Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 09:51

Η "καβουροάμυνα" των Μιλγουόκι Μπακς στον Χάρντεν

Από :

Μετά την πρόσφατη αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων MVP της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ, και την επικράτηση της ΚΑΕ Ελαφιακός απέναντι στο Χιούστον, το βραβείο του πολυτιμότερου φαίνεται να «κλειδώνει» για τον Γιάννη. Την επομένη του αγώνα, το τιμ του basketballguru είχε μαζευτεί στα κεντρικά, για να θέσει σοβαρά θέματα επί τάπητος με ταυτόχρονες συνδιαλέξεις με το εκτός Αττικής crew. Κάπου ανάμεσα στις συζητήσεις περί μπάσκετ, ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών διακοπών, περί κρασιού και έρωτα, αναφέρθηκε και το ματς στο Μιλγουόκι και συγκεκριμένα η άμυνα που εφαρμόστηκε -ξανά- από την ομάδα του κόουτς Μπαντενχόλζερ πάνω στον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Τζέιμς Χάρντεν.

To όνομα που αποφασίσαμε να δώσουμε σε αυτή την περίεργη στο μάτι άμυνα ήταν «άμυνα-κάβουρας» ή αγγλιστί «the crab defense». Οκ, ας πάρω το credit που μου αναλογεί, εγώ το έδωσα.

Εν συντομία, πώς παίζει το Χιούστον.

Προτού προχωρήσουμε όμως στην ανάλυση της συγκεκριμένης άμυνας πάνω στον σούπερ σταρ των Ρόκετς, ας θυμηθούμε την εξαιρετική χρονιά που πραγματοποιεί σε ατομικό επίπεδο, έχοντας κάνει κυριολεκτικά το Χιούστον μία one-man team. 36,4 πόντοι1 (έξι παραπάνω από πέρυσι), σουτάρει 13,3 τρίποντα με 36,5% ποσοστά ευστοχίας, πάει έντεκα φορές στη γραμμή της φιλανθρωπίας, ενώ μοιράζει 7,6 ασίστ. Εννέα φορές έχει ξεπεράσει τους 50 πόντους, δύο εκ των οποίων και τους 60.

Αυτά εν μέρει, για να δούμε πόσο δύσκολο μοιάζει να σταματήσει μία ομάδα έναν τέτοιο παίχτη, ο οποίος μπορεί να είναι ο κορυφαίος scoring guard ολόκληρου του ΝΒΑ. Γνωρίζουμε επίσης πως το Χιούστον είναι μια κατά βάση pick ‘n roll ομάδα, που αρέσκεται να απλώνει τους παίχτες σε στην επίθεση, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον Χάρντεν πρωτίστως και στον Πολ δευτερευόντως να παίζουν παιχνίδια απομόνωσης με τον προσωπικό τους αντίπαλο - το ένα τέταρτο των επιθέσεων βασίζεται σε iso plays, με 1,05 πόντους ανά τέτοιο play - και φυσικά να σουτάρουν πολλά τρίποντα (πάνω από τα μισά τους σουτ είναι τριών πόντων).

Όσον αφορά τη δημιουργία του Χιούστον αυτή βασίζεται επίσης στους Χάρντεν και Πολ, οι οποίοι μοιράζουν 15,6 ασίστ από τις 20,9 της ομάδας. Διόλου τυχαία και η 28η θέση της ομάδας σε ασίστ σε σχέση με τις υπόλοιπες του πρωταθλήματος. Σε κάποια γραφήματα του nylon calculus μπορούμε να δούμε πως ο Χάρντεν αρέσκεται να πασάρει στη δεξιά πλευρά του γηπέδου όταν επιτίθεται, κάτι που είναι λογικό καθώς προτιμά τον αριστερό διάδρομο για την προσωπική του προσπάθεια, είτε μετά από κεντρικό πικ, είτε παίζοντας ένας εναντίον ενός. 

Γιατί τα αναφέρουμε αυτά; Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν οι Μπακς να αμυνθούν πάνω σε έναν από τους πιο χαρισματικούς γκαρντ στο ΝΒΑ. Μία τέτοια προσπάθεια, χρειάζεται φυσικά τους κατάλληλους παίχτες για το μαρκάρισμα του, καθώς και αφοσίωση τόσο ατομική όσο και ομαδική, αρκετή δουλειά και, γιατί όχι, δημιουργικότητα και φαντασία, κάτι που δήλωσε και ο ίδιος ο προπονητής τους μετά το πέρας του αγώνα. Σκοπός του ήταν να μειωθεί ο αριθμός των σουτ τριών πόντων που παίρνει, οι φορές που πηγαίνει στη γραμμή των βολών και να τον βγει εκτός της…comfort zone του, όπως είχε πει και ο Πίππεν στον Τρέισι Μακγκρέιντι στην εκπομπή The Jump. Φυσικά, η ίδια τακτική δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από τους Μπακς, καθώς το ίδιο είχε συμβεί στον αγώνα του Ιανουαρίου στο Χιούστον2.

Τι είναι η "καβουροάμυνα"

Ας δούμε επιτέλους τι στα κομμάτια είναι αυτή η «καβουρο-άμυνα».

via GIPHY

 Αρχικά, ο τρόπος που κινείται ο αμυντικός μοιάζει με κάβουρα.

Τι έκανε ο αμυντικός κατόπι στο πρόσφατο ματς; Πήγαινε σχεδόν πάνω του, σε μικρή απόσταση από το αριστερό χέρι του, με τα χέρια ψηλά, με σκοπό να τον αναγκάζει να πάει δεξιά. Με αυτόν τον τρόπο οι Μπακς του αφαιρούσαν τη δυνατότητα να σουτάρει μετά από αριστερή ντρίμπλα, ή να κάνει το γνωστό του back step (ή steps ανάλογα με το αν θα σφυρίξουν βήματα οι διαιτητές) και να κάνει drive από τον αριστερό διάδρομο, ενώ με τα χέρια ψηλά του έκρυβαν το ορατό πεδίο στην αδύνατη πλευρά και δεν μπορούσε να εκμαιεύσει φάουλ πάνω στο σουτ.

Οι παίχτες που είχαν αναλάβει το μαρκάρισμα του Χάρντεν, Μπλέντσο και Χιλ, έφεραν εις πέρας την αποστολή τους, καθώς κατάφεραν και να ρίξουν την παραγωγικότητα του κατά 13 πόντους, αφού τελείωσε το ματς με 23 και 9/26 σουτ. Φυσικά, τα credits πάνε όχι μόνο στους δύο προαναφερθέντες γκαρντ του Μιλγουόκι, αλλά και στην υπόλοιπη ομάδα. Όσο ο αμυντικός οδηγούσε δεξιά τον Χάρντεν, οι υπόλοιποι παίχτες ήταν έτοιμοι για να πάνε σε βοήθεια αν χρειαστεί. Ο σέντερ της ομάδας, Μπρουκ Λόπεζ, περίμενε στη ρακέτα με ανοιχτά τα χέρια, ενώ ο παίχτης της αδύνατης πλευράς –συνήθως ο Γιάννης - θα ερχόταν γρήγορα σε βοήθεια, αν η μπάλα πέρναγε στη ρακέτα, στερώντας έτσι από τον Μούσια τη δυνατότητα να τη σηκώσει ψηλά για κάρφωμα του Καπελά. Στο βίντεο παρακάτω από το κανάλι Half Court Hoops, φαίνεται αναλυτικότερα η δουλειά που έκαναν όλοι οι παίχτες στον Χάρντεν.

Βλέπουμε πως ακόμα και τις φορές που κατόρθωνε να πάει αριστερά, ο αμυντικός ήταν τόσο κοντά, που του δινόταν η ευκαιρία να τον κόψει ψηλά, κάτι που έκανε ο Μπλέντσο, ο οποίος ήταν και ο πολυτιμότερος παίχτης της ομάδας του, ενώ υπήρχαν στιγμές που η διάταξη των Μπακς έμοιαζε με άμυνα ζώνης 3-2.

Φυσικά σε μία τέτοια αντιμετώπιση μεγάλο βάρος πέφτει και στους συμπαίχτες του Χάρντεν, οι οποίοι θα πρέπει να βάλουν τα σουτ που τους αναλογούν. Στον συγκεκριμένο αγώνα δεν βοήθησαν καθόλου, καθώς ήταν τρομερά άστοχοι, κάτι που πιθανό να μην συμβεί σε άλλα παιχνίδια. Γιατί κακά τα ψέματα, όσο και να περιοριστεί ο σούπερ σταρ των Ρόκετς, θα βρει τον τρόπο να διαβάσει αυτή την άμυνα και να βρει τις λύσεις. Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων, όπως προαναφέραμε, ο Χάρντεν είχε σκοράρει 42 πόντους με 13/30 σουτ και 10/11 βολές, ενώ στο Μιλγουόκι εκτέλεσε μόλις πέντε βολές, όταν ο μέσος όρος του ανά ματς είναι έντεκα. Αυτή τη φορά είχε χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας με 34,6%, έναντι 43,3% του ματς του Ιανουαρίου. Ακόμη, σούταρε και τέσσερα λιγότερα τρίποντα από το μέσο όρο του, κάτι που δείχνει ότι το πλάνο που είχε εκπονήσει ο προπονητής είχε απόλυτη επιτυχία.

Η Crab Defense λοιπόν, μπορεί να μοιάζει κάπως αστεία, αλλά αποδείχτηκε εξαιρετικά ευφυής ιδέα και ίσως έδειξε έναν τρόπο για να περιοριστεί η δράση του τρομερού «Μούσια» του ΝΒΑ. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε πως οι Μπακς έχουν και τα κατάλληλα εργαλεία. Μέγεθος, αθλητικότητα σε αρκετές θέσεις, μακριά χέρια που θα «μικραίνουν» το γήπεδο, με προεξέχοντα τον Γιάννη.

Θα ακολουθήσουν άλλες ομάδες στα playoffs το ίδιο σχέδιο αναχαίτισης, όπως οι Τζαζ και οι Κλίπερς που μοιάζουν πιθανοί αντίπαλοι των Ρόκετς στον πρώτο γύρο της ποστ σίζον; Οι πρώτοι έχουν την δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος πίσω από τους Μπακς, δεχόμενοι 105 πόντους/100 κατοχές (δείκτης defensive rating) με τον Γκομπέρ να δεσπόζει στα μετόπισθεν, λειτουργώντας ως ο ιδανικός ψηλός στην πίσω ζώνη άμυνας, ενώ οι δεύτεροι έχουν τα γκαρντ που θα πιέσουν τον Χάρντεν, όπως οι Αλεξάντερ και Μπέβερλι, αλλά πέραν αυτών δεν φημίζονται για την άμυνα, ούτε για τα κορμιά που διαθέτουν στο ρόστερ.

Eρώτημα είναι και το πώς θα λειτουργήσει το supporting cast του Χιούστον, σε περίπτωση που «παγιδευτεί» ο καλύτερός τους παίχτης. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στον Κρις Πολ, καθώς είναι παίχτης που αναμένουμε να παρουσιαστεί σαν… «θηρίο στο κλουβί» μετά την περσινή άτυχη στιγμή με τον τραυματισμό του στη σειρά με το Γκόλντεν Στέιτ. Οι Ρόκετς θα χρειαστεί να αποφορτίσουν τους σταρ τους και να σουτάρουν αρκετά καλύτερα από ό,τι έκαναν στο ματς στην πολιτεία του Ουισκόνσιν. Την απάντηση θα τη μάθουμε σε λίγο καιρό.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: τα στατιστικά είναι από το σάιτ του ΝΒΑ

1την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο.

2για το πρώτο ματς όπου εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη άμυνα, μπορείτε να διαβάσετε και εδώ: https://deadspin.com/the-bucks-just-provided-the-league-with-a-blueprint-on-1831631065

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely