Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 08:42

5+1 ερωτήματα για τη νέα ΑΕΚ

Από :

Σε λίγες μέρες η ΑΕΚ βουτά απευθείας στα... βαθιά, μιας κι οι υποχρεώσεις της για τη νέα σεζόν ξεκινούν με το ελληνικό σούπερ καπ και κυριότερα, λίγες μέρες αργότερα, με το Final-8 του (περσινού) Champions League στο ΟΑΚΑ. Η δυνητική κατάκτηση δύο τίτλων μέσα σε διάστημα δέκα ημερών θα ενθουσίαζε το κοινό της και θα της προσέφερε ηρεμία κι αυτοπεποίθηση, αν και το 1/2 δεν θα ήταν επίσης άσχημο ως συγκομιδή. Η "Βασίλισσα" έκανε τις κινήσεις της, προκειμένου να δυναμώσει, κι έπειτα από την διαμόρφωση του φετινού της ρόστερ, προκύπτουν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα, στα οποία και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.

Πόσο θα "αντέξουν" οι βετεράνοι;

Ίσως το ερώτημα που πλανάται περισσότερο από κάθε άλλο πάνω από τα της ομάδας, τους τελευταίους συο μήνες. Συχνά μέσα στο καλοκαίρι, η τάση της ΑΕΚ να γεμίσει το ρόστερ με της με άλλοτε Ευρωλιγκάτους παίκτες, οι οποίοι βρίσκονται ωστόσο σε προχωρημένη ηλικία, αποτέλεσε αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού από μερίδα του κοινού. Έχει βάση μια τέτοια ανησυχία; Μάλλον ναι, μιας και το traffic των επτά παικτών από 33 ετών (Ζήσης-Λάνγκφορντ 37, Λοτζέσκι-Μασιούλις-Μαυροειδής-Σλότερ 35, Ράις 33) και άνω, είναι σε κάθε περίπτωση αξιοσημείωτο και χρήζει προσεκτικής διαχείρισης από το τεχνικό τιμ. Από την άλλη, στο μπάσκετ η ηλικία είναι απλά... ένας αριθμός και όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο προσέχει τον εαυτό του ένας αθλητής στην καθημερινότητα του. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα πολλά παραδείγματα παικτών που φτάνουν να παίζουν μέχρι τα 38-39 τους.

Τι γίνεται όμως όταν συνυπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις; Σίγουρα ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και το επιτελείο του γνωρίζουν καλύτερα με τι έχουν να κάνουν (ιστορικό τραυματισμών, ένταση προπόνησης, αντοχές κάθε παίκτη) και πώς να μην "κάψουν" τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η ΑΕΚ έχει πολλά να πάρει από τους παραπάνω και πρέπει, προκειμένου να τους εκμεταλλευθεί στο έπακρο, να... προσέχει για να έχει. Οι περιπτώσεις μια προς μια μπορεί να μην αποτελούν στοιχήματα, παρ' όλα αυτά το πώς θα αξιοποιηθούν συνολικά, δίχως να υπάρχουν απώλειες (για παράδειγμα, στην προετοιμασία αντιμετώπισαν μικροτραυματισμούς οι Λοτζέσκι και Μασιούλις), είναι από μόνο του το μεγάλο στοίχημα. Ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ (30.06 έτη) ισορροπεί από τις νεότερες μονάδες του (8 παίκτες από 19 έως 30 ετών), κάτι που σημαίνει πως η ΑΕΚ έχει αρκετούς παίκτες για να ξεκουράζουν το γκρουπ των βασικών.

Αν δεν μείνει ο Rice, μετά τι;

Αν δεν μιλούσαμε για ένα μηνιαίο deal (ή πιο σωστά, ένα deal... κερασάκι στη τούρτα, για περαιτέρω ενίσχυση ενόψει Final-8 του BCL), θα ήταν χωρίς αμφιβολία μια εκ των κορυφαίων μεταγραφών στην Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε. Η βραχεία διάρκεια του συμβολαίου του άλλοτε γκαρντ του Πανιώνιου και του Παναθηναϊκού ωστόσο, περιορίζει την αξία - σημασία αυτής της κίνησης, μιας και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην περιφέρεια της ΑΕΚ, σε περίπτωση που δεν συνεχίσει τελικά ο Ράις, μετά το ευρωπαϊκό τουρνουά της Αθήνας. Η "Ένωση" βρισκόταν σε αναζήτησή άσου από υψηλό ράφι για αρκετό διάστημα κι η λογική υπαγορεύει πως θα ψάξει ξανά, αν τελικά ο έμπειρος Αμερικανός (που πέρσι είχε δηλώσει πως θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση) δεν ανανεώσει και φύγει στις αρχές του Οκτώβρη.

Ας δούμε τα δύο σενάρια: Το πρώτο είναι απλό. Η ΑΕΚ πείθει τον σταρ της να συνεχίσει μέχρι το τέλος της σεζόν κι όλα καλά. Διατηρεί στις τάξεις της έναν ποιοτικότατο γκαρντ που στο επίπεδο του BCL είναι ικανός να κάνει την διαφορά. Δε θα χρειαστεί να ψάξει εκ νέου για παίκτη κι η ομάδα δεν θα... ανακατευτεί, αντιθέτως θα συνεχίσει ακριβώς όπως ξεκίνησε. Το δεύτερο, αναπόφευκτα θα μπέρδευε την κατάσταση, μιας κι ενδεχόμενη φυγή του Ράις όχι μόνο θα αποδυνάμωνε την ομάδα σε επίπεδο ποιότητας, προσωπικότητας κι εμπειρίας, αλλά θα ανάγκαζε κιόλας τους κιτρινόμαυρους να ανοίξουν τις κεραίες τους για να εντοπίσουν καινούργιο παίκτη. Οι ομάδες επιθυμούν με την έναρξη της σεζόν να κλείνουν εκκρεμότητες κι όχι να ανοίγουν νέες, κάτι που σημαίνει πως και για την ΑΕΚ η παραμονή του 33χρονου θα ήταν ευχής έργον.

Έχει το ρόστερ το απαιτούμενο βάθος;

Αν υποθέσουμε πως μένει τελικά ο Ράις, το ρόστερ έχει συνολικά το βάθος που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει σε δύο μεγάλες διοργανώσεις (πρωτάθλημα και BCL) συν τα παιχνίδια του κυπέλλου. Υπάρχει μια 15αδα παικτών που αριθμητικά είναι επαρκέστατη. Η ΑΕΚ έχει τρεις γκαρντ πρώτης γραμμής (Λάνγκφορντ, Ζήση, Ράις με τον αστερίσκο που επισημάναμε νωρίτερα), δύο ακόμη ρολίστες που είναι έμπειρα παιδιά και καλοί γνωστες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και της ελληνικής πραγματικότητας (Κατσίβελη, Γκίκα) συν τον νεαρό Μωραΐτη. Έχει ακόμη τρεις σμολ φόργουορντ (Λοτζέσκι, Γιάνκοβιτς και Ρογκαβόπουλο), δύο κλασικά τεσσάρια (Μασιούλις, Χρυσικόπουλος) και μια τετράδα από σέντερ. Οι βασικοί της (Μορέιρα, Σλότερ) είναι αξιόπιστες και δοκιμασμένες λύσεις, ενώ οι ρεζέρβες (Μαυροειδής, Γόντικας) θα είναι σε θέση να αποφορτίζουν την front line στην Α1.

Η λογική υπαγορεύει πως αν δεν υπάρξουν τρομερές κι απρόβλεπτες αναποδιές μέσα στη σεζόν (τραυματισμοί, ξαφνική αποχώρηση), η ΑΕΚ δεν θα έχει πρόβλημα να βγάλει τη χρονιά με τους υπάρχοντες παίκτες. Δε θα χρειαστεί να προσθέσει κάποιον, εκτός κι αν αυτό κριθεί αναγκαίο για καθαρά τακτικούς λόγους (π.χ. προσθήκη αμυντικού). Διακρίνονται πράγματι δύο "ταχύτητες" στο ρόστερ της, με τους πρωταγωνιστές να είναι αποδεδειγμένα ικανοί παίκτες με προσωπικότητα, ενώ το λεγόμενο "second unit" φαίνεται πλήρες και προσφέρει την δυνατότητα για ευελιξία στον κόουτς Παπαθεοδώρου. Κοινώς, το ρόστερ - αναλογικά με το κόστος του - είναι αυτό που λέμε "decent", παρουσιάζει ποικιλία λύσεων και ρόλων κι εκτιμούμε πως το βάθος του είναι ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του.

Υπάρχει αμυντική επάρκεια;

Αυτό δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με βεβαιότητα, όμως οι ενδείξεις δεν είναι θετικές, με βάση τα όσα συνέβησαν στο σχεδιασμό. Μετά τη φυγή του Σαντ-Ρος, στα μέσα της περασμένης περιόδου, η ΑΕΚ έχασε τον αμυντικό της πυλώνα κι έκτοτε δεν τον αντικατέστησε με αντίστοιχου (ή κοντινού) βεληνεκούς αμυντικό. Υπάρχει ο Σλότερ στην ρακέτα που είναι συνεπέστατος αμυντικός, καθώς κι ο Κατσίβελης στο backcourt που είναι επίσης σταθερός και τίμιος σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο αρκούν μόνο αυτοί; Οι κιτρινόμαυροι μάλλον χρειάζονταν έναν κατ' εξοχήν defensive stopper (προσπάθησαν να πάρουν τον Τάρικ Φίλιπ, έναν πλέιμεικερ με αμυντικό φίλτρο) στην περιφερειακή τους γραμμή, αλλά επέλεξαν τελικά κάτι εντελώς διαφορετικό, δηλαδή δύο αμιγώς επιθετικογενείς παίκτες - Λοτζέσκι και Ράις. Ήταν (και παραμένει) μια ανάγκη την οποία φάνηκε να έχουν από πέρσι και τελικά δεν την κάλυψαν κατά την θερινή περίοδο.

Θα κοστίσει όλο αυτό στην ομάδα; Σίγουρα θα υπάρξουν παιχνίδια όπου η άμυνα της ΑΕΚ θα εκτεθεί και τότε πάντα θα επανέρχεται αυτή η συζήτηση στην επικαιρότητα. Επομένως, στην παρούσα φάση θεωρούμε πως η ομάδα δεν έχει, σε φιλολογικό επίπεδο, την αμυντική επάρκεια που θα έπρεπε, κάτι που αργά ή γρήγορα θα φανεί και στο παρκέ. Εκτός κι αν ο Παπαθεοδώρου καταφέρει να καμουφλάρει "εκ των έσω" τις δεδομένες αμυντικές αδυναμίες παικτών, όπως ο Λάνγκφορντ ή ο Λοτζέσκι για παράδειγμα. Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ είχε «καλομάθει» έχοντας έναν ελίτ αμυντικό όπως ο Σαντ-Ρος και τώρα η μετάβαση στην επόμενη εποχή δίχως αυτόν, είναι αναμενόμενα δύσκολη.

Θα καταφέρει να βρει ρόλο ο Ρογκαβόπουλος;

Ο 19χρονος φόργουορντ βρίσκεται στις τάξεις της ΑΕΚ από το 2017, όταν κι οι κιτρινόμαυροι τον αποκτούσαν σε ηλικία 15.5 ετών, με συμβόλαιο διάρκειας εξι ετών, από τον Δούκα της Α2. Αποτελεί μια μεγάλη επένδυση για την Αθηναϊκή ομάδα, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ. Πήρε ουσιαστικά το "βάπτισμα του πυρός" τη σεζόν 2018-19 από τον κόουτς Λούκα Μπάνκι (20 ματς στην Α1 με 1.4π ανά 4:25'), ενώ και πέρσι είχε ορισμένες σποραδικές εμφανίσεις, σε μια σεζόν όπου δεν ολοκληρώθηκε τελικά - ο Ηλίας Παπαθεοδώρου τον χρησιμοποίησε σε εννιά παιχνίδια πρωταθλήματος (2.1π, 1.7ρ, 6:20') συν τρια επιπλέον στο Champions League. Ο νεαρός παίκτης έχει δείξει πως είναι εξαιρετικός σουτέρ και γενικότερα παρουσιάζει σοβαρό potential, ακόμη και για να βρεθεί κάποια στιγμή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η ΑΕΚ θα συνεχίσει να δουλεύει μαζί του με σκοπό να τον αναδείξει, αλλά δεν θα είναι εύκολο να του εξασφαλίσει σταθερά λεπτά. Η ταυτόχρονη παρουσία των άλλοτε αντιπάλων στα "αιώνια ντέρμπι", Λοτζέσκι και Γιάνκοβιτς, στην θέση "3", βάζει δύσκολα στον νεαρό. Με δύο τόσο έμπειρους συμπαίκτες μπροστά του, η αποστολή του για να "τρυπώσει" στο ροτέισον θα είναι αρκετά απαιτητική και θα πρέπει να κερδίσει το χρόνο του με το... σπαθί του. Γενικά ευκαιρίες θα υπάρξουν (όπως συμβαίνει και στα φιλικά το τελευταίο διάστημα), αφού η σεζόν είναι μεγάλη κι ο Λοτζέσκι παράλληλα δεν είναι και... χαλκέντερος. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει ο "Ρόγκα" να μετατρέψει τις σκόρπιες ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν, σε μεγαλύτερο κι ουσιαστικότερο ρόλο στην δωδεκάδα. Αν συμβεί αυτό κι ο Ρογκαβόπουλος "βγει" αγωνιστικά, πέρα από τα προφανή κι ευνόητα οφέλη, η ΑΕΚ θα διασκεδάσει ταυτόχρονα τις εντυπώσεις και την αρνητικότητα, αναφορικά με το ότι επιλέγει να ποντάρει ως επί το πλείστον σε βετεράνους.

Bonus: Χωράει ο Ντούσαν Σάκοτα; 

Κι ένα ερώτημα για το κλείσιμο, μιας και μια διαφαινόμενη μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε εν τέλει. Το όνομα του άλλοτε αρχηγού της ομάδας συνδέθηκε αρκετές φορές με σενάρια επιστροφής κατά τους τελευταίους μήνες. Σαν προσωπικότητα και γενικότερη προσφορά στον σύλλογο, είναι δεδομένο πως ο Σάκοτα θα μπορούσε να έχει θέση στην ΑΕΚ. Αγωνιστικά όμως, με την παρούσα στελέχωση στο «4», θα ήταν μάλλον περιττός. Αν η «Ένωση» χρειαζόταν κάποιον ψηλό, αυτός θα έπρεπε να είναι tweener και με αμυντικά στοιχεία. Ο Σάκοτα έχει εξαιρετικό σουτ και πέρασε τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του ως «κιτρινόμαυρος», αλλά δεν «ακουμπάει» στο «5», ούτε έχει τεράστιες διαφορές στο παιχνίδι του, σε σχέση με τον Λίνο Χρυσικόπουλο. Επομένως, η ουσία αυτής της μεταγραφής θα περιοριζόταν κατά βάση σε λόγους πρεστίζ.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely