Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 17:06

Το μακρινό ριμπάουντ - Day 23: Κορυφή στην Καταλωνία, προβλήματα στη Μόσχα

Aπό :

Τέλος για την 23η αγωνιστική με τη Μπαρτσελόνα να προστίθεται στις ομάδες που έχουν κερδίσει στο ΣΕΦ, περνώντας ταυτόχρονα στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Η ΤΣΣΚΑ βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις, που ενδεχομένως να κλυδωνίσουν τον οργανισμό. Η ήττα από τη Μπάγερν εύλογα ήρθε να προστεθεί στην μέτρια εικόνα άνευ Τζέιμς που παρουσίασαν και στο Βερολίνο οι Ρώσοι την πρώτη αγωνιστική της διαβολοβδομάδας. Οι Βαυαροί από την άλλη, στρογγυλοκάθονται στην οχτάδα και δεν έχουν σκοπό να το κουνήσουν από κει. Η Φενέρ συνεχίζει να θέλγει με το μπάσκετ που παίζει ενώ η Αρμάνι πέτυχε τη νίκη της αγωνιστικής απέναντι στη Ζενίτ, την οποία αφήνει δύο νίκες πίσω της στο κυνήγι του πλεονεκτήματος έδρας. Εύκολη νίκη για τον Παναθηναϊκό απέναντι στη Βαλένθια, που χάνει πολύτιμο έδαφος για την οχτάδα, ενώ κακή ήττα έκανε και η Ζάλγκιρις στη Βιτόρια από την Μπασκόνια. Η Βιλερμπάν πέρασε από το Βελιγράδι χάρη στον οίστρο του Κόουλ, η Ρεάλ, αν και δυσκολεύτηκε στο τέλος, τα κατάφερε απέναντι στην Άλμπα, ενώ δεν διεξήχθη το ματς μεταξύ Μακάμπι-Εφές, καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει θέσει περιορισμούς λόγω covid, βάσει των οποίων απαγορεύτηκε στην τουρκική ομάδα να βρεθεί στο Τελ Αβίβ. Ας πάμε λοιπόν στις κατηγορίες μας.

Η πρώτη πεντάδα

1. Η Χίμκι συνεχίζει να αποτελεί την ομάδα-ανέκδοτο της φετινής και όχι μόνο διοργάνωσης. Μέσα σε όλα αυτά, χάνεται και το μεγάλο ταλέντο του Αλεξέι Σβεντ, ο οποίος όσο μένει στο συγκεκριμένο οργανισμό, μόνο κακό κάνει στον εαυτό του. Οκ, ήθελε και τα έπαθε. Μια χαρά τα πήγαιναν με Μπαρτζώκα. Στο ματς εναντίον της Φενέρ o Αλεξέι έκανε νέο ρεκόρ στα σουτ τριών πόντων για την Euroleague. Ποτέ ξανά άλλος παίχτης δεν είχε σουτάρει τόσα πολλά τρίποντα. To ρεκόρ του Κλέι Τόμπσον με 24 δεν είναι και τόσο μακριά όσο πιστεύουμε. Άλλες έντεκα αγωνιστικές μένουν, ας κάνουν και κάτι που θα το θυμόμαστε εκεί στα "περίχωρα".

2. O δις πρωταθλητής ΝΒΑ Νόρις Κόουλ ήταν απολαυστικός στο τέταρτο δεκάλεπτο στη νίκη της Βιλερμπάν εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι. Ένα ματς που κέρδισε δύσκολα στο τέλος η γαλλική ομάδα, παρότι βρισκόταν σταθερά μπροστά στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκειά του έστω και με μικρή διαφορά. Ήταν ο βασικός επιθετικός πόλος, ο παίχτης που πήρε πάνω του τις περισσότερες προσπάθειες μπαίνοντας στην κρίσιμη καμπή του ματς. 22 πόντοι συνολικά, με 15 εξ αυτών στα τελευταία δέκα λεπτά, με 7/11 σουτ, 7/7 βολές και 6 κερδισμένα φάουλ. Δε δημιουργούσε, παρά μόνο εκτελούσε με μια δυο ντρίμπλες μετά το σκριν. Ευτυχώς για αυτόν, οι Γάλλοι δεν πλήρωσαν το φάουλ που δεν έκαναν ξανά στο τέλος.

3. O Λευτέρης Μποχωρίδης έκανε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του στην Ευρωλίγκα. Ο Κάτας τον κράτησε στο παρκέ για 27’ και εκείνος του ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη, γράφοντας 12 πόντους, 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Καθόλου άσχημα για τον Μποχωρίδη, που σε σχέση με τον Μακ δείχνει ότι είναι πιο μπροστά στο rotation για τη θέση του play maker. Στο παιχνίδι του έχει βελτιώσει εσχάτως τις επιλογές του, ειδικά στο εκτελεστικό κομμάτι και φαίνεται να επιδιώκει να αξιοποιήσει περισσότερο τους συμπαίκτες του.

4. Έξι. Шесть. Sechs. Το γράψαμε στα Ρωσικά και στα Γερμανικά γιατί ήταν όντως απίστευτο. Τόσοι ήταν οι πόντοι που σκόραρε η -μέχρι την 23η αγωνιστική πρώτη ομάδα της κανονικής περιόδου - ΤΣΣΚΑ στο τελευταίο δεκάλεπτο εναντίον της Μπάγερν Μονάχου στην έδρα της, παρουσία κόσμου. Απίστευτη ήταν και η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας του κόουτς Τρινκιέρι σε αυτό το σημείο του αγώνα, εκμεταλλευόμενη και την απουσία των Τζέιμς, Κλάιμπερν και την αναμενόμενη ποσοτική και ποιοτική έλλειψη που παρουσιάστηκε στην περιφερειακή γραμμή της ΤΣΣΚΑ. Κλειδί ήταν και η παρουσία του Τζέιμς Γκιστ, σε μία πεντάδα με Μπόλντουιν (ξανά φανταστικό παιχνίδι), Σίλει, Μπαμπ και Ρέινολντς. Αθλητικοί όλοι, με μέγεθος, μάκρος, έκλεισαν κάθε χώρο του γηπέδου στην άμυνα. Περισσότερα για την Μπάγερν παρακάτω.

5. Ο Γκουντάιτις διέκοψε το σερί των τρομερών εμφανίσεων του, χάρη στον διαχρονικό δαίμονα που λέγεται Κάιλ Χάινς. Ο Κάιλ τον κατάπιε, αποδιοργανώνοντας τα πικ εν ρολ της Ζενίτ και ακολουθώντας πιστά τις κινήσεις του φορμαρισμένου του αντιπάλου. Πέτυχε επίσης 12 πόντους, πήρε 8 ριμπάουντ και μοίρασε 3 ασίστ, κάτι σπάνιο για το ρεπερτόριο του. Συνεχίζει απτόητος ο Κάιλ και στις πλάτες του στηρίζεται άλλη μία υποψήφια πρωταθλήτρια Ευρώπης (από το υποψήφια μέχρι το βραβευθείσα υπάρχει βέβαια δρόμος μακρύς).

Χ factor

Κέβιν Πάντερ. Ο Αμερικανός guard διανύει μία εξαιρετική σεζόν με την Αρμάνι, ως το πρώτο βιολί στην επίθεση των Ιταλών με 14,8 πόντους. Χαίρει της εμπιστοσύνης του προπονητή του, έχει ρόλο, παίρνει αρκετές μπάλες και δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει καταλύτη και στα κρίσιμα σημεία, παρότι υπάρχουν παίχτες πιο έμπειροι και με περισσότερες παραστάσεις από αυτόν, όπως οι Σέρχι, Ντιλέινι, Χάινς. Μετά το ματς με τον Ολυμπιακό το έκανε και εναντίον της Ζενίτ, σε ένα σημαντικό παιχνίδι στο κυνήγι του πλεονεκτήματος έδρας. Με το σκορ στον πόντο, βαδίζοντας στην crunch time -σύμφωνα με τη Euroleague αυτή θεωρείται το τελευταίο δίλεπτο, οκ πάσο εδώ- έβαλε πέντε κρίσιμους πόντους, συμβάλλοντας σημαντικά στη νίκη των Μιλανέζων, οι οποίοι παρεμπιπτόντως παίζουν πιο ωραία τελευταία και είναι λιγότερο βαρετοί για έναν θεατή. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι. Ιδού και τα κρίσιμα καλάθια του. Mε ένα διπλό σκριν-staggered που λέμε στο χωριό, μετά από τάιμ άουτ, ξεμαρκάρεται και σκοράρει για τρεις και στη δεύτερη φάση, βρίσκει χώρο να εφορμήσει στο καλάθι, καθώς η Μιλάνο έχει τραβήξει έξω τον Γκουντάιτις..

 Κέβιν Πάντερ, πάντα, από παντού.

To avatar

Κώστας Σλούκας. Ο άσσος του Ολυμπιακού θα πάρει το βραβείο του άβαταρ (ή το βραβείο Ντράγκαν Μπέντερ) της αγωνιστικής, όχι τόσο για την απόδοσή του στο παιχνίδι εναντίον της Μπαρτσελόνα, όσο για το λάθος που έκανε -ξανά- στο τέλος. O Σλούκας σιγά σιγά, αγώνα με τον αγώνα επωμίζεται τον νέο του ρόλο και κάποιες φορές θα πάρει τις σωστές αποφάσεις και η ομάδα θα κερδίσει, σε κάποιες θα κάνει το λάθος και θα έρθει η ήττα. Στον Ολυμπιακό είναι ο καλύτερος παίχτης της ομάδας, όμως πολλές φορές αναγκάζεται να τα κάνει όλα, με αποτέλεσμα να μην έχει καθαρό μυαλό στο τέλος των αγώνων. Είναι ο παίχτης που θα τρέξει τα περισσότερα plays των ερυθρόλευκων, θα πρέπει να δημιουργήσει, να σκοράρει και γενικότερα να τρέξει καταστάσεις που ίσως χρειάζονταν διαφορετική στελέχωση δίπλα του.

Ο Ολυμπιακός.

Οι ερυθρόλευκοι για ένα ακόμη παιχνίδι δεν κατάφεραν να επικρατήσουν στην έδρα τους, χάνοντας αρκετό έδαφος στην προσπάθεια για την οκτάδα. Ίσως πια να υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για είσοδο σε αυτή.

Στο ματς με τη Μπαρτσελόνα είδαμε δύο πρόσωπα για ακόμη μια φορά. Έχουμε φτάσει στο Φεβρουάριο και τα σκαμπανεβάσματα είναι πιο σίγουρα και από τα lockdown της κυβέρνησης. Απέναντι σε μία ομάδα που είναι η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός μπήκε με λανθασμένη νοοτροπία και το πλήρωσε. Πίστεψε ότι θα πάρει ενέργεια από την επίθεση, με τους παίχτες να έχουν κάκιστες αποστάσεις και να κρατάνε υπερβολικά τη μπάλα, με τους Τζένκινς-Χαραλαμπόπουλο ουσιαστικά να μην απειλούν και την Μπαρτσελόνα να προσαρμόζεται εύκολα. Στην άμυνα υπήρχε ασυνεννοησία και τα καλάθια στο ζωγραφιστό διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Οι προσαρμογές που έγιναν στο ημίχρονο έβγαλαν μια αντίδραση και μέσα από την σκληρή άμυνα, ο Ολυμπιακός έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του. Μίκρυνε το γήπεδο, οι Ισπανοί δυσκολεύτηκαν να περάσουν τη μπάλα στο low post και ο Ολυμπιακός χτύπησε τους αντιπάλους με το ίδιο νόμισμα. Επίθεση στην καρδιά της ρακέτας, είτε με drive, είτε με πάσα στον ψηλό μετά από pick, είτε μέσα από τα επιθετικά ριμπάουντ. Γενικά ο Ολυμπιακός έχει αρκετά ζητήματα στην επίθεση του. Αυτά εστιάζονται στο γεγονός ότι τα plays που τρέχει, αφορούν κατά βάση τα χαρακτηριστικά του Σλούκα. Χωρίς αυτόν στην πεντάδα, όταν τρέχει η ομάδα τα ίδια συστήματα, χάνεται πολλές φορές η ροή, καθώς τα χαρακτηριστικά των υπολοίπων παιχτών δεν είναι τα ίδια. Έτσι συναντάμε συχνά μια στατικότητα και κατάχρηση της ντρίμπλας, όταν ο Σλούκας βρίσκεται στον πάγκο. Ζητήματα που οφείλει να λύσει ο coach Μπαρτζώκας.

Ο Παναθηναϊκός

Πάμε στον Παναθηναϊκό που πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση. Δεν ξέρουμε αν αυτό οραματίζεται ο Κάτας, πάντως η διάθεση που έβγαλαν οι πράσινοι στο ΟΑΚΑ χτες ήταν αυτό που θα ήθελαν να βλέπουν όλοι οι φίλοι του. Εξαιρετική αμυντική προσήλωση, με φανερή στόχευση να βγάλει τη Βαλένθια έξω από το πλάνο της. Οι Ισπανοί βασίζονται πολύ στις συνεργασίες των παιχτών και στην ομαδική δουλειά. Αν τους οδηγήσεις σε ατομικές φάσεις, τότε έχεις μεγάλες πιθανότητες για τη νίκη. Οι παίχτες του Κάτας έκοψαν αυτές τις συνεργασίες, πιέζοντας πολύ τις εισαγωγικές πάσες στην περιφέρεια, ενώ οδηγούσαν ταυτόχρονα τους περιφερειακούς πάνω στον Παπαγιάννη, που αλλοίωνε όλα τα σουτ.

Στην επίθεση τώρα, ο Κάτας ακόμη ψάχνει τις ιδανικές πεντάδες και προς το παρόν έχει καταλήξει σε ψηλά σχήματα με τον Ουάιτ στο 3. Στόχος του είναι να διασφαλίσει το ριμπάουντ στην άμυνα, για να ανοίξει το ρυθμό της ομάδας του. Είδαμε τους πράσινους να ψάχνουν με το Νέντοβιτς την πάσα μισού γηπέδου για πρωτεύοντα αιφνιδιασμό. Επίσης με το ψηλό σχήμα, είδαμε και μια οδηγία του Κάτας για επιθετικό ριμπάουντ, με τρεις παίχτες του να παλεύουν συνεχώς. Είναι πολύ σημαντικό, όταν μια ομάδα δεν έχει την απαιτούμενη ποιότητα στο σκοράρισμα, να ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους για να αυξήσει την παραγωγικότητα της και το επιθετικό ριμπάουντ είναι μια λύση ανανεώνοντας τις κατοχές.

Ο Παναθηναϊκός αρέσκεται πια να παίζει πολλά pick and roll σε κάθε κατοχή του για να οδηγήσει την άμυνα σε ανισορροπία. Εκεί που αλλάζει η τακτική είναι ότι όταν βρίσκεται ο Μήτογλου στο 4. Τότε προσπαθεί να κάνει seal (seal : πέρα από τον τραγουδιστή, στο μπάσκετ είναι η προσπάθεια που κάνει ο παίχτης να παλέψει και να βάλει καλύτερα το κορμί του στο ζωγραφιστό. Όταν κλειδώνει δηλαδή τον αμυντικό στην πλάτη του), παράλληλα με το dive του ψηλού στο pick. Ενδιαφέρουσα επιλογή, με τον Κάτας να προσπαθεί να φέρει τη μπάλα πιο κοντά στη ρακέτα.

H τακτική

Αξίζουν λίγα λόγια για την άμυνα της Μπάγερν στην τελευταία περίοδο, που κλείδωσε την επιθετική ροή της ΤΣΣΚΑ. Ο coach Τρινκέρι, γνωρίζοντας τα προβλήματα που έχει η ΤΣΣΚΑ στην περιφερειακή της γραμμή με την απουσία του Τζέιμς, πίστευε ότι ο αντίπαλος προπονητής θα μεταφέρει το παιχνίδι της ομάδας του στο ζωγραφιστό. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε ήταν μπροστά στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Με σχήμα Γκιστ-Ρέινολντς στο 4-5 και με περιφερειακή γραμμή Σίλει-Μπαμπ και Μπάλντγουιν, η Μπάγερν έσφιξε την άμυνα της. Oι περιφερειακοί της έσπαγαν το ένα screen μετά το άλλο και η επίθεση της ΤΣΣΚΑ δεν έβρισκε δημιουργία με τίποτα. Χάκετ και Χίλιαρντ είχαν πάντα μπροστά τους τον αμυντικό τους. Εκείνος όμως που ξεχώρισε και ας μην το δείχνει η στατιστική είναι ο Γκιστ. Ο Αμερικάνος εξαφάνισε το Σενγκέλια στην τελευταία περίοδο. Ο Γεωργιανός ψηλός προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον ποστάρει, αλλά ο Γκιστ κέρδισε όλες τις μονομαχίες. Ο Τρινκέρι με την έλευση του πρώην παίχτη του Παναθηναϊκού φαίνεται να έχει δέσει την άμυνα του στο ζωγραφιστό και ο έμπειρος ψηλός κατευθύνει ιδανικά την πίσω γραμμή άμυνας των Γερμανών. Ο ίδιος παρέδωσε σεμινάρια άμυνας στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Η φάση

Ο Σενγκέλια ντριμπλάρει και επιτίθεται σαν περιφερειακός. Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί από τον Γεωργιανό ψηλό, αλλά αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακή προσπάθεια. Τόσο η ντρίμπλα όσο και το τελείωμα. Άψογο.

Τέλος στο ίδιο ματς, ο Νικόλα Μιλουτίνοφ πετυχαίνει το δεύτερο τρίποντο στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα, απέναντι μάλιστα στον ίδιο αντίπαλο.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely