Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 18:33

Το δικαίωμα στην απεργία και το Copa del Rey

Από :

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η ένωση παικτών στην Ισπανία (ABPE) ανακοίνωσε ότι στις 14 Φεβρουαρίου, αντί να στείλει γλυκά στις αγαπημένες της ομάδες και την ACB θα ξεκινήσει απεργία. Ίσως να μην φαντάζει κάτι τρομερό και σπουδαίο (ειδικά σε μια χώρα που οι απεργίες δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση), αλλά με δεδομένο ότι την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου ξεκινάει το Final 8 του κυπέλλου, μια διοργάνωση που διαφημίζεται (ορθώς) ως η γιορτή του μπάσκετ στην Ισπανία, το ενδεχόμενο αναβολής του θεσμού κάνει το θέμα αρκετά πιο ενδιαφέρον.

Το καλοκαίρι που μας έρχεται τελειώνει η τρέχουσα συλλογική σύμβαση εργασίας ανάμεσα στην ένωση παικτών και την ACB. Όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Αυτή την Πέμπτη όμως, και ενώ όπως καταγγέλλει η μεριά των ομάδων οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν τελειώσει,  η πλευρά των παικτών αποφάσισε να ξεκινήσει την προαναφερθείσα απεργία. Η αφορμή φαίνεται να είναι ένα ποσό το οποίο πλήρωνε η ACB στην ένωση των παικτών με την ονομασία Fondo Social (Κοινωνικό ταμείο) της τάξης των 315.000 €, το οποίο η λίγκα θέλει είτε να μειώσει είτε να πληρώσει εν μέρει η ίδια η ένωση παικτών, ενώ η ΑΒΡΕ θέλει να αυξηθεί στις 530.000 €. Επίσης η μεριά της λίγκας ανέφερε ότι η ΑΒΡΕ επιπλέον απαίτησε να μην γίνονται παιχνίδια ανάμεσα στις 24 Δεκέμβρη και 2 Ιανουαρίου, κάτι που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της ενωσης παικτών ως σημείο τριβής.

Όσο αφορά το «κοινωνικό ταμείο», που φαίνεται να είναι η ταμπακιέρα αυτή τη στιγμή, η ΑΒΡΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ότι «…δεν πρέπει η λίγκα να το δει ως ένα δώρο που κάνει στο σωματείο των παικτών, αλλά ως ένα ελάχιστο ποσό από τα κέρδη που παράγουν οι παίκτες και το οποίο επανεπενδύεται στο συνδικαλιστικό όργανο των παικτών, προκειμένου να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους».

Η αλήθεια είναι ότι τις πρώτες μέρες δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στο όλο ζήτημα, αφού θύμιζε μια επανάληψη των σκηνικών κοινωνικού κανιβαλισμού που βλέπει κανείς σε οποιοδήποτε κάλεσμα σε απεργία. Μεταξύ άλλων....

  • «Αγανακτισμένοι οπαδοί» που κατηγορούν τους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους παίκτες ότι θα τους χαλάσουν τη γιορτή του μπάσκετ και ότι δεν σέβονται το γεγονός ότι ένας οπαδός μπορεί να αποταμιεύει για μήνες τα χρήματα, προκειμένου να πάει στη διοργάνωση, ενώ αυτοί παίρνουν εκατομμύρια χωρίς να δουλεύουν καν οκτάωρο.
  • Επίσης, ομάδες όπως η Valencia, που ήδη ανακοίνωσε στους παίκτες1 ότι θα πάνε κανονικά στη διοργάνωση, ξεχνώντας ότι είναι δικαίωμα η απεργία και όχι προνόμιο που του παραχωρεί η ομάδα για να το ασκήσει όποτε εκείνη θέλει.
  • Δημοσιογράφοι και ακάου στο twitter που κατηγορούν ότι τα χρήματα αυτά δίνονται μόνο για τους Ισπανούς παίκτες και όχι για όλους τους παίκτες που αγωνίζονται στη λίγκα2 και ότι στην ουσία ο Alfonso Reyes (πρώην παίκτης και νυν πρόεδρος της ΑΒΡΕ) θέλει να μεγαλώσει τον μισθό του.
  • Διάσημο Ισπανό δημοσιογράφο που καλύπτει το θέμα να κατηγορεί στο twitter ότι ο Sitapha Savané, παίκτης της Estudiantes και πρώην μέλος του συμβουλίου της ΑΒΡΕ ήταν αυτός που καθοδήγησε τους παίκτες της Estudiantes να βγάλουν ανακοίνωση ότι δεν στηρίζουν την απεργία και ότι θέλει με την εταιρεία μάνατζερ που τον εκπροσωπεί να κάνουν εναλλακτικό σωματείο2 .

Γενικά, οι οπαδοί και όσοι παρακολουθούμε το ζήτημα στη δημόσια σφαίρα είτε θα πρέπει να είμαστε με τον ένα είτε με τον άλλο.

Το θέμα όμως χτες Κυριακή άρχισε να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, από τη στιγμή που πλέον επώνυμοι παίκτες μέσα από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να παίρνουν θέση υπέρ της απεργίας.  Rudy και Reyes από τη Μαδρίτη , Ribas, και Oriola από την Barça, Albalde και San Emetario από Valencia, o Nedovic της Malaga, Rubio και Mirotic από το ΝΒΑ, είναι μερικοί μόνο από τους παίκτες που έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης στην ΑΒΡΕ στο #ABPEstamosUnidos. Πλέον λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του κυπέλλου, ο θεσμός είναι ακόμα στον αέρα και οι μόνοι παίκτες που δεν στηρίζουν την απεργία είναι της Estudiantes και της Andorra.

Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά και θα αποφύγω να κάνω κάποια πρόβλεψη. Αυτό που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι ότι οι παίκτες ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους . Είμαι περίεργος να δω αν αυτή τους η κίνηση και μια πιθανή νίκη θα γίνει η αφορμή για περισσότερες διεκδικήσεις (πχ το θέμα του προγράμματος και των παιχνιδιών με τις εθνικές ομάδες) ή αν το θέμα θα ξεχαστεί αμέσως μόλις λήξει.

Επίσης, χωρίς να έχω κάποια πηγή, μου φαίνεται αξιοσημείωτο πως οι ομάδες της Ισπανίας που έχουν κλειστό συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα δεν έχουν πάρει θέση. Κατά καιρούς είχαν εκφραστεί παράπονα από τους προπονητές αυτών των ομάδων ότι η ACB ποτέ δεν διαφοροποίησε το καλεντάρι της και δεν τις βοηθά (όπως κάνουν άλλες εθνικές λίγκες με τις ομάδες τους) όταν ειδικά είμαστε στα play off. Υπάρχει κάτι βαθύτερο εκεί ή όχι; Πραγματικά δεν ξέρω, αλλά όσο γράφω αυτές τις γραμμές όλο και περισσότερο σκέφτομαι ότι η ύπαρξη ενός ενεργού συνδικαλιστικού οργάνου των παικτών είναι απαραίτητη και στην Ευρωλίγκα, όπως και σε όλα τα πρωταθλήματα. Βέβαια είναι δύσκολο να δημιουργηθεί λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορετική νομοθεσία σε θέματα εργασίας που έχει η κάθε χώρα, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο αναγκαίο. Μήπως η δημιουργία μιας κλειστής λίγκας στα πλαίσια του ΝΒΑ θα μπορούσε να λύσει κάποια από αυτά τα προβλήματα;    

Σημειώσεις:

  1. Δεν περίμενα από τον Joan Roig, τον ιδιοκτήτη της Valencia, έναν από τους πιο πλούσιους Ισπανούς και ιδιοκτήτη της αλυσίδας σουπερμάρκετ Mercadona, με πολλές καταγγελίες για καταπάτηση δικαιωμάτων τόσο των εργατών όσο και των προμηθευτών να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα ή να κατανοεί πλήρως τι σημαίνει απεργία.
  2. Δεν ισχύει, αφού η ΑΒΡΕ βοήθησε τον Dorsey να διεκδικήσει τα χρήματα που του χρωστούσε η Barça όταν πέρυσι έσπασε το συμβόλαιο του, επειδή στο Instagram είχε κατηγορήσει το ιατρικό τημ της ομάδας.
  3. Η απάντηση του παίκτη ήταν ότι είχε εναντιωθεί πέρυσι στην επανεκλογή express του Alfonso Reyes και ότι η απόφαση για απεργία δεν πέρασε από συνέλευση και ότι έχει τις ενστάσεις του. Δεν μπορώ να ξέρω προφανώς τους λόγους, αλλά το παρελθόν του παίκτη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος έκανε το tweet χωρίς να ονομάσει τις πηγές του (κατανοητό) και χωρίς να αναφέρει τον παίκτη, δίνοντας του το δικαίωμα να απαντήσει με κάνουν να πιστεύω παραπάνω τον παίκτη. Επίσης όταν του ζήτησαν εξηγήσεις στο twitter o Pedro Martinez και ο ίδιος ο παίκτης, ο δημοσιογράφος είπε ότι απλά μετέφερε αυτό που του είπαν, το οποίο μάλιστα ο ίδιος δεν πίστεψε (και το δημοσίευσε αμένσιοτο παρόλα αυτά) και ότι αν ο παίκτης διαφωνεί ας το πει.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μετά το "1968" Δια πυρός και σιδήρου, αλλά με βλέψεις »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely