Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 09:25

Το πάνω ράφι που έχει ανάγκη η ΑΕΚ

Από :

Η ΑΕΚ έκανε προ ημερών την έκπληξη με την απόκτηση του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, δείχνοντας πως έχει την διάθεση να στηρίξει έμπρακτα τον Ζοάν Πλάθα με παίκτες από υψηλά ράφια. Είναι γεγονός πως η Ένωση επιδιώκει να φτιάξει μια δυνατή ομάδα, ικανή να διεκδικήσει υψηλότερους στόχους στο BCL και τις εγχώριες διοργανώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι άλλωστε κι η προσθήκη του πολύπειρου Λιθουανού.

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας δεν χρειάζεται πάρα πολλές συστάσεις. Διεθνής Λιθουανός (10π., 2.5ριμπ., 18’ σε 6 αγ. στο περσινό Eurobasket) για περισσότερα από δέκα συναπτά χρόνια. Στο βιογραφικό του συναντάμε 186 αγώνες στο επίπεδο της EuroLeague, με αποκορύφωμα την καταπληκτική τριετία του στην Μάλαγα (2013-2016), όπου συνεργάστηκε επιτυχώς με τον κόουτς Πλάθα. Ακόμη, έκανε για χρόνια πρωταθλητισμό και πήρε τίτλους στην πατρίδα του (Ζάλγκιρις) και την Ιταλία (Αρμάνι Μιλάνο), ενώ ξέρει -έστω και λίγο- τα ελληνικά κατατόπια, αφού στις αρχές της σεζόν 2019-20 είχε περάσει από τον Ολυμπιακό επί ημερών Μπλατ και Κεμζούρα.

Ο 33χρονος πάουερ φόργουορντ (2x πρωταθλητής Λιθουανίας και 1x πρωταθλητής Ιταλίας) έχει παραστάσεις κι από το NBA, όταν κι αγωνίστηκε για 1,5 σεζόν με τη φανέλα των Νικς (2016-17). Η αλήθεια είναι ότι το prime του βρίσκεται 5-6 χρόνια πίσω, ωστόσο δεν παύει να παραμένει μια πολύ ποιοτική κι έμπειρη λύση για τα δεδομένα της ΑΕΚ, του BCL και της Basket League. Εξάλλου, μην ξεχνάμε πως ο Κουζμίνσκας έπαιζε στην Ευρωλίγκα μόλις πρόπερσι, με την Ζενίτ (5π., 2ριμπ., 13’, 22 αγ.) έχοντας μάλιστα και 37% στο τρίποντο. Ενώ πέρσι είχε μια γεμάτη και παραγωγική σεζόν στην Τουρκία με την Καρσίγιακα (13.9π., 5.2ριμπ., 27.5’, 24 αγ.), μαθαίνοντας παράλληλα και τα παρκέ του BCL στα οποία θα βρεθεί για δεύτερη σερί σεζόν.

Συν τοις άλλοις, ο «Κουζ» είχε «πληγώσει» την ΑΕΚ στην πρεμιέρα της περσινής χρονιάς, βάζοντας το λιθαράκι του (13π., 5ριμπ., 3/5 τριπ. και 5 ασίστ) στη νίκη της πρώην ομάδας του με 91-88 στη Σμύρνη. Ένα ματς στο οποίο είχε επιβεβαιώσει λίγο πολύ τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν: Οξυδερκής, παίκτης ομάδας, με πολύπλευρη προσφορά και «απειλή» πίσω από τα 6.75. Τα χρόνια περνούν κι ο Λιθουανός μπορεί να χάνει αισθητά σε αθλητικότητα και ταχύτητα, όμως είναι ακόμη φουλ «μπασκετικός» κι η τεχνική του κατάρτιση, καθώς κι η αντίληψη του για το παιχνίδι, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Η ΑΕΚ από την πλευρά της έχει ανάγκη τέτοιους παίκτες. Φάνηκε άλλωστε πόσο πολύτιμοι ήταν για το σύνολο οι «βετεράνοι» Στρέλνιεκς και Κολόμ τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Είναι λοιπόν δεδομένο, πως η ΑΕΚ βάζει στη μηχανή της τον Κουζμίνσκας, προκειμένου να γίνει σημείο αναφοράς για το παιχνίδι της από τη θέση «4». Μια θέση δύσκολη για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και δη για το συγκεκριμένο λέβελ ομάδων. Δεν βρίσκονται, βλέπετε, πολύ εύκολα επιδραστικά τεσσάρια. Δεν θα είναι φυσικά ο ρολίστας που ήταν τελευταία σε Ολυμπιακό και Ζενίτ, αλλά πρωταγωνιστής, όπως σε Καρσίγιακα και Λοκομοτίβ Κουμπάν (2019-21). Οι κιτρινόμαυροι θα περιμένουν από τον έμπειρο φόργουορντ διψήφιες βραδιές στο σκοράρισμα, όπως και να δείχνει συστηματικά την προσωπικότητα του στο παρκέ.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο σχετικά με τον νέο παίκτη της ΑΕΚ είναι πως διαφέρει σε σχέση με την πλειοψηφία των συμπατριωτών του. Συχνότερα δηλαδή βλέπουμε Λιθουανούς παίκτες να είναι μέτριοι μακριά από την πατρίδα τους, παρά να «πιάνουν» στο 100%. Παραδείγματα πολλά: Ο Γκριγκόνις στον Παναθηναϊκό και την ΤΣΣΚΑ, ο Ουλανόβας στη Φενέρμπαχτσε, αλλά και παλαιότερα παίκτες όπως ο Γιανκούνας και ο Μιλάκνις. Αντίθετα, ο γεννημένος στο Βίλνιους ψηλός είχε καλές σεζόν και εικόνα γενικότερα, περισσότερο στο εξωτερικό (Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Ρωσία), παρά στη χώρα του (έχει να αγωνιστεί εκεί από το 2013). Κάτι που σημαίνει πως ο Κουζμίνσκας, ακόμη κι αν άργησε σε κάποιες περιπτώσεις να προσαρμοστεί, σχεδόν πάντοτε έβρισκε τον τρόπο να τα καταφέρνει με τον επαγγελματισμό και τον χαρακτήρα του. Συνεπώς, προσωπικά θεωρώ πως η ΑΕΚ προχώρησε σε μια safe λύση με χαμηλό ρίσκο, αν κι εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως το οικονομικό κόστος δεν θα είναι μικρό!

Στο διά ταύτα, ο Ζοάν Πλάθα θα έχει πλέον στα χέρια του ένα πολύ δυνατό χαρτί. Και γίνεται ακόμη καλύτερο, αφού τον ξέρει καλά από τις κοινές τους μέρες στην Ανδαλουσία. Παίκτης υψηλών προδιαγραφών είναι κι ο Τζόρνταν ΜακΡέι που αποκτήθηκε για σκόρερ στο «2». Ενώ η Ένωση έχει φροντίσει να δυναμώσει και τον ελληνικό της κορμό με παίκτες προοπτικής που η καριέρα τους βρίσκεται σε ανοδική τροχιά (Χατζηδάκης, Νετζήπογλου, Καράμπελας). Φυσικά, απομένουν ακόμη μπόλικες κινήσεις από την ΑΕΚ προκειμένου να ολοκληρωθεί το ρόστερ της. Όμως, η κίνηση με τον Κουζμίνσκας δίνει το στίγμα για την δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής και ποιοτικής ομάδας. Σίγουρα της πιο ισχυρής αυτών των τριών ετών όπου η ΑΕΚ μετακόμισε από το ΟΑΚΑ στα Λιόσια.

Αντί επιλόγου, ο Κουζμίνσκας επιβεβαίωσε πέρσι στη Τουρκία απέναντι σε ομάδες της Ευρωλίγκας πως μόνο… ξοφλημένος δεν είναι. Κόντρα στη Φενέρ είχε 23/5/1 (σε νίκη της ομάδας του) και 15/5/1 ενώ απέναντι στην Εφές κατέγραψε 18/7/2 (σε νίκη) και 16/6. Στο τέλος της χρονιάς, στα playoffs βρήκε ξανά μπροστά του την ομάδα του Αταμάν και μέτρησε 14/10/1 και 11/5 παίζοντας κατά μέσο όρο 34 λεπτά.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely