Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 13:57

Το μακρινό ριμπάουντ, days 24-25: Χαμός στο ίσωμα

Από :

Η προτελευταία διπλή αγωνιστική της χρονιάς έφερε πανικό στο πρώτο μισό της κατάταξης, καθώς οι ισορροπίες στον δρόμο για την τελική ευθεία άλλαξαν και πάλι. Μονακό, Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι, ενώ το 0/2 από Μακάμπι και Παρτιζάν τις έφερε ξαφνικά πολύ μακριά από εκεί που βρίσκονταν πριν από μερικές μόνο εβδομάδες.

Επίσης, Φενέρμπαχτσε, Παναθηναϊκός και Μπολόνια κέρδισαν το ένα από τα δύο παιχνίδια και παρέμειναν σε έναν σφιχτό κλοιό για τη μάχη της τετράδας, ενώ η Ζαλγκίρις συνεχίζει να πιάνει ανυποψίαστα θύματα στο παγερό Κάουνας. Με ένα ματς πριν την εικοσαήμερη διακοπή για τα κύπελλα και τα παράθυρα των εθνικών ομάδων, η μάχη για τις θέσεις των πλέι-οφ είναι ξεκάθαρη και παράλληλα αναμένεται άκρως επεισοδιακή.

Πάμε να δούμε τις κατηγορίες ξεκινώντας με την πρώτη πεντάδα.

Η πρώτη πεντάδα

 

1. Μάικ Τζέιμς

Λίγοι πόντοι χωρίζουν τον αμερικανό σούπερσταρ από την πρώτη θέση της λίστας των σκόρερ όλων των εποχών και στα δύο ματς της εβδομάδας, ο Τζέιμς τους έκανε ακόμη λιγότερους, συνδυάζοντας ιδανικά την εκτέλεση με τη δημιουργία σε ένα εκπληκτικό ντουέτο εμφανίσεων. Σε δύο δύσκολα εντός έδρας παιχνίδια έβαλε 19+23 πόντους, 7+6 ασίστ και μόλις ένα λάθος σε περίπου 65 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ, ενώ ανέλαβε και τις περισσότερες ευθύνες όταν τα ματς ήταν ακόμη κλειστά. Ειδικά την Παρασκευή απέναντι στη Φενέρ, οι δέκα σερί πόντοι του στο έμπα της τελευταίας περιόδου άλλαξαν ριζικά τις ισορροπίες κι η Μονακό δεν ξανακοίταξε ποτέ πίσω, επιβάλλοντας έναν επιβλητικό ρυθμό. Περισσότερα για αυτό σε λίγο.

2. Κίναν Έβανς

Σέιν Λαρκιν, Κρις Τζόουνς, Μάικ Τζέιμς, Σαβόν Σιλντς. Αυτοί ήταν ίσως τα πιο μεγαλεπήβολα  από τα θύματα του Τζέριαν Γκραντ στο σερί εννέα νικών σε έντεκα αγωνιστικές που έτρεχε ο Παναθηναϊκός πριν πάει στο Κάουνας. Αυτή τη φορά όμως ο εξολοθρευτής των πράσινων δεν είχε καμία αντίδραση στον τρομερό Κίναν Έβανς που είχε την απάντηση σε κάθε άμυνα που επιχείρησε να τον αντιμετωπίσει. 24 πόντοι με δύο χαμένα σουτ, άλλες πέντε ασίστ κι άλλα πέντε λάθη από τον Αμερικανό που πήρε εκδίκηση από την κακή του εμφάνιση στην Αθήνα. Η Ζαλγκίρις στο Κάουνας μοιάζει πλέον ανίκητη μετά από το άθλιο ξεκίνημα της κι έχει ακόμη να παίξει εκεί έξι από τα εννέα παιχνίδια της. Το τρένο των πλέι-οφ μάλλον έχει φύγει αλλά όποιος περάσει από εκεί θα το θυμάται.

3. Ιφφε Λουντμπεργκ

Μετά το πατατρακ στη Βαρκελώνη, η Βίρτους Μπολόνια έψαχνε μια σανίδα σωτηρίας για να παραμείνει στις επάλξεις της πρώτης τετράδας και να μην αρχίσουν οι βαριές σκέψεις για πιθανή υπαναχώρηση. Το ματς απέναντι στην Παρτιζάν στραβωσε για τα καλά, δύο φορές κιόλας στην τελευταία περίοδο. Στην πρώτη περίπτωση ο Λουντμπεργκ έφερε ξανά την ισορροπία με 2 τρίποντα, ένα άμεσο κι ένα έμμεσο. Η απάντηση της Παρτιζάν την έφερε μπροστά με 71-77, ένα τρίλεπτο πριν το τέλος. Ένα καλάθι και μια ασίστ του Δανού έφεραν ξανά την Μπολόνια στο ματς, ώστε στην πιο κρίσιμη κατοχή του αγώνα (κι ίσως της εβδομάδας) ο Λουντμπεργκ να παραδώσει ακόμη ένα clutch αριστούργημα. Με την Βίρτους ξανά επικεφαλής η Παρτιζάν λύγισε και το avatar της εβδομάδας έκανε τα δύο πιο σημαντικά λάθη του αγώνα.

4. Τόμας Γουοκαπ - Φίλιπ Πετρουσεφ

Το ματς στραβωσε για τον Ολυμπιακό στο τέλος του ημιχρόνου απέναντι στην Μπάγερν και η ομάδα του Λάσο δείχνει πιο συμπαγής για να πάρει το προβάδισμα και να το διατηρήσει στις αρχές της επανάληψης, ανεβάζοντας τη διαφορά στους επτά. Εκεί άλλαξε η κασέτα, με τον Τόμας Γουοκαπ να επιστρέφει στις περσινές εργοστασιακές ρυθμίσεις και να κάνει ίσως την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, τουλάχιστον στο εμπρός μέρος του παρκέ. Συνοδοιπόρος του σε αυτό ο Φίλιπ Πετρούσεφ, με τις συνεργασίες των δύο να ξεχαρβαλώνουν την πολύ σφιχτή άμυνα των Βαυαρών. Οι δύο τους έβαλαν 21 σχεδόν συνεχόμενους πόντους (έβαλε κι ένα καλάθι ο Μπραζντέικις, από ασίστ του Γουοκαπ), το 44-37 έγινε 51-60 και παρά την επιστροφή της Μπάγερν, ο Ολυμπιακός άντεξε και κέρδισε ίσως το σημαντικότερο διπλό της σεζόν για να κοιτάξει και πάλι προς τα πάνω.

5. Γιαν Βέσελι

Αναμφίβολα ο πιο σημαντικός παίκτης της φετινής Μπαρτσελόνα ήταν ο θιασώτης σε ένα επιβλητικό 2/2 των Καταλανών σε δύο θεωρητικά δύσκολα παιχνίδια που όμως δεν υπήρξε τελικά ο παραμικρός προβληματισμός. Απέναντι στην ούτως ή άλλως γερασμένη γραμμή ψηλών της Μπολόνια ο Βεσελι δεν χρειάστηκε ιδιαίτερα, όμως είχε 13 ριμπάουντ, ακολουθώντας με ακόμη εννέα κόντρα στην πιο ποικιλόμορφη και αθλητική frontline του Αστέρα στο Βελιγράδι. Με 26 πόντους σύνολο και άλλες επτά ασίστ, ο Βέσελι συνεχίζει την σταθερή παρουσία του ως ο καλύτερος ψηλός της Μπάρτσα, η οποία ξέφυγε στη δεύτερη θέση και πλέον μοιάζει δύσκολο να φύγει από εκεί μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ο X-Factor

Απέναντι στην παραδοσιακά ανύπαρκτη αμυντική γραμμή της Μακάμπι, η Μπασκόνια δεν δυσκολευόταν ιδιαίτερα μετά τις αστοχίες του πρώτο δεκάλεπτο κι είχε ένα σαφές διψήφιο προβάδισμα στο τέλος του ημιχρόνου. Ένα κενό δίλεπτο όμως έκλεισε την ανάπαυλα με τη διαφορά στους επτά, πολύ μικρότερη από αυτό που έδειχναν οι δύο ομάδες στο παρκέ. Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους ο Νίκος Ρογκαβόπουλος πήρε το χρίσμα του βασικού από τον Ιβάνοβιτς, εξοστρακίστηκε στις γωνιές και περίμενε να εκτελέσει. Οι μπάλες έφτασαν δύο φορές στα χέρια του και τις δύο κατέληξαν στο καλάθι, πυροδοτώντας την εκ νέου αύξηση της διαφοράς. Το δεύτερο σερί της Μακάμπι έφερε και πάλι άγχος στις κερκίδες. Ο Ιβάνοβιτς όμως έφερε ξανά τον Ρογκαβόπουλο στο παρκέ κι εκείνος το ανταπέδωσε με άλλα δύο βαριά καλάθια και μια ασίστ για να κλείσει οριστικά την βραδιά και να επαναφέρει την Μπασκόνια στην μάχη των πλέι-οφ, σε βάρος της Μακάμπι που ξαφνικά έμεινε δέκατη.

To avatar

Το no-show του PJ Dozier στο Μονακό θα μπορούσε από μόνο του να αρκεί, καθώς σε ένα αρκετά κρίσιμο ματς ο Αμερικανός γκαρντ έγραψε μηδέν (0) πόντους σε επτά προσπάθειες, τέσσερα λάθη και μόλις μία ασίστ, παίζοντας πάνω από είκοσι λεπτά. Αλλά δεν έφτανε η κακή εμφάνιση σε ένα κρίσιμο εκτός έδρας παιχνίδι. Δύο μέρες αργότερα με την Παρτιζάν να βρίσκεται ένα βήμα από τη νίκη και τον ίδιο να έχει κάνει το 71-77, απλωνόταν μπροστά του μια ευκαιρία επιστροφής. Ο ίδιος την άρπαξε και την πέταξε (δις) στα χέρια των Μπολονέζων που για ακόμη ένα ματς έγιναν ήρωες εις βάρος των επιλογών των αντιπάλων τους. Η χαριστική βολή ήρθε με ένα ακόμη λάθος σε επαναφορά αυτή τη φορά για να ολοκληρώσει την τραγωδία της εβδομάδας.

Η τακτική

Με δέκα συνεχόμενους πόντους ο Μάικ Τζέιμς κατευθύνθηκε προς τον πάγκο της Μονακό για το εσπευσμένο time-out του Γιασικεβίτσιους. Όταν οι ομάδες επέστρεψαν στο παρκέ όμως ο Αμερικανός ηγέτης των μονεγάσκων δεν ήταν στο παρκέ, με τον Έλι Οκόμπο να έχει πάρει τη θέση του. Η απαραίτητη ξεκούραση για τον Τζέιμς συνδυάστηκε όμως με ένα τρομακτικό τετράλεπτο απόλυτης αμυντικής εμφάνισης από την ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς που καθήλωσε την Φενέρ με έναν πόντο από βολή και μόλις μία (1) προσπάθεια για σουτ. Με αιχμή του δόρατος τον φανταστικό Τζον Μπράουν, ένα δάσος από χέρια απλώθηκε στην δεξιά πλευρά του παρκέ στο γήπεδο του πριγκηπάτου, υποχρεώνοντας την Φενέρ σε πέντε λάθη ενώ το προαναφερθέν σουτ ήταν μια τάπα του Μπράουν στον Χέιζ-Ντέιβις. Η επιστροφή του Τζέιμς έγινε με το ματς στο +9, ο Αμερικανός δεν χρειάστηκε καν να ευστοχήσει ξανά και η Φενέρ παρηγορήθηκε για την ισοπέδωση της τελευταίας περιόδου, μόνο με την (αρκετά σημαντική) κάλυψη της διαφοράς του πρώτου αγώνα  στο τέλος.

Ολυμπιακός

Τα περισσότερα τα έγραψε ο Γιώργος μεσοβδόμαδα για την εμφάνιση με την Άλμπα και την ανανεωμένη ταχύτητα που βρήκε ο Ολυμπιακός με την παρουσία του Μόουζες Ράιτ. Στο ματς με την Μπάγερν βέβαια η ταχύτητα παρέμεινε χαμηλά για ακόμη μια φορά, ένεκα και της δυναμικής άμυνας της ετερης γερμανικής ομάδας που μπορεί να έχει αρκετές αδυναμίες, αλλά δεν είναι και Άλμπα.

Με τον ρυθμό χαμηλά ο Ράιτ δεν προσέφερε τα ίδια, ενώ υπέφερε λογικά και στην άμυνα απέναντι στον Ιμπάκα. Όμως η επιστροφή του Πετρούσεφ έφερε περισσότερη καθαρή σκέψη τόσο στην άμυνα, όσο κυρίως στην επίθεση. Για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό φέτος ο Ολυμπιακός έφυγε από τις επιθέσεις ροής και την αναζήτηση του καλύτερου σουτ μέσα από αυτη και στράφηκε καθαρά σε περισσότερο πικενρολ (sic), για να βρει από εκεί ευκαιρίες, δεδομένου και του μετριοκακού απογεύματος που είχαν οι Κάναν και Πίτερς. Όπως γράψαμε και πιο πάνω η συνεργασία του Σέρβου με τον εξαιρετικό χθες Γουοκαπ απέδωσε εξαιρετικά και έφερε τον Ολυμπιακό επικεφαλής του αγώνα όταν μπήκαμε στο τελευταίο βιράζ. Η εναλλαγή ή εάν θέλετε η προσαρμοστικότητα του Ολυμπιακού μέσα σε δύο ματς της εβδομάδας είναι φυσικά ανάγκη λόγων των αρκετών τραυματισμών και της ελλιπούς προετοιμασίας που έγινε το καλοκαίρι, αλλά σε αυτό το σημείο της σεζόν θα μετατραπεί και σε δύναμη.

Πηγαίνοντας σε ένα μοτίβο πολλών παικτών και πολλών αλλαγών μέσα στη σεζόν, η τωρινή  σύσταση των ομάδων της Ευρωλίγκα όχι απλά το επιτρέπει, αλλά σε έναν βαθμό θεωρείται και σημαντική ευκαιρία για την οποιαδήποτε ομάδα. Άλλωστε δεν υπάρχουν πολλες ομάδες που δεν αντιμετωπίζουν θέματα υγείας. Η διαφορά στην προσαρμογή άφησε κάποιες, όπως τον Ολυμπιακό, ψηλά και κάποιες άλλες, όπως την Εφές ή την Αρμάνι, στα τάρταρα.

Παναθηναϊκός

Το ταξίδι στο Κάουνας μπορούσε, βάσει και των υπολοίπων αποτελεσμάτων να βάλει σταθερά τον Παναθηναϊκό στην πρώτη τετράδα και να υποδεχθεί με λιγότερη πίεση την Φενέρ στο εξαιρετικά σημαντικό ματς της επόμενης εβδομάδας.

Έχοντας να αντιμετωπίσει την κούραση από τα συνεχόμενα ματς στα πόδια των παικτών που τράβηξαν το κουπί στις επιτυχίες του τελευταίου διμήνου, ο Παναθηναϊκός ανταποκρίθηκε αρχικά στις απαιτήσεις του αγώνα απέναντι στην ανανεωμένη Ζαλγκίρις, αλλά όσο περνούσε ο αγώνας, τα μειονεκτήματά του έβγαιναν όλο και περισσότερο στο παρκέ. Η κούραση του Γκραντ επέτρεψε στον Έβανς να επιβληθεί στη μάχη της περιφέρειας, ενώ απέναντι σε πιο βαριά κορμιά από το συνηθισμένο ο Μήτογλου έμεινε πολύ μακριά από τον φετινό του εαυτό. Με τον Βιλντόζα εκτός ρυθμού και τον πάγκο να είναι και πάλι λειψός, οι επιλογές συρρικνώθηκαν και παρότι αυτή τη φορά εμφανίστηκε ο καλός Ναν, το ματς δεν είχε μέλλον μετά το τρίτο ξέσπασμα της Ζαλγκίρις στο παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός οφείλει να βρει και πάλι το βάθος που έχει πριν τους τραυματισμούς που είχε στην περιφέρεια και να διορθώσει όσα του έλειπαν στο Κάουνας. Σε μια έδρα που έχουν χάσει ή θα χρειαστεί να επισκεφτούν οι βασικοί του αντίπαλοι, ο Παναθηναϊκός δεν έχασε πολλά, αλλά θα χρειαστεί να βελτιωθεί άμεσα για να μπορέσει να παραμείνει μέχρι το τέλος της σεζόν στην κορυφογραμμή.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely