Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 12:20

Derozan - Leonard, έξι μήνες μετά.

Από :

Τον Ιούλιο του 2018 οι Raptors αντάλλαξαν τον σταρ του franchise DeMar DeRozan, μαζί με τον Jakob Pöltl και μία επιλογή πρώτου γύρου στο draft του 2019, για τον Kawhi Leonard και τον Danny Green των Spurs, ποντάροντας πως ο Kawhi θα τους οδηγήσει στον στόχο που κάθε χρόνο τους ξεφεύγει, τους τελικούς του ΝΒΑ. Όπως σε κάθε μεγάλο trade, η άποψή μου για το ποιος βγήκε κερδισμένος χωρίζεται σε τρία (χρονικά) στάδια. To πρώτο είναι το άμεσο, την ίδια ημέρα, το οποίο συνήθως αποδεικνύεται λανθασμένο. Ακολουθεί ένας ‘’έλεγχος’’ μέσα στην σεζόν, που έχω ένα μεγαλύτερο δείγμα σύμφωνα με το πώς παίζουν οι εμπλεκόμενοι παίκτες και οι ομάδες, ενώ το τρίτο στάδιο έρχεται όταν ένα σημαντικό γεγονός κλείνει τον κύκλο του trade (συνήθως μία ανανέωση συμβολαίου του ‘’μεγάλου ψαριού’’ της ανταλλαγής).

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η ανταλλαγή Thunder-Pacers, που συμπεριλάμβανε τον Paul George. Αρχικά πίστευα πως οι Thunder είναι κερδισμένοι, έστω και αν ο George έμενε μόνο μία χρονιά στην Oklahoma. Στα μέσα της χρονιάς το step-up του Oladipo σε παίχτη σταρ και η χρησιμότητα του Sabonis, με έπειθαν πως οι Pacers έβγαιναν νικητές, η (αναπάντεχη) ανανέωση του George με τους Thunder ωστόσο έκλεισε τον κύκλο ενός trade που βρίσκει και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες, win-win που λέμε. Αντίστοιχα, στο trade του Butler πίστευα πως οι Timberwolves έκαναν ‘’ληστεία’’ αρχικά, μέσα στη χρονιά η επιλογή Markkanen (το pick που πήραν οι Bulls μέσω της ανταλλαγής) εξισορρόπησε τα πράγματα στα μάτια μου, εν τέλει ο Butler δεν παίζει πια στην Minnesota (και οι Covington-Saric δεν μπαίνουν στην εξίσωση, εκεί είναι άλλη ανταλλαγή προς μελέτη) και οι Bulls είναι ένα χάλι, οπότε δεν ξέρω αν υπάρχει νικητής εδώ. Οκ, ο Markkanen είναι ακόμη στους Bulls και Lavine-Dunn έχουν προσφέρει, οπότε η ομάδα του Chicago μάλλον βγήκε νικήτρια. Στην περίπτωση που μας ενδιαφέρει βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο, οπότε πάμε να ρίξουμε μία ματιά στους 4 βασικούς ‘’άξονες’’: Τον DeRozan, τους Spurs, τον Leonard και τους Raptors.

DeMar DeRozan

'’You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain'’  (είτε πεθαίνεις ήρωας είτε ζεις αρκετά ώστε να δεις τον εαυτό σου να γίνεται ο κακός) δήλωνε ο Aaron Eckhart ως Harvey Dent στο εκπληκτικό Dark Knight του Christopher Nolan, λίγο πριν το ατύχημα που τον μετέτρεψε στον Two-Face, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του. O DeRozan έφυγε από το Toronto παρά την θέλησή του, τουλάχιστον όμως το ηρωικό του status εκεί διατηρήθηκε (αν σημαίνει οτιδήποτε για εκείνον). Σε μία Ανατολή χωρίς LeBron, αλλά με 2-3 πολύ δυνατούς διεκδικητές, ενδεχόμενη αποτυχία των Raptors θα έφερνε όλο το ανάθεμα πάνω του, πιθανότατα θα ‘’ζούσε αρκετά ώστε να γίνει ο εχθρός’’. Πλέον βρίσκεται στο San Antonio, σε μία ομάδα με ιδιαίτερη μπασκετική κουλτούρα και έναν από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο, τον Greg Popovich.

Οι Spurs μάλιστα, σε αντίθεση με τους Raptors που επέμειναν να αλλάξουν κομμάτι του παιχνιδιού του DeMar και να τον κάνουν να σουτάρει περισσότερα τρίποντα (κάτι που δεν μπορεί να κάνει αποδοτικά), έχτισαν γύρω από το παιχνίδι που τον βολεύει (εκείνο του mid-range, όπως συμβαίνει και με τον LaMarcus Aldridge) και βρήκαν μία άλλη λύση που δουλεύει σίγουρα καλύτερα. Έδωσαν την μπάλα στα χέρια του και άφησαν τον ’'playmaker DeMar’’ να ανθίσει. Εκείνος έχει απαντήσει σε αυτή την προτροπή με 6,4 ασίστ μ.ό, με το AST% να είναι στο 28,8% (με απλά λόγια, έχει πασάρει σε παραπάνω από το ¼ των καλαθιών των συμπαικτών του, ποσοστό που τον φέρνει στην κορυφή της λίγκας ανάμεσα στους παίχτες που παίζουν ως φτερά, σύμφωνα με το Cleaning The Glass), ενώ παράλληλα κάνει λίγα λάθη (2,5 και 10,5% των κατοχών που έχει πάρει συνολικά). Ο ίδιος ο Popovich έχει εντυπωσιαστεί με την ικανότητα του DeRozan στην δημιουργία, δηλώνοντας πως ‘’φάνηκε πως μάλλον είναι ο καλύτερος πασέρ στην ομάδα μας, για να πω την αλήθεια’’.

Προσωπικά ανήκω σε εκείνους που αρχικά είχαν θυμώσει με το trade, θεωρούσα πως οι Raptors αδίκησαν τον DeMar. Συνεχίζω να το πιστεύω, αλλά πλέον βλέπω αυτή την αλλαγή με καλό μάτι για τον ίδιο τον παίχτη, οι Spurs ταιριάζουν στο παιχνίδι του και στον χαρακτήρα του. Στις 3 Γενάρη βρέθηκε για πρώτη φορά απέναντι στην παλιά του ομάδα και το έφερε έτσι η τύχη (ή το ‘’σκύλιασμά’’ του) που σε εκείνο το παιχνίδι πέτυχε το πρώτο triple-double της καριέρας του, δίνοντας μία όμορφη παράσταση που με έπεισε πως ο DeRozan είναι μια χαρά στο San Antonio, τουλάχιστον για την ώρα. Δείτε και μόνοι σας, στο βίντεο που ακολουθεί:

San Antonio Spurs

Οι Spurs έζησαν ένα περίεργο καλοκαίρι. Με τον Tim Duncan να έχει σταματήσει δυο χρόνια πριν, είδαν τον Manu Ginobili να αποσύρεται από το μπάσκετ, τον Tony Parker να επιλέγει να συνεχίσει αλλού, ενώ παράλληλα συνειδητοποίησαν πως το ‘’δράμα’’ με τον Kawhi λύνεται μόνο αν τον δώσουν με ανταλλαγή. Οι τέσσερις βασικοί πρωταγωνιστές της ομαδάρας του '14 δεν ήταν πια εδώ και οι φωνές για tanking ήταν έντονες, παρ’ όλο που η ομάδα ήταν ουσιαστικά η ίδια που πέρυσι βγήκε έβδομη (ο Leonard έπαιξε ελάχιστα), ενώ προστέθηκε και ο DeRozan. Το κακό ξεκίνημα έπειθε ακόμη περισσότερο κόσμο πως οι Spurs πρέπει να ‘’βουλιάξουν’', οι φωνές όμως σύντομα ηρέμησαν.

Οι Spurs (και κυρίως ο Popovich) δουλεύουν έτσι ώστε να αναδεικνύουν τις δυνατότητες των παιχτών τους. Σε μία κουβέντα με τον αγαπημένο Άρη Τολιο του The Ball Hog γύρω από το ξεκίνημα του San Antonio, μου είχε πει το εξής: ‘'Υπάρχει ένας νοητός κύκλος ανάμεσα στο ζωγραφιστό και το τρίποντο και μέσα από αυτόν ξεκινά όλη η δημιουργία των Spurs. Είναι μία ενδιαφέρουσα, διαφορετική πρόταση και πιστεύω θα δουλέψει’’. Και μαντέψτε, δούλεψε. Οι Spurs έκαναν έναν καταπληκτικό Δεκέμβριο, ήταν στην κορυφή της λίγκας σε Offensive Rating (σε πόντους ανά 100 κατοχές), ενώ παράλληλα βελτίωσαν κατακόρυφα την άμυνά τους, καθώς επέστρεψαν σε μία μορφή αμυντικής πίεσης που βολεύει περισσότερο τους παίχτες τους και κυρίως τους τρεις σταρ τους (DeRozan, Gay, Aldridge), που έπαιζαν παρόμοια άμυνα στις προηγούμενες ομάδες τους (αναλυτικότερα για την αλλαγή της άμυνάς τους μπορείτε να διαβάσετε στο υπέροχο κείμενο του Jabari Young στο The Athletic, link εδώ).

Όπως είπαμε όμως, οι Spurs χτίζουν γύρω από τα δυνατά σημεία των παικτών τους. Εξίσου σημαντικό λοιπόν με το ‘’mid-range-based'’ παιχνίδι των σταρ και της βασικής πεντάδας τους, είναι το παιχνίδι του 2nd unit τους, κυριώς γύρω από Mills-Belinelli, Bertans. Τι έχουμε εκεί; ‘’Γκάζια’’, γρηγορότερες επιθέσεις, πολύ περιφερειακό σουτ, εξαιρετικό spacing. Ορίστε ένα δείγμα: 

14 σερί εύστοχα τρίποντα για τους Spurs στο ματς με τους Thunder, 10 από αυτά από τα χέρια των Mills-Belinelli-Bertans. Οι πεντάδες που περιλαμβάνουν αυτούς τους τρεις παίχτες είναι στην κορυφή της λίγκας σε πόντους ανά 100 κατοχές, eFG%, TOV% (ελάχιστα λάθη δηλαδή), FT rate (πολλές κερδισμένες βολές), καθώς και σε πόντους που κερδίζει η ομάδα από αιφνιδιασμούς (αλλά και σε πόντους που σκόραραν σε 100 κατοχές στον αιφνιδιασμό), ενώ ο Davis Bertans είναι από τους τοπ σουτέρ τριπόντων στο ΝΒΑ με 49%.  Το ‘'κορυφή’' της λίγκας δεν αποτελεί υπερβολή, σύμφωνα με το Cleaning The Glass, σε όλα τα παραπάνω βρίσκονται μεταξύ 98-100 εκατοστημορίου (θυμίζω πως η κλίμακα είναι 0-100 και 100 το καλύτερο). Οι Spurs παίζουν με ‘’δύο πρόσωπα’’, όπου το δεύτερο είναι εξίσου σημαντικό με το πρώτο, και το συνολικό εγχείρημα αποδίδει. Aν περάσουν σχετικά αλώβητοι από το rodeo trip1 που έρχεται, θα είναι στα playoffs και θα είναι σίγουρα μία υπολογίσιμη δύναμη.

Έξτρα fun στοιχείο: Τα ξημερώματα της Τετάρτης έσκασε η είδηση από τον Adrian Wojnarowski πως οι Grizzlies σκέφτονται για πρώτη φορά σοβαρά να ακούσουν προτάσεις για το δίδυμο Marc Gasol-Mike Conley. Είναι δύο παίχτες που πολλά χρόνια πιστεύω πως θα ήταν υπέροχο να παίζουν για τον Popovich, ωστόσο τα οικονομικά δεν ‘’βγαίνουν’’, οι Spurs δύσκολα μπορούν να βρουν τα assets, πόσο μάλλον και για τους δύο. Θα είχε ενδιαφέρον ωστόσο.

Kawhi Leonard

O Kawhi και το περιβάλλον του καθ’ όλη την διάρκεια της περυσινής σεζόν ‘’έσπρωχναν’’ την κατάσταση προς διαζύγιο με τους Spurs, μέσω ενός trade. Ήθελαν Los Angeles, ωστόσο ο Leonard έχει βρεθεί στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του στο Toronto. Και αν με ρωτάτε, είναι μια χαρά. Έχει βρεθεί σε ένα franchise που του δίνει την ευκαιρία να ξανασυστηθεί στον μπασκετικό κόσμο και να αποδείξει πόσο μεγάλος παίκτης είναι, παίζοντας για ένα σύνολο ικανό να κερδίσει την Ανατολική Περιφέρεια και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα είναι με διαφορά ο καλύτερος παίχτης, το αστέρι που λάμπει. Ο Leonard έχει ανταποκριθεί σε αυτό, κάνοντας μία σεζόν ως τώρα που τον κατατάσσει στα 5-6 φαβορί για το βραβείο του MVP. 27,6π-3,1α-8ρ, ενώ παράλληλα είναι στους τοπ forwards της λίγκας σε Usage, παραγωγή πόντων ανα 100 σουτ (125,1) και AST% (15% των προσπαθειών των συμπαικτών του). Αν τα νούμερα είναι καλά, η εικόνα του είναι ακόμη καλύτερη, όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Υπάρχει όμως μία ακόμη σημαντική παράμετρος που δείχνει πως ο Kawhi βγαίνει κερδισμένος από την παρουσία του στους Raptors, έστω και αν αυτή κρατήσει μία χρονιά. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στους Spurs ήταν η διαφωνία που είχε με το ιατρικό τιμ για τον τραυματισμό του. Oι Spurs είπαν πως ήταν καθαρός ιατρικά να παίξει, ο Leonard όμως δεν ένιωθε το ίδιο. Οι Raptors, στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν την συνεργασία μαζί του πέραν αυτής της σεζόν, του έχουν δώσει μία σχετική ελευθερία στην διαχείριση της ξεκούρασής του. Αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε τον Leonard να μένει εκτός για λόγους κούρασης, ακόμη και σε παιχνίδια που δεν είναι back-to-back. Μπορεί να ακούγεται λίγο ‘’φθηνό’’ εκ μέρους της ομάδας, αλλά για μένα είναι σωστή κίνηση, καθώς ό,τι και να έγινε στο San Antonio και όσο και να υπήρχαν έξτρα λόγοι για την αποχώρησή του, ο παίχτης πράγματι προβληματιζόταν για την κατάσταση του κορμιού του, όσο cyborg και αν φαίνεται πως είναι. Οι Raptors κινούνται γύρω από την κατάσταση Leonard όσο καλύτερα μπορούν. Αξίζει να σημειώσουμε βέβαια αυτό που αναφέρει ο Eric Koreen σε κείμενό του στο The Athletic (link εδώ): Η ξεχωριστή μεταχείριση του Leonard, ειδικά στα θέματα ξεκούρασης ενώ πολλές φορές συμπαίκτες του παίζουν ακόμη και με μίνι-τραυματισμούς, ίσως δημιουργήσει θέμα χημείας στους Raptors. Προσωπικά πιστεύω πως καλώς θέτουν ως προτεραιότητα να είναι ικανοποιημένος ο Kawhi, περισσότερα όμως για τους Raptors παρακάτω.

Toronto Raptors

Όσο και να αγαπώ τον DeMar DeRozan, δεν πρέπει να γελιέμαι. Οι Raptors έκαναν ό,τι πίστευαν πως είναι καλύτερο, ώστε να διεκδικήσουν την Ανατολή μετά την φυγή LeBron. Κακά τα ψέματα, πήραν έναν καλύτερο παίχτη και μαζί με αυτόν πρόσθεσαν και το πολυεργαλείο που λέγεται Danny Green. Είναι δεύτεροι στην Ανατολή, πίσω από τους Bucks του Γιάννη και του coach Bud και φαίνονται αρκετά έτοιμοι να πετύχουν τον στόχο τους. Αποδεσμεύτηκαν από το παιχνίδι του DeMar και με την αναβάθμιση του Nick Nurse σε head coach άπλωσαν το γήπεδο όπως ήθελαν από πέρυσι, ενώ παράλληλα αύξησαν τον ρόλο του Pascal Siakam, που αποδεικνύεται παίχτης για το all-star επίπεδο:

Είναι στις 10 τοπ ομάδες σε OffRtg και DefRtg στην λίγκα, σουτάρουν με μεγάλη αποδοτικότητα (5οι σε eFG%), έχουν παίχτες για όλες τις καταστάσεις (χτίζουν σιγά σιγά και την δική τους death lineup με Lowry, Green, Leonard, Anunoby, Siakam), γενικώς αξίζουν να υπολογίζονται στους διεκδικητές δίχως αμφιβολία.

  Όλα αυτά πολύ ωραία, η επόμενη μέρα όμως; Για μένα μια χαρά και εκείνη. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι Raptors ‘’παίζουν τα ρέστα τους’’ για να κρατήσουν τον Kawhi με συμβόλαιο πέραν της φετινής χρονιάς και νομίζω πως είναι στη σωστή κατεύθυνση για να το πετύχουν. Οφείλω να ομολογήσω εδώ πως επηρεάζομαι (και) από την τελευταία αντίστοιχη περίπτωση που είδαμε στο ΝΒΑ, αυτή του Paul George. Ήμουν σίγουρος πως το καλοκαίρι θα βρεθεί στο Los Angeles δίπλα στον LeBron, εκείνος όμως ανανέωσε με τους Thunder χωρίς καν να συναντηθεί με άλλες ομάδες. Oι Raptors κάνουν καθημερινά ότι μπορούν ώστε να δείξουν στον Leonard πως αξίζει να συνεχίσουν μαζί, είναι σαν να έχουν κερδίσει 300+ ραντεβού μαζί του ώστε να τον πείσουν. Ακόμη και αν η χημεία με το ρόστερ όπως είναι τώρα διαταραχθεί, εάν έχεις τον Kawhi στην ομάδα σου, έχεις ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, συν τον νεανικό πυρήνα που λογικά δεν θα έχουν πρόβλημα να κρατήσουν (Siakam, OG, VanVleet, Wright). Αν ο Leonard δεν παραμείνει, ασφαλώς θα έχουν βγει οι χαμένοι του trade, ωστόσο ακόμη και έτσι υπάρχουν λύσεις. Μπορούν είτε να ψάξουν 1-2 καλούς παίχτες στην γεμάτη free agency του καλοκαιριού, είτε να κινηθούν προς ένα rebuild, δίνοντας τους Lowry, Ibaka, Valanciunas (όχι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο η αλήθεια είναι). Όλες αυτές οι υποθέσεις μπορούν να περιμένουν όμως όσο το παζλ μίας πετυχημένης σεζόν αρχίζει να συμπληρώνεται.

Συμπέρασμα

Η εικόνα που έχω αυτή την στιγμή για το trade είναι πως όλοι είναι κερδισμένοι. Ο DeMar βρέθηκε σε franchise που του ταιριάζει, οι Spurs αποκτούν σταθερότητα, ο Leonard αποδεικνύει πως είναι top-10 παίχτης, οι Raptors έχουν βάσιμες ελπίδες για παρουσία στους τελικούς. Θα ασχοληθούμε ξανά με αυτό το trade ενδεχομένως όταν έρθει το τρίτο στάδιο, εκεί που οι ομάδες θα έχουν ολοκληρώσει την σεζόν τους και ο Kawhi θα πάρει απόφαση για το μέλλον του.  Για να κλείσουμε με κάτι fun, δεν σας κρύβω πως αυτά είναι τα δύο σύνολα που θα ήθελα στους τελικούς του ΝΒΑ. Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, οι Spurs λογικά θα δυσκολευτούν από τον πρώτο κιόλας γύρω και είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι προτιμάτε άλλες ομάδες όπως οι Celtics, οι Bucks, οι Sixers, oι Warriors, οι Rockets ή οι Thunder. Ωστόσο για μένα το σενάριο οι Raptors να βρεθούν στους πρώτους τελικούς της ιστορίας τους, την πρώτη χρονιά χωρίς τον DeRozan και απέναντί τους να βρίσκεται ο ίδιος ο DeRozan καθοδηγούμενος από τον Popovich μοιάζει υπέροχο, πιστεύω πως το ‘’δράμα’’ γύρω από κάθε παιχνίδι θα είναι Must-watch TV.  Μάλλον ανέφικτο, αλλά σχεδόν ονειρικό σενάριο. Cheers!

Σημειώσεις

  1. Oι Spurs τον Φεβρουάριο θα βρίσκονται 3 βδομάδες μακριά από το San Antonio με 8 σερί παιχνίδια εκτός έδρας, απέναντι σε Kings, Warriors, Blazers, Jazz, Grizzlies, Raptors, Knicks, Nets. Το ‘’αλώβητοι’’ για μένα σημαίνει ένα ρεκόρ 4-4, οτιδήποτε καλύτερο θα είναι πολύ σημαντικό.

Στατιστικά από nba.com και cleaningtheglass.com, όπως ίσχυαν μέχρι 23-01-2019.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Demarcus AAU Basketball: Πάση θυσία »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely