Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 10:25

Πέντε ξένοι της Basket League που θα μας απασχολήσουν

Από :

(Aρχική φωτό από onsports.gr - Devon Washington)

Η φετινή Basket League μοιάζει κατά κοινή παραδοχή να είναι η πιο δυνατή των τελευταίων ετών. Τα ρόστερ των περισσότερων ομάδων είναι αρκετά αξιόλογα, τηρουμένων των αναλογιών. Δεν είμαστε Τουρκία ή Ρωσία, οι περισσότερες ομάδες μας έχουν σφιχτά μπάτζετ και ξοδεύουν χρήματα με σύνεση, δίχως υπερβολές. Πολλοί καλοί παίκτες, ξένοι και γηγενείς, μαζεύτηκαν στην λίγκα και μας προδιαθέτουν θετικά για μια άκρως ανταγωνιστική κούρσα, η οποία ξεκίνησε προ ημερών. Βέβαια, όλα αυτά μένει να φανούν και στην πράξη. Για αρχή, χωρίς να έχουμε ουσιαστικά κάποιο χειροπιαστό δείγμα γραφής, ας τσεκάρουμε πέντε περιπτώσεις νεοφερμένων ξένων - που αγωνίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα - που είναι πολύ πιθανό να μας απασχολήσουν θετικά μέσα στη σεζόν.

Benjamin Bentil (23 ετών, Περιστέρι, PF/C)

Λίγες μέρες προτού φύγει ο Σεπτέμβρης, το Περιστέρι γέμισε την front line του με τον νεαρό Γκανέζο ψηλό, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε πολύ καλή παρουσία στο NCAA με την κολλεγιακή ομάδα του Providence. Τον Ιούνιο του 2016 οι Celtics τον επέλεξαν στην 51η θέση του Draft, ωστόσο δεν κέρδισε συμβόλαιο από την ομάδα της Βοστώνης. Έχει μαζέψει αρκετές εμπειρίες από την περιήγηση του σε Κίνα (Xinjiang Flying Tigers), G League (Fort Wayne Mad Ants) κι NBA (τον Φεβρουάριο του 2017 πήρε δεκαήμερο συμβόλαιο από τους Mavericks, πραγματοποιώντας τρεις εμφανίσεις), ενώ από πέρσι βρίσκεται στην Ευρώπη. Αρχικά έπαιξε στην Chalons-Reims της Γαλλίας και μετέπειτα στην ισπανική Bilbao. Αναλογικά με το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό βιογραφικό για τα δεδομένα της ελληνικής λίγκας, το οποίο μας προϊδεάζει θετικά για την παρουσία του σε αυτήν. Ο Αργύρης Πεδουλάκης τον επέλεξε, ποντάροντας στο γεγονός πως έχει δυνατό σκαρί στα 206 εκατοστά και μπορεί να βοηθήσει αμυντικά, ενώ διαθέτει και καλό περιφερειακό σουτ, όπως έδειξε και στην εναρκτήρια αγωνιστική.

Τι έκανε στην πρεμιέρα: 16 πόντοι, 3/6 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 4/5 βολές, 2 ριμπάουντ, 4 κερδισμένα φάουλ, 14 ranking σε 19 λεπτά κόντρα στην ΑΕΚ. Η ομάδα της δυτικής Αττικής πήρε μια σπουδαία νίκη με τον Αφρικανό ψηλό να δηλώνει "παρών" σε κρίσιμα σημεία, έχοντας στο ενεργητικό του ένα σημαντικό γκολ - φάουλ λίγο πριν την λήξη. Παρότι μετρά ελάχιστες μέρες στην Ελλάδα, μπήκε μέσα κι έπαιξε λες και βρίσκεται καιρό εδώ. Ταχύτατη η προσαρμογή του, μεγάλο το impact του στο παιχνίδι της ομάδας του. Πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα.

DeVaughn Washington (29 ετών, Κύμη, PF/C)

Μπορεί η Κύμη να μην έχει φέτος στη σύνθεση της τον Thad McFadden, όμως απέκτησε πριν μερικούς μήνες έναν παίκτη που μπορεί να εξελιχθεί στο νέο της ηγέτη. Πρόκειται για έναν πολυδιάστατο αθλητή που πέρσι έκανε εντυπωσιακή σεζόν στο πρωτάθλημα της Βουλγαρίας με την Balkan Botevgrad, φτάνοντας ως τους τελικούς. Αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός της λίγκας, ήταν στην καλύτερη πεντάδα κι έπαιξε στο All-Star Game. Έγραψε σπουδαία νούμερα (14.2π, 7ρ, 1.5α, 1.7κλ, 40% στα τρίποντα) κι η Κύμη έχοντας ανοικτές τις κεραίες τον "τσίμπησε" στο ξεκίνημα της off-season. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς τα περισσότερα χρόνια της μέχρι τώρα καριέρας του τα πέρασε στην Ιαπωνία, ωστόσο έχει στο βιογραφικό κι ευρωπαϊκές εμπειρίες (Τουρκία, Αυστρία, Βουλγαρία). Το παρελθόν του μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην εντυπωσιάζει, όμως ο απόφοιτος του Ohio διαθέτει μπόλικη εμπειρία και προέρχεται από μια άκρως παραγωγική χρονιά. Έχει ύψος 2.03μ. κι αν κινηθεί σε παρόμοια στάνταρ απόδοσης με εκείνα που έπιασε πέρσι στη γειτονική χώρα, οι μετοχές του θα ανέβουν ακόμη περισσότερο.

Τι έκανε στην πρεμιέρα: 23 πόντοι, 5/8 δίποντα, 4/4 τρίποντα, 1/1 βολή, 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 3 κερδισμένα φάουλ, 22 ranking σε 26 λεπτά κόντρα στον Πανιώνιο. Η ομάδα της Εύβοιας πέρασε νικηφόρα από τη Νέα Σμύρνη κι ο Αμερικανός άρχισε από νωρίς την... απόσβεση, καθώς ήταν ο πρώτος της σκόρερ, με διαφορά από τον δεύτερο, κι ο παίκτης με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στο ματς.

Jamal Jones (25 ετών, ΠΑΟΚ, SG/SF)

Η δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας έχει στείλει κατά καιρούς αρκετά αξιόλογους παίκτες στην ελληνική λίγκα. Το καλοκαίρι ήρθε στην Θεσσαλονίκη ο Jones, ένας παίκτης που έπαιξε κολλεγιακά στο Texas A&M, ενώ ως επαγγελματίας έχει περάσει από τους Delaware 87ers (G League), την Lille στην Γαλλία, τη φινλανδική Kobrat και πέρσι βρέθηκε στην Verona (14.3π, 4.2ρ, 2.2α, 33% στα τρίποντα). Διακρίνεται για το επιθετικό του παιχνίδι, έχει αρκετά καλές κινήσεις χωρίς την μπάλα και μπορεί να προσφέρει στον ΠΑΟΚ instant score, κινούμενος κατά βάση στα φτερά. Ήταν μια από τις πιο "ψαγμένες" φετινές κινήσεις των ασπρόμαυρων κι αλήθεια είναι πως δεν τράβηξε την προσοχή του κοινού, καθώς ο ΠΑΟΚ έφερε ορισμένα πιο γνωστά ονόματα (Hatcher, Moreira, Αθηναίου). Ποιότητα είναι φανερό πως έχει, απλά στην περίπτωση του θα θέλαμε να δούμε και διάρκεια, αλλά και την απόδοση του στα κρίσιμα. Ο νεαρός swingman είναι το... λαβράκι του σχεδιασμού, ένα στοίχημα που αν βγει στον κόουτς Παπαθεοδώρου, τότε θα έχει βρει έναν ακόμη πολύ ισχυρό πόλο για το επιθετικό του παιχνίδι. Ας μη ξεχνάμε πως ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια σημαντική παράδοση στο να βρίσκει παίκτες από τα χαμηλά στρώματα της γηραιάς ηπείρου, βοηθώντας πολλούς εξ' αυτών στην μετάβαση τους σε υψηλότερο επίπεδο.

Τι έκανε στην πρεμιέρα: 16 πόντοι, 2/5 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 17 ranking σε 30 λεπτά κόντρα στο Ρέθυμνο. Ο ΠΑΟΚ δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει τους κρητικούς, με τον Αμερικανό να είναι ο κορυφαίος του σκόρερ (μαζί με τον Moreira), προσφέροντας πολλές επιθετικές λύσεις στο πρώτο μέρος και βοηθώντας τα μέγιστα τον δικέφαλο να πάει στα αποδυτήρια με διαφορά ασφαλείας.

Jermaine Love (29 ετών, Χολαργός, SG/PG)

Ο έμπειρος Αμερικανός έχει πίσω του μια αξιόλογη καριέρα στα λιθουανικά παρκέ, στα οποία βρέθηκε από το 2013 έως το 2017. Έπαιξε κατά σειρά σε Palanga, Lietkabelis και Nevezis, προτού βρεθεί την περσινή σεζόν στην Πολωνία για λογαριασμό της Trefl. Ο ύψους 1.91μ. combo guard ξεχώρισε στην λίγκα, με το 48.2% στα τρίποντα να δίνει λάμψη στην στατιστική του, την οποία συμπληρώνουν 14.2 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Γενικώς πρόκειται για έναν παίκτη "οικονομίας', με εξαιρετικά ποσοστά (88% στις βολές, 56% εντός πεδιάς) και σωστή αντίληψη. Δεν υπερβάλλει στο παιχνίδι του, γνωρίζει πώς να βοηθήσει την ομάδα του ακόμη και στην μέτρια βραδιά του. Ο Χολαργός τον απέκτησε στις αρχές του Ιουλίου, φέρνοντας στην Ελλάδα έναν παίκτη στο peak του που χρόνο με το χρόνο δουλεύει και παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Εκτός αυτού, επικρατεί η πεποίθηση πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ κοντινό στο αγωνιστικό του στυλ κι αυτό αναμένεται να τον βοηθήσει στην προσαρμογή του.

Τι έκανε στην πρεμιέρα: 11 πόντοι, 1/3 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 3/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, 5 κερδισμένα φάουλ, 16 ranking σε 31 λεπτά κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο Χολαργός ηττήθηκε στο ΣΕΦ όμως είχε αξιοπρεπέστατη παρουσία, με τον Love να έχει πολύπλευρη προσφορά, παρότι δεν πήρε πολλές προσπάθειες στην επίθεση. Στα επόμενα παιχνίδια της ομάδας του, απέναντι σε μικρότερους αντιπάλους, θα γράψει και καλά νούμερα στο σκοράρισμα και η χρησιμότητα του θα φανεί ακόμη περισσότερο.

Quincy Diggs (28 ετών, Κολοσσός, SF)

Το... underdog της λίστας. Μπορεί να άργησε να βρει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, όμως ήδη έχει προλάβει να θητεύσει σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η διαδρομή του ξεκίνησε στην ηλικία των 25 ετών, όταν και βρέθηκε στο Oberwart της Αυστρίας, εκεί όπου κατέκτησε το εγχώριο πρωτάθλημα με τους Gunners το 2016. Ακολούθησε μια καλή σεζόν στην Bundesliga με την Bremerhaven (13.3π, 4.8ρ, 3.6α), ενώ στο ξεκίνημα της περσινής χρονιάς υπήρξε μέλος της Nymburk στη Τσεχία. Ωστόσο, δεν "στέριωσε" και τον Νοέμβριο του 2017 μεταπήδησε στην Bouzalac της Γαλλίας, με την οποία είχε μια γεμάτη σεζόν (9.4π, 4.7ρ, 3.2α, 1κλ σε 24 παιχνίδια) κι έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου. Από τα τέλη Ιουλίου ανήκει στον Κολοσσό κι αποτέλεσε την πιο "ηχηρή" κίνηση της ομάδας, όσον αφορά την ενίσχυση του backcourt. Ο ύψους 1.98μ. forward έχει τις προδιαγραφές να διακριθεί στην Ελλάδα και μένει να δούμε αν και κατά πόσο θα "κολλήσει" στην ομάδα της Ρόδου, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου κόουτς Βετούλα.

Τι έκανε στην πρεμιέρα: 11 πόντοι, 3/7 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 5/6 βολές, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 κερδισμένα φάουλ, 10 ranking σε 30 λεπτά κόντρα στον Προμηθέα. Ο Κολοσσός ηττήθηκε στην έδρα του κι ο Diggs δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη συνολική μετριότητα. Το ντεμπούτο του ήταν ήσυχο, όμως στην πορεία μπορεί να πιάσει πολύ καλύτερα στάνταρ απόδοσης. Περιμένουμε υψηλότερες πτήσεις στις προσεχείς αγωνιστικές.

(Σημείωση: Η λίστα δημιουργήθηκε χωρίς να λάβουμε υπόψη παίκτες που τους έχουμε δει να αγωνίζονται και παλαιότερα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι Ryan Harrow, Keith Clanton και Toarlyn Fitzpatrick. Αφορά μόνο παίκτες που η φετινή σεζόν τους είναι η παρθενική τους στην Basket League.)

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely