Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 07:05

Πρωταθλητές με τον Kόμπε, περαστικοί στην Ευρώπη

Από :
Πολλοί παίκτες πήραν (επιπλέον) λάμψη παίζοντας στους Lakers του Κόμπε Μπράιαντ, με κάποιους εξ' αυτών να περνούν και μια... βόλτα από την γηραιά ήπειρο. Οι πέντε που επιλέξαμε να εστιάσουμε, παρότι δεν πέτυχαν εδώ, κουβαλούσαν κατά την παρουσία τους, πέρα από το κύρος πρωταθλημάτων και των παχυλών συμβολαίων, το στάτους του "αυτός έπαιζε μαζί με τον Μπράιαντ στο ΝΒΑ".
 Metta World Peace (Ron Artest)

Ο δυναμικός φόργουορντ, ο οποίος πέρασε πέντε σεζόν (2009-2013, 2015-16) στο πλευρό του Κόμπε, κατέγραψε μια καριέρα 16 ετών στο NBA με κάμποσες διακρίσεις στο "βαρύ" βιογραφικό του (#16 στο draft του 1999, περισσότερα από 1000 παιχνίδια, All-Star και καλύτερος αμυντικός της λίγκας το 2004). Κατά την παρθενική του χρονιά στους Lakers (2009-10), πανηγύρισε τον τίτλο έναντι των Celtics, έχοντας σημαντική συνεισφορά σε ολόκληρη την post-season (11.2π, 4ρ, 2.1α, 37'). Ο Νεοϋορκέζος παίκτης ήταν ένας... ρολίστας πολυτελείας που χάρη στις αμυντικές του ικανότητες, έβαλε το λιθαράκι του στη σύγχρονη ιστορία των Lakers. Πόσοι, όμως, θυμούνται το ευρωπαϊκό του πέρασμα; Περί τα τέλη Μαρτίου του 2015, ο World Peace υπέγραψε στην ιταλική Καντού, σε μια κίνηση που είχε προκαλέσει αίσθηση εκείνη την εποχή, εντός κι εκτός Ιταλίας.

Ο Αμερικανός σούπερ σταρ δεν ήρθε "καρφί" από το NBA βέβαια, καθώς προερχόταν από μια μικρή θητεία στην Κίνα, η οποία ωστόσο είχε τερματιστεί άδοξα, λόγω ενός τραυματισμού στο πόδι (μάλιστα, ο παίκτης που τον είχε αντικαταστήσει, ήταν ο πάλαι ποτέ ψηλός της ΑΕΚ και της Κύμης, Ντάνιελ Όρτον). Η Καντού προσέγγισε τον ελεύθερο World Peace και απέσπασε την υπογραφή του, προκειμένου να αποκτήσει ένα γερό boost για το τελευταίο κομμάτι της σεζόν 2014-15, τόσο από εμπορικής πλευράς, όσο κι αγωνιστικά. Ο άλλοτε Laker πραγματοποίησε συνολικά 13 εμφανίσεις (8 στην Regular Season κι άλλες 5 στα Playoffs) στη Serie A, έχοντας ως απολογισμό 13.4 πόντους με 40% στα τρίποντα, 4 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ. Μετά την λήξη της σεζόν, δεν επέστρεψε στην Ευρώπη (γύρισε στους Lakers λίγους μήνες αργότερα για να κρεμάσει εκεί τελικά τα sneakers του) και παρά το γεγονός πως επρόκειτο για ένα τεράστιο όνομα, οι μνήμες από το σύντομο πέρασμα του από την γηραιά ήπειρο δεν είναι καθόλου έντονες.

Lamar Odom

Στις 18 Φλεβάρη του 2014, η Λαμποράλ (νυν Μπασκόνια) είχε δώσει τα χέρια με τον σπουδαίο Λαμάρ Όντομ, για συμβόλαιο διάρκειας δύο μηνών. Σε αυτό, υπήρχε κι η προοπτική ανανέωσης ως το τέλος της περιόδου. Ο καλύτερος 6ος παίκτης του NBA για το 2011 δεν "έπιασε" στην Ισπανία, αφού δεν ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση και τραυματίστηκε γρήγορα στην πλάτη. Πρόλαβε να αγωνιστεί σε μόλις δύο παιχνίδια, ένα για το πρωτάθλημα της ACB κι ακόμη ένα για την Ευρωλίγκα, στη φάση του Top16. Η μεγάλη αυτή μεταγραφή αποδείχθηκε βόμβα μόνο στα χαρτιά, μιας κι ο έμπειρος φόργουορντ δεν έδειξε ικανός να επανέλθει στο άθλημα, μετά από χρόνια πτωτική πορεία. Είχε πολλά ελαφρυντικά, πάντως, καθώς μιλάμε για μια ιδιαίτερη περίπτωση αθλητή με αρκετά προβλήματα και δυσκολίες στην εξωγηπεδική του ζωή.

Ο σήμερα 40χρονος Όντομ, υπήρξε συμπαίκτης του Κόμπε για επτά συναπτά έτη (2004-2011), κατακτώντας δίπλα στον Black Mamba δυο πρωταθλήματα (2009, 2010) back2back. Ήταν πολύτιμο γρανάζι στη μηχανή του  Φιλ Τζάκσον, με περισσότερες από 600 εμφανίσεις στο ενεργητικό του ως "Λιμνάνθρωπος". Προερχόμενος συνήθως από τον πάγκο, έδινε πολλές λύσεις, έβγαζε ενέργεια κι όλοι έλεγαν πάντα ότι ήταν σημαντική προσωπικότητα και ιδιαίτερα δημοφιλής μέσα στα αποδυτήρια. Ο Όντομ δεν ήταν ποτέ μεταξύ των κορυφαίων, από την Ευρώπη σχεδόν κανείς δεν θυμάται το πέρασμα του, όμως όλοι χαίρονται όταν μαθαίνουν κάποια ευχάριστη είδηση, για έναν άκρως ταλαιπωρημένο (σε θέματα υγείας κι όχι μόνο) αθλητή. Παρακάτω, ένα σπάνιο βίντεο από την υποδοχή του και τις πρώτες ημέρες του στη χώρα των Βάσκων.

Josh Powell

Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακόυ δεν ήταν "όνομα" σαν τους δύο προαναφερθέντες, παρά ένας αναλώσιμος ψηλός στο ροτέισον των Lakers, κατά την περίοδο όπου πήραν τους δύο διαδοχικούς τίτλους. Έπαιξε σε μια διετία 150 παιχνίδια με τα κίτρινα, ενώ συνολικά στο NBA εμφανίστηκε 362 φορές σε εξι (και κάτι) σεζόν. Δεν έκανε τρομερή καριέρα, ούτε είχε μεγάλη διάρκεια, όμως πάντα ένας παίκτης που κουβαλά δύο δαχτυλίδια, έστω κι ως αναπληρωματικό στέλεχος, είναι άξιος αναφοράς.

Στην Ευρωλίγκα τον είδαμε αρκετά με την ομάδα του Πειραιά, όπου τη σεζόν 2012-13 έπαιξε σε 25 παιχνίδια, με 5.1 πόντους και 2.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά 13 λεπτά. Αποτέλεσε ουσιαστικά το back-up του Κάιλ Χάινς, μετά τη ξαφνική φυγή του Τζόι Ντόρσεϊ. Δεν είχε μεγάλο impact στο ευρωπαϊκό που κατέκτησαν οι ερυθρόλευκοι, όμως καθοριστικής σημασίας ήταν η εμφάνιση του στο 5ο παιχνίδι των playoffs στο Φάληρο κόντρα στην Έφες, καθώς σε διάστημα όπου οι Τούρκοι είχαν αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα, ο Πάουελ βοήθησε με συνεχόμενους πόντους να μειωθεί η διαφορά. Είτε τον χαρακτηρίσει κάποιος τυχερό, είτε ικανό, είτε οτιδήποτε άλλο, η ιστορία έγραψε πως ο σήμερα 37χρονος σέντερ, πήρε μεγάλους τίτλους και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Μετά την λήξη της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, περιηγήθηκε σε διάφορες ομάδες και χώρες, με αφετηρία της διαδρομής του την Κίνα και τους Southern Tigers.

Sasha Vujacic


Ο Σλοβένος σκόρερ βρέθηκε στους Lakers για 6+ χρόνια, από το 2004 έως το 2010, έχοντας για μεγάλο διάστημα της καριέρας του στο πλευρό του τον Kobe. Η περίοδος του στο Los Angeles ήταν η μακροβιότερη κι η πιο επιτυχημένη της καριέρας του, καθώς κι εκείνος αποτέλεσε μέλος της πρωταθληματικής back2back ομάδας των "Λιμνανθρώπων". Τη σεζόν 2008-09, ο "The Machine" είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στο ροτέισον καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς, συνεισφέροντας 6 πόντους, 1.7 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ ανά κάτι παραπάνω από 16 λεπτά δράσης σε 80 ματς της Regular Season, ενώ είχε παίξει και σε 23 παιχνίδια των playoffs. Την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο, δηλαδή στο δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα των Lakers, ο Βούγιασιτς είχε πιο περιορισμένο ρόλο (3π, 1ρ, περίπου 9' συμμετοχής σε 77 παιχνίδια), χωρίς αυτό να αναιρεί πως υπήρξε αναπόσπαστο μέλος εκείνης της ιστορικής διετίας για το franchise του L.A.


Στην Ευρώπη, ο σήμερα 36χρονος παίκτης δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένος σε συλλογικό επίπεδο. Έπαιξε στην αρχή της καριέρας τους στην ιταλική Ούντινε (2001-2004), ενώ το καλοκαίρι του 2011, όταν κι επέστρεψε στην γηραιά ήπειρο μετά το πολυετές του πέρασμα από το NBA, έγινε παίκτης της Εφές. Με την τουρκική ομάδα κατέγραψε σε δυο σεζόν συνολικά 40 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα (11.5π, 3.1ρ, 1.3α), χωρίς παράλληλα να πανηγυρίσει κάποια διάκριση εντός των τειχών. Έπαιξε ακόμη - κατά σειρά - σε Βενέτσια, Λαμποράλ, Μπουγιουκσεχίρ, Τορίνο και Βερόνα, έχοντας φανερή πτώση κατά τα τελευταία χρόνια της διαδρομής του. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν από τους πολύ καλούς σκόρερ που εξήγαγε τα τελευταία 20 χρόνια το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει αγωνιστικά σε μια τόσο ταλαντούχα ομάδα, όσο οι Lakers των late 00s.


*Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του βετεράνου swingman, όπου αναφέρεται στην εξαιρετική σχέση που είχε με τον αείμνηστο Κόμπε.

Jordan Farmar


Ο ιδιαίτερα γνωστός στο ευρωπαϊκό κοινό πλέιμεικερ, λόγω της θητείας του σε Μακάμπι (δις), Εφές και Νταρουσάφακα, έκανε αξιόλογη καριέρα δίπλα στον Black Mamba, για 5 σεζόν. Γέννημα θρέμμα του Los Angeles, ο νυν 34χρονος γκαρντ εμφανίστηκε σε 411 παιχνίδια της ομάδας, πανηγυρίζοντας φυσικά τα πρωταθλήματα του 2009 και του 2010, σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία τότε, όντας από τους "ανερχόμενους" παίκτες των Lakers. Ήταν άλλωστε και pick πρώτου γύρου (#26) στο Draft του 2006 και στηρίχθηκε για αρκετά χρόνια από τον οργανισμό. Γενικώς στο ΝΒΑ έπαιξε και σε άλλες ομάδες (Κινγκς, Γκρίζλις, Κλίπερς, Νετς) και συνήθως ήταν back-up PG σε αυτές.


Αξίζει να αναφέρουμε πως στην Ευρώπη, υπήρξε συμπαίκτης με τον Βούγιασιτς στην Εφές τη σεζόν 2012-13, φτάνοντας μαζί (και με προπονητή τον Οκτάι Μαχμούτι) ως τα προημιτελικά της Ευρωλίγκα. Η αλήθεια είναι πως αν κι είχε αρκετές δυνατότητες ως παίκτης, μετά τους Lakers δεν παρέμεινε για διάστημα μεγαλύτερο της μιας χρονιάς σε κάποια ομάδα. Εξελίχθηκε σε γυρολόγο κι από τον Νοέμβριο του 2016, δεν έχει εργασιακή στέγη στο μπάσκετ. Και για εκείνον ισχύει πως τα καλύτερα μπασκετικά του χρόνια, κατά τα οποία το όνομα του ακούστηκε περισσότερο, καταγράφηκαν ενώ ήταν συμπαίκτης με τον θρυλικό Κόμπε.

*Για κλείσιμο, κάποιες δηλώσεις του Φάρμαρ στην λήξη της περιόδου 2013-14, στις οποίες ο έμπειρος γκαρντ είχε πει χαρακτηριστικά πως «ο Κόμπε είναι ο Κόμπε και δεν πρόκειται να αλλάξει για κανέναν».

 

 

 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely