Τετάρτη, 26 ΜΑΙΟΥ 2021 19:29

Το "ευχαριστώ" του Γκιόργκι Σερμαντίνι

Από :

Ο Γκιόργκι Σερμαντίνι είναι πλέον ένας από τους παλαιότερους seven-footers που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά παρκέ. Για πολλά χρόνια θεωρήθηκε... αντιεμπορικός ψηλός και συχνά το κοινό αδυνατούσε να αναγνωρίσει τις θετικές πτυχές του παίκτη. Το καλοκαίρι του 2019 αποδείχθηκε turning point για την καριέρα του στην Ιβηρική. Η μετακίνηση του στη Τενερίφη τον καθιέρωσε στους κορυφαίους ψηλούς της ACB, αλλάζοντας το status του. Από μια τίμια λύση στην γραμμή κρούσης, MVP και πρώτος σκόρερ της ισπανικής λίγκας και για δύο διαδοχικές χρονιές στην καλύτερη πεντάδα του BCL. Με πιο απλά λόγια, από ρολίστας, μετατράπηκε σε πρωταγωνιστής.

Η διακοπή της περσινής σεζόν λόγω της πανδημίας βρήκε τη Τενερίφη του Τσους Βιντορέτα στη τέταρτη θέση της ACB και ευρωπαϊκά με το ένα πόδι στα προημιτελικά του BCL. Ήταν μια ομολογουμένως πολύ καλή σεζόν για την ομάδα από τις Κανάριες Νήσους (ασχέτως του πως αυτή έκλεισε τελικά, με πρόωρους αποκλεισμούς κατά την επανέναρξη των δύο διοργανώσεων) η οποία είχε στη μηχανή της τον πιο αποδοτικό σέντερ του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ο Γεωργιανός big man ήταν σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας κι έγραψε νούμερα που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε ξαναδεί στην καριέρα του. Σε 25 αγώνες της ισπανικής λίγκας, είχε 17.7 πόντους (64% διπ, 83% βολές), 7 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 22.6 PIR παίζοντας περίπου 27 λεπτά. Ο "Σέρμα" είχε τρομερό impact στο σύνολο και δεν είναι υπερβολή πως σχεδόν πάντα έπαιζε καλά. Η αλήθεια είναι πως περισσότερο τον είχαμε συνδυάσει με μικρότερους ρόλους, όπου κατείχε όσα χρόνια βρισκόταν στο κορυφαίο επίπεδο. Ακόμη και στις ομάδες όπου ήταν πρώτο βιολί στη θέση του σέντερ, δεν είχε υπάρξει τόσο αποτελεσματικός και επιδραστικός. Ήταν μια αξιόπιστη λύση, αλλά ουδέποτε κάτι σαν αυτό που παρουσίασε πέρσι. Και κάπου εδώ σκεφτόμαστε πως αυτή η σεζόν μάλλον ήταν η κορυφή του βουνού για την καριέρα του, κάτι που δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον...

Πολλοί παίκτες άλλωστε κατά την διάρκεια της διαδρομής τους, είτε αυτή διαρκέσει 10, είτε 15 χρόνια, πάντα θα έχουν μια σεζόν - ορόσημο στο βιογραφικό τους. Στην περίπτωση του Σερμαντίνι, αυτή δεν ήταν τελικά η περσινή, όπως θα πίστεψαν πολλοί, αλλά η φετινή. Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως φέτος έχει (ελαφρώς) μειωμένο χρόνο δράσης σε σχέση με πέρσι και παράλληλα έχει ανεβάσει τα ποσοστά ευστοχίας του. Σε 36 παιχνίδια της ACB, μετρά 17 πόντους (66% διπ, 91% βολές), 5.4 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 22.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, περνώντας στο παρκέ λίγο περισσότερο από 23 λεπτά. Όλα αυτά τη στιγμή που η Τενερίφη είναι σταθερά 3η δύναμη στην βαθμολογία, πίσω μόνο από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Το ότι ξεχωρίζει τόσο έντονα, στα 32 του χρόνια, παίζοντας σε μια ανταγωνιστική ομάδα που πρωταγωνιστεί στην λίγκα, δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στα επιτευγμάτα του.

Για την αγωνιστική του... έκρηξη, μπορούν να δοθούν αρκετές εξηγήσεις. Πρώτα πρώτα ο Σερμαντίνι διανύει φέτος την έβδομη σεζόν του στην ACB. Ξέρει πολύ καλά την λίγκα, έχει προσαρμοστεί πλήρως όλα αυτά τα χρόνια στα δεδομένα της και τους ρυθμούς της. Γνωρίζει όλα τα γήπεδα και τους αντιπάλους. Είναι το πρωτάθλημα που του έχει ταιριάξει περισσότερο απ' το καθένα απ' όσα πέρασε (Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ, Αδριατική/Σλοβενία). Πλέον, καθοδηγείται απόλυτα από την εμπειρία του, η οποία είναι καθοριστικός παράγοντας στην διετία... της ζωής του.

Δεύτερον, ο κόουτς Βιντορέτα τον εμπιστεύθηκε από την πρώτη στιγμή και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του. Ο Ισπανός τεχνικός τον είχε πάντα σε περίοπτη θέση στη front line, στήνοντας υπό μια έννοια την ομάδα πάνω του. Προφανώς στο σύγχρονο μπάσκετ οι κοντοί είναι αυτοί που κυριαρχούν, ωστόσο ο Βιντορέτα βρήκε τον τρόπο να πάρει όσα περισσότερα μπορούσε από τον βασικό ψηλό του. Έχει διαχειριστεί πολύ σωστά ένα ιδιαίτερο και μεγάλο κορμί (2.17μ.) το οποίο μάλιστα δεν βρίσκεται και στην πρώτη του νιότη. Μεγάλο credit λοιπόν οφείλουμε να δώσουμε στον προπονητή του, ο οποίος "ξεκλείδωσε" έναν ψηλό - ρολίστα και τον μετέτρεψε σε ηγέτη.

Ένα ακόμη στοιχείο είναι η προσαρμογή του ίδιου του Σερμαντίνι στο σύνολο. Είναι γεγονός πως σχεδόν σε όλες τις ομάδες του υπήρξε χρήσιμος, ακριβώς επειδή μπορούσε να κατανοήσει καλά τα ζητούμενα. Είτε αυτά ήταν οδηγίες από τον πάγκο, είτε οι κινήσεις κι οι ενέργειες των συμπαικτών του στην πεντάδα. Στην προκειμένη περίπτωση, απέκτησε από νωρίς την κατάλληλη χημεία με σημαντικούς παίκτες του ροτέισον, όπως ο Μαρσελίνιο Χουέρτας, ο Κάβανο, ο Σάλιν, ο Φιτιπάλδο. Η ομάδα εμφανίστηκε συγκροτημένη, οι αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ δεν ήταν πολλές, επομένως ο ίδιος θα συνέχιζε στο ίδιο αγωνιστικό μοτίβο. Οι ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, ήταν συνθήκες που ευνοήσαν ιδιαίτερα τον "Σέρμα".

Σίγουρα κάπου εδώ έρχεται να κολλήσει σε όλα τα παραπάνω κι ατομική βελτίωση του αθλητή. Το ότι ένας παίκτης με αυτό το μπόι γράφει 91% στις βολές, αλλά και διόλου αμελητέο αριθμό ασίστ για την θέση του, αναμφίβολα υποδηλώνει εργατοώρες στο τεχνικό κομμάτι. Από μικρός είχε τα fundamentals, αλλά με το πέρασμα των ετών φαίνεται πως δεν τα παράτησε, αντιθέτως δούλεψε πάνω σ' αυτά. Ο Σερμαντίνι έχει διατηρήσει γενικότερα τον εαυτό του σε καλή σωματική κατάσταση τα τελευταία χρόνια, δεν βγάζει τραυματισμούς, είναι ένας προπονημένος παίκτης που προσέχει. Γι' αυτό άλλωστε κι επιβιώνει αδιάκοπα σε ένα πρωτάθλημα υψηλών ταχυτήτων.

Η κίνηση - ματ του μάνατζμεντ της Τενερίφης

Πέρσι στα τέλη Μαίου, σε μια δύσκολη περίοδο με αβεβαιότητα παγκοσμίως σε όλα τα επίπεδα κι όχι μόνο για το μπάσκετ, η Τενερίφη προχώρησε σε μια κίνηση - ματ που μέχρι στιγμής της έχει βγει και με το παραπάνω. Ανανέωσε για τρια χρόνια το συμβόλαιο του Σερμαντίνι, έχοντας μόνο κέρδη απ' αυτό το deal. Επιβράβευσε τον παίκτη για την προσφορά του και ταυτόχρονα τον έδεσε, ώστε να μην κινδυνεύσει να τον χάσει άνευ χρημάτων. Σε εκείνη τη φάση, δεν είχε γίνει καν η επανέναρξη της ACB κι υπήρχε ρευστότητα σε πολλά ζητήματα γύρω μας. Η Τενερίφη έκλεισε ιδανικά ένα κεφάλαιο του προγραμματισμού της προτού καν εμφανιστούν μνηστήρες και ταυτόχρονα προσέφερε ένα ήρεμο καλοκαίρι στον Γεωργιανό ψηλό αναφορικά με το μέλλον του.

Η εμπιστοσύνη του κλαμπ προς τον παίκτη αποτυπώθηκε στην μεγάλη διάρκεια του συμβολαίου, καθώς δεν μιλάμε για ένα project, αλλά για έναν 31χρονο αθλητή σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Έτσι, το ισπανικό κλαμπ, θα λέγαμε πως... φούλαρε με βενζίνη το ντεπόζιτο του "Σέρμα", δίνοντας του κι ώθηση στο ψυχολογικό κομμάτι. Τη στιγμή που πολλοί παίκτες εμφανίζονταν διστακτικοί στο να υπογράψουν νέα deals - παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση των χωρών απ' όπου λάμβαναν προτάσεις - κι ήταν σκεπτικοί ακόμη και ως προς το να φύγουν από τις πατρίδες τους, η Τενερίφη προσέφερε στον παίκτη της ένα συμβόλαιο ζωής, σε ένα ασφαλές (αγωνιστικά) περιβάλλον, όπου τον ήξεραν και τους ήξερε. Φέτος ο Σερμαντίνι τους ανταπέδωσε...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σκέψεις της μεσαίας ημέρας Rising star »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely