Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 08:44

Eurocup 2022-23: Ευκαιρίες για δόξα

Aπό :

Η φετινή χρονιά στο Eurocup ξεκινά χωρίς φαβορί, καθώς αρκετές δυνατές ομάδες ανέβηκαν στην Ευρωλίγκα και άφησαν εύφορο έδαφος για τις υπόλοιπες να διεκδικήσουν την πολύτιμη πρωτιά που οδηγεί απευθείας στην επόμενη σεζόν της Ευρωλίγκα. Εδώ θα διαβάσετε μερικά βασικά στοιχεία για κάθε διαγωνιζόμενη, καθώς και μερικούς παίκτες που αξίζουν της προσοχής σας.

Πριν περάσουμε στα των ομάδων, μια γρήγορη υπενθύμιση του φορμάτ του πρωταθλήματος. Η φάση των ομίλων αποτελείται από δύο γκρουπ Α και Β. Κάθε ένα συγκροτείται από 10 ομάδες, που παίζουν μεταξύ τους εντός κι εκτός έδρας, σε ένα σύνολο 18 αγώνων που φέτος ολοκληρώνονται στις 28-29 Μαρτίου 2023. Οι 8 πρώτες κάθε ομίλου περνούν στα νοκ άουτ ματς, αρχής γενομένης από την φάση των 16.

Οι διασταυρώσεις είναι τυπικό φορμάτ πλέι οφ, αλλά ο αντίπαλος προκύπτει από την κατάταξη του άλλου γκρουπ. Δηλαδή ο 1ος του Α παίζει με τον 8ο του Β κ.ο.κ. Η έδρα κάθε νοκ άουτ αγώνα είναι αυτή της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ στην φάση των ομίλων.

Τα φετινά γκρουπ διαφέρουν άρδην από αυτά της περασμένης σεζόν, καθώς η Βίρτους Μπολόνια δεν είναι η μόνη που «ανέβηκε κατηγορία», κατακτώντας το Eurocup του 2021-2022. Στην Ευρωλίγκα την ακολούθησαν κι οι Βαλένθια, Παρτιζάν μετά την αποπομπή των Ρωσικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Λοκομοτίβ Κουμπάν από πέρυσι. Επομένως τέσσερις ομάδες φόβητρα και κλασικές ανταγωνίστριες τα τελευταία χρόνια φέτος δεν βρίσκονται στη διοργάνωση.

Αυτό σημαίνει αυτόματα το εξής. Ότι αν και προφανώς υπάρχει διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των 20 ομάδων, το ξεκάθαρο φαβορί αγνοείται. Άλλωστε, οι εκπλήξεις είναι συνώνυμο του Eurocup, μην ξεχνάμε πως η πολυδιαφημισμένη Παρτιζάν πέρυσι αποκλείστηκε στους 16 από την Μπούρσασπορ, η οποία εν τέλει έφτασε ως τον τελικό. Πάμε στους δύο ομίλους.

Group A

Μπανταλόνα: Μια κλασική ομάδα του Eurocup, με μεγάλη ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κι η τελευταία νικήτρια του ULEB Cup πριν γίνει Eurocup. Ο Κάρλες Ντουράν που βρίσκεται στην ομάδα από το 2018, έχει τον βασικό κορμό των Τόμιτς, Βίβες, Ρίμπα και του Πάρρα, που είδαμε στο Ευρωμπάσκετ με την Εθνική Ισπανίας. Μεταγραφικά κινήθηκε μεθοδικά, με τους Κάιλ Γκάι και Χένρι Έλλενσον να είναι σημαντικές προσθήκες, με τον Γουίλιαμ Χάουαρντ που πέρυσι έπαιζε στη Βιλερμπάν να δίνει έξτρα λύση από τον πάγκο. Σίγουρα ψηλά στον όμιλο.

Τσεντεβίτα: Η ομάδα του Γκόλεματς είναι και φέτος στη διοργάνωση, με πολλά νέα πρόσωπα. Ο Ζόραν Ντράγκιτς επέστρεψε, ο Γιόγκι Φέρελ παρέμεινε μετά τις περσινές εξαιρετικές εμφανίσεις, ενώ μεγάλες αναβαθμίσεις στα γκαρντ είναι οι Τζος Άνταμς και ο γνωστός μας από την θητεία του στον Ολυμπιακό Άαρον Χάρισον. Το υπόλοιπο ρόστερ αποτελείται από ενθουσιώδεις φερέλπιδες του Σλοβενικού και όχι μόνο μπάσκετ. Ίσως το μαύρο άλογο της διοργάνωσης.

Βενέτσια: Θυμάστε τον Μάρκο Σπίσου που βομβάρδισε τους Σέρβους με τα χρώματα της Εθνικής Ιταλίας; Ε εδώ θα τον βρείτε. Ο βραχύσωμος γκαρντ πλαισιώνει τον Τζέισον Γκρέιντζερ, που από φέτος φοράει τα βυσσινί, με τον Ντε Ραφαέλε να προσθέτει στην ομάδα του και τον φοβερό πέρυσι με την Μπούρσασπορ, Άλερικ Φρίμαν, που πέρασε για λίγο και από την ΤΣΣΚΑ. Να θυμίσουμε ότι εδώ αγωνίζεται επί σειρά ετών και ο Μάικ Μπράμος. Κλασικό Ιταλικό μπάσκετ, με σαφείς ελλείψεις στο 4-5.

Μπουρσασπόρ: Η περσινή runner-up. Έχει στη διάθεση της έναν από τους πιο υποσχόμενους προπονητές στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, στο πρόσωπο του 36χρονου Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς. Coach of the Year την περασμένη σεζόν και προπονητικό μέλος των Σαν Αντόνιο Σπερς στο φετινό Summer League. Το θέμα είναι ότι η ομάδα υπέστη ολικό λίφτινγκ. Ο Άντριου Άντριους μετακόμισε στον Παναθηναϊκό, ο Φρίμαν στη Βενέτσια, ο Κεβάριους Χέιζ στη Ζαλγκίρις, Μιλοσάβλιεβιτς και Χόλαντ επίσης βρήκαν καλύτερα συμβόλαια. Οι μοναδικές μεταγραφές ήταν ο Αχμέτ Ντουβερίογλου, κι ο Άντονι Κλέμονς με τους Νίνταμ και Ζακ Όγκαστ να συμπληρώνουν το παζλ των πρωταγωνιστών. Αν ο Αλιμπιγεβιτς δεν βγάλει λαγούς από το καπέλο με τους νεαρούς Τούρκους που έχει σκοπό να εμπιστευθεί, δύσκολα τα πράγματα.

Λιετικαμπέλις: Η ομάδα του Νέναντ Τσάνακ δεν μπορεί να έχει μεγάλες βλέψεις, και ενδεχομένως μία συμμετοχή στα νοκ άουτ να της αρκεί για να θεωρήσει την παρουσία της πετυχημένη. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης που επαναπατρίστηκε στον Παναθηναϊκό ήταν εκ των κορυφαίων πέρυσι για τη Λιθουανική ομάδα. Ενας Λιθουανός φέρελπις που ίσως μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια είναι και ο Μάντας Ρουμπσταβίτσιους. Κατά τα άλλα το κουπί θα τραβήξει κατά κόρον ο Κριστιάν Κουλαμάε, που είδαμε και με την Εθνική Εσθονίας.

Μπουργκ: ΟΙ Γάλλοι προχώρησαν σε αρκετές προσθήκες, με δύο από αυτές να ξεχωρίζουν. Η μία είναι αυτή του Τζέιμς Πάλμερ που έρχεται από την Πολωνία με εξαιρετικές συστάσεις, κι η άλλη αυτή του Τζόρνταν Φλόιντ που πέρυσι αγωνιζόταν στον Κολοσσό Ρόδου. Ήδη στη Γαλλική λίγκα ο Φλόιντ εντυπωσιάζει, και αναμένεται να δούμε αν θα τα καταφέρει εξίσουν καλά και στο Eurocup. Στο ρόστερ της Μπουργκ υπάρχει κι ο 20χρονος Μαξίμ Γκαλέν, που πολύ θα ήθελα να τον δούμε, καθώς θεωρείται εξελίξιμος και μάλλον θα δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του NBA.

Ουλμ: Ίσως να θυμάστε έναν Γερμανοσλοβάκο ονόματι Άντον Γκαβέλ, που έπαιζε με τη Μπάμπεργκ στην Ευρωλίγκα. Θα καθοδηγεί από φέτος την Ουλμ, στην πρώτη του απόπειρα σαν πρώτος προπονητής. Παρόλα αυτά το ρόστερ εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ικανό ακόμα και στην 8δα να μπει, για να είμαι ειλικρινής περισσότερο πιστεύω την Προμετέι. Ο Ντος Σάντος που ήρθε από την Φλαμένγκο σίγουρα θα προσφέρει θέαμα και κάποιο σκορ, κι ο Μόμπλεϊ με τον Ρόμπινσον θα είναι οι υπερβάλλοντες εαυτόν σε κάθε τι καλό που θα κάνει η ομάδα.

Μπρέσια: Η Ιταλική ομάδα σίγουρα προχώρησε σε κάποιες ενδιαφέρουσες κινήσεις, χωρίς να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα. Η παραμονή του Πετρουτσέλι είναι αναμφίβολα μία από αυτές, όπως κι η έλευση του Τρόι Κοπέν από την Νταρουσάφακα. Αν ποτέ αναρωτηθήκατε τι κάνει με τη ζωή του ο Κένι Γκάμπριελ, μόλις σας δώθηκε η απάντηση. Οι βετεράνοι Μος, Μπερνς και Ντελα Βαλε πλαισιώνουν το υπόλοιπο ρόστερ, που δεν είναι κάτι εντυπωσιακό και μάλλον θα συρθεί ως τις παρυφές της οκτάδας.

Κλουζ: Η Κλουζ από το BCL πέρυσι μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, κάτι που ελπίζουμε να γίνει και φέτος. Το ρόστερ της δεν άλλαξε σημαντικά, ενώ προσέθεσε στη σύνθεση της τους Βίκτορ Σάντερς από τη Βενέτσια και Τζόρνταν Τέιλορ από την Ιαπωνική λίγκα, με συμπληρωματικούς ρόλους. Το πιο ενδιαφέρον στόρι της Κλουζ είναι ο Ντάβιντ Λάπουστε. 17 χρονών πόιντ γκαρντ, με αξιοσημείωτες ικανότητες. Ήταν και πέρυσι στην πρώτη ομάδα, και φέτος μοιάζει προς το παρόν να προσφέρει σημαντικά στο παιχνίδι. Ας κρατήσουμε το όνομα λοιπόν.

Προμετέι: Η Ουκρανική ομάδα ελέω του πολέμου αγωνίζεται στην Λετονική-Εσθονική λίγκα από φέτος, και πήρε το εισιτήριο για το Eurocup, καθώς ήταν πρώτη στη βαθμολογία μέχρι να διακοπεί το πρωτάθλημα πέρυσι. Είναι μια ομάδα που μπορεί να χτυπήσει την οκτάδα, και παραπάνω ίσως. Αν κάποιον θα μπορούσαμε να χρίσουμε ηγέτη αυτός είναι ο Όντρει Μπάλβιν. Λίγο πιο κάτω οι Κένεντι, Στέφενς και ο Ισούφ Σανόν, που θαυμάσαμε στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Ακόμα και στους ρολίστες είναι πλήρης, με τους Λουκασόφ, Λίποβι και Πετρόφ να προσφέρουν άκρως ποιοτικά λεπτά από τον πάγκο. Αν βρεθεί στην εξάδα και αποφύγει μια δυσμενή διασταύρωση δεν αποκλείεται να πάει και πιο μακριά.

Group B

Χάποελ Τελ Αβίβ: Η περσινή φιναλίστ της Ισραηλινής λίγκας, ηττήθηκε από την Μακάμπι. Έχει μερικούς από τους εντυπωσιακότερους Αμερικανούς της διοργάνωσης. Τον γνωστό μας από το NBA Τζόρνταν Μακράι, τον έμπειρο κι εγνωσμένο από την Ναντέρ Κρις Χόρτον, και τον κορυφαίο της πέρυσι Τζέιμς Γιάνγκ. Ίσως να αναδειχθεί η κορυφαία επίθεση της διοργάνωσης, οι 100ρες θα πέφτουν συχνά. Το ζητούμενο θα είναι η διαχείριση, γιατί την περασμένη σεζόν δεν αγωνίστηκε στην Ευρώπη, κάτι που συνέβαλε στην πορεία της ως τα τελικά του Ισραήλ.

Γκραν Κανάρια: Ίσως η πληρέστερη ομάδα της διοργάνωσης από άποψη αλληλοκαλύψεων και ικανοτήτων μέσα στο ρόστερ. Πέρυσι βρέθηκε πολύ κοντά στα ημιτελικά, την σταμάτησε η Ανδόρα στους 8 σε ένα ματς θρίλερ. Η ομάδα έχει κρατήσει τα βασικότερα γρανάζια της, όπως οι Σλότερ, Ντιόπ, Μπρουσίνο, Αλμπισί, Μπαλτσερόφσκι, ενώ πρόσεθεσε τους Φεράν Μπασάς και Βίτορ Μπενίτε από την ACB. Είναι ομάδα τετράδας, και αναμφίβολα εκεί στοχεύει για αρχή. Κι ας μην ξεχνάμε ότι στον πάγκο κάθεται το μπασκετικό μυαλό που ακούει στο όνομα Γιάκα Λάκοβιτς.

Μπουντούτσνοστ: Συμπαθητική μεν, όχι κορυφαία δε. Στον 49χρονο Βλάντα Γιοβάνοβιτς ψάχνει τον άνθρωπο που θα την πάει ένα βήμα παραπέρα, ειδικά στην Αδριατική Λίγκα. Μεταγραφές λίγες και πολύ συγκεκριμένες. Καμ Ρέινολντς από την Τρέντο για να δώσει πνοή στην επίθεση, Άαρον Γουάιτ από τον Ερυθρό Αστέρα για την εμπειρία, ο νεαρός Κέναν Καμένιας που εντυπωσίασε πέρυσι με την Ποντγκόριτσα, κι ο Τρέι Μπελ-Χέινς από την Ρίο Μπρεογκάν για να κλειδώσει με τον Ρέινολντς στην επίθεση. Παίκτες όπως Άτιτς, Λάζιτς, Νίκολς και Πέταρ Πόποβιτς προσφέρουν κλασικά τα απαραίτητα, αν και μερικές φορές αυτά είναι αρκετά. Η οκτάδα μοιάζει το ταβάνι της, ανάλογα και τις διασταυρώσεις βέβαια.

Τρέντο: Η αντίπαλος του Προμηθέα στην πρεμιέρα. Έχασε σημαντικά γρανάζια από πέρυσι, αρχής γενομένης από τους δύο πρώτους σκόρερ της, Καρολάιν και Ρέινολντς. Αντίστοιχοι σε δυναμικότητα παικτες δεν αποκτήθηκαν, και η λύση θα προσπαθεί να βρεθεί εντός του ρόστερ, με τον Φλακαντόρι να φαίνεται να αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο ως τώρα. Ως τώρα στην Ιταλική λίγκα πηγαίνει σε χαμηλό τέμπο και σκληρή άμυνα, όμως μακροπρόθεσμα σε μια Ευρωπαϊκή διοργάνωση αναπόφευκτα θα χρεαστεί να σκοράρεις. Επιπλέον αυτή τη στιγμή έχει ρόστερ μόλις 10 παικτών. Δεν θα με εξέπλητε καθόλου να την δω χαμηλά στην οκτάδα.

Τούρκ Τελεκόμ: Η ομάδα του Ερντέμ Τσαν αν μη τι άλλο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η προσθήκη του Άξελ Μπουτέιγ από την Μάλαγα είναι σημαντικότατη, όπως και του Τζέριαν Γκράντ που έπαιξε και στα μέρη μας. Οι Τόνι Τέιλορ από την Καρσίγιακα κι ο Ταϊρίκ Τζόουνς από την Πέζαρο έχουν τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να παίξουν pick n roll και να δώσουν στους Μπουτέιγ και Γκραντ τους χώρους που ψάχνουν για να εκτελούν. Για να ολοκληρωθεί το μείγμα, η ομάδα υπέγραψε κι έναν Σεμίχ Ερντέν στα 36 του, να προσφέρει από τον πάγκο. Τροχοπέδη θα είναι η ανεπάρκεια πάγκου, καθώς οι Τούρκοι που έχει δεν προσφέρονται για πολλά πολλά. Έχει προοπτική και θα μας δώσει αρκετά όμορφα παιχνίδια, κι αν έφτανε στα ημιτελικά θα έσπαγε το ταβάνι της.

Προμηθέας: Δύσκολος όμιλος για την ομάδα από την Πάτρα. Να προσέξουμε τους Τζερικόουλ Χέλλεμς και Άρνολντας Κουμπόλκα, που έχουν καλά στοιχεία και θα τραβήξουν προς τα πάνω την επίθεση του Μάκη Γιατρά. Αναμφίβολα το μεγαλύτερο στοίχημα φέτος είναι ο Τζο Γιανγκ, που δεν έπαιξε στην πρώτη αγωνιστική της Basket League λόγω ενός προσωπικού θέματος. Το ελληνικό πακέτο είναι το κλασικό που κυκλοφορεί, με Γκίκα, Τσαϊρέλη, Μουράτο. Έχει την ευκαιρία να βρεθεί στην οκτάδα, γιατί υπάρχουν δύο ομάδες που θεωρητικά είναι στο ίδιο επίπεδο, μένει να φανεί στην πράξη.

Παρί: Πρώτη συμμετοχή στην διοργάνωση από την ίδρυση της το 2018. Ο Ταϊρόν Γουάλας, που υπέγραψε φέτος το καλοκαίρ, είναι εκ των κορυφαίων στα πρώτα ματς επί γαλλικού εδάφους, όπως και ο Κάιλ Άλμαν, αν και έχει ξεκινήσει την σεζόν στο 0-4 στη Γαλλία. Εδώ αγωνίζεται και ο Άξελ Τουπάν, που πέρασε κι ένα φεγγάρι από τον Ολυμπιακό. Ό,τι καταφέρει στο Eurocup θα είναι συν, πραγματικά δεν έχει αξιώσεις για διάκριση.

Χάμπουργκ Τάουερς: Ίσως να είναι αυτή που θα κατακτήσει την 6η θέση του ομίλου. Δυνατή προσθήκη ο 21χρονος Ζίγκα Σάμαρ, κλασικός πόιντ γκαρντ που έπαιζε παλιότερα στην U18 της Ρεάλ Μαδρίτης, και πέρυσι στη Φουενλαμπράδα. Οι Τσάιλντς και Χάινριχ παραμένουν και φέτος οι σημαντικότεροι πυλώνες της ομάδας, με τον Μάρβιν Κλαρκ που αποκτήθηκε πρόσφατα να βρίσκεται ακόμα σε φάση προσαρμογής.

Σλασκ Βρότσλαβ: Και φέτος στο Eurocup η Πολωνική ομάδα και αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Οι Κόνορ Μόργκαν και Τζερεμάια Μάρτιν είναι αξιόλογες μεταγραφές Αμερικανών για το επιπεδό της, που έρχονται να αντικαταστήσουν τους Τράις και Κερέμ Καντέρ. Αν και σε αυτή τη φάση φαίνεται υποψήφια να μείνει εκτός οκτάδας, δεν αποκλείω να κάνει ζημιές σε κάποιες εκ των Προμηθέα, Παρί και Χάμπουργκ.

Λόντον Λάιονς: Να και η ομάδα του Κώστα Κουφού. Φέτος έγινε μεγάλη προσπάθεια, και στα χαρτιά το ρόστερ έχει κάποιες καλές μονάδες όπως ο Σαμ Ντέκερ κι ο Βόιτσεκ Χρούμπαν, που μας ταλαιπωρεί διαχρονικά με την Εθνική Τσεχίας. Ο Λουκ Νέλσον που πέρυσι ήταν στην Λε Πορτέλ θα οργανώνει το παιχνίδι, και σε περίπτωση που έχετε μνήμες από τον Άαρον Μπεστ που έπαιξε στον ΠΑΟΚ το 2019-2020, εδώ είναι το νέο λιμάνι του. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πρόσωπο θα παρουσιάσει, δεδομένου κάνει μεγάλο άλμα από το FIBA Europe Cup στην δεύτερη διοργάνωση της Ευρωλίγκα.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely