Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 09:50

Q and A: Η υποδοχή και οι προοπτικές του Γιάννη Σφαιρόπουλου

Από :

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ εδώ και 23 μέρες. Μετά τη θητεία του στον Ολυμπιακό, ο Έλληνας τεχνικός καλείται να αναλάβει την αναγέννηση ενός εκ των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών "καραβιών" που τα τελευταία χρόνια μονίμως μπάζει νερά, αγνοώντας τις μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος. Μπορεί να είναι εξαιρετικά νωρίς, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε μήνα παραμονής στο Ισραήλ, ωστόσο μετά τα τελευταία θετικά αποτελέσματα της ομάδας του στην EuroLeague, βρήκαμε μια πρώτης τάξεως αφορμή να για να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω αναφορικά με το τι κλίμα επικρατεί αυτό το διάστημα στην "Ομάδα του Λάου".

Σήμερα τις σκέψεις του θα μοιραστεί μαζί μας ο δημοσιογράφος από το Ισραήλ, Daniel Zilberstein (@danzilb στο Twitter), βοηθώντας μας να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα το από κοινού restart που επιχειρεί τόσο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στην προπονητική του διαδρομή, όσο κι ο ίδιος ο οργανισμός της Μακάμπι μετά την απογοητευτική εκκίνηση που είχε στη σεζόν υπό τον Νέβεν Σπάχια.

Η υποδοχή και... βουτιά στα βαθιά

Αρχικά, έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθούμε ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας. Εάν, με απλά λόγια, ο κόσμος της Μακάμπι ήταν ευχαριστημένος με αυτή την επιλογή της διοίκησης ή επιζητούσε κάτι καλύτερο για την κάλυψη της πρώτης θέσης του πάγκου. Ο Daniel εξηγεί πως "οι φίλαθλοι της Μακάμπι βρίσκονταν σε τέτοια απελπισία - κατά την καθοδήγηση της ομάδας από τον Νέβεν Σπάχια - που οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν καλή. Τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ έδωσαν αξιοπρεπείς αναφορές σχετικά με τον νέο τεχνικό, επομένως η αίσθηση ήταν πως η ομάδα πρόκειται να βελτιωθεί, ειδικά όσον αφορά το αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού".

Παρά την ήττα της Μακάμπι με 70-74 στη "Menora Mivtachim" για την 9η αγωνιστική της EuroLeague από τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο κόσμος δεν έδειξε να απογοητεύεται όσο σε προηγούμενες φετινές ήττες. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ντεμπούτο του νέου της κόουτς, στον οποίο έχουν διάθεση να δώσουν πίστωση χρόνου και να τον αφήσουν να αναδείξει το έργο του. "Όπως συνηθίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις, η έλευση ενός νέου προπονητή φέρνει και νέα ενέργεια - τουλάχιστον για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα. Το κοινό ήταν εξαιρετικά ενθουσιασμένο βλέποντας την Μακάμπι να κάνει ένα τόσο μεστό παιχνίδι κόντρα στην Φενέρμπαχτσε στο εντός έδρας ντεμπούτο του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Έτσι, ακόμη και μετά από μια ήττα, η ατμόσφαιρα ήταν θετική".

Τα δύο πρόσφατα ροζ φύλλα, με Μπάγερν αρχικά και Νταρουσάφακα εσχάτως, έδωσαν σημαντική βαθμολογική ανάση στην Μακάμπι, όμως στην πραγματικότητα ενδεχομένως να σημαίνουν λιγότερα από όσα νομίζουμε. Τα δύσκολα φαίνεται πως δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο καλεσμένος μας εξηγεί ότι "δεν είμαι σίγουρος αν οι δύο αυτές νίκες είναι απαραίτητα ενδεικτικές μιας πραγματικής αλλαγής. Η Μπάγερν είναι μια μέτρια ομάδα όταν παίζει μακριά από το Μόναχο και η Νταρουσάφακα είναι ίσως η πιο αδύναμη ομάδα της EuroLeague. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Μακάμπι ηττήθηκε εκτός έδρας από την Ness Ziona το βράδυ της Κυριακής (9/12) για το πρωτάθλημα και βρίσκεται στο σταυροδρόμι μιας από τις πιο απαιτητικές εβδομάδες της σεζόν: Ness Ziona την Κυριακή που μας πέρασε εκτός έδρας, Herzliya την Τρίτη, Baskonia την Πέμπτη για την EuroLeague και Χάποελ Ιερουσαλήμ - που είναι ο πιο δύσκολος εγχώριος αντίπαλος - το Σάββατο. Θα δούμε πως θα καταφέρει να επιβιώσει σε αυτό το πιεσμένο πρόγραμμα".

Οι πρώτες αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού

Έστω κι αν το δείγμα ακόμη δεν είναι επαρκές, μπορούμε να σημειώσουμε κάποιες πρόωρες ομοιότητες, αλλά και διαφορές, της νέας Μακάμπι και του περσινού Ολυμπιακού. "Ο κόουτς Σφαιρόπουλος είναι γνωστός για την δυνατή του άμυνα και την απλή επίθεση. Μέχρι στιγμής η Μακάμπι παίζει λίγο ταχύτερα, τουλάχιστον στην EuroLeague, σε σύγκριση με το συνηθισμένο ρυθμό που είχε ο Ολυμπιακός. Στις σετ επιθέσεις δείχνει την εμπιστοσύνη του στον Σκότι Ουίλμπεκιν, ο οποίος έχει αρκετή δραστηριότητα στο πικ εν ρολ. Έχω την εντύπωση πως θέλει να δώσει μεγαλύτερο μέγεθος στην ομάδα, ειδικά απ' τη στιγμή που η Μακάμπι είναι μια από τις πιο "μικρές" ομάδες όσον αφορά τους γκαρντ και τους σμολ φόργουορντ - ίσως αυτό να σημαίνει και λιγότερα λεπτά για τον Ντι Μπαρτολομέο στα παιχνίδια της Ευρώπης".

Το κεφάλαιο "Νέβεν Σπάχια" έκλεισε λίγες μέρες νωρίτερα από το οριστικό deal με τον Έλληνα προπονητή. Ρωτήσαμε τον Daniel αν είναι σε θέση να εντοπίσει αλλαγές στο τακτικό κομμάτι, σε αυτές τις κάτι παραπάνω από τρεις εβδομάδες του Σφαιρόπουλου στο Τελ Αβίβ: "Ναι, πιστεύω ότι σίγουρα προσπαθεί να αλλάξει πράγματα. Προσπαθεί να δουλέψει μεγαλύτερα σχήματα όποτε μπορεί και χρησιμοποιεί τον Ταρίκ Μπλακ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τον προηγούμενο προπονητή. Επίσης, στα εντός έδρας παιχνίδια προσπαθεί να τρέξει περισσότερο. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στα ριμπάουντ και την αμυντική λειτουργία, πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη". Όπως λοιπόν γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Σφαιρόπουλος έχει μεν φέρει έναν πιο αισιόδοξο αέρα στην ρουτίνα της ομάδας, αλλά από την άλλη πλευρά έχει πολλή δουλειά μπροστά του προκειμένου να φέρει την Μακάμπι στο επιθυμητό σημείο.

Το τρένο της οκτάδας ίσως δεν έχει χαθεί οριστικά

Σε γενικές γραμμές, ποια είναι όμως η πρόοδος που έχει να επιδείξει η Μακάμπι; Το πιο όρθο, πάντως, είναι να εστιάσουμε στο αν όντως μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποια ουσιαστική πρόοδο κι όχι στο αν αυτή είναι μικρή ή μεγάλη. Αυτό θα μπορούσε να απαντηθεί με ασφάλεια μετά από μήνες, όπου ο όγκος τον παιχνιδιών θα είναι σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με τον τωρινό. "Η Μακάμπι έχει δείξει βελτίωση στον τομέα της θέλησης και της επιθυμίας για νίκη, κάτι το οποίο συμβαίνει με την άφιξη ενός καινούργιου προπονητή. Νομίζω πως απέναντι στην Μπάγερν υπήρχε όντως πολύ καλύτερος ρυθμός, αλλά στην Τουρκία το παιχνίδι ήταν κακό και η Μακάμπι κέρδισε έχοντας αρκετή τύχη με το μέρος της. Είναι ακόμη νωρίς για να κρίνουμε".

Η σεζόν της Μακάμπι ξεκίνησε με μεγαλύτερη αισιοδοξία φέτος, αλλά η προσγείωση ήταν γρήγορη και... απότομη. Με ρεκόρ 3-8 μετά από 11 αγωνιστικές, το όνειρο της συμμετοχής στα playoffs - για πρώτη φορά μετά το 2015 - φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να κρατήσουμε ένα ανοιχτό παράθυρο, γιατί... ποτέ δεν ξέρεις. "Νομίζω πως υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για την Μακάμπι, επειδή η ομάδα έχει ευκολότερο πρόγραμμα στον δεύτερο γύρο. Έχει να αντιμετωπίσει στην έδρα της ομάδες που ενδεχομένως να θεωρηθούν ως άμεσοι ανταγωνιστές για μια θέση (Μπαρτσελόνα, Ζάλγκιρις, Παναθηναϊκός για παράδειγμα). Αλλά ακόμη κι έτσι, πρέπει να κερδίσουν περίπου 13 από τα 19 τελευταία τους παιχνίδια προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στην πρώτη οκτάδα - αν σκεφτούμε πως τις δύο τελευταίες σεζόν ο μίνιμουμ αριθμός νικών που απαιτούνταν ήταν 16. Αυτή είναι μια πραγματικά πολύ δύσκολη αποστολή".

Τέλος, στο ρεζουμέ της κουβέντας, ρωτήσαμε τον Daniel εάν - κι αν ναι, σε ποια θέση - θεωρεί ο ίδιος πως χρειάζεται ενίσχυση το ρόστερ της Μακάμπι ενόψει της ομολογουμένως δύσκολης συνέχειας. "Στην θέση του σμολ φόργουορντ. Και ίσως έναν ακόμη πλειμέικερ, σε περίπτωση που ο Τζέρεμι Πάργκο δεν είναι απολύτως καλά κατά την επιστροφή του στην δράση".

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely