Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 16:41

Ο Σφαιρόπουλος και η λίστα των "ξενιτεμένων" τροπαιούχων

Από :

Το όνομά του σε μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή λίστα με τους Έλληνες προπονητές που κατέκτησαν το εθνικό πρωτάθλημα στις λίγκες όπου συμμετείχαν έβαλε την Πέμπτη 13 Ιουνίου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Ο «μελαχρινός» στέφθηκε πρωταθλητής με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ βάζοντα,ς ξανά την «ομάδα του λαού» στον... θρόνο της, για 53η φορά στην ιστορία της  επικρατώντας στον τελικό του φάιναλ-φορ που έλαβε χώρα στο «Γιαντ Ελιάου» της Μακάμπι Ρισόν.

Για τον Σφαιρόπουλο αυτό ήταν το τρίτο πρωτάθλημα στην καριέρα του μετά τα δύο (2015, 2016) με τον Ολυμπιακό, αλλά πρώτο στην... ξενιτιά, ακολουθώντας τ’ αχνάρια άλλων οκτώ Ελλήνων προπονητών που στο παρελθόν είχαν στεφθεί πρωταθλητές σε διάφορες ανά τον κόσμο χώρες.

Ο πρώτος που το πέτυχε ήταν πριν από 15 χρόνια ο Ηλίας Ζούρος. Ο νυν τεχνικός της Εθνικής Γεωργίας ήταν από τους πρώτους Έλληνες προπονητές που «τόλμησε» να δοκιμάσει κάτι... διαφορετικό. Πολύ διαφορετικό μάλιστα, αφού η χάρη του έφτασε μέχρι τον Λίβανο για λογαριασμό της Sagese. Με τη συγκεκριμένη ομάδα πήρε το πρωτάθλημα της χώρας, αλλά και το πρωτάθλημα συλλόγων της Ασίας, κάτι σαν το ευρωπαϊκό Champions League.

Ο Ζούρος, ο Έλληνας προπονητής που έχει εργασθεί στις περισσότερες διαφορετικές χώρες ως πρώτος προπονητής (Λίβανος, Γαλλία, Λιθουανία, Τουρκία, Μαυροβούνιο) είναι και ο τεχνικός με τα περισσότερα τρόπαια σε διαφορετικές χώρες. Ό,τι πέτυχε στον Λίβανο το επανέλαβε στη Λιθουανια τη σεζόν 2010-11, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος της χώρας με τη Ζαλγκίρις Κάουνας, με την οποία την ίδια σεζόν πήρε τόσο το Κύπελλο όσο και τη Βαλτική Λίγκα στην οποία συμμετείχε. Το τρίτο του δε πρωτάθλημα το κατέκτησε τη σεζόν 2016-17 στη Μπούντουτσνοστ (Μαυροβούνιο), φεύγοντας από την ομάδα αμέσως μετά λόγω επέμβασης στη μέση.

Μπορεί ο Ζούρος να έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα σε διαφορετικές χώρες, όμως σε σύνολο τίτλων πρώτος είναι μακράν ο Δημήτρης Ιτούδης. Ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ από τη μέρα που ανέλαβε την ομάδα της Μόσχας πανηγυρίζει συνεχώς τον τίτλο της VTB League (που ουσιαστικά είναι ένα... διευρυμένο ρωσικό πρωτάθλημα), άρα πέντε τίτλοι σε ισάριθμες σεζόν, συν φυσικά τα δύο τρόπαια της Ευρωλίγκα.

Πρωταθλήματα σε υποδεέστερα (όσον αφορά στη δυναμικότητα) πρωταθλήματα έχουν κατακτήσει και άλλοι Έλληνες προπονητές. Ο Στράτος Κουκουλεκίδης στα Σκόπια με τη Στρουμνίτσα το 2005 με τον βετεράνο τεχνικό (αδερφός του πρώην διαιτητή Στέλιου) να κατακτά το πρωτάθλημα και στο δεύτερο τη τάξει κινεζικό πρωτάθλημα (NBL) αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο Γιώργος Κετσελίδης ήταν βοηθός του Ηλία Ζούρου στη Ζαλγκίρις το 2011 και δύο χρόνια αργότερα ως πρώτος προπονητής έκανε περίπατο στο πρωτάθλημα Γεωργίας με την ομάδα ΜΙΑ Τιφλίδας, ενώ εύκολα πανηγύρισε τον τίτλο στη γειτονική μας Βουλγαρία το 2014 ο Δημήτρης Γαλάνης με την Λουκόιλ Ακαντέμικ Σόφιας.

Τη διετία 2014-16 ο Στέργιος Κουφός οδήγησε σε back to back πρωταθλήματα την Αλ Ραγιάν στο πρωτάθλημα του Κατάρ, ενώ ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έφτασε μέχρι το μακρινό Καζακστάν και την Αστάνα για να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα της χώρας το 2017. Ενα χρόνο νωρίτερα ο κοσμογυρισμένος Κρις Χουγκάζ είχε κάνει την υπέρβαση με τη νεανική Όμπερβαρτ στην Αυστρία!

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely