Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 11:00

Το μακρινό ριμπάουντ, Days 8-9: Αιώνια λιακάδα

Aπό :

Για μόλις τρίτη φορά και μετά από σχεδόν έξι χρόνια(!), οι δύο ελληνικές ομάδες έκαναν το 4/4 σε εβδομάδα με διπλή αγωνιστική και ήταν αυτές που έκλεψαν την παράσταση, ανεβαίνοντας τόσο ψυχολογικά, όσο και κυρίως βαθμολογικά, αφήνοντας κάπως πίσω τα μέτρια ξεκινήματά τους. Μπασκόνια και Ρεάλ έκαναν επίσης το απόλυτο, ενώ Μονακό και Άλμπα ήταν οι μόνες που έχασαν αμφότερα τα παιχνίδια τους αυτήν την εβδομάδα.

Ολοκληρώνοντας το πρώτο τέταρτο της κανονικής περιόδου είναι σαφές ότι από πλευράς ανταγωνισμού η Ευρωλίγκα συνεχίζει στα ίδια μοτίβα που την είχαμε αφήσει και πέρσι, με μοναδική εξαίρεση το γεγονός ότι η Ρεάλ μοιάζει (και είναι) ανίκητη μέχρι στιγμής. Αυτό που μπορούμε να ξεχωρίσουμε αγωνιστικά, είναι ότι οι ρυθμοί είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η σεζόν ξεκίνησε νωρίς και αρκετά κοντά στο παγκόσμιο κύπελλο, ενώ έχουμε δει αρκετούς παίκτες να χάνουν σημαντικό αριθμό αγώνων. Ας δούμε τι έγινε αυτήν την εβδομάδα με τις κατηγορίες μας:

Η πρώτη πεντάδα

1. Για τον συγκεκριμένο τύπο μάλλον θα βαρεθούμε να γράφουμε φέτος, αλλά τι να γίνει. Ο λόγος για τον Αργεντινό μαέστρο της Ρεάλ που συνεχίζει να αποδίδει τα μέγιστα, κάτι που έφερε το 2/2 κι επέκτεινε το φετινό της αήττητο. Ο Καμπάτσο έγραψε 15/5/5 κόντρα στη Βαλένθια, σκοράροντας μάλιστα το κρισιμότερο καλάθι του αγώνα, όταν επιτέθηκε face first πάνω στον Μπράντον Ντέιβις για να σπάσει την ισοπαλία στο τελευταίο λεπτό. Λιγότερα λεπτά με την Μονακό, still 12 πόντοι και 5 ασίστ. Ο Φάκου κάνει οτιδήποτε έχει ανάγκη η Ρεάλ, είτε δημιουργώντας, είτε σκοράροντας, είτε κάνοντας στην άκρη για να ζεσταθεί κάποιος άλλος, πχ ο Μούσα. Και ξέρει ακριβώς πότε είναι η ώρα για το κάθε τι.

2. Σπουδαία αποτελέσματα για τη Μπασκόνια, που πήρε βαθιά ανάσα ανεβαίνοντας στο 5-4, με τον Μάρκους Χάουραντ να οργιάζει, γράφοντας 61 πόντους σε δύο αγώνες! Κι αν κόντρα στη Μπαρτσελόνα είχε άξιο συμπαραστάτη τον Μίλερ - Μακιντάιρ, στο Αστρομπάλ ο Αμερικανός γύρισε μόνος του το ματς από το -12, πετώντας τέσσερα ξερά κι άνιωθα τρίποντα μέσα σε 5 αγωνιστικά λεπτά. Είναι το τρίτο σερί παιχνίδι που καθαρίζει ο γκαρντ του Ιβάνοβιτς, μαζί με τους 33 πόντους κόντρα στην Ομπραντόιρο για την ACB. Πήρε μπρος μετά τις άστοχες μέχρι πρότινος εμφανίσεις του. Σίγουρα ο Ντούσκο έχει να κάνει με αυτό, είναι σύνηθες άλλωστε όπου πηγαίνει ο Σέρβος κόουτς να αλλάζει εξαρχής το κλίμα, λες και πατήθηκε διακόπτης. Ικανός είναι βέβαια ο Χάουαρντ στο επόμενο να έχει 6 πόντους με 2/15.

3. Η Μπολόνια έφυγε μάλλον ικανοποιημένη από την διπλή αγωνιστική με το 1-1, κι έχει να ευχαριστεί τον Ίφε Λούντμπεργκ για την νίκη της κόντρα στη Μιλάνο. Ο Δανός είχε ένα εντυπωσιακό ξέσπασμα στην τελευταία περίοδο, όπου πέτυχε 17 πόντους, ενώ συνολικά αγωνίστηκε μόλις 15 λεπτά. Είτε με τη μπάλα στα χέρια, ταλαιπωρώντας τον δύσμοιρο Μάοντο Λο, είτε σε off ball δράσεις, ξεκινώντας από τη βασική γραμμή, ο Λούντμπεργκ ήταν απρόβλεπτος κι ο Μεσίνα ούτε τον περίμενε, ούτε τον διάβασε. Κερασάκι στην τούρτα μια τριποντάρα πάνω στον Σαβόν Σιλντς με 50 δεύτερα στο ρολόι, που εν πολλοίς έκρινε το ροζ φύλλο αγώνα. Σημαντικό αποτέλεσμα βαθμολογικά και ψυχολογικά για την Μπολόνια που συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά.

4. Σε μια Ευρωλίγκα που σφύζει από φόργουορντ που καθορίζουν τους αγώνες, ο Ντίνος Μήτογλου έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, καθώς πέραν της συγκομιδής του σε πόντους και ριμπάουντ, αγωνίζεται πολύ και έχει πετύχει συνεχόμενες σταθερά σπουδαίες εμφανίσεις. ΟΚ, ίσως και γιατί είναι παίκτης ελληνικής ομάδας και είμαστε ένα σάιτ που εδρεύει στην Ελλάδα. Πάντως η διπλή επιτυχία του Παναθηναϊκού φέρει την υπογραφή του, καθώς στους δύο αγώνες ο Μήτογλου είχε 24+19 πόντους, 10+6 ριμπάουντ και ειδικά στον πρώτο αγώνα άφησε σπουδαίες εντυπώσεις, τραβώντας την άμυνα προς τα έξω. Υπάρχουν ζητήματα στην άμυνα του, αλλά τέτοια επιθετική παραγωγή αρκεί για να τον βάλει στην λίστα των κορυφαίων της σεζόν μέχρι στιγμής.

5. Η αποστολή του Μουσταφά Φαλ αυτό το διήμερο απλούστατη. “Παίξε μόνος σου τη θέση και μην πεθάνεις”. Ο Γάλλος γίγαντας τα κατάφερε περίφημα. Ένα εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο κόντρα στη Μακάμπι, με 8 πόντους και σημαντικές ασίστ, όλα στο διάστημα που οι Ισραηλινοί έδειχναν να γυρίζουν στο ματς, ενώ στο ΣΕΦ με τον Σρβένα ο σέντερ του Ολυμπιακού δυνάστευσε τους αντιπάλους ψηλούς με 14 πόντους κι άλλα τόσα ριμπάουντ, 7 εκ των οποίων επιθετικά. Δεδομένου του πόσο ταλαιπωρείται φέτος με το κορμί του, αλλά και το ότι δεν παίζει κάτω από 34-35 λεπτά Μιλουτίνοφ απόντος, η λέξη συγκινητικός περιγράφει επακριβώς την παρουσία του Φαλ σε αυτή τη διαβολοβδομάδα.

Οι X-Factor

Διπλή αγωνιστική, οπότε αποφασίσαμε να βάλουμε δύο παίκτες στην κατηγορία αυτή. Στο πρώτο κομμάτι αγώνων, ο Σιλβέν Φρανσίσκο ήταν ο υπολοχαγός του Πάμπλο Λάσο στο παρκέ και τελικά ήταν αυτός που έκρινε μια εκπληκτική αναμέτρηση ανάμεσα σε Μπαγερν και Παρτιζάν. Πρώτα με ένα κρίσιμο τρίποντο στο έμπα του τελευταίου πεντάλεπτου κι έπειτα με το πιο σημαντικό καλάθι (+φάουλ) του αγώνα, με τον Καμπόκλο να έχει μειώσει μόνος του τη διαφορά στον πόντο. Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο Γάλλος θα έπαιζε παραπάνω στο Κάουνας δύο μέρες μετά, αλλά τον έφαγε στη στροφή ο Βάιλερ-Μπαμπ.

Στο ΣΕΦ το εκρηκτικό ξεκίνημα του Νέντοβιτς και η απάντηση του Ολυμπιακού με τον Λαρεντζάκη στο μέσο του δεύτερου δεκαλεπτου έφερε το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα πρακτικά στα ίσα με τη διακοπή του ημιχρόνου. Αν ο Λάρι δεν είχε εμφανιστεί σε εκείνο το διάστημα, οι ερυθρόλευκοι θα είχαν ισορροπήσει πολύ δύσκολα αυτό το παιχνίδι. Ίσως και να του ξέφευγε. Ασίστ, τρίποντο, κερδισμένα φάουλ, βολές. Αργότερα εξαφανίστηκε και ανέλαβε ο τρομερός Πίτερς, αλλά η πιο δύσκολη δουλειά είχε γίνει και ο Ολυμπιακός απελευθερώθηκε.

Το avatar

Με την Άλμπα να έχει μόλις μία νίκη στο ξεκίνημα της σεζόν και φιλοξενώντας την Βιλερμπάν στην έδρα της, η ευκαιρία για διπλασιασμό των νικών ήταν τεράστια. Ο Τίμαν ήταν ξανά ο ηγέτης της ομάδας, Ολιντε και Βέτζελ προσπάθησαν στις ρακέτες, ο Πρόσιντα έκανε τα αεροπλανικά του, αλλά ο πρώτος σκόρερ της ομάδας έμεινε καθηλωμένος. Με 0/7 σουτ, ο Ματ Τόμας κατάφερε να βρει καλάθι μόνο με βολές, η Βιλερμπάν τελικά κέρδισε και η Άλμπα έμεινε στον πάτο. Δύο μέρες αργότερα, η ομάδα του Βερολίνου βρέθηκε να προηγείται στο μέσο της τρίτης περιόδου μέσα στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτιζάν. Ο Ίσραελ Γκονζάλεζ, με το όνομα διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, πέρασε στο παρκέ τον Ματ Τόμας. Κι εκείνος του ανταπέδωσε την ευκαιρία με δύο ακόμη βολές, ένα άστοχο λέι-απ και δύο λάθη. Η Παρτιζάν ξέφυγε με δέκα στα επόμενα λεπτά και το ματς τελείωσε με την Άλμπα πού αλλού, στο τέλος της κατάταξης.

Η φάση

Η Εφές είχε δύο πολύ δύσκολες εκτός έδρας αποστολές σε Μονακό και Μιλάνο, με το 1-1 να θεωρείται επαρκές. Στο πριγκιπάτο, ο Ερντέμ Τσαν είδε τον Σέιν Λάρκιν να δίνει ρέστα με 25 πόντους και 59% εντός παιδιάς, αλλά οι δύο τελευταίοι του ήταν το κάτι άλλο. Ο Ντιαλό καταφέρνει να μείνει μπροστά από τον Λάρκιν κόβοντας του την πορεία προς το καλάθι, κι εκεί που φαινόταν ότι ο Αμερικανός θα έχανε την κατοχή της μπάλας, με κάποιον τρόπο βρήκε πρόσφυση και την έστειλε στο διχτάκι πάνω από τον φόργουορντ της Μονακό που αιφνιδιάστηκε. Απολαύστε το.

Η τακτική

Η επιρροή του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα είναι τουλάχιστον ευεργετική προς το παρόν. Είναι πολύ πιο ευχάριστη στο μάτι η εικόνα των Σέρβων, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι, όπως θα είδατε κόντρα στη Φενερμπαχτσέ. Η ομάδα του Ιτούδη ηττήθηκε κατά κράτος σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο όπου ο Αστέρας έχτισε και δεν ξαναέχασε τη διαφορά.

Δύο πράγματα αναγνώρισε ο κόουτς Σφαιρόπουλος κι ήταν αρκετά για να του δώσουν τη νίκη. Πρώτον, πως δεν έπρεπε να επιτρέψει στη Φενέρ να πάει το παιχνίδι σε πιο αργές κατοχές και να βρει ρυθμό. Εξαρχής οι παίκτες του Ερυθρού έψαχναν το εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό ή σουτ στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα της επίθεσης, χωρίς καν να παιχτεί δευτερεύουσα δράση. Ντος Σάντος και Τεόντοσιτς αρίστευσαν με τις επιλογές τους, τη στιγμή που οι γκαρντ του Ιτούδη απέτυχαν παταγωδώς να τους ακολουθήσουν κι οι ψηλοί έτρεχαν να καλύψουν τα σπασμένα.

Το δεύτερο ήταν πως χωρίς τον Καλάθη η Φενερμπαχτσέ στερούταν δημιουργίας από τον άσσο, και θα έπρεπε να ψάξει για ασίστ και σκορ στο inside out παιχνίδι. Ο βασικός πόλος αυτού ήταν είναι και θα είναι ο Χέιζ - Ντέιβις, εξού και η παρακάτω εικόνα.

Ο Νταβίντοβατς ακολουθεί τον αντίπαλο φόργουορντ σχεδόν ως το κέντρο του γηπέδου κι ο Ντόρσει αναγκάζεται να γυρίσει τη μπάλα στον Γουιλμπέκιν για ένα σκοτωμένο πικ στη λήξη της επίθεσης. Ακριβώς όπως κι ο Ομπράντοβιτς μια βδομάδα πριν, ο Σφαιρόπουλος απέκοψε τον Χέιζ - Ντέιβις από τις πρώτες δράσεις για να μην πάρει ούτε μισή ευκαιρία για early post-up. Πόσους πόντους πήρε από τέτοιες καταστάσεις η Φενέρ στο πρώτο ημίχρονο; Μηδέν παρακαλώ, και μάλιστα στην δεύτερη περίοδο Ντος Σάντος και Τεόντοσιτς αγωνίστηκαν μαζί για σχεδόν όλο το δεκάλεπτο, χωρίς να φθαρούν καθόλου.

Εφόσον το μέγεθος της Φενέρ δεν έδωσε κανένα πλεονέκτημα κι οι γκαρντ της απέτυχαν να βρουν σκορ από προσωπική φάση, μοιραία δεν κατάφεραν να μείνουν στο ματς που πρακτικά έληξε στο ημίχρονο. Ακόμα κι αν φαίνονται θεωρητικά απλά τα άνωθι, το ότι ο Ερυθρός τα εκτέλεσε στην εντέλεια, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, ήταν χάρμα οφθαλμών.

Ο Παναθηναϊκός

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, ο Παναθηναϊκός δεν είχε εκμεταλλευτεί σχεδόν καθόλου την έδρα του και το πρόγραμμα που τον έφερνε με κάμποσα εντός έδρας παιχνίδια στην πρώτη φάση του προγράμματος της σεζόν. Το πρωί του Σαββάτου, η εικόνα είναι σίγουρα πολύ πιο αισιόδοξη, με τους πράσινους να φιγουράρουν ξανά στα ψηλά στρώματα της κατάταξης, έστω ως μέρος μιας μεγάλης ισοβαθμίας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι αυτό που λέει η αγωνιστική τους εικόνα. Ο Παναθηναϊκός μετά από δύο ήττες στον πόντο, πρώτα κατάφερε να ξεπεράσει τον ρυθμό που καταφέρνει να επιβάλλει η Ζαλγκίρις κι έπειτα έδειξε να έχει αντοχές, παρά το κλειστό ροτέισον που επιβάλλουν οι τραυματισμοί, απέναντι στην (πολύ γεμάτη αλλά και κάπως γερασμένη) Βίρτους.

Η δυάδα αγώνων έφερε στο προσκήνιο την σταθερή παρουσία του Ντίνου Μήτογλου, ο οποίος με την επιστροφή του τα σαρώνει όλα και δείχνει να μην πατάει φρένο πουθενά, παίζοντας πολλά λεπτά, με τους συνοδοιπόρους του στα φόργουορντ να ελαττώνονται λόγω τραυματισμών ή/και απραξίας. Η ομάδα παίζει για αυτόν κι εκείνος ανταποκρίνεται σχεδόν σταθερά. Δείτε δύο χαρακτηριστικές και σχεδόν πανομοιότυπες φάσεις, μια από κάθε αγώνα, όπου η συνεχόμενη κίνηση του Μήτογλου ίσως σας θυμίσει κάτι:

 

Πέρα από τα όσα πετυχαίνει ο Μήτογλου, το ενδιαφέρον στρέφεται και στους παίκτες που κάνουν τις πάσες. Τζέριαν Γκραντ και Μάριους Γκριγκόνις είναι οι σταθερές στην περιφέρεια, κολλώντας πρακτικά όλη την υπόλοιπη ομάδα μεταξύ της. Στα highlights των δύο αγώνων, στα σημεία που το ματς είναι ισόπαλο ή δείχνει να έχει στραβώσει για τον Παναθηναϊκό, οι θετικές φάσεις έχουν πρωταγωνιστές τους δύο αυτούς παίκτες. Ο Αταμάν βασίζεται ξεκάθαρα στο παιχνίδι τους, βλέποντας ότι οι υπόλοιποι περιφερειακοί δημιουργούν πολύ λιγότερο και όχι τόσο σταθερά, ενώ τόσο ο Αμερικανός, όσο κι ο Λιθουανός, είναι με τεράστια διαφορά οι καλύτεροι αμυντικοί της ομάδας.

Το παιχνίδι με τη Βαλένθια θα είναι ο τελευταίος αγώνας του ξεκινήματος, που έφερε επτά εντός έδρας αναμετρήσεις σε δέκα αγώνες. Το επόμενο συναπάντημα με την ισπανική ομάδα στις αρχές του 2024 θα είναι ο έβδομος εκτός έδρας αγώνας από τους εννέα που θα δώσει το τριφύλλι. Τα δύσκολα αρχίζουν.

Ο Ολυμπιακός

Βάλσαμο για τον Ολυμπιακό αυτό το 2/2 που επετεύχθη μέσα από ανιδιοτέλεια, αυτοματισμούς και σωστές εκτελέσεις, η επιτομή του "Μπαρτζώκας μπάσκετμπολ". 47 ασίστ για 23 λάθη έγραψαν οι παίκτες των Πειραιωτών, με τους πρωταγωνιστές να είναι διαφορετικοί στις δύο αυτές νίκες.

Στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στη Μακάμπι, που έθεσε πολύ γερές βάσεις για το διπλό, ο κόουτς Μπαρτζώκας πήρε σκορ από 10 διαφορετικούς παίκτες, με εξαιρετικά ποσοστά που ήρθαν μέσα από χειρουργικές αποφάσεις μετά την πρώτη επιθετική δράση. Η Μακάμπι ακόμα κι αν αντιδρούσε σωστά στην εκάστοτε συνθήκη που παρουσίαζε ο Ολυμπιακός, αδυνατούσε πλήρως να προσαρμοστεί σε ό,τι εξελισσόταν στη δεύτερη φάση της επίθεσης, απόρροια της ενέργειας και της κινητικότητας των ερυθρόλευκων. Και παρά το γεγονός ότι ο Γκος τέθηκε νοκ άουτ κι η ομάδα συνολικά ξέμεινε από βενζίνη στο δεύτερο ημίχρονο, Παπανικολάου, Φαλ και Γουόκαπ είχαν το καθαρό μυαλό να κλείσουν το ματς με μεταξύ τους συνεργασίες. Σπουδαίο διπλό δεδομένης της συγκυρίας που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός φέτος.

Διαφορετική (τρόπον τινά) προσέγγιση στο ΣΕΦ, καθώς ο Μπαρτζώκας αναγνώρισε πως τα κορμιά που έχει ο Ερυθρός από το 3 ως το 5 έπρεπε να βγουν πιο έξω από τη ρακέτα για να ανοίξουν οι χώροι. Enter Άλεκ Πίτερς, που τους έστειλε αδιάβαστους, και Αιζάια Κάνααν, που κάλυψε τόσο την απουσία του Γκος, όσο και την εκτελεστική αφλογιστία του Γουόκαπ (είχε 8 ασίστ πάραυτα). Ο Φαλ λειτούργησε ως ο απόλυτος δούρειος ίππος με την μπάλα στο high post, μοιράζοντας την στις γωνίες και σπάζοντας τον τσαμπουκά των ψηλών με τα ριμπάουντ, τη στιγμή που ο Σίκμα δεν έπαιξε πολλά λεπτά στο 5, μια απόφαση καθόλα δικαιολογημένη. Σημειωτέον, τουλάχιστον μία ασίστ έβγαλε κάθε παίκτης του Ολυμπιακού σε αυτό το ματς. Η ισχύς εν τη ενώσει.

Από εδώ και πέρα το πρόγραμμα γίνεται πιο φιλικό για τον Ολυμπιακό, με 4 στα 5 επόμενα να είναι εντός έδρας, αρχής γενομένης με τη Ζαλγκίρις. Λιγότερα ταξίδια, πιο φρέσκα πόδια κι ο κόσμος στο γήπεδο, που φάνηκε και με τον Ερυθρό πόσο πολύ σπρώχνει την ομάδα. Από την άλλη, ο Γκος θα είναι απών σε αυτό το διάστημα κι ο Φαλ παραμένει ο μόνος ψηλός της ομάδας, άρα ο κόουτς Β θα πρέπει να συνεχίσει τα ταχυδακτυλουργικά μέχρι νεοτέρας ή ενίσχυσης. Ένα 3-2 σε αυτό το στρετς είναι εντός δυνατοτήτων του ρόστερ και θα φέρει τον Ολυμπιακό δύο νίκες πάνω από το 0.5, δίνοντας του περιθώριο για εκτός προγράμματος ήττες ως το νέο έτος. Καλώς ή κακώς, με την ευθραυστότητα που τον ακολουθεί φέτος στο κομμάτι της υγείας, θα έρθουν και τετοιες. Πάντως τέτοια αντοχή στις αναποδιές δεν θα είχαν πολλές ομάδες στην Ευρωλίγκα, αν μη τι άλλο παράσημο για τον κόουτς.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely