Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 16:45

Το γεωργιανό "εργοστάσιο" της Μπασκόνια

Από :

21 Ιουνίου 2014. Η Μπασκόνια ανακοινώνει την απόκτηση του Γεωργιανού πάουερ φόργουορντ Τόρνικε Σενγκέλια, ο οποίος τις προηγούμενες σεζόν έπαιζε στο ΝΒΑ, αλλά είχε αντιμετωπίσει ουκ ολίγα προβλήματα τραυματισμών. Η είδηση της απόκτησης του γίνεται πρώτο θέμα σε πολλά ΜΜΕ, όχι μόνο της Ισπανίας, αφού ο Σενγκέλια θεωρείτω και όχι άδικα, ένας από τους πιο περιζήτητους και ανερχόμενους ψηλούς στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

24 Σεπτεμβρίου 2014. Τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μία είδηση που αφορά στη Μπασκόνια και την Ομοσπονδία μπάσκετ της χώρας καταγωγής του Σενγκέλια, τη Γεωργία, περνάει στα ψιλά. Για την ακρίβεια δεν αφιερώνεται ούτε μία πρόταση από τα ΜΜΕ (ούτε καν της Ισπανίας) στην υπογραφή συμφωνίας της ομάδας των Βάσκων με τη γεωργιανή Ομοσπονδία μπάσκετ για πολυεπίπεδη συνεργασία προώθησης και εκμετάλλευσης ταλαντούχων νεαρών παικτών της χώρας. Λεπτομέρεια που αξίζει να προσέξετε: Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Γεωργίας τότε ήταν ο πατέρας του Σενγκέλια, Κάκα.

Χειμώνας 2019: Πέντε χρόνια μετά από την υπογραφή εκείνης της συμφωνίας η Ομοσπονδία μπάσκετ της Γεωργίας και ιδιαίτερα κάποια επιφανή πρώην και νυν μέλη της βρίσκονται στο στόχαστρο εισαγγελικών αρχών κατηγορούμενοι για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, λόγω της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2014. Δύο εισαγγελείς ξεψαχνίζουν την υπόθεση, παίρνοντας καταθέσεις από πολλά εμπλεκόμενα μέλη και όλα δείχνουν ότι στην άκρη του νήματος υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσού ίσου με την ετήσια επιχορήγηση της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Γεωργίας...

Αφού λοιπόν... κερδίσαμε την προσοχή σας ας προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της ιστορίας, πηγαίνοντας πέντε χρόνια πίσω, μέχρι να φτάσουμε στις μέρες μας. Εκεί θα ανακαλύψουμε πως πίσω από ένα οικονομικό σκάνδαλο «κρύβονται» μια από τις πιο επιφανείς ομάδες της Ευρωλίγκα και εκ των βασικών μετόχων της ECA, η Μπασκόνια, και ένα ολόκληρο «σύστημα» προώθησης και εκμετάλλευσης νεαρών παικτών, που βρίσκει ομοιότητες σε αυτό των λατινοαμερικανών και κυρίως Βραζιλιάνων και Αργεντίνων ποδοσφαιριστών, τα δικαιώματα των οποίων συνήθως παραπέμπουν σε «σκλαβοπάζαρο».

Συνεργασία με αποικιοκρατικούς όρους

Σεπτέμβριος του 2014 λοιπόν. Στα γραφεία της Μπασκόνια στη Βιτόρια ο γνωστός και μη εξαιρετέος σενιόρ Χοσεάν Κερεχέτα υποδέχεται τους προσκεκλημένους του και υπογράφεται από κοινού μία πενταετούς διάρκειας συμφωνία με την Ομοσπονδία μπάσκετ της Γεωργίας. Για την ακρίβεια «μπροστινό» στη συμφωνία (1) εμφανίζεται το ίδρυμα  5+11 (Foundacion 5 mas 11) ένα πρότυπο «αθλητικό σχολείο», που τρέχει με κονδύλια του Κερεχέτα, ιδιοκτήτη τόσο της Μπασκόνια όσο και της ποδοσφαιρικής ομάδας Αλαβές (εξ ου και το 5 από την πεντάδα παικτών στο μπάσκετ + 11 από την ενδεκάδα παικτών στο ποδόσφαιρο). Από πλευράς Γεωργίας το συμβόλαιο υπογράφουν ο τότε πρόεδρος Γκιόργκι Καρτβελισβίλι, ο πρώτος αντιπρόεδρος Κάκα Σενγκέλια, πατέρας του Τόρνικε και ο β αντιπρόεδρος Βλαντιμίρ Μπόισα, πρώην παίκτης μεταξύ άλλων του Άρη και του Πανιώνιου. Οι αποικιοκρατικοί όροι του συμβολαίου θα αποκαλύπτονταν μετά από δημοσιογραφική έρευνα τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν πολλά θα έχουν αλλάξει στη σύνθεση της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Γεωργίας, αλλά το όλο θέμα θα παρέμενε (πολύ) μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πανευρωπαϊκά. Γιατί αποικιοκρατικοί; Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...

  • Από το 2014 έως το 2019 η Ομοσπονδία μπάσκετ της Γεωργίας θα δίνει 300.00 ευρώ το χρόνο (συνολικά 1,5 εκατομμύρια στην πενταετία) προκειμένου η Μπασκόνια να φιλοξενεί και να «εκπαιδεύει» μέχρι 12 ταλαντούχους Γεωργιανούς μπασκετμπολίστες ετησίως (60 συνολικά). Το ποσό αυτό θα καλύπτει τα έξοδα διαμονής, διατροφής, εκπαίδευσης και από τη Μπασκόνια κάθε παίκτης κοστολογείται με 30.000 ευρώ ετησίως ως έξοδα για το ταμείο της. Όσο για τα υπόλοιπα έξοδα, η Μπασκόνια υπολόγιζε ότι της κοστζίουν 96.000 ευρω ετησίως οι «σκάουτερ» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, 25.000 δίνει για συντήρηση εγκαταστάσεων και 40.000 για ιατρικά έξοδα. Επί της ουσίας δηλαδή τα 300.000 ευρώ που θα έδινε κάθε χρόνο η Ομοσπονδία της Γεωργίας θεωρήθηκε ως ποσό που επιμέριζε η Μπασκόνια για να την «εξυπηρετήσει» εκπαιδεύοντας τα ταλέντα της.
  • Στο ίδιο διάστημα η Ομοσπονδία της Γεωργίας θα καλύπτει το ποσό των 200.000 ευρώ (1 εκατομμύριο στην πενταετία) προκειμένου να «τρέχει» ανάλογα προγράμματα προεπιλογής στη Γεωργία, από Ισπανούς όμως προπονητές που θα τοποθετούσε η Μπασκόνια, καλύπτωντας τις αμοιβές και τις μετακινήσεις τους. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού η Μπασκόνια είχε υποσχεθεί βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, οργάνωση της Ομοσπονδίας, ενημέρωση των προπονητών μέσω σεμιναρίων και μετάδοση της τεχνογνωσίας σε διάφορα επίπεδα.
  • Όσοι παίκτες θα επιλέγονταν (μέχρι 60 στην πενταετία) θα υπέγραφαν συμβόλαια με τη Μπασκόνια και όποιοι από αυτούς τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2024 υπέγραφαν συμβόλαια με ομάδες του ΝΒΑ ή άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, η Μπασκόνια με την Ομοσπονδία μπάσκετ της Γεωργίας θα μοιράζονταν (50-50) το ποσό του buyout που θα πλήρωνε η ομάδα-αγοραστής.
  • Η Μπασκόνια δημιούργησε μία λίστα με 10-12 μη Γεωργιανούς παίκτες που είχε στις τάξεις των τμημάτων υποδομής της. Αν κάποιος από αυτούς μέχρι το 2024 υπογράψει συμβόλαιο με ομάδα του ΝΒΑ ή άλλη ευρωπαϊκή τότε ομάδα και Ομοσπονδία θα μοιράζονταν το 30% του buyout. Σημείωση: Όπως αποδείχθηκε αργότερα από την έρευνα τουλάχιστον 4 από τους παίκτες εκείνης της λίστας δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τη «χρησιμοποίηση» των δικαιωμάτων τους.
  • Τέλος, αν μέχρι το 2024 η Ομοσπονδία της Γεωργίας δεν έχει καλύψει από το κέρδος του δικού της 50% από τα Buyout παικτών το ποσό (μόνο) του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που θα έχει δώσει για την «εκπαίδευση» των νεαρών παικτών της χώρας, η Μπασκόνια θα κάλυπτε τη διαφορά.

Για γραφειοκρατικούς λόγους, που είχαν να κάνουν κυρίως με την εξασφάλιση του ποσού που έπρεπε να «δαπανήσει» η Ομοσπονδία μπάσκετ της Γεωργίας για την πρώτη διετία και περίμενε την έγκριση του Υπουργείου των Σπορ της χώρας, το πρόγραμμα ξεκίνησε (;) επτά μήνες αργότερα. Στις 13 Απριλίου 2015 η Μπασκόνια ανακοινώνει τα ονόματα των προπονητών που θα έτρεχαν το πρότζεκτ με υπεύθυνο τον Μπόρχα Κομένγκε (2), έναν Αραγόνα τεχνικό ο οποίος είχε διατελέσει βοηθός προπονητή των Πέδρο Μαρτίνεθ, Αλεξάντερ Πέτροβιτς και Σβέτισλαβ Πέσιτς και είχε εργασθεί ως 1ος προπονητής μόνο στη Μανρέσα. Στη δούλεψη του θα είχε τους Ινιάκι Μερίνο, Ιέλτσου Αγκουνάκο, Γιοσέπ Ρέιρα και τον πρώην διεθνή Ισπανό Κάρλος Καθόρλα. Όλοι αυτοί θα πήγαιναν για δισεβδομαδιαία προγράμματα «επιλογής» παικτών στην Τιφλίδα με στόχο να κάνουν την προεπιλογή 160 παίκτών ηλικίας 14-17 ετών ,από τους οποίους θα προέκυπταν οι 12 «εκλεκτοί» που θα ξεκινούσαν το πρόγραμμα.

Όμως, για μισό λεπτό. Πως είναι δυνατόν η πλευρά της Γεωργίας να «βγάλει» χρήματα από όλο αυτό το πρότζεκτ, δεδομένου ότι αυτή ουσιαστικά θα το χρηματοδοτούσε μιας και η πλευρά της Μπασκόνια ουσιαστικά δεν θα έκανε τίποτε παραπάνω από το να εκμεταλλευτεί τα «προϊόντα» που θα επιλέγονταν προσφέροντας μόνο εγκαταστάσεις και (πληρωμένους) προπονητές για να το τρέξουν; Πώς δηλαδή θα είναι δυνατόν ένα τέτοιο πρότζεκτ να αποφέρει τόσο μεγάλο κέρδος (θυμίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα μοιράζονταν απλά το buyout των «εκλεκτών» που θα πάρουν μεταγραφή), ώστε να αξίζει να επενδύσει επάνω του η Ομοσπονδία μπάσκετ μιας εκ των κατά γενική ομολογία πιο φτωχών χωρών της Ευρώπης;

Η πρόβλεψη της Μπασκόνια με βάσει τα στοιχεία που είχαν δείξει και δώσει τότε στους Γεωργιανούς για να τους δελεάσουν ανέφερε τα εξής. Πως από το 2017 έως το 2023 ένας παίκτης από τη Γεωργία (μέλος του πρότζεκτ) και τρεις μη γεωργιανοί θα πάνε σε ομάδα του ΝΒΑ και τρεις Γεωργιανοί με π'εντε μη γεωργιανούς (όλοι από τα τμήματα υποδομής της ομάδας) θα παίξουν σε ομάδα της ισπανικής λίγκας, με το κέρδος από τα buyout που θα αναλογεί στην Ομοσπονδία να ανέρχεται στα 3.887.125 ευρώ. Πολύ περισσότερα από τα συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ που θα έχει «ξοδέψει» η Ομοσπονδία την πενταετία 2014-2019, βάσει του συμβολαίου. Αυτά «μεταφράζονται» σε buyout ύψους 2.367.144 ευρώ από ομάδες του ΝΒΑ και 573.123 ευρώ από ομάδες της ισπανικής λίγκας (το 1.470.134, τα μισά δηλαδή θα πάνε στα ταμεία της Ομοσπονδίας) και αντίστοιχα 7.101.432 ευρώ για τους μη γεωργιανούς στο ΝΒΑ και 955.205 σε άλλες ομάδες της ACB με το ποσοστιαίο κέδρος της Ομοσπονδίας να ανέρχεται στα 2.416.911 ευρώ. Το όλον, κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά όμως στα χαρτιά και υπό όρους αγοράς που ίσχυαν το 2014 αλλά επ ουδενί δεν ισχύουν τώρα. Βλέπετε οι ομάδες του ΝΒΑ βάσει κανονισμού από το 2018 δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 700.000 δολάρια σε buyout, ενώ ακόμη και για τις πλούσιες ευρωπαϊκές ομάδες οι εποχές που σκορπούσαν buyout ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Άρα η υπόθεση... βρωμούσε εξ αρχής και ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει το σκάνδαλο...

Τα πρώτα σημάδια διάλυσης

Για έναν όχι και τόσο περίεργο λόγο τα πρώτα σημάδια του ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στο όλο πρότζεκτ φάνηκαν τον Ιούνιο του 2016, ένα χρόνο δηλαδή μετά την έναρξη του «προγράμματος» όταν δύο από τα τότε μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Γεωργίας, ο Κάκα Σενγκέλια (φωτό ακριβώς από πάνω) και ο Ρεμούρ Ντατικασβίλι παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους εξαπολύοντας βαρύ κατηγορώ (3) κατά του ακόμη και σήμερα προέδρου της Ομοσπονδίας Μικέιλ Γκαμπριχίτζε, που είχε διαδεθχεί το 2015 τον Καρτβελισβίλι που είχε υπογράψει τη συμφωνία. «Η Ομοσπονδία σκορπάει λεφτά. Εχει ξοδέψει έως τώρα 1.300.000 Λάρι (το γεωργιανό νόμισμα, 430.000 ευρώ σε αντιστοιχία) προκειμένου να πάνε στην Ισπανία 12 παίκτες, αλλά από όσους πήγαν τρεις, οι Μπουλαβσίλι, Τουρντελάτζε και Νταρμπάιτζε επέστρεψαν πολύ γρήγορα στη Γεωργία. Τον έναν τον χρηματοδοτεί ο πατέρας του, ένας έχει καταγγείλει ότι ζει κάτω από άθλιες συνθήκες και δύο κατήγγειλαν ότι δεν ισχύει τίποτα απ’ όσα είχε υποσχεθεί η Μπασκόνια», ήταν το «κατηγορώ» του Κάκα Σενγκέλια ο οποίος θυμίζουμε ήταν από αυτούς που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία.

«Η Ομοσπονδία χρησιμοποίησε εμένα και τον γιό μου σαν ασπίδα για να κατασπαταλήσει το δημόσιο χρήμα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κομισάριοι στους αγώνες της Β Κατηγορίας, δεν υπάρχει στατιστική κάλυψη ενώ στην Εθνική Γυναικών υπάρχει μόνον ένας γιατρός» πρόσθεσε ο Σενγκέλια με τον γιό του Τόρνικε να «σιγοντάρει». «Δεν το λέω επειδή είναι πατέρας μου, αλλά επειδή πιστεύω ότι έχει δίκιο σε όσα καταγγέλει. Η Ομοσπονδία είναι υπεύθυνη για όλο αυτό που έχει συμβεί και πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωνε από τη Βιτόρια ο «Τόκο» βάζοντας πλάτη στον πατέρα του που μαζί με τον Ντατικασβίλι (οι δυο τους είναι πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ομάδας Vita Τιφλίδας) επιτέθηκαν κατά της Ομοσπονδίας αφού αποχώρησαν.

Η απάντηση του προέδρου της Ομοσπονδίας; «Δεν καταλαβαίνω για ποια χρηματα μιλάνε. Εχουμε διαθέσει 300.000 ευρώ όπως έλεγε η συμφωνία προς τη Μπασκόνια και αν η επένδυση δεν «πιάσει» θα τα πάρουμε πίσω» δήλωνε κατηγορώντας τον Σενγκέλια αρχικά πως «τα λέει όλα αυτά επειδή δεν επιτρέπουμε στην ομάδα στην οποία είναι αντιπρόεδρος να παίξει στην Α Κατηγορία με wild card όπως θέλει».

«Ντρέπομαι για όλα αυτά. Η Ομοσπονδία είναι υπόλογη στον λαό της Γεωργίας αφού έπεισε την Κυβέρνηση να εγκρίνει την επένδυση των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό τεράστιο για τον αθλητισμό της χώρας όταν το ετήσιο μπάτζετ για την κάλυψη όλων των αναγκών είναι 3 εκατομμύρια ευρώ» ανταπάντησε ο Σενγκέλια με τον Γκαμπριχίτζε, πρόεδρο της Ομοσπονδίας να τον... δίνει στεγνά στη νέα δική του απάντηση σε αυτό το γαϊτανάκι δηλώσεων. «Ο Σενγκέλια ήταν στην Ομοσπονδία όταν υπογραφόταν η συμφωνία, άρα είναι συνυπεύθυνος...»

Εισαγγελική επέμβαση

Ο πόλεμος των δηλώσεων όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και δύο εισαγγελείς επενέβησαν αυτεπάγγελτα και άρχισαν να ψάχνουν κάθε κομμάτι της ιστορίας, καλώντας πρώτους και καλύτερους τους... λαλίστατους εμπλεκόμενους. Ο Κάκα Σενγκέλια, έχοντας και το διάσημο λόγω του γιου επίθετο, άρα και τις πιο γερές... άκρες στα υψηλά κλιμάκια έτυχε φυσικά μεγαλύτερης προβολής στα λεγόμενά του, ενώ ελίχθηκε και πιο έξυπνα σε μια προσπάθεια να βγάλει την... ουρά του έξω από όλο αυτό. Οργάνωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, έστειλε επιστολές στο Υπουργείο Αθλητισμού και την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας επισημαίνοντας στις επιστολές (οι οποίες φρόντισε να διαρρεύσουν προς τα ΜΜΕ...) πως η Ομοσπονδία δεν εξέτασε καμία άλλη πρόταση συνεργασίας αλλά ουσιαστικά έκανε... ανάθεση στη Μπασκόνια, ότι δεν κλήθηκαν ποτέ να ψηφίσουν τα μέλη της για τη συμφωνία και να την εγκρίνουν και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Μπασκόνια είχε λάβει 735.000 έως το 2018 από την Ομοσπονδία, δίχως να έχει «επιστρέψει» ούτε ευρώ με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

«Δεν είχα καμία σχέση με όλα αυτά. Δεν είχα ενεργό ρόλο» ανέφερε σε μία από τις καταθέσεις του ο Σενγκέλια ο οποίος όμως αποδείχθηκε ότι μόνο τη σεζόν 2014-15 είχε μεταβεί αρκετές φορές στη Βιτόρια μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας αλλά και τον Υπουργό Αθλητισμού Λεβάν Κιπιάνι. «Πήγαινα για να δω τον γιο μου και για τίποτε άλλο» δικαιολογήθηκε στον Τύπο.

Οι εισαγγελείς μέσα στο 2018 συνέχισαν τις έρευνες και τις ανακρίσεις εμπλεκόμενων από παράγοντες, προπονητές και παίκτες μέχρι και συγγενείς αυτών. Άνοιξαν και έψαξαν τραπεζικούς λογαριασμούς και το αποτέλεσμα της έρευνάς τους αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο 2019. «Αν και εφόσον βρεθούν ένοχοι για κατασπατάληση δημοσιου χρήματος κινδυνεύουν με φυλάκιση 7 έως 11 χρόνια» υποστήριξε ο Γκιόργκι Κονακασβίλι, δικηγόρος της οικογένειας ενός εκ των παιδιών που πήγαν στη Βιτόρια από τη Γεωργία.

Την ίδια στιγμή το θέμα αποκαλύφθηκε μόνο από μία ανεξάρτητη δημοσιογραφική ερευνητική αρχή (4), ενώ η μόνη αναπαραγωγή του έγινε με ένα και μόνο άρθρο στην εφημερίδα As πριν λίγους μήνες (5). «Εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε και να δώσουμε καλύτερες συνθήκες προπόνησης και ευκαιρίες σε παίκτες που δεν είναι του υψηλού επιπέδου, που συνήθως παίρνουμε στη Μπασκόνια» δήλωσε με περίσσιο κυνισμό ο μάνατζερ της ομάδας της Βασκονίας Χεσούς Βάσκεζ. Λες και τους έκαναν και... χάρη δηλαδή που έφτιαξαν ένα συμβόλαιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, για να εισπράξουν κέρδη από μία επένδυση που θα έχουν κάνει με χρήματα άλλων...

Και να ήταν μόνον αυτά...

Οι τύχες των παικτών

Οι έρευνες πάνω στα ονόματα των λιγοστών όπως αποδείχθηκε παικτών που πήγαν από τη Γεωργία στη Βιτόρια, μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών από το 2015 μέχρι πρότινος, έδωσαν μία άλλη διάσταση της συμφωνίας.

Συνολικά λοιπόν 9 Γεωργιανοί βρέθηκαν από το 2015 στη Βιτόρια και κανείς εξ αυτών μέχρι σήμερα δεν υπέγραψε κάποιο επαγγελματικό συμβόλαιο, ώστε να προκύψει Buyout που θα επιφέρει κέρδος στην Ομοσπονδία. Από τους οκτώ οι δύο επέστρεψαν στη βάση τους μέσα σε λίγους μήνες! Ο Γκιόρικι Τουρντζελάτζε ήταν από τους πρώτους που επιλέχθηκαν το καλοκαίρι του 2015 και πήγε στη Βιτόρια τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Όμως αντί να μείνει στη Βιτόρια τον έστειλαν δανεικό στη Λεόν και ο 20χρονος παίκτης επέστρεψε τον Γενάρη του 2016 στην Τιφλίδα.

Ο Νίκα Νταρμπάιτζε, πήγε στη Βιτόρια στα 17 του τον Φλεβάρη του 2016. Κατέληξε να παίζει δανεικός σε ομάδα 4ης κατηγορίας ονόματι Κιέρες και τον Μάιο της ίδιας χρονιάς είχε επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο Λούκα Μπουλασβίλι (φωτό παραπάνω) ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση. Συμμετείχε στο αρχικό καμπ στην Τιφλίδα, αλλά οι προπονητές δεν τον επέλεξαν. Ο πατέρας του όμως αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μόνος του το «πρότζεκτ» για τον γιο του καλύπτοντας τα συνολικά 25.000 ευρώ της ετήσιας διαμονής του στη Βιτόρια. Εκεί όμως αποδείχθηκε ότι είχε το ταλέντο και η Μπασκόνια τον έβαλε στη λίστα των υποψήφιων για μελλοντικό συμβόλαιο παικτών. Όταν όμως ο πατέρας Λεβάν πήγε στην Ομοσπονδία της Γεωργίας για να ζητήσει να του καλύψουν τα έξοδα που είχε έως τότε κάνει, ύψους 30.000 ευρώ, αφού η Ομοσπονδία θεωρητικά θα καρπωνόταν στο μέλλον τυχόν συμβόλαιο του παίκτη, αυτοί αρνήθηκαν και ζήτησαν από τη Μπασκόνια να αφαιρέσει το όνομά του από τις λίστες. Όπως και έγινε...

Να σημειωθεί ότι από το εν λόγω πρότζεκτ το 2015 πέρασε και ο Γκόγκα Μπιτάτζε. Ναι, ο υποψήφιος για το ΝΒΑ μέσω του ντραφτ του προσεχούς Ιουνίου σέντερ της Μπούντουτσνοστ. Ο Μπιτάτζε βρέθηκε για μία (ναι, μία) μέρα στη Βιτόρια ως επίλεκτος του προγράμματος, αλλά ως... διά μαγείας την επομένη έφυγε όχι για να επιστρέψει στην Τιφλίδα, αλλά με προορισμό το Βελιγράδι και συνοδό στην πτήση τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς...

Και κάτι ακόμη που προέκυψε από τις έρευνες και αφορούσε στους μη γεωργιανούς παίκτες του προγράμματος που με βάσει τη συμφωνία θα μπορούσαν θεωρητικά να αποφέρουν κέρδος στην Ομοσπονδία της Γεωργίας αν πάρουν μεταγραφή σε ομάδα του ΝΒΑ ή μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα. Όπως αποδείχθηκε δεν είχαν την παραμικρή ιδέα ότι τα ονόματά τους ήταν στη σχετική λίστα που έλαβε η Ομοσπονδία της Γεωργίας. Κάτι που παραδέχθηκε ο Ντέγιαν Πετρούσεβ, πατέρας των Φιλίπ και Νταβίντ Πετρούσεβ, Σερβων μπασκετμπολιστών στα τμήματα υποδομήτς της Μπασκόνια από το 2014 έως το 2016 όταν ο Φιλίπ αποφάσισε να πάει στο Πανεπιστήμιο του Γκονζάγκα. «Και γιατί θα έπρεπε να το γνωρίζουν δηλαδή; Υπέγραψαν μαζί μας 10ετές συμβόλαιο και θα πρέπει να είναι χαρούμενοι που μέσω της Μπασκόνια βρήκαν τη δίοδο για να αγωνιστούν σε υψηλότερο επίπεδο» ήταν η κυνική «απάντηση» του μάνατζερ της ομάδας των Βάσκων Χόρχε Βάσκεζ στις κατηγορίες.

Δικό σας...

(1) https://www.baskonia.com/en/arranca-la-primera-fase-del-acuerdo-estrategico-de-baskonia-con-la-federacion-georgiana/

(2) https://www.lavanguardia.com/deportes/20150306/54428803721/el-baskonia-incorpora-a-borja-comenge-para-gestionar-el-acuerdo-con-georgia.html

(3) https://www.worldsport.ge/en/page/140037_controversy-in-the-basketball-federation7

(4) https://www.occrp.org/en/investigations/8306-georgian-prosecutors-investigating-spanish-basketball-deal

(5) https://as.com/baloncesto/2018/07/15/acb/1531678483_346729.html

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely