Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 10:58

Το μακρινό ριμπάουντ, Days 9-10: Ι-σπανακόπιτα

Από :

Ευρωλίγκα είναι η διοργάνωση όπου πρωταγωνιστής μιας εβδομάδας με «διπλή» αγωνιστική είναι ένας τύπος που βρισκόταν κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη, έδινε συνεντεύξεις μιλώντας για σπανακόπιτες, έβγαινε μέσω βιντεοκλήσης για να δώσει οδηγίες και να εμψυχώσει τους μελλοντικούς παίκτες του (Τόνι ντ’Αμάτο φάε τη σκόνη του Ρικ) και που έχει ήδη σελώσει το άσπρο άλογο πάνω στο οποίο θα καλπάσει θριαμβευτικά την ερχόμενη εβδομάδα στον αγώνα με τη Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ.

Κατά τ’ άλλα αυτή η «διαβολοβδομάδα» (όπως συνηθίσαμε από το 2016-17 και μετά να αποκαλούμε κάθε εβδομάδα του μήνα με διπλή αγωνιστική προς τέρψη και απόλαυση των φανζ) ανήκε ολοκληρωτικά στις ισπανικές ομάδες που πέτυχαν κάτι για πρώτη φορά. Το απόλυτο 8/8, αφού παίζοντας και οι τέσσερις (Ρεάλ, Μπαρσελόνα, Μπασκόνια, Βαλένθια) εντός έδρας δεν λάθεψαν πουθενά.

Πάμε όμως στην πεντάδα της διιπλής (συνολικά) αγωνιστικής.

H πρώτη πεντάδα

1. Η αλήθεια είναι ότι o Kαμπάτσο είχε να μας απασχολήσει από τα όργια που έκανε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κίνα με τη φανέλα της Αρχεντίνα. Λογικό, αφού πέρασε ένα διάστημα αποφόρτισης με τη δουλειά να μοιράζεται και τη Ρεάλ να χάνει κάποια -εκτός έδρας- ματς. Όμως αυτή την εβδομάδα ο Φάκου φώναξε Hola και επέστρεψε δυναμικά. Με τη Χίμκι έβαλε τις βάσεις της άνετης επικράτησης από το ημίχρονο έχοντας 15 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα. Τρία βράδυα αργότερα περιέλαβε και την ΤΣΣΚΑ. Έβγαλε το λάδι του Τζέιμς στην άμυνα ενώ στην επίθεση τον γλέντησε με 18 πόντους, 6 ριμπάουντ 4 ασίστ. Σούταρε, δε, 12/18 εντός πεδιάς και 6/7 βολές. Για «τάπας» μια χαρά τα πήγε, ναι;

2. Κόρι Χίγκινς. Όταν το καλοκαίρι η διοίκηση της Μπάρσα έβαζε (πολύ) βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ντύσει στα μπλαουγράνα την αφρόκρεμα των παικτών της προηγούμενης σεζόν, ο Αμερικανός ήταν δεύτερος στη (χρονική) σειρά μετά τον Μπράντον Ντέιβις. Όμως αποδεικνύεται πρώτη επιλογή στην πράξη. Με τον Πέσιτς να έχει ξεμείνει από γκαρντ, λόγω του τραυματισμού από την αρχή της σεζόν των Ερτέλ και Πάνγκος και να έχει πέσει στην... ανάγκη του Ντιλέινι (εντάξει, καλούτσικος είναι, όχι όμως των Loko days) ο Χίγκινς τα κάνει όλα και συμφέρει. Είχε ένα τριήμερο μούρλια και με θεωρητικά ζόρικους αντιπάλους. 15-4-3 με 4/5 εντός πεδιάς και 7/8 βολές στη blowout νίκη επί της Μακάμπι, 22-3 με 7/12 εντός πεδιάς και 4/4 βολές στον θρίαμβο επί της Φενέρ. Λεφτά στην τράπεζα...

3. Δεν είναι ούτε μήνας από τις μέρες που τα social γέμιζαν με ειρωνικά σχόλια για τον «χτίστη» Ιωάννη. Κάτι η, σε σχέση με το αναμενόμενο, μικρή προσφορά του στην Εθνική στο πρόσφατο Παγκόσμιο, κάτι το φριχτό είναι αλήθεια ξεκίνημά του στην Ευρωλίγκα με 0/8 τρίποντα είχε δώσει αφορμή για κράξιμο. Μέχρι και την 7η αγωνιστική έβρισκε στόχο από μακρινή απόσταση μία στο τόσο με το κοντέρ να γράφει 5/16. Και ξαφνικά ήρθε ο έρως με το αντίπαλο καλάθι. Διέλυσε όλα τα ρεκόρ καριέρας μια εβδομάδα πριν κόντρα στην Άλμπα με 39 ποντάκια και συνέχισε με δύο μεστές εμφανίσεις σε Κάουνας και Μόναχο υπερδιπλασιάζοντας τους μέσους όρους του. Το 5/16 τρίποντα έγινε 11/20 στην τελευταία τριπλέτα των ματς (όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό γράφημα του μετρ @lostgps) ενώ από τους 7 πόντους μέσο όρο πήγε στους 20+, από τα 3,7 ριμπάουντ στα 5 (σταθερά) συν δύο μαζεμένα κλεψίματα εκεί που είχε τρία στην πρώτη επτάδα αγώνων.

4. Τη φράση «η Βαλένθια γύρισε το ματς με κορυφαίο τον Αμπάλδε» φαντάζομαι δεν περίμεναν να τη διαβάσουν ούτε οι συγγενείς του μέχρι προχές άσημου Ισπανού φόργουορντ. Ορθώς αναρωτιέστε ποιος στον π... είναι αυτός ο Αμπάλδε και γιατί βρίσκεται στην πεντάδα της αγωνιστικής. Είναι λοιπόν αυτός που μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχε όλες κι όλες τέσσερις συμμετοχές στα επτά ματς της τροπαιούχου του EuroCup, έχοντας σημειώσει μόλις 11 πόντους στα τρία από αυτά τα ματς με 1/7 σουτ. Και ξαφνικά εναντίον της Ζενίτ μεταμορφώνεται σε ένα κράμα Σαν Εμετέριο της γλυκιάς νιότης και Ράφα Μαρτίνεθ που τόσο λατρεύεται, ακόμη στους πορτοκαλί. Μπαίνει στην 4η περίοδο και τα σαρώνει όλα. 11 πόντοι όταν η μπάλα έκαιγε, 18 συνολικά με 4/6 τρίποντα από το πουθενά. Και για να μην πει κανείς ότι επρόκειτο για εμφάνιση-κομήτη πάει την Πέμπτη εναντίον της Χίμκι και προσθέτει και ένα 8 πόντοι-6 ριμπάουντ για σβήσιμο.

5. Ο Σενγκέλια είναι ίσως ο μοναδικός παίκτης στον οποίο δεν έβαλε ποτέ και ούτε πρόκειται την ταμπέλα με τη λέξη «Πωλείται» ο Χοσεάν Κερεχέτα. Τον περιμάζεψε τραυματία τότε, από τα αζήτητα του ΝΒΑ το 2014 και του έχει κρεμάσει άγκυρα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ο Τόκο δε, μετά την περσινή γεμάτη τραυματισμούς χρονιά ξεπληρώνει φέτος για τα καλά, κρατώντας μία κατά τ’ άλλα μέτρια Μπασκόνια στον αφρό. Ο Γεωργιανός, δεν είναι ντροπή να το πούμε, κάνει χρονιά MVP και μεταξύ μας τον αξίζει τον τίτλο και με το παραπάνω και ας είμαστε μόλις στη 10η αγωνιστική. Πέραν του ότι ηγείται της σχετικής κατηγορίας της «αξιολόγησης» αυτή τη διπλή αγωνιστική έκανε παπάδες. 22-6 με ΤΣΣΚΑ 20-7 με Ζενίτ (πόντοι-ριμπάουντ φυσικά) σουτάροντας 13/18 δίποντα και 3/7 τρίποντα. Άρχοντας...

X factor

Συνήθως τέτοιες μαντεψιές με Aργεντίνους έκανε στο παρελθόν η Μπασκόνια, αλλά φαίνεται πως ήρθε η σειρά της Ρεάλ Μαδρίτης να πάρει το αίμα της πίσω με τον Γκαμπριέλ Ντεκ. Ο για κάποιους «ξύλινος» Αργεντίνος εξελίσσεται σε παίκτης-κλειδί για τη βασίλισσα και ειδικά το τετραήμερο που πέρασε ήταν καθοριστικός στις δύο νίκες με Χίμκι και ΤΣΣΚΑ. Και μην κοιτάτε τα τελικά μεγάλα σκορ και διαφορές, η Ρεάλ έκανε τις αντιπάλους της να μοιάζουν «μικρές», με τον «ινδιάνο» φόργουορντ που μικρός έπαιζε μπάσκετ ξυπόλυτος και ήθελε όταν μεγαλώσει να γίνει κάτι μεταξύ Τζινόμπιλι και Σκόλα, να βάζει το χεράκι του.
Ειδικά με την ΤΣΣΚΑ φλέρταρε, τρόπον τινά, με το triple double έχοντας 17 πόντους, 11 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ενώ είχε προηγηθεί το 9-5-4 με τη Χίμκι στο ρελαντί. Υποτίθεται ότι η Ρεάλ τον πήρε από τη Σαν Λορένζο πέρυσι για να τον ψήσει και να τον ετοιμάσει ως εξολοθρευτή αντίπαλων ψηλών, αλλά αυτός ξέρει και μπάσκετ. Και ξέρει πολύ μπάσκετ...

Η φάση

Σε διπλή αγωνιστική δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε μία μόνο φάση, εκτός αν υπάρχει ... Νικ Καλάθης. Στο ματς της 9ης αγωνιστικής ο Νικ έβγαλε μία σκαστή ευθεία πάσα στο transition στον Παπαπέτρου που κάρφωσε, που όσες φορές κι αν τη δεις δεν την χορταίνεις.

Η τακτική

Όταν ο Πεδουλάκης πάρκαρε τον Τζίμερ στον πάγκο στις τέταρτες περιόδους των ματς ήταν «λίγος» και «καταστροφέας» του Παναθηναϊκού. Μαζί με το «αστείο» (μη γελάτε, μόλις μια εβδομάδα πριν διαβάζαμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς σε καταγγελτικά άρθρα στο διαδίκτυο) προπονητικό του τιμ «χαντάκωναν» τον υπερσκόρερ Φρεντέτ.

Και ξαφνικά ο «αστείος» (ως μέλος του ίδιου προπονητικού τημ) Βόβορας κάνει το ίδιο σε δύο συνεχόμενα εκτός έδρας ματς, δικαιώνεται πανηγυρικά και αποθεώνεται. Πως το έλεγε η Μήτση Κωνσταντάρα στον «Στρίγγλο που έγινε αρνάκι»; «Ατιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις». Ε, αυτό...

Καλός και χρυσός ο Τζιμεράκος, δεν λέμε, έχει μεγάλο επιθετικό ρεπερτόριο, αλλά βρε παιδί μου αν είναι να βάζεις 10 μπροστά και να τρως 15 πίσω, δεν λέει. Και ο Βόβορας δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να ακολουθήσει τακτική «Αρτζι». Αφησε στον πάγκο τον Αμερικανό, πήρε και τα δύο ματς από τη σκυλίσια άμυνα ,μη δίνοντας την εύκολη επιλογή να «σημαδέψουν» τον Τζίμερ και κάπως έτσι ήρθε το 2/2 σε Κάουνας και Μόναχο. Ο Φρεντέτ μάλιστα και στα δύο αυτά ματς ήταν διψήφιος (11 και 10) σουτάροντας όμως 6/17 εντός πεδιάς ενώ το +/- όσο βρέθηκε στο παρκέ ήταν -4 με τη Ζαλγκίρις και -5 με τη Μπάγερν. Μοναδικός με αρνητικό πρόσημο και στα δύο -κερδισμένα- ματς.

Ο Παναθηναϊκός

Παίρνω την πρωτοβουλία και ελπίζω να μην το κόψει ο editor. Το θέμα είναι πως αν δεν διαβάζετε τη συγκεκριμένη παράγραφο δεν θα μάθετε ποτέ αν υπήρχε. Τέλος πάντων, επειδή στο «γαυροσάιτ» όταν κερδίζει «η θρυλάρα» βγαίνουν σε χρόνο d-t άρθρα για το «πόσο άλλαξε» και «πόσα θες να μας τρελάνεις», αλλά όταν τρώει 20άρες πεταει ο Guru ένα “nothing to see here” και καθαρίζει, αυτή την εβδομάδα θα αποθεώσω Πανάθα.
Μπήκαν λοιπόν όλοι στο τσάρτερ την περασμένη Δευτέρα με το ηθικό υπό του μηδέν, τον Πεδουλάκη σπίτι του, τα υποτίθεται «φιλα προσκείμενα» ΜΜΕ να κράζουν χωρίς έλεος μέχρι και τους επιδέσμους που φοράνε οι παίκτες, με τον Ράις μαύρο πρόβατο, τον Μπεντίλ τελειωμένο, τον Παπαγιάννη έτοιμο να δοθεί δανεικό και το αφεντικό έτοιμο να «τους αλλάξει όλους», και μετά από τρεις μέρες με δύο σερί εκτός έδρας νίκες σχεδόν κανείς δεν -θέλει να θυμάται- τι λεγόταν και γραφόταν μέχρι και την περασμένη Κυριακή. Φυσικά και δεν έφυγε παίκτης, φυσικά και δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Απλά αρκετοί παίκτες αφυπνίστηκαν, τα επίπεδα συγκέντρωσης και αυτοσυντηρησης ήταν υψηλότερα. Οι ίδιοι παίκτες είχαν 13 χαμένες βολές (14/27) στον αγώνα με τη Βιλερμπάν, οι ίδιοι είχαν στο Μόναχο 13/13 που είναι και το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, καλύτερο από ένα 11/11 εναντίον της Μπένετον πριν 15 χρόνιά.

Ο Βόβορας σε σύγκριση με τον μπλοκάρισμένο Πεδουλάκη του αγώνα με την Άλμπα, που τον έβγαλε σχεδόν όλο με μία πεντάδα, έπαιρνε γρήγορες και άμεσες αποφάσεις. Διαχειρίστηκε άριστα τις αλλαγές-βόλει στο Κάουνας, «κρύβοντας» τον Φρεντέτ ενώ κόντρα σε μικρόσωμους ψηλούς έβγαλε μπροστά το σκιάχτρο-Παπαγιάννη που έκρυψε τη θέα. Στο δε ματς με τη Μπάγερν όπου ο Μεγαρίτης σέντερ έγινε γιο-γιο από τον Μονρό (που αν συνέχιζε έτσι θα έβαζε ίσα με 50 πόντους), πέταξε γρήγορα εκτός και τον αργό Βουγιούκα και δικαιώθηκε με τους Μπεντίλ και Μήτογλου, που άλλαξαν τη ροή του αγώνα με την άμυνά τους στον πρώην ΝΒΑερ, κόβοντας τη Μπάγερν στα δύο.

Το avatar

Μπινελίκια ρίχνω, δεν σας αρέσει. Σας μιλάω με το «σεις και με το σας», δεν σας αρέσει. Ε, πείτε μας πως θέλετε να μιλάει ο Ζοτς στα τάιμ-άουτ να του το μεταφέρουμε (έχουμε μέσο ? ). Μέχρι τότε απολαύστε τάιμ-άουτ στο Παλαού Μπλαουγκράνα λίγα βράδια μετά το viral “fuck you everybody, fuck you Gigi Datome”. Αγαπάμε Ζοτς...

Τα ρεκορ

Αφού το ξέρετε, είναι το χούι μου. Τζάμπα κρατάω τόσα χρόνια αρχείο, τζάμπα το ανανεώνω και το φρεσκάρω κάθε αγωνιστική; Λοιπόν...

  • Οι 55 πόντοι που έβαλε ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο με την Άλμπα στο Βερολίνο είναι η 4η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του στην Ευρωλίγκα πίσω από τους 59 με Μπάγερν (2013-14) και Μπασκόνια (2013-14) και τους 56 με Ουνίξ (2016-17) όλοι εκτός έδρας
  • Οι 65 πόντοι που έβαλε η Ρεάλ στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τη Χίμκι είναι η 2η καλύτερη στην ιστορία της διοργάνωσης μετά τους 66 της Βίρτους Μπολόνια εναντίον της Τσιμπόνα στην παρθενική διοργάνωση του 2000-01, ισοφαρίζοντας επιδόσεις των Βίρτους Μπολόνια (2000-01 με Εστουδιάντες), Νίζνι (2014-15 με Εφές) και Παναθηναϊκού (2018-19 με Χίμκι).
  • Ο Νικ Καλάθης έφτασε στα 39 double-double σε πόντους-ασίστ στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα. Οι υπόλοιποι περίπου 2.500 παίκτες που έχουν παίξει στη διοργάνωση μετράνε, μαζί, 130 τέτοια ματς...
  • Ο Λουίς Σκόλα με τους 20 πόντους που έβαλε στη Μακάμπι έγινε ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης σε ηλικία 39 ετών, 6 μηνών και 20 ημερών που έβαλε 20+ πόντους σε ένα ματς.
  • Οι 29 πόντοι διαφοράς με την οποία έχασε η Φενέρμπαχτσε από τη Μπαρτσελόνα είναι η 3η πιο βαριά ήττα ομάδας υπό τον Ομπράντοβιτς προπονητή στην ιστορία της Ευρωλίγκα. Είχαν προηγηθεί το -34 από τη Μπασκόνια (52-86 το 2016-17) και οι -30 από την Τσεντεβίτα (59-89 το 2015-16) και τα δύο ως προπονητής της Φενέρ.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely