Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 09:30

Κοινό μυστικό

Από :

Στην βόρεια πλευρά της Βαυαρίας, η ΑΕΚ «τράκαρε» το βράδυ της Τετάρτης πάνω στην Bayreuth, δίνοντας συνέχεια στην πτωτική της πορεία, μετά την πρόσφατη ήττα - σοκ στο Λαύριο. Ο Gabe York, ο «δήμιος» των κιτρινόμαυρων, ήταν ο άνθρωπος που με 15 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και 20 συνολικά στο πρώτο μέρος, φρόντισε να κόψει με το… καλησπέρα τον «βήχα» των παικτών του Σωτήρη Μανωλόπουλου, κάνοντας αρκετό κόσμο να αναρωτηθεί «ποιος είναι αυτός που τα βάζει από παντού;». Κι όμως, η παρουσία του York δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά μια φυσιολογική εξέλιξη...

 Μπορεί αυτή να μην ήταν η πιο παραγωγική βραδιά του Gabe York στο Basketball Champions League, αφού είχε προηγηθεί μια «25αρα» με 7 εύστοχα τρίποντα στην Λιουμπλιάνα πριν από μερικές εβδομάδες, όμως ήταν ακόμη μια «γεμάτη» εμφάνιση που ήρθε να πιστοποιήσει την ποιότητα του Αμερικανού εκτελεστή. Ο York ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 22 πόντους, 2 ριμπάουντ, μια ασίστ κι ένα κλέψιμο σε 26 λεπτά δράσης, καταφέρνοντας στο πρώτο μέρος του παιχνιδιού να εκθέσει ανεπανόρθωτα την άμυνα της «Ένωσης». Το ορμητικό ξεκίνημα του νεαρού guard βοήθησε την Bayreuth να οικοδομήσει από νωρίς διαφορά στο σκορ, με την αναχαίτιση του να αποτελεί άλυτο πρόβλημα για την ελληνική ομάδα. Ας μην κοροϊδεύομαστε όμως, ήταν δεδομένο πως η αντιμετώπιση του μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα ήταν, ειδικά σε περίπτωση που «ζεσταινόταν». Δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως μιλάμε για έναν παίκτη που σουτάρει με 49% πίσω από το τόξο στη φετινή διοργάνωση, μετρώντας 17.1 πόντους στο ενεργητικό του. Ο York είναι το κορυφαίο επιθετικό όπλο της γερμανικής ομάδας, ο παίκτης στον όποιο ο κόουτς Korner παρέχει απόλυτη ελευθερία.

Προτού καν ξεκινήσει η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος, ήταν κοινό μυστικό σε όσους ακολουθούν πιστά την Bundesliga, πως ένα από τα πιο «καυτά» project που θα βρίσκονταν φέτος σε αυτήν, θα ήταν ο Gabe York. Οι «ψίθυροι» επιβεβαιώνονται, όσο περνά ο καιρός, αναφορικά με τις συστάσεις πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό σουτέρ με «γλυκό» μηχανισμό και γρήγορη εκτέλεση. Ύστερα από 11 στροφές στο γερμανικό πρωτάθλημα, η Bayreuth βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης, με τον 24χρονο Καλιφορνέζο να έχει τεράστια επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας. Αυτό που ίσως δεν περιμέναμε, είναι πως θα μπορεί να δίνει συστηματικά κι άλλα πράγματα εκτός από instant scoring, κάτι που μέχρι ώρας κάνει όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά το προσπαθεί αρκετά. Πως; Δημιουργώντας φάσεις, βοηθώντας στην ομαλή κυκλοφορία της μπάλας και μαζεύοντας συμπαθητικό αριθμό ριμπάουντ αναλογικά με το μέγεθος του. Ο York βρίσκεται σε διαδικασία που φτιάχνει το πακέτο του, ώστε αυτό να γίνει όσο πιο πλήρες γίνεται για να μην είναι εν καιρώ απλά ένας ακόμη μονοδιάστατος guard που σουτάρει καλά κι αυτό είναι όλο.

Η αλήθεια είναι πως έχει ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης κι ας μη ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν παίκτη ο οποίος επί της ουσίας τώρα διδάσκεται το ευρωπαϊκό μοντέλο μπάσκετ. Άλλωστε, είναι κι αρκετά νέος ηλικιακά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να κάνει φέτος μια breakout year που θα τον στείλει του χρόνου σε ένα υψηλότερο σκαλοπάτι. Όπως είναι γνωστό, στο κάτω κάτω, ένας σουτέρ πάντα θα... τρώει ψωμί και ουδέποτε θα είναι περιττός σε ένα σύνολο, ανεξαρτήτως επιπέδου όπου αυτό βρίσκεται. Η συγκεκριμένη σταθερά, βέβαια, κρύβει πάντοτε τον κίνδυνο του εφησυχασμού για τον κάθε York της αγοράς. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, για παράδειγμα, να δούμε πόσο αλλαγμένος προς το καλύτερο θα είναι του χρόνου ο Klemen Prepelic (ένας παρόμοιου στυλ παίκτης με αυτόν που εξετάζουμε σήμερα), όταν ενσωματωθεί στην Ρεάλ Μαδρίτης. Επιστρέφοντας όμως στην περίπτωση του Gabe York, ενδεικτικά ας ρίξουμε μια ματιά στο Top 3 των επιθετικών παιχνιδιών του στο φετινό πρωτάθλημα.

Ο York είναι αυτή τη στιγμή ο όγδοος σκόρερ της γερμανικής λίγκας με 14.8 πόντους κατά μέσο όρο (για την ιστορία, πρώτος είναι ο - ας πούμε - αναγεννημένος Robin Benzing, τον οποίο φιλοξένησε πριν από μερικούς μήνες το κείμενο «Αιώνια Ταλέντα»). Σε σύνολο 11 συμμετοχών, ήταν 10 φορές διψήφιος, ενώ παίρνει 11.7 προσπάθειες, εκ των οποίων οι 7.6 είναι για τρεις πόντους. Συμπληρώνει την στατιστική του με 2.5 ριμπάουντ (σχεδόν όλα αμυντικά), 2.5 τελικές πάσες (για 1.7 λάθη) και 11.6 μονάδες αξιολόγησης σε κάτι λιγότερο από 30 λεπτά συμμετοχής. Η αποτελεσματικότητα του στο σκοράρισμα (58% δίποντα, 35% τρίποντα, 83% βολές) τον κατατάσσουν στους πιο «επικίνδυνους» παίκτες της Bundesliga, με τον ίδιο να αποδεικνύει περίτρανα πως πρόκειται για ένα ατόφιο επιθετικό ταλέντο, όπως άλλωστε είχε αποδείξει πρόπερσι, κατά την senior season του, με τους Arizona Wildcats στο NCAA.

Κολλέγιο, Ιταλία και G-League

Το καλοκαίρι του 2015, οι Stanley Johnson και Hollis-Jefferson άφησαν τις Αγριόγατες, μιας κι επιλέχθηκαν στο draft του NBA (από Pistons και Nets αντίστοιχα), κάνοντας παράλληλα «χώρο» στον (τεταρτοετή) York ενόψει της περιόδου που θα ακολουθούσε. Συν τοις άλλοις, η αποχώρηση του T.J. McConnell (undrafted, αλλά κατέληξε στους 76ers) ήταν εξίσου καθοριστική, καθώς λόγω αυτής ο York ανέβηκε ακόμη περισσότερο στην ιεραρχία και θα ήταν πλέον το «αφεντικό» του backcourt. Στο φινάλε της χρονιάς 2015-16 συμπεριλήφθηκε στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα της Pac-12. Ήταν κατά κοινή ομολογία ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της ομάδας του (1oς σε συμμετοχές και λεπτά, 2oς σκόρερ, 3oς σε πάσες και κλεψίματα, 5oς ριμπάουντερ), έχοντας στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, και τον νυν center της Olimpia Milano, Kaleb Tarczewski. Η καλή χρονιά που πραγματοποίησε (14.4π, 3.4ρ, 2.3α, 41% τριπ.) δεν εξαργυρώθηκε με μια θέση στο draft, παρ’ όλα αυτά συμμετείχε στο Summer League του 2016 ως μέλος τον Charlotte Hornets.

Εν τέλει, το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο ήρθε από την Legabasket και πιο συγκεκριμένα από την Cremona. Στην ιταλική ομάδα δεν «στέριωσε», αφού στις μόλις έξι εμφανίσεις που πραγματοποίησε, δεν έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, με αποτέλεσμα η συνεργασία του με τους Λομβαρδούς να τερματιστεί πρόωρα. Η «πόρτα» της G-League είναι πάντα ανοιχτή προκειμένου να φιλοξενήσει παίκτες – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για «φρέσκα» πρόσωπα – κι αυτό συνέβη και στην περίπτωση του York, με τους BayHawks να τον αποκτούν ελάχιστες μέρες αργότερα. Στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα, ο νεαρός guard θα είχε την ευκαιρία να κερδίσει αγωνιστικά λεπτά και να «γράψει» καλά νούμερα, κάτι που τελικά έκανε, καταγράφοντας ουκ ολίγες «20αρες» στις 44 συνολικά παρουσίες του. Η εμπειρία του αυτή δεν θα λέγαμε με βεβαιότητα πως τον βελτίωσε ως μονάδα, αλλά σίγουρα τον έκανε να επανεμφανιστεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κι έναν άλλον… αέρα στην Ευρώπη.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely