Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 09:58

Eurocup Vs Champions League: Αλλαγή ισορροπίας

Από :

Μετά από το κείμενο που είχαμε γράψει αρχές Ιανουαρίου για τα αποτελέσματα των ομάδων της FIBA και της Ευρωλίγκα στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και την θέση που είχαν στο ευρωπαϊκό power ranking, ήρθε η ώρα να δούμε τους συσχετισμούς δυνάμεων για την νέα σεζόν. Τα «ρόστερ» του Eurocup και του Champions League έχουν ανακοινωθεί, τα πρωταθλήματα έχουν ολοκληρωθεί, τουλάχιστον όσα συνέχισαν ώστε να βγάλουν πρωταθλητή, οπότε έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και μπορούμε να τα βάλουμε κάτω και να μιλήσουμε με δεδομένα.

Μεταγραφικές «βόμβες» το BCL

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με μπασκετικούς όρους, το BCL κινήθηκε σαν πρόεδρος ελληνικής ομάδας πριν περίπου 15 χρόνια, όταν η χώρα μας ήταν τοπ προορισμός για τους καλύτερους παίκτες. Κατάφερε να πάρει από το Eurocup κάποιες από τις πιο σημαντικές ομάδες, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα δυο πράγματα. Πρώτον να δυναμώσει πολύ το ρόστερ των ομάδων για την επόμενη σεζόν, αλλά και να αποψιλώσει το αντίστοιχο ρόστερ του Eurocup, που δέχτηκε σοβαρό πλήγμα. Φυσικά τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι της Νταρουσάφακα και της Γαλατασαράι, δηλαδή των δυο ομάδων που έχουν κερδίσει τα δύο από τα τέσσερα τελευταία τρόπαια του Eurocup (2016,2018). Από εκεί και πέρα οι μεταγραφές συνεχίστηκαν με τους 11 φορές πρωταθλητές Γαλλίας, που όμως προσπαθούν να επιστρέψουν στα μεγαλεία του παρελθόντος, ενισχύοντας την παρουσία της FIBA στην Γαλλία. Η Τόφας ήταν το κερασάκι στην τούρτα από την Τουρκία, ενώ οι δευτεραθλητές Λιθουανίας Ρίτας Βίλνιους και η ανερχόμενη Ισπανική Μπιλμπάο επέλεξαν την ίδια αλλαγή για την επόμενη σεζόν. Την αντίθετη διαδρομή ακολούθησε η ομάδα της Αμβέρσας μετά από χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας διοργανώσει και το τελευταίο Φάιναλ-4.

Πρωταθλήματα πρώτης ταχύτητας

Για να μπορέσουμε να έχουμε πιο καθαρή εικόνα των δεδομένων, τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την δυναμικότητα τους. Είναι προφανές ότι το να βγει μια ομάδα δεύτερη στην Γαλλία δεν είναι το ίδιο με το να βγει στην ίδια θέση στην Ισπανία ή στην Τουρκία. Για αυτό λοιπόν πάμε να δούμε πώς έχει η κατάσταση στα τρία κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, δηλαδή στην ACB Liga, στην Τουρκική BSL και στην περίφημη VTB.

C:\Users\Thanos\Desktop\1st tier.jpg

Στην εικόνα μπορείτε να δείτε την τελική κατάταξη στο κάθε πρωτάθλημα αλλά και την διοργάνωση που θα λάβουν μέρος οι ομάδες την σεζόν 2020-21. Ξεκινώντας από το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, το Ισπανικό, μπορούμε να πούμε ότι είναι η ναυαρχίδα της FIBA. Η τελική οκτάδα της σεζόν έχει τέσσερις ομάδες που παίζουν στην Ευρωλίγκα και τέσσερις στο BCL, με όλους τους εκπροσώπους του Eurocup να είναι από την 9-12 θέση. Μπορεί η επανέναρξη να επεφύλασσε κάποιες εκπλήξεις, αλλά και πριν την διακοπή ομάδες όπως η Τενερίφη και η Σαραγόσα ήταν στις πολύ υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Νομίζω δεν χρειάζεται να κάνουμε κανένα σχόλιο, αφού η εικόνα μιλάει από μόνη της για την δυναμικότητα των ομάδων.

Στην Τουρκία το πρωτάθλημα είχε οριστική διακοπή, με τις ομάδες να καταλαμβάνουν τις θέσεις που είχαν μέχρι εκείνο το σημείο. Η κυριαρχία του BCL και σε αυτό το πρωτάθλημα είναι ξεκάθαρη, αφού στην πρώτη εξάδα είναι δυο ομάδες Ευρωλίγκας και τέσσερις του BCL, οι τρεις μάλιστα μετά από μεταγραφή, όπως γράψαμε παραπάνω. Η βαθμολογία δείχνει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι μεταγραφές και πόσο αποδυναμώθηκε το Eurocup από πολύ δυνατές ομάδες.

Στην VTB, ένα από τα πρωταθλήματα που η FIBA έχει ισχνή παρουσία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κυριαρχεί ξεκάθαρα το Eurocup, έχοντας δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ρόστερ του, την Ούνιξ του Δημήτρη Πρίφτη αλλά και την Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Συνοψίζοντας αυτό το cluster ομάδων, βλέπουμε ότι τα περισσότερα βαριά χαρτιά του BCL βρίσκονται στα δύο από τα τρία τοπ πρωταθλήματα, ενώ το Eurocup έχει δυο πολύ δυνατές ομάδες στην Ρωσία.

Πρωταθλήματα δεύτερης ταχύτητας

C:\Users\Thanos\Desktop\tier2.jpg

Τα επόμενα τέσσερα πρωταθλήματα που θα εξετάσουμε είναι της Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Ισραήλ. Στην Γαλλία πραγματικά γινόταν μεγάλη μάχη πριν τη διακοπή με τρεις ομάδες να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση (Μονακό,Ασβελ,Ντιζόν) και που όπως φαίνεται και στην εικόνα η κάθε μια παίζει και σε διαφορετική διοργάνωση. Παρόλα αυτά, αν συγκρίνουμε όλες τις ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη φαίνεται ότι το Eurocup έχει ένα μικρό προβάδισμα, χωρίς ωστόσο μεγάλες διαφορές.

Στην Ιταλία συμβαίνει πάνω κάτω το ίδιο πράγμα, με την Βίρτους, ίσως το μεγαλύτερο όνομα του Eurocup να οδηγεί την κούρσα στο πρωτάθλημα, όπου η Αρμάνι τα είχε βρει σκούρα κάνοντας αρκετές ήττες και μένοντας στην τέταρτη θέση. Η κατάταξη των ομάδων δείχνει και εδώ μια υπεροχή του Eurocup χάρη στην Βίρτους. Αξιοσημείωτο και ευχάριστο είναι ότι επέστρεψε στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις η Φορτιτούντο, που ναι μεν είναι μεγάλο όνομα με ιστορία, αλλά πρέπει να δουλέψει πολύ αγωνιστικά για να ξαναχτίσει το στάτους που είχε παλαιότερα.

Η Γερμανία είναι η χώρα που από τα επτά κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης έχει τους λιγότερους εκπροσώπους, μόλις τέσσερις, για τον απλούστατο και πολύ φυσιολογικό λόγο που είναι τα οικονομικά δεδομένα. Βλέπετε στην Γερμανία προτιμούν από το να φεσώσουν παίκτες και να τους έχουν απλήρωτους, να δηλώσουν αδυναμία συμμετοχής στην Ευρώπη, όπως έκανε η δευτεραθλήτρια Γερμανίας Λουντβιγκσμπουργκ. Έτσι το BCL έμεινε μόνο με την Μπάμπεργκ, που είναι υποδεέστερη αγωνιστικά από την Ουλμ παρότι μεγαλύτερο όνομα.

Τέλος στο Ισραήλ η παρουσία του Eurocup είναι με μόλις μια ομάδα, ενώ υπάρχει και η Χάποελ Ιερουσαλίμ που είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας και συνολικά του BCL.

Συνοπτικά σε αυτό το δεύτερο cluster ομάδων υπερέχει το Eurocup, εκτός από την λίγκα του Ισραήλ που οι παραδοσιακές δυνάμεις ανήκουν στο BCL.

Πρωταθλήματα τρίτης ταχύτητας

C:\Users\Thanos\Desktop\tier3.jpg

Σε αυτό το γκρουπ των πρωταθλημάτων είναι πολύ ξεκάθαρη η κατάσταση. Στην ABA League υπάρχει ίσως η πιο εκκωφαντική απουσία της FIBA, που δεν κατάφερε να προσελκύσει κάποια ομάδα, έτσι και οι τρεις εκπρόσωποι θα αγωνιστούν στις διοργανώσεις της Ευρωλίγκα.

Στην Λιθουανία είχαμε ανατροπή δυνάμεων, αφού η «τράμπα» που έγινε αυτό το καλοκαίρι άλλαξε τους συσχετισμούς, με την δευτεραθλήτρια Λιθουανίας Ρίτας να αφήνει το Eurocup και να δεσμεύεται με το Champions League, ενώ την αντίθετη διαδρομή έκανε η Λιετκαμπέλις μετά από χρόνια παρουσία στη διοργάνωση της FIBA.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν άλλαξε κάτι, προφανώς η ΑΕΚ που είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα του BCL και το Περιστέρι, ισχυροποιούν την διοργάνωση στην Ελλάδα, με τον Προμηθέα να είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Eurocup. Μάλιστα η ομάδα της Πάτρας μπήκε στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας της διοργάνωσης με μόλις ένα χρόνο παρουσίας, κάτι που δείχνει πόσο έπεσε το επίπεδο φέτος.

Τελικώς, το Τσάμπιονς Λιγκ, αν εξαιρέσουμε την μηδενική παρουσία του στην Σερβία, είναι ξεκάθαρα δυνατότερο στις άλλες δύο χώρες.

Τα φαβορί των διοργανώσεων

Έχοντας δει αναλυτικά την κατάταξη των ομάδων σε όλα τα σοβαρά πρωταθλήματα, πάμε να δούμε το καθαρά αγωνιστικό, που έχει και το πιο πολύ ενδιαφέρον. Η ανταγωνιστικότητα και η δυναμική της κάθε διοργάνωσης φαίνεται και από το πόσες ομάδες θεωρούνται στα φαβορί για το Φάιναλ 4 στην αρχή της σεζόν και μένει να το επιβεβαιώσουν μέσα στην χρονιά μέσα στο παρκέ.

Ξεκινώντας από το Eurocup, οι παραδοσιακές δυνάμεις και οι ομάδες που έχουν κινηθεί δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι είναι η Ούνιξ και η Βίρτους Μπολόνια. Λίγο πιο πίσω μπορούμε να πούμε ότι ακολουθούν η Λοκομοτίβ Κουμπάν, η Μονακό αλλά και η πάντα φιλόδοξη Παρτιζάν, ενώ και η Μάλαγα είναι από τις ομάδες που πάνε μακριά στην διοργάνωση.

Από την άλλη το BCL ετοιμάζεται για την πιο δύσκολη και ανταγωνιστική διοργάνωση στην σύντομη ιστορία του, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ 10 ομάδες διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση στο Φάιναλ 4. Πέρα από τις παραδοσιακές δυνάμεις που προέρχονται από τα τοπ πρωταθλήματα, όπως είναι η Σαραγόσα και η Τενερίφη, φέτος οι προσθήκες των Τούρκικων ομάδων όπως η Νταρουσάφακα, η Γαλατά, η Τόφας (που είχε προκριθεί στην οχτάδα του Eurocup) και η Τουρκ Τέλεκομ (με τις εντυπωσιακές μεταγραφές), δείχνουν ότι κλασικές δυνάμεις της διοργάνωσης όπως η ΑΕΚ, η Χάποελ και η Ντιζόν θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο για να πάνε μακριά.

Για να συνοψίσουμε, θεωρώ ότι με τις μεταγραφές που έκανε το Champions League, η πλάστιγγα έγειρε για τα καλά υπέρ του μετά από χρόνια που βρισκόταν στην σκιά του Eurocup, αφού οι ίδιες ομάδες που έκαναν την διαφορά για την Ευρωλίγκα τώρα την κάνουν για την FIBA.

ΥΓ. Με χαρά είδα ότι στα προκριματικά του BCL συμμετέχουν οι London Lions. Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια εκεί και έχοντας αγωνιστεί σε χαμηλότερες κατηγορίες του πρωταθλήματος, γνωρίζω πολύ καλά ότι αγαπάνε πολύ το μπάσκετ. Μπορεί να μην είναι το αγαπημένο τους σπορ, αλλά όσοι ασχολούνται είναι φανατικοί. Κυρίως Βρετανοί με Αφρικανικές ρίζες που έχουν πλούσια αθλητικά προσόντα, αλλά νηπιακή τακτική παιδεία. Το πρόβλημα τους είναι ότι από μικρά παιδιά η μόνη εικόνα που έχουν για το μπάσκετ είναι το ΝΒΑ, δεν έχουν δει ποτέ τίποτα άλλο. Θυμάμαι πριν 15 χρόνια που βρισκόμουν εκεί, τους μιλούσα για τον Μποντιρόγκα και το πόσο σπουδαίος ήταν και κοιτούσαν τα ταβάνια, αφού δεν είχαν ακούσει ποτέ αυτό το όνομα στην ζωή τους. Θα κάνει πολύ καλό στο άθλημα και στην εξάπλωση του στην συγκεκριμένη χώρα, αν καταφέρουν να περάσουν στους ομίλους, για να δουν τι σημαίνει Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely