Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 09:51

Η πρόκριση δεν είναι όνειρο

Από :

(Φωτογραφία από το 10.gr)

Η εντός έδρας ήττα του Προμηθέα από το Περιστέρι το περασμένο σαββατοκύριακο "προσγείωσε" την ομάδα της Πάτρας μετά το σπουδαίο διπλό στο Βέλγιο επί της Οστάνδης, όμως το σύνολο του κόουτς Γιατρά αντέδρασε με νέα ευρωπαϊκή νίκη. Ο Προμηθέας έκανε στο σπίτι του το δύο στα δύο στο Basketball Champions League απέναντι στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας, μια νίκη που ήρθε με κόπο και ιδρώτα, αλλά πιστοποίησε το δυναμικό κι άκρως ελπιδοφόρο ξεκίνημα της "πρωτάρας" ελληνικής ομάδας στο BCL. Μπορεί η πρόκριση να μην αποτελεί αυτοσκοπό στην πρωτόγνωρη ευρωπαϊκή του εμπειρία, όμως η διεκδίκηση της ενδέχεται να βρεθεί σύντομα στον ορίζοντα, όσο τα ροζ φύλλα "κλειδώνονται" στο συρτάρι της Πάτρας.

Θα περίμενε κανείς την ΑΕΚ ή τον ΠΑΟΚ να γράφουν ένα "2/2" στα εναρκτήρια παιχνίδια του Champions League. Δύο έμπειρες και παραδοσιακές ομάδες που τα τελευταία χρόνια είναι από τις πιο συνεπείς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με διαδοχικές παρουσίες σε αυτές. Ωστόσο, ο Προμηθέας είναι αυτός που ομολογουμένως έχει κάνει την πιο εντυπωσιακή εκκίνηση. Πράγμα σπουδαίο για μια ομάδα που δεν έχει το know-how ως προς το πώς πρέπει να διαχειριστεί τη συμμετοχή της σε δύο μεγάλες διοργανώσεις, μέσα στην ίδια σεζόν. Τώρα το χτίζει και χάρη στο πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα του, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ήδη βάζει βάσεις για την πρόκριση του. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να το πετύχει, καθώς στον όμιλο του βρίσκονται ισχυρές ομάδες όπως η Besiktas, η Virtus Bologna και η Strasbourg. Θα χρειαστούν κι άλλες "υπερβάσεις".

Από την άλλη βέβαια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως με την πολύ καλή του αγωνιστική εικόνα, μπορεί να ελπίζει, διεκδικώντας τις πιθανότητες του. Ο Προμηθέας είναι σοβαρός, αντιμετωπίζει τους αντιπάλους του χωρίς φόβο. Οι παίκτες του δείχνουν να έχουν ενισχυμένο κίνητρο, δεν κατεβαίνουν στο BCL απλά για τη... συμμετοχή. Ο κόουτς Γιατράς "δουλεύει" πάνω σε αυτά τα παιχνίδια, χωρίς απλά να τα αφήνει να... περάσουν, περιμένοντας τα ματς του πρωταθλήματος. Εκμεταλλεύεται τη χημεία που έχει σε μεγάλο βαθμό για την εποχή το σύνολο του, καθώς στην ομάδα βρίσκονται πολλοί παίκτες που υπήρχαν και πέρσι, σχεδόν η μισή δωδεκάδα. Δεν έχει βιαστεί να ρίξει στα βαθιά τον Τερέλ Παρκς, ο οποίος είναι φανερό πως ακόμη "ψάχνεται". Ποντάρει αρκετά στο ξεκίνημα στον ελληνικό του κορμό που μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται απόλυτα. Οι παίκτες του βγάζουν αυτοπεποίθηση κι ενθουσιασμό* για μεγάλα διαστήματα εντός του παρκέ. Ο ψυχολογικός τομέας είναι πάντα σημαντικός στις ομάδες κι όπως φαίνεται δεν έχει αφήσει αδιάφορο τον ανερχόμενο τεχνικό.

Κλειστό παιχνίδι με πολλές αντιθέσεις

Το ματς της Τρίτης ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι. Οι ομάδες βρίσκονταν διαρκώς κοντά στο σκορ, οι διαφορές τους ήταν ελάχιστες. Η κάθε μια έμοιαζε να προσπαθούσε να "χτυπήσει" τα μειονεκτήματα της άλλης. Ο Προμηθέας πήγε στο ημίχρονο όντας πίσω στο σκορ με πέντε πόντους, αλλά στο δεύτερο βελτίωσε την εικόνα του. Κέρδισε, παρότι ο ηγέτης του, Νίκος Γκίκας, έμεινε επιθετικά μακριά από τον καλό του εαυτό, με απολογισμό μηδέν πόντους με 0/6 σουτ. Κέρδισε, ασχέτως αν η αντίπαλος του είχε 50% στα τρίποντα και περισσότερα ριμπάουντ στη σούμα της αναμέτρησης (33-39). Κέρδισε, παρά το γεγονός πως κατά διαστήματα υπήρχε άγχος - ας μη ξεχνάμε πως επρόκειτο για το πρώτο εντός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι στην ιστορία του συλλόγου. Κέρδισε, παρότι η τριάδα των Λαπόρνικ, Σκότι Ρέινολντς και Μάρβιν Τζόουνς βρέθηκε σε τρομερή μέρα, του έκανε ζημιά με 48 πόντους (18/25 σουτ, εκ των οποίων τα 10 ήταν τρίποντα) και ήταν "υπέυθυνη" για το 62% των συνολικών πόντων της Ολίμπια. Κέρδισε, μολονότι δεν μπόρεσε να βρέθει σε τόσο καλή επιθετικά βραδιά όπως στην Οστάνδη, όπου λόγω της αποτελεσματικότητας του ανέβασε το σκορ υψηλότερα από τους 90 πόντους. Προφανως θα αναρωτιέστε πως κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο, με τόσα ντεσαβαντάζ.

Ο Προμηθέας "μάτσαρε" τα μέτρια ποσοστά του (40.5% εντός πεδιάς, 61.5% στις βολές) με ελάχιστα λάθη και καλή δημιουργία. Ο άστοχος Γκίκας κάλυψε ικανοποιητικά τις χαμένες του προσπάθειες με 9 ασίστ σε 20 λεπτά συμμετοχής, τη στιγμή που μαζί με τους συμπαίκτες του έφτασαν τις 20 τελικές πάσες για μόλις 8 λάθη. Από την άλλη πλευρά οι ασταθείς Σλοβένοι μπορεί να σούταραν εκπληκτικά για εκτός έδρας παιχνίδι, όμως ήταν επιπόλαιοι σε αρκετές περιπτώσεις και δεν απέφυγαν τα εύκολα λάθη. Είναι χαρακτηριστικό πως ναι μεν είχαν 18 ασίστ, αλλά τα 21 λάθη δεν τους επέτρεψαν να έχουν την υπεροχή, σε κανένα σημείο του παιχνιδιού. Επιπλέον, έχασαν πολλά αμυντικά ριμπάουντ. Ο Προμηθέας έβγαζε ένταση στο παιχνίδι του μέσα στην ρακέτα, τελείωσε το παιχνίδι με 15 επιθετικά (ο Μέιερ έκανε σημαντική δουλειά με 4 κι ο Λίποβι πρόσθεσε άλλα 3), ανανέωσε πολλές κατοχές και είχε δεύτερες ευκαιρίες για να σκοράρει. Η άμυνα του έδωσε νέες κατοχές, τα 10 κλεψίματα είναι ενδεικτικά της ενέργειας που έβγαλαν οι παίκτες του (ο Λίποβι είχε 3, οι Μέιερ και Γκίκας από 2). Τέλος, μπορεί ο Ράιον Μπράουν να μην επανέλαβε μια φανταχτερή εμφάνιση όπως στο Βέλγιο, όμως στο τελευταίο λεπτό μάζεψε ένα κρίσιμο ριμπάουντ μετά από χαμένη βολή του Μίρσα Μπέγκιτς, έκανε ένα κλέψιμο στα 22 δευτερόλεπτα με το ματς στον πόντο κι ευστόχησε σε βολή η οποία έγραψε το τελικό σκορ. Η συνεισφορά του ήταν πολύ μεγάλη στην crunch time.

*Δείτε ένα σουτ του Κασελάκη που σίγουρα για να μπει απαιτεί όσα είπαμε νωρίτερα, πέρα από ικανότητα.

Πάντως αξίζει να τονίσουμε και τον παράγοντα τύχη. Ο Προμηθέας στο τέλος έβγαλε νευρικότητα, γενικώς το παιχνίδι "έσφιξε" κι οι ομάδες ήταν δυσκοίλιες. Οι επιλογές του δεν ήταν οι ιδανικές. Οι Πατρινοί σκόραραν με λέι απ από τον Μέιερ για το 78-74 στα 03:38 πριν το τέλος κι από τότε και μετά πέτυχαν μόλις μια βολή, εκείνη του Μπράουν, στα εννιά δευτερόλεπτα πριν το τελικό buzzer. Είχαν ένα νεκρό επιθετικά διάστημα (με 0/3 δίποντα και 0/2 τρίποντα) στο πιο κρίσιμο χρονικά σημείο του ματς, το οποίο πάντως δεν τους κόστισε, αφού ούτε η ομάδα της Λιουμπλιάνας έβλεπε καλάθι. Λίγο κάποιες χαμένες βολές του Μπέγκιτς, λίγο ένα λάθος του νεαρού Μπλας Μέσιτσεκ από το οποίο προήλθε το κλέψιμο του Μπράουν, λίγο το άστοχο τρίποντο του Λαπόρνικ στη τελευταία επίθεση, ο Προμηθέας τα κατάφερε και χαμογέλασε. Δεν πλήρωσε την "αφλογιστία" του στο φινάλε και η δεύτερη φετινή του νίκη, ήρθε. Με άγχος μεν, αλλά ήρθε.

Ο Λίποβι εξελίσσεται σε x factor

Παρά το γεγονός πως ένας γκαρντ που αποκτήθηκε το καλοκαίρι με σκοπό να δώσει βάθος στο backcourt και να ενισχύσει αμυντικά την ομάδα με το μέγεθος και την εμπειρία του, δηλαδή ο Δημήτρης Κατσίβελης, δεν έχει μπει ακόμη στο rotation λόγω τραυματισμού, ο Προμηθέας καταφέρνει να καλύπτει το κενό του. Ο παίκτης που θεωρητικά επωμίζεται το περισσότερο βάρος είναι ο Λίποβι, ο οποίος στα δύο πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Προμηθέα έχει κάνει σπουδαίες εμφανίσεις. Κόντρα στην Ολίμπια, είχε για ακόμη μια φορά πολυδιάστατη παρουσία, τραβώντας στην προκειμένη περίπτωση και μεγάλο κουπί στην επίθεση, κάτι που δε συμβαίνει πολύ συχνά. Ο Ουκρανός πήρε προσπάθειες πίσω από τα 6.75μ., δίνοντας με 17 πόντους πολύτιμες λύσεις στο σκορ. Ήταν ξανά στιβαρός, βοήθησε μαζεύοντας ριμπάουντ, ενώ έκλεψε και μπάλες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ήταν ο κορυφαίος του Προμηθέα στον δείκτη +/- με +6.

Σε ένα πολύ κλειστό κι αμφίρροπο ματς, ο Λίποβι έκανε την διαφορά και επιβεβαίωσε την ποιότητα του καθώς και το πόσο χρήσιμη μονάδα είναι για ολόκληρο το σύνολο. Είναι πολυσύνθετος παίκτης που σε κάθε ματς μπορεί να βοηθά με διαφορετικό τρόπο την ομάδα. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε καλά κι από το ελληνικό πρωτάθλημα. Για παράδειγμα, στην Οστάνδη μοίρασε αρκετές ασίστ, συνέβαλλε δημιουργικά. Έχει ασφαλείς επιλογές στο παιχνίδι του, δεν παίρνει μεγάλα ρίσκα κι η χρησιμότητα του ήδη φαίνεται στην Ευρώπη, εκεί όπου τα παιχνίδια απαιτούν μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης κι οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες. Ο Λίποβι όχι μόνο καλύπτει ένα κενό, παίζοντας για 30.6 λεπτά κατά μέσο όρο (πέρσι στην Basket League κυμαινόταν συνήθως στα 25 με 26 λεπτά), αλλά αποδίδει μάλιστα και καλύτερα του αναμενομένου στις αυξημένες του αρμοδιότητες. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα.

Η συνέχεια και το μεγάλο ερωτηματικό

Είναι περιττό να υπενθυμίσουμε το πόσο νωρίς βρισκόμαστε στη σεζόν. Ακόμη δεν έχει φύγει ο Οκτώβρης, τα δείγματα που έχουμε από τις ομάδες είναι μικρά. Η συνέχεια για τον Προμηθέα θα είναι πιο δύσκολη, όχι μόνο από άποψης προγράμματος, αλλά και λόγω της πίεσης που ενδεχομένως να "φορτωθεί" η ομάδα, μετά τις σημαντικές αυτές νίκες. Εδώ έγκειται το θέμα της διαχείρισης, το οποίο είχαμε θίξει το σχετικό preview για τους Πατρινούς, πριν την έναρξη της σεζόν. Ο Προμηθέας θα κληθεί να κουμαντάρει ένα βεβαρημένο καλεντάρι, με ελληνικό πρωτάθλημα και Champions League, κάτι που θα συμβαίνει για αρκετούς ακόμη μήνες. Όπως είδαμε το προηγούμενο σαββατοκύριακο, το σύνολο του κόουτς Γιατρά εμφανίστηκε κουρασμένο και "άδειο", μετά το μεσοβδόμαδο διπλό του στο Βέλγιο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μια απρόσμενη, κατά πολλούς, εντός έδρας ήττα από το Περιστέρι του Αργύρη Πεδουλάκη. Βασικές μονάδες της ομάδας όπως οι Γκίκας, Μπράουν και Μέιερ, πραγματοποίησαν "χαμηλές" πτήσεις, τρεις παίκτες που στην Οστάνδη ήταν ίσως οι κορυφαίοι σε απόδοση του Προμηθέα.

Το μεγάλο ερωτηματικό έχει να κάνει με το αν ο Προμηθέας θα παρουσιάσει το ίδιο πρόσωπο σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Έχει ρόστερ με αρκετές λύσεις, αλλά όπως είναι λογικό δεν γίνεται να παίζει παντού και πάντα το ίδιο καλά. Δεν αποκλείεται να μπει στην διαδικασία να επιλέξει που θα ρίξει περισσότερο βάρος, ανάλογα πάντα και με τα αποτελέσματα του. Εάν κυνηγά μια ευρωπαϊκή πρόκριση, δε θα μας κάνει εντύπωση αν τον δούμε να χάνει κάποιο ματς της Basket League, απέναντι σε - θεωρητικά - υποδεέστερο αντίπαλο. Εάν αντίστοιχα κάνει γκέλες στην Ελλάδα κι οι βασικοί στόχοι του (4αδα, playoffs) κινδυνεύσουν, τότε δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν αναγκαστεί να "θυσιάσει" κάποια ευρωπαϊκά του παιχνίδια. Μπορεί βέβαια να τα συνδυάσει κιόλας, με εξίσου καλή πορεία και στις δύο λίγκες. Σε κάθε περίπτωση, ο Προμηθέας μέσα από όλο αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου σοφότερος ως οργανισμός και θα μάθει να λειτουργεί σε ένα πιο απαιτητικό μοτίβο.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely