Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2023 09:56

Το μακρινό ριμπάουντ, Day 17: Η Ευρωλίγκα των ονείρων μας

Από :

Ο πρώτος γύρος της Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε με ένα σκηνικό ονειρώδες για τους φιλάθλους του μπάσκετ, αφού πέντε ομάδες ισοβαθμούν στην κορυφή και άλλες τέσσερις στην είσοδο της οκτάδας. Αγωνιστική με την αγωνιστική, η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση γίνεται ολοένα και πιο συναρπαστική, παράγοντας αυτή τη στιγμή το ελκυστικότερο δυνατό μπασκετικό θέαμα. Για εμάς εδώ μάλιστα, για το εγχώριο κοινό δηλαδή, ίσως η Ευρωλίγκα να αποτελεί και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του μπάσκετ στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Το μακρινό ΝΒΑ έχει παρασυρθεί στη δίνη του ηλιοκεντρισμού, ο οποίος καθιστά πολλά παιχνίδια αδιάφορα και υποβιβάζει το ομαδικό πνεύμα, προκειμένου να αβαντάρει κάποια ακούραστα, ατομικά statlines-παρωδία. Αντίθετα, στο καταπληκτικό ευρωπαϊκό τουρνουά που παρακολουθούμε φέτος, οι ομάδες τα δίνουν όλα κάθε εβδομάδα, οι μάχες διεξάγονται διαρκώς με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση και οι προπονητές βρίσκονται σε θαυμάσια αρμονία με τους αγωνιζόμενους στα παρκέ, που έτσι κι αλλιώς παραμένουν οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού.

Δεν ξέρω, ίσως μεγάλο ρόλο στην όλη εικόνα να έχει παίξει η εκδίωξη των ρωσικών ομάδων. ΤΣΣΚΑ, Χίμκι, Ζενίτ, Ούνιξ (ή όποιες άλλες) ξόδευαν τεράστια ποσά, χωρίς να τα δικαιολογεί η βάση των φιλάθλων τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ομάδες-μπαμπούλες να αγωνίζονται σε άδεια, ξενέρωτα γήπεδα. Η αντικατάστασή τους με σύνολα όπως η Μπολόνια, η Παρτίζαν και η Βαλένθια, έχει επαναφέρει μεγάλο μέρος του χαμένου χρώματος και έχει βοηθήσει στην εξισορρόπιση των οικονομικών ανισοτήτων, διαμέσου της καλύτερης δυνατής οδού: Της ύπαρξης ποικίλων μπασκετικών προτάσεων και του απλώματος των καλών μονάδων σε όλο το φάσμα της βαθμολογίας. Ο Αστέρας έχει τους Νέντοβιτς και Βιλντόζα, η Μπολόνια τον Ογιελέγε, τον Μίλος, τον Λούντμπεργκ, η Παρτίζαν τους Πάντερ, Έξουμ, Λεντέι, η Βιλερμπάν τον Ντε Κολό κ.ο.κ. Ναι, το επίπεδο έχει ξεκάθαρα ανέβει και δεν μπορούμε παρά να προσδοκούμε έναν ακόμη συναρπαστικότερο δεύτερο γύρο.

Τώρα, για τους κερδισμένους της 17ης αγωνιστικής, Ολυμπιακός, Ζαλγκίρις, Παρτίζαν και Αστέρας ενίσχυσαν συγκριτικά τη θέση τους, ενώ Άλμπα και Μπάγερν διατήρησαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν έστω κάτι μικρό στη συνέχεια.Το ίδιο και η διπρόσωπη Μπολόνια. Πάμε στις κατηγορίες μας.

Η πρώτη πεντάδα

1. 26/33 σημαίνει 26 ασίστ για 33 καλάθια και αφορά την θαυμάσια ομαδικη προσπάθεια της Άλμπα απέναντι στη Μπασκόνια. Ρεσιτάλ αλτρουισμού και κίνησης στον χώρο για το συγκρότημα του Γκονζάλες, που κινδύνεψε λόγω της αφέλειας του να τρέχει τα plays απρόσκοπτα, χωρίς να λογαριάζει συνθήκες, χρόνο και αντιπάλους. Με κέντρο βάρους των εκτελέσεων την ρακέτα και αιχμή του δόρατος τους Τίμαν και Ολίντε, οι Γερμανοί επιτέθηκαν αψεγάδιαστα για 36-37 λεπτά, μέχρι το στείρο τελευταίο τρίλεπτο, εκεί όπου τόσο εκείνοι, όσο και οι Βάσκοι, έκαναν τη μία πατάτα μετά την άλλη. Μία ασχημούτσικη κατάληξη σε ένα όμορφο ματς, που κρίθηκε στον πόντο και σε δύο χαμένα plays των παικτών του Πεναρόγια, κοντά στο τελευταίο σφύριγμα. Ωραίο αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό, που σκαρφάλωσε στην κορυφή στην πενταπλή ισοβαθμία.

2. Ομάδα-γρίφος, η Βίρτους Μπολόνια θυμάται το ταλέντο της κατά διαστήματα, πετυχαίνοντας μερικές εντυπωσιακές νίκες, όπως αυτή επί της Μπαρτσελόνα στο Παλάου. Δύο στα δύο έχουν οι Μπολονέζοι εκτός έδρας απέναντι στους ισπανικούς γίγαντες. Και στα δύο νικηφόρα αποτελέσματα, πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Ίφε Λούντμπεργκ, με 18 στο 91-95 επί της Ρεάλ και 20 στο 75-83 επί των Καταλανών. Σταμάτησε να σκοράρει σχετικά νωρίς, χωρίς να παίξει ιδιαίτερο επιθετικό ρόλο στην κατάληξη του αγώνα (βλ. παρακάτω), όμως τα καλάθια του στην τρίτη περίοδο υπήρξαν καθοριστικά, προκειμένου να μην απωλέσει η ομάδα του το προβάδισμα. Η Μπάρσα είχε ανακάμψει σε εκείνο το σημείο και είχε περάσει για πρώτη φορά μπροστά, αλλά ο Λούντμπεργκ ανέκτησε τη χαμένη σκυτάλη, πριν την παραδώσει οριστικά στον x factor της αγωνιστικής.

3. Καταπληκτικός ο Φίλιπ Πετρούσεφ στην έδρα της Βαλένθια, πήρε στις πλάτες του την επίθεση του Αστέρα στο ανταγωνιστικότατο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα που ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο. Ο Πετρούσεφ είχε 25 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2 μπλοκ, σκοράροντας διαρκώς γύρω από τη στεφάνη, αλλά με τρόπους που ταιριάζουν σε stretch forward. Δηλαδή, εφορμήσεις με τρίπλα, κίνηση στο χώρο, σουτάκια από μικρή απόσταση, όλο το πιθανό ρεπερτόριο πλην τριπόντου. Κάτι ακόμη καλύτερο; Είχε 11/11 βολές, συμπεριλαμβανομένων των δύο τελευταίων της ομάδας του, σε ένα παιχνίδι που παραλίγο να επιστρέψουν οι εφιάλτες του τρελού σουτ του Μίροτιτς και της προηγούμενης αγωνιστικής. Αυτή τη φορά, ο Κάρτερ αστόχησε στην αντίστοιχη προσπάθεια και οι Σέρβοι πήραν το δίκαιο αποτέλεσμα, βάση της εικόνας του αγώνα.

Πίσω στον πρωταγωνιστή μας. Αν υπήρχε βραβείο πιο βελτιωμένου παίκτη, ο Πετρούσεφ θα το είχε πάρει για πλάκα, μετά την αφανή θητεία του στην Εφές. Ο θρίαμβος του Αστέρα οριοθέτησε ένα καταπληκτικό κουαρτέτο εμφανίσεων για τον 22χρονο, που στο 2-2 της ομάδας του με Μιλάνο, Ολυμπιακό, Μπάρσα και Βαλένθια έχει (κρατηθείτε) 21 πόντους, με 61,7% στα σουτ και 8 ριμπάουντ. Αν δεν σας εντυπωσιάζουν αυτά τα νούμερα, μάλλον βλέπετε μόνο ΝΒΑ στο twitter.

4. Σε μία ημί-ονειρική βραδιά για τη Ζαλγκίρις, ο Λαουρίνας Μπιρούτις πραγματοποίησε εμφάνιση καριέρας απέναντι στα θηρία της Φενέρ, κυριαρχώντας με 15 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα. Ο ύψους 2,13, 25χρονος σέντερ, έπαιξε απολύτως στα ίσια τους Μότλεϊ και Αντετοκούνμπο, τους έσπρωξε, τους έβαλε στα καλάθια, τους έκοψε τα σουτ και σκόραρε στη μούρη τους. Τα έκανε μάλιστα όλα πριν ξεμακρύνει η Ζαλγκίρις στον ορίζοντα και πριν η Φενέρ καταρρεύσει (για ακόμη μια φορά) οριστικά.

Πολύ ισορροπημένο το παιχνίδι των Λιθουανών, με σαφέστατη στόχευση στον έλεγχο του ρυθμού, μέσω της συνεπούς μεταφορά της μπάλας στο χαμηλό ποστ. Ξεπέρασαν άμεσα το αληθινό σοκ του τραυματισμού του Έβανς, που χάνει τη σεζόν.

5. Επιθετικό ρεσιτάλ από την Παρτίζαν απέναντι στη Μονακό, ειδικά στην τελευταία περίοδο, όταν και το σύνολο του Ομπράντοβιτς έδειξε εμφατικά τον λόγο που βρίσκεται μέσα στις τρεις κορυφαίες επιθέσεις της Ευρωλίγκα - οι άλλες δυο είναι Ολυμπιακός και Μπασκόνια. Οι ασπρόμαυροι πέτυχαν 31 πόντους σε αυτό το διάστημα, κρατώντας τους αντιπάλους τους στους 12 και φτάνοντας στην τέταρτη συνεχόμενη νίκη τους. Το ποσοστό τους στα τρίποντα ήταν διαστημικό, 15/25, 60%. Καλύτερος τους παίκτης όμως, αναδείχτηκε εκείνος που δεν επιχείρησε ούτε ένα, αλλά αποτελεί μία διαρκή απειλή για τις άμυνες, με τις τοποθετήσεις και τις κινήσεις του. Ο Ματίας Λεσόρ, δηλαδή ο σχεδόν μόνιμος θαμώνας της πεντάδας μας. 21 πόντοι, 8/10 δίποντα, 9 ριμπάουντ, τέρας αποτελεσματικότητας. Στο τέλος, οι κοινοί πανηγυρισμοί κοινού και παικτών έδωσαν έναν υπέροχο, όσο και απαραίτητο χρωματισμό στο κάδρο της Ευρωλίγκα, κάνοντας το ακόμη ελκυστικότερο.

Χ factor

Μέχρι και τα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου, ο Μίλος Τεόντοσιτς μοίραζε μόνο ασίστ. Όμορφες ασίστ βέβαια, αλλά και πάλι... μόνο ασίστ. Κάπου στο νήμα όμως, καθώς η Μπαρτσελόνα επιχειρούσε τελική αντεπίθεση, ο τρομερός Σέρβος θυμήθηκε το peak του, συνδυάζοντας τον δημιουργικό του οίστρο με δύο κρισιμότατα τρίποντα, για το 63-71 και για το το 70-76, περίπου διόμιση λεπτά πριν το τέλος. Ρε τον αλήτη!, είπα από μέσα μου, καθώς τον έβλεπα να σηκώνεται άφοβα πάνω από τα χέρια των αντίπαλων ψηλών μετά τα switch ή τα close outs. Την αληθινή αλητεία, βέβαια, τη διέπραξε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο προπονητής του.

Η τακτική

Τι έκανε ο Σκαριόλο; Βλέποντας τον Μίλος να έχει πάρει φωτιά (8 πόντοι σε 3 λεπτάκια), τον... απέσυρε στο πάγκο, για να σφραγίσει οριστικά τη νίκη μέσα από την άμυνα. Προσέξτε: μετά το 70-76, υπήρχε ακόμη αρκετός χρόνος για τη Μπαρτσελόνα. Συνήθως σε τέτοια σημεία το σύνολο του Σάρας παίζει άμυνα στα όρια του φάουλ και μέσω αυτής κερδίζει μερίδιο στο σκορ. Ο Σκαριόλο έκρινε πως παρόλο που ο Τεόντοσιτς είναι μανούλα στο να ξεπερνά τέτοιες άμυνες, ο Παϊόλα ίσως ήταν καταλληλότερος για να απορρυθμίζει προβλέψιμες επιθέσεις, όπως στην τελική είναι η επίθεση της Μπαρτσελόνα. Μαζί με τον Λούντμπεργκ μάρκαραν ασφυκτικά στην περίμετρο, δεν έχασαν φάση και οδήγησαν τους αντιπάλους τους σε χαμένα σουτ και λάθη. Το κλέψιμο του Λούντμπεργκ στον Λαπροβίτολα έβαλε τέλος στις όποιες φιλοδοξίες των γηπεδούχων για ανατροπή. Πρόκειται αδιαμφησβήτητα για την αμυντική φάση του διημέρου (σόρι Μπεν Μπέντιλ).

O Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός δεν είχε μπροστά του μία δύσκολη αμυντική αποστολή. Η Μιλάνο είναι η χειρότερη (μαζί με την Μπάγερν) επίθεση της διοργάνωσης και καθοδηγείται από γκαρντ δεύτερης διαλογής, χωρίς πολλή κίνηση. Έτσι, από ένα σημείο και ύστερα, ο αμυντικός οίστρος του Γουόκαπ, μαζί με τα καίρια κλεψίματα (από στιγμίαιες βοήθειες-tags) του Κανααν, παρείχαν τις ευκαιρίες για μία άνετη επικράτηση, που ήρθε καθώς οι ερυθρόλευκοι έτρεξαν σωστά τα plays τους στο transition. Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το παιχνίδι οι παίκτες του Μπαρτζώκα στο β' μέρος αποτελεί το καλύτερο νέο, διότι έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με προηγούμενα, προβληματικά δεύτερα ημίχρονα, που κόστισαν τζάμπα ήττες.

Το δεύτερο καλό νέο είναι πως, μετά τον Κανααν στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, ήταν η σειρά του Πίτερς να συνεισφέρει καίρια σε μία επικράτηση, δίνοντας ρυθμό και σκορ στα πρώτα στάδια του αγώνα. Αν οι τελευταίες δύο αγωνιστικές όντως σηματοδοτούν μεγαλύτερη συνεισφορά του διδύμου στα τεκταινόμενα, τότε οι αντίπαλοι δεν θα ξέρουν από πού να καλυφθούν. Ακόμη κυριότερο; Ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει την πολυπόθητη σταθερότητα, για να την ταιριάξει με τα ονειρώδη επιθετικά κρεσέντα, που συχνά πυκνά παρουσιάζει. Μία νίκη εκτός έδρας με τη Μονακό θα τον καταστήσει απόλυτο φαβορί για την κατάληψη του πλεονεκτήματος. Easier said than done, αλλά το βίντεο της νίκης της Παρτίζαν είναι διαθέσιμο και περιέχει μέσα διαμάντια.

To play

Aς μείνουμε στον αγώνα του Φαλήρου και ας πάμε στους ηττημένους. Μπορεί η δουλειά του Μεσίνα φέτος να μη διεκδικεί βραβεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Ιταλός κόουτς ξέχασε το μπάσκετ. Ακούστε τον να σχεδιάζει το τελευταίο play της Μιλάνο πριν το ημίχρονο, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες δύο stretch ψηλών (Ντέιβις, Φόιγκτμαν). Έπειτα, δείτε την πράξη από τους παίκτες του και τον εξοβελισμό του Φαλ στη No Man's Land. Πρόκειται για καταπληκτική επικοινωνία μεταξύ πάγκου και παρκέ και έναν τρόπο να βγει ο ψηλός του Ολυμπιακού από την αμυντική εξίσωση.

Το avatar

Tρία τα αδιάφορα ματς της αγωνιστικής, ένα εξ αυτών θα μας οδηγήσει στο avatar.

Αρχικά, η Μακάμπι δεν εμφανίστηκε στη Μαδρίτη και κανένας δεν ασχολήθηκε. Ούτε την ίδια την ένοιαξε μάλλον. Έπειτα, η Εφές βαριόταν ξεκάθαρα απέναντι στη Βιλερμπάν, την οποία προσπέρασε με επαγγελματισμό λίγο πριν το τέλος, εφαρμόζοντας τη γνωστή συνταγή. Τέλος, η Μπάγερν επικράτησε πανεύκολα του Παναθηναϊκού, που (ω, τι έκπληξη!) δεν μπορούσε να σκοράρει με τίποτα. Αρνητικός πρωταγωνιστής του τριφυλλιού ήταν ο Ντουέιν Μπέικον, που για τρία δεκάλεπτα απλώς βόλταρε στο παρκέ (1/10 σουτ), για να τελειώσει τελικά με 5/16 και 18 πόντους, γράφοντας τα νουμεράκια του. Την ίδια στιγμή, ο Μάριους Γκριγκόνις, χαμένος στο διάστημα, επιχείρησε σε 16 λεπτά δύο (2, zwei) προσπάθειες.

Ποιος είναι το avatar; Μα, ο προπονητής τους φυσικά, που ξεκάθαρα έχει απωλέσει ισορροπίες και τον έλεγχο του υλικού. Τι πέντε τρίποντα ο Πάρις Λι και ένα ο Γκριγκόνις, τι γίνεται εκεί;

Tέλος πάντων, πάω για τένις.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely