Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 20:05

Το μακρινό ριμπάουντ, Day 10: Instant death

Από :

Υψηλά σκορ και αγωνιώδη ντέρμπι στην 10η αγωνιστική της Ευρωλίγκα, η οποία ανεβάζει ρυθμούς, χωρίς όμως πραάλληλα να κάνει κάτι για ένα μεγάλο εμπόδιο, που η ίδια έχει βάλει στον εαυτό της. Διάφορα υπέροχα ματς, στα οποία το τελευταίο δίλεπτο προμηνυόταν συναρπαστικό, κατέληξαν σε φινάλε-μπλούπερ, λόγω της διαρκούς καταφυγής των διαιτητών στο instant replay. Με αυτή την πρακτική οι ομάδες χάνουν ρυθμό στο πιο κρίσιμο σημείο και αντί να βλέπουμε buzzer beaters, βλέπουμε τούβλα και βολές. Αμαρτία δεν είναι;

Ενιγουέι, το διήμερο που μας πέρασε οι εκτός έδρας νίκες των Μπάγερν, Μονακό, Μιλάνο και Μπαρτσελόνα ξεχώρισαν στο πρόγραμμα, την ώρα που οι δύο δικοί μας τα πήγαν περίφημα, κερδίζοντας εύκολα και με καλή επίδοση. Για τον Παναθηναϊκό ανέβασε χθες μπλογκ ο Άλεξ, άρα στη σημερινή περίληψη θα διαβάσετε (παρακάτω) μόνο για τον Ολυμπιακό. Πάμε στις κατηγορίες μας.

Η πρώτη πεντάδα

1. "Ντάξει μαλάκες, γαμηθήκατε", θα αναφωνούσα αν ήμουν οπαδός του Ερυθρού Αστέρα χθες στη Stark Arena. Σε ένα πολύ περίεργο παιχνίδι, που κρίθηκε από το shooting variance (δηλαδή την πιθανότητα να μπαίνουν τα σουτ), η Μιλάνο ευστόχησε σε 17 από τα 27 τρίποντα που επιχείρησε, ανεξαρτήτως συνθηκών. Κάθε φορά που ο Αστέρας πλησίαζε, μπουμ!, έρχονταν μαζεμένες δύο και τρεις "τρίποντες βόμβες", σκορπίζοντας απελπισία στον ερυθρόλευκο πάγκο και στις εξέδρες. Η Μιλάνο του ugly basketball έφτασε τους 93 πόντους, αν είναι ποτέ δυνατόν!

Αν είναι ποτέ δυνατόν δις, ο Μαόντο Λο είχε 32 πόντους με 6/7 τρίποντα και 4/7 δίποντα, με τουλάχιστον έξι από τα δέκα εύστοχα σουτ του να είναι "αεροπλανικά". Βγάλε άκρη... Δεν νομίζω ότι θα ξανασυμβεί, αλλά αφού συνέβη, ας πάρει τη θέση του στην πεντάδα της αγωνιστικής και ας πάμε παρακάτω.

2. Ο Ντάνιελ Χάκετ θυμήθηκε τη νιότη του, τότε που εκτός από καλός αμυντικός, υπήρξε ένας all around πλέι μέικερ, με πολύ καλή αίσθηση του γηπέδου και του ρυθμού. Κατεύθυνε άψογα την Μπολόνια στην σχετικά εύκολη επικράτησή της επί της Φενέρ με 14 πόντους, 6 ασίστ και μόλις 1 λάθος σε 29 λεπτά συμμετοχής. Το ότι βρήκε απέναντι του τον Νικ Καλάθη τον αποφόρτισε αμυντικά, με αποτέλεσμα να ανεβάσει την αποτελεσματικότητα του στο παιχνίδι μισού γηπέδου της Μπολόνια. Πολλή ενέργεια από τους γηπεδούχους Ιταλούς, παρά τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ - περισσότερα στην ενότητα "τακτική".

3. Καταχρηστικά στη θέση 3, αν και γκαρντ, ο απίθανος Σέιν Λάρκιν, που με 27 πόντους, 4/6 τρίποντα, 8 ασίστ και 3 κλεψίματα ηγήθηκε της Εφές στην "αντεπίθεση μετά την αντεπίθεση" επί της Παρτίζαν. Οι Σέρβοι έδειχναν να λειτουργούν θαυμάσια στην τρίτη περίοδο, παίρνοντας διψήφιο προβάδισμα (ήταν πίσω στην αρχή), αλλά ο Λάρκιν αφηνίασε και μαζί του όλη η Εφές, που έφτασε τους 100 πόντους διαμέσου μιας παραγωγικότατης τέταρτης περιόδου. Τεράστια τα προβλήματα της Παρτίζαν στην πικ εν ρολ άμυνα για ένα ακόμη παιχνίδι, παρά την προσθήκη του Καμπόκλο. Δεν ξέρω πώς θα το λύσει αυτό ο Ζοτς, πάντως η ομάδα του είναι η χαρά του επιτιθέμενου.

4. 16 πόντοι, 11 ριμπάουντ και 2/3 τρίποντα για τον Ντέβιν Μπούκερ, δηλαδή τον καλύτερο παίκτη της Μπάγερν, στην πιο συναρπαστική κλωτσοπατινάδα της σεζόν εώς τώρα. Ο Μπούκερ δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στις δύο παρατάσεις, αλλά ήταν ο πρωταγωνιστής μίας κατά τα λοιπά μέτριας ομαδικής εμφάνισης των Γερμανών στην υπέροχη νέα έδρα της Βιλερμπάν. Πρόκειται για ψιλοσπάνια εμφάνιση από μέρος του, αφού μας έχει συνηθίσει σε πιο low profile βραδιές, συχνά γεμάτες από εκτελεστικά λάθη. Αυτή την φορά τον συγκεκριμένο ρόλο (του "λαθέρ", που λέει ο φίλος μου ο Ευάγγελος), είχε ο Κάρσεν Έντουαρντς.

5. Αντε έλα, να βάλουμε και λίγο Πανάθα, τώρα που παίζει ωραία. Σε μία θέση 5 κατά γενική ομολογία λειψή, ο Ματίας Λεσόρ είναι ό,τι θα μπορούσε να ζητήσει ένας προπονητής. Ατέλειωτο hustle, άμυνα στην περίμετρο, τελειώματα των εύκολων φάσεων και στεγνό καθάρισμα ομάδων που δεν έχουν θηρία. Άκου 11 κερδισμένα φάουλ... Επίσης, 17 πόντοι, 7 ριμπάουντ για τον φετινό ήρωα (sic) των πρασίνων, που απέχει παρασάγγας στο σύστημα αξιολόγησης από τους συμπαίκτες του. Η διαρκής καταπόνησή του βέβαια, αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα συζήτησης.

Χ factor

Απόντος του Γιαν Βέσελι και εν μέσω μίας μέτριας εμφάνισης από τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ, ο νεαρός Τζέιμς Νάτζι αποτέλεσε το καλύτερο στήριγμα του Νίκο Λαπροβίτολα, στην πολύτιμη και δύσκολη εκτός έδρας νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Μακάμπι. Σκόραρε σε καίρια σημεία, έβγαλε άμυνες, μέχρι που έτρεξε και τους Καταλανούς στον αιφνιδιασμό. Είχε κάποια προβλήματα στο μαρκάρισμα του πολύ κινητικού Ριβέρο, συνολικά όμως ανάδειξε τη σημασία του να υπάρχει βάθος στις θέσεις 4 και 5 (γκούχ, γκούχ....). 11 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ένα κλέψιμο ο απολογισμός του, χωρίς να χάσει σουτ. Η Μακάμπι, έχασε στον πόντο, παρεμπιπτόντως, και αναρωτιέμαι πού θα βρισκόταν στην βαθμολογία, αν έπαιζε στην έδρα της. Από την άλλη, σιγά το ζήτημα, μπροστά στη γενοκτονία.

Η φάση

Δύο παρατάσεις, ροντέο, τρίποντο στο τρίποντο. Τα πάντα είχε η ματσάρα μεταξύ της Βιλερμπάν και της Μπάγερν, εκτός από το φινάλε που της άξιζε. Δύο δευτερόλεπτα πριν το τέλος της δεύτερης παράτασης, ο Ζόφρι Λοβέρν πήρε φορά και επιχείρησε ένα άστοχο λέι απ από το ύψος του mid post, πέφτοντας στη συνέχεια επάνω στον κινούμενο Γκιφάι. Οι διαιτητές αξιολόγησαν τη φάση μέσω του instant replay και κατέληξαν σε ... επιθετικό φάουλ μετά το σουτ και συνεπώς δύο βολές για την Μπάγερν, με ελάχιστο χρόνο στο ρολόι. Ο Γκιφάι έβαλε τη μία και το ματς τελείωσε, έτσι απλά και ξενέρωτα. Αφήνω στην κρίση σας το συγκεκριμένο σφύριγμα, το οποίο κατά τη δική μου άποψη θα έπρεπε να μην είχε συμβεί. Ένοχος ο ένας, ένοχος και ο άλλος, άστο να πάει στο διάολο εκεί πέρα.

 

Το avatar

Δεν νομίζω ότι ακρούν πεντε ασίστ για να δικαιολογήσουν την 18λεπτη παρουσία του Όγκνιεν Γιάραμαζ ως κουμανταδόρου της Παρτίζαν. Το θέμα είναι ότι απόντος και του Αβράμοβιτς, ο Ομπράντοβιτς δεν είχε άλλον να τρέξει την ομάδα. Το κύριο πρόβλημα όμως είναι πως ο Γιάραμαζ, αντί να παίξει την άμυνα που χρειαζόταν η Παρτίζαν στην περίμετρο και να εκμεταλλευτεί εν γένει την ευκαιρία, έκανε πέντε φάουλ, αφήνοντας την περιφέφερεια λειψή από αμυντικές δυνατότητες. Σαν να μην έφτανε αυτό, σκόραρε μόλις ένα πόντο από βολή. Ωραίο το σχέδιο με τους πολλούς δημιουργούς και τον lead guard, πρωτότυπο, όμως ρε γαμώτο, ένα πόιντ της προκοπής το χρειάζονται οπωσδήποτε οι Σέρβοι, που αναμένουν τον Πάντερ με σχετική απελπισία.

O απροσδόκητος ήρωας

Σαν τον τον Μπάτμαν, ο Τζάρεν Μπλόσογκειμ, πετάχτηκε από τα σκοτάδια και κάρφωε τη μπάλα με μανία στο καλάθι της Μπασκόνια, έπειτα από το άστοχο τρίποντο του Μάικ Τζέιμς, στη λήξη της συναρπαστικής αναμέτρησης Μπασκόνια - Μονακό. Παίκτης που σπάνια φαίνεται (και μεταξύ μας σπάνια διακρίνεται), ο φόργουορντ των Μονεγάσκων ήταν αμυντικά καταπληκτικός στην crunch time του παιχνιδιού και μαζί με τον συμπαίκτη του, Άλφα Ντιαλό, έσβησαν από την επιθετική εξίσωση τους Μαρίνκοβιτς και Χάουαρντ. Ας δούμε το στιγμιότυπο.

Όπως ίσως θα είδατε, περιέργως τη γκάφα έκανε ο κατά τα λοιπά αξιόπιστος Τσίμα Μονέκε.

Η τακτική

Από το συγκεκριμένο παιχνίδι κρατάμε και κάτι ακόμη. Η Μονακό μπορεί να σε πνίξει ανασταλτικά, με την ταυτόχρονη παρουσία των Μπράουν, Ντιαλό, Οκόμπο και Μπλοσογκέιμ στο παρκέ. Το μέγεθος αυτής της σύνθεσης είναι ικανοποιητικό, η ταχύτητα της σπάνια, η δύναμη στις μονομαχίες σχεδόν αματσάριστη (sic). Παρότι ο Ομπράντοβιτς είχε στη διάθεση του και τους δύο σέντερ, Μοτεγιούνας και Χολ, επέλεξε να τους αφήσει εκτός σχεδόν σε όλη την τέταρτη περίοδο και να πορευτεί εναλλακτικά, καρτώντας τους Βάσκους στους 16 πόντους σε αυτό το διάστημα και τον ρυθμό του αγώνα σε χαμηλά, βολικά επίπεδα. Αληθινά δύσκολη αποστολή να σκοράρεις απέναντι στη συγκεκριμένη τετράδα.

Πάμε λίγο και στη Φενέρ για ένα γρήγορο σχόλιο. Σχήματα με Παπαγιάννη - Μότλεϊ - Χέιζ δοκίμασε για πολλά λεπτά ο Ιτούδης και θα έλεγα πως δεν του βγήκαν. Ο Σενγκέλια έκανε πάρτι δημιουργικά απέναντι στον Έλληνα ... φόργουορντ, το spacing πήγε περίπατο. Μάλλον δύσκολα θα το ξαναδούμε.

Ο Ολυμπιακός

Ορεξάτοι οι ερυθρόλευκοι στο ΣΕΦ, βρήκαν απέναντι τους μία ομάδα μέτρια στην επίθεση και την έπνιξαν συνοπτικά, εμφανώς ωφελημένοι και από την επάνοδο του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Το παιχνίδι τελείωσε ψιλονωρίς, από την τρίτη κιόλας περίοδο, παρά το γεγονός ότι η διαφορά δεν ξέφευγε οριστικά. Ήταν φανερό όμως, πως δεν θα ανατρεπόταν η κατάσταση, ούτε αν έπαιζαν άλλες τρεις ώρες οι δύο αντίπαλοι.

Για να είμαι ειλικρινής, πέραν της πολύ θετικής παρουσίας του Μπραζντέικις, τίποτα δεν με εξέπληξε από το ΣΕΦ, υπό την έννοια πως με κάπως πιο βατό πρόγραμμα επιτέλους, ο Ολυμπιακός είναι πολύ λογικό να βγάζει τα χαρίσματα του στο παρκέ. Ένα από αυτά το βλέπουμε στα δύο σερί τρίποντα του τρομερού Κάνααν, που έστειλαν οριστικά τη Ζάλγκιρις στη Λιθουανία - λέγεται read and react. Μπορούμε να φέρουμε σχεδόν άκοπα τον Μάνεκ πάνω στον Αϊζέια; Ε, θα τρέξουμε το ίδιο play συνεχόμενα, με μικρή παραλλαγή και θα πάρουμε έξι ποντάκια άκοπα. Εξτραδάκι η αποφυγή της πίεσης τριών τετάρτων στον Λούντζη, μέσω διαφορετικού χειριστή, έστω και ψηλού.

 

Τώρα πάει στο Μονακό ο Ολυμπιακός, όπου θα περάσει το πρώτο τεστ αντοχής του νεόκοπου σερί του. Αν δείτε το πρόγραμμα, το ματς μοιάζει με τον πρώτο μίνι-σταθμό εκτόξευσης προς τις πρώτες θέσεις και λογικά θα είναι αίμα και άμμος.

Tέλος πάντων, αυτά για σήμερα, πάω να ψάξω τον Στέφανο Τόνουτ.

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely