήσει τον πλάγιο Φλάτεν των 0/25 σουτ στη σεζόν).

Ο Φρίντρικσον στην Τουρκία δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να επιβεβαιώσει μέσω της στατιστικής ότι κάνει πάρα πολλά πράγματα στο γήπεδο. Σκόραρε με υψηλή αποτελεσματικότητα (4/8 διπ., 2/5 τριπ., 5/8 βολ.) και πήρε σουτ όταν έπρεπε. Μοίρασε 10 τελικές πάσες (έναντι μόλις 3 λαθών σε 34') προσφέροντας πολλά καλάθια πάρε-βάλε στους συμπαίκτες του. Ήλεγξε τον ρυθμό του παιχνιδιού κι ως κερασάκι κατέβασε 11 ριμπάουντ για την ομάδα του, όταν ο μ.ο. του ήταν φέτος στα 3,3. Ο Φρίντρικσον έπαιξε μυαλωμένα, αλλά και με αυτοπεποίθηση. Δεν έκανε υπερβολές, δείχνοντας πως όχι μόνο ξέρει πολύ καλά την θέση, αλλά και πως γενικότερα το κομμάτι της καθοδήγησης του αρέσει. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, αφού για το συγκεκριμένο επίπεδο ο Ισλανδός είναι παίκτης ευγνωσμένης αξίας και τα δείγμα του δεν είναι τωρινά. Έχει παίξει, πέρα από την Ρίτας, στην Ιταλία (Ντερτόνα), το Βέλγιο (Άντβερπ), την Α2 Γαλλίας, τη Σουηδία και φυσικά την πατρίδα του, ενώ είναι και διεθνής μια δεκαετία τώρα.

Με άλλα λόγια, δεν προσγειώθηκε χθες στο μπάσκετ. Αντίθετα, υπενθύμισε τους λόγους για τους οποίους ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να επενδύσει πάνω του, έπειτα από μια σεζόν που δεν είχε παίκτη σαν αυτόν! Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο Τζέιλεν Ράιλι μπορεί να ήταν ένας καλός σκόρερ και ειδικότερα σουτέρ, όμως κλασικό πλειμέικερ δεν ήταν. Ο Φρίντρικσον είναι. Και μάλιστα πολύ καλό. Το κυριότερο όμως όλων είναι πως δε φαίνεται να του λείπει το κίνητρο. Κι αν η σεζόν του κυμανθεί σε αντίστοιχα επίπεδα, το μόνο βέβαιο είναι πως στο μέλλον θα πληρωθεί πάρα πολύ καλά από την αγορά του μπάσκετ...

Ο καλύτερος του ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της σεζόν

Από 'κει και πέρα, ο Ισλανδός είναι γενικότερα ο κορυφάιος παίκτης του Δικεφάλου σε αποδοση σε αυτό το πρώιμο στάδιο της χρονιάς. Αυτό το γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη, κάθε άλλο, απλώς μια επιβεβαίωση. Το triple double στο Σινάν Ερντέμ ήρθε να προστεθεί σε μια μίνι αλυσίδα εκπληκτικών εμφανίσεων που είχαν προηγηθεί από τον έμπειρο άσο. Ο Φρίντρικσον ήταν κομβικός στο διπλό του ΠΑΟΚ στο Μαρούσι, όπου με 22 πόντους, 7 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 4/6 τρίποντα είχε βάλει και πάλι την υπογραφή του σε μια εκτός έδρας νίκη που ηρέμησε κάπως τα πράγματα στους Θεσσαλονικείς μετά το κακό ξεκίνημα.

Ο ΠΑΟΚ είχε κοντράρει για 25' τον Παναθηναϊκό στο Σούπερ Καπ, αλλά εν τέλει δεν άντεξε, ενώ την επόμενη μέρα ήταν αποκαρδιωτικός -επιθετικά- με το Περιστέρι, μένοντας στους 49 πόντους. Στην πρεμιέρα της Basket League είδε τον Προμηθέα και τον Χάντερ Χέιλ να τον εκτελούν με 80-95 στο Παλατάκι, σε ένα ματς πάντως όπου ο Φρίντρικσον ήταν ίσως η μοναδική αχτίδα φωτός των Ασπρόμαυρων με 20 πόντους, 8 ασίστ και 4 ριμπάουντ. Μάλιστα όλα αυτά τα έκανε σε μια περίοδο όπου -πλην του Τζαμούνι Μακνίς- όλοι οι υπόλοιποι νέοι ξένοι της ομάδας ακροβατούσαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν ο Φρίντρικσον θα έχει ανάλογη συνέχεια. Εννοείται πως θα έχει γιατί δεν γίνεται διαφορετικά με την δομή του ρόστερ του ΠΑΟΚ. Το ζήτημα είναι να βρει σταθερή συμπαράσταση από τους τριγύρω (ο Μακνίς το κάνει, ο Χάρισον χρειάζεται διάρκεια) αλλά και μια προσθήκη που θα του δίνει την πολυτέλεια να κάθεται στον πάγκο 10-12 λεπτά, αυξάνοντας παράλληλα και τον ανταγωνισμό εντός της ομάδας.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely