Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 14:42

H Εφές σε rebuilding mode

Από :

Ωραία εποχή το καλοκαίρι. Να είσαι στην παραλία, κάτω από τη ξαπλώστρα, να πίνεις τον καφέ σου, να διαβάζεις το βιβλίο ή την εφημερίδα (ενίοτε συνδυάζονται και τα δύο μέσω ενός ταμπλετ) και να βουτάς στη θάλασσα μέχρι να μουλιάσεις. Τυχεροί όσοι μένουν κοντά στη θάλασσα ή αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς. Θα έρθει και η σειρά μας, που θα πάει! Μιας και μας έχει βαρέσει η ζέστη στο κεφάλι και το air condition δουλεύει στο φουλ, είπαμε να ασχοληθούμε με μία ομάδα η οποία μέχρι στιγμής βιώνει ένα περίεργο καλοκαίρι, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία rebuild. Από την Αναντολού Εφές έχουν αποχωρήσει ουκ ολίγοι παίχτες, σημαντικοί και μη, με αποτέλεσμα να φαντάζει ενδιαφέρον το πώς θα παρουσιαστεί την επόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα.

H Εφές την περσινή χρονιά βρέθηκε μία νίκη μακριά από το φάιναλ φορ , όμως η ιστορία δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε μετά το μπρέικ στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί στο πέμπτο παιχνίδι, και ύστερα να έρθει η ψυχολογική και αγωνιστική κατάρρευση –κάτι που δήλωσε και ο ίδιος ο προπονητής της ομάδας. Οι παίκτες του Περάσοβιτς απέτυχαν να φτάσουν στον τελικό του πρωταθλήματος, αφού αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από τη Μπεσίκτας του γνωστού Σαρίτσα ,ενώ είχε προηγηθεί στο τέλος της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος η συντριβή από τη Φενέρ. Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με μία λέξη την περσινή ομάδα, αυτή θα ήταν –και συγχωρέστε με για αυτό - ‘’τρελοκομείο’’ . Αρκεί να παρακολουθούσε κανείς τους αγώνες της, εντός και εκτός έδρας, όπου οι εναλλαγές στο σκορ, η διακύμανση και οι αυξομοιώσεις στις διαφορές ήταν σύνηθες φαινόμενο.

Πέρυσι

O κόουτς Περάσοβιτς αναμένεται να συνεχίσει και την φετινή χρονιά στο ίδιο αγωνιστικό μοτίβο. Θα προσπαθήσει να φτιάξει μια two-way ομάδα, η οποία θα επιτίθεται και θα αμύνεται σε υψηλό επίπεδο, θα διεκδικεί όλα τα ριμπάουντ, ώστε να μπορέσει να πηγαίνει το ματς στον δικό της ρυθμό, θα τρέχει το γήπεδο κυνηγώντας πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Χαρακτηριστικό της Εφές την χρονιά που μας πέρασε ήταν ο υψηλός ρυθμός στους αγώνες της, που συνδυαζόταν με μικρό αριθμό λαθών. Τι λειτουργούσε ανασταλτικά πέρα από τη νοοτροπία και ψυχολογία των παιχτών; Το κακό ποσοστό στα σουτ. Ενώ πολλές στιγμές έπαιζε ωραίο και γρήγορο μπάσκετ, με διαρκή κίνηση των παιχτών και προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τα miss match, το spacing έμοιαζε και ήταν προβληματικό. Αξίζει να δούμε τα στατιστικά (οι κατηγορίες pace, efg% είναι σύμφωνα με τα advanced stats του Α.Χριστοφόρου του badbasket.gr ) σε επί μέρους κατηγορίες, καθώς και τη θέση που κατείχε η Εφές μεταξύ των δεκαέξι ομάδων της Ευρωλίγκα.

ΠΟΝΤΟΙ

ΑΣΙΣΤ

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

ΛΑΘΗ

PACE

eFG %

82 (3η)

17.9 (7η)

35.6 (4η)

11.5 (3η)

73.5 (4η)

50.2% (15η)

(πηγή υπόλοιπων στατιστικών: Euroleague.net)

 Όπως βλέπουμε από τον πίνακα, το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας ήταν το κάκιστο ποσοστό στα σουτ, που την εφερε στην προτελευταία θέση στην κατηγορία. Το ίδιο συνέβαινε και όσον αφορά ειδικά τα σουτ τριών πόντων, αφού και εκεί έχτιζαν πολυκατοικία με την αστοχία τους, έχοντας το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της διοργάνωσης, με 33.7%.

Γενικά πάντως, τα λίγα λάθη, η καλή δημιουργία ( με το τρίτο καλύτερο ratio σε ασίστ/λάθη με 1.55 ) και τα ριμπάουντ (η καλύτερη ομάδα στα επιθετικά ριμπάουντ με 12.3/αγώνα) έκαναν την Εφές να παίζει γρήγορο και επιθετικό μπάσκετ, με τα περισσότερα παιχνίδια της να οδηγούνται σε υψηλό ρυθμό. Όμως αμυντικά η κατάσταση ήταν τραγική. Είχε την τρίτη χειρότερη άμυνα με 82.6 πόντους παθητικό, ενώ οι αντίπαλες ομάδες «σέρβιραν» 19 ασίστ ανά παιχνίδι, με αποτέλεσμα τις μεγάλες διακυμάνσεις που προαναφέραμε στα παιχνίδια της, την απώλεια διαφορών και την εικόνα μιας ομάδας που δεν μπορεί να κερδίζει στους κρίσιμους αγώνες. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως στόχος για την επόμενη χρονιά θα είναι να διατηρηθεί το high tempo/low mistake παιχνιδι της ομάδας, μέσω της απόκτησης παιχτών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα «ανοίγουν» καλύτερα το γήπεδο με το σουτ τους, θα έχουν το χαρακτήρα του νικητή, με απαραίτητη όμως προυπόθεση τη βελτίωση της αμυντικής συμπεριφοράς.

Οι κινήσεις μέχρι στιγμής

Από την περσινή ομάδα έχουν ήδη φύγει σημαντικοί παίχτες οι οποίοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι στο rotation του Περάσοβιτς: Οι Ερτέλ, Γκρέιντζερ (ένας από τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους του Ολυμπιακού), Χάνεϊκατ, Τόμας, Πολ, Κερκ, Οσμάν και ο Κορκμάζ ( ο οποίος αγωνιζόταν ως δανεικός στην Μπάνβιτ ). Για την ώρα έχουν αποκτηθεί οι Λέντο, Μότουμ, Σιμόν, Μπατούκ, Τ.Άνταμς, Ε.Μακόλουμ, ενώ επέστρεψε από το δανεισμό του στην Ισπανική Μάλαγα ο Όμιτς. Τι κερδίζει, τι χάνει και τι χρειάζεται μέχρι στιγμής η Εφές; Ας ξεκινήσουμε με τα αρνητικά των αποχωρήσεων.

Σημαντική είναι η απώλεια των δύο νεαρών Τούρκων παιχτών, Οσμάν και Κορκμάζ. Μετακόμισαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον πρώτο να γίνεται συμπαίχτης του Λεμπρόν ενώ ο δεύτερος να αποτελεί μέρος του ‘’Process’’ της Φιλαδέλφεια. Χάθηκαν δύο γηγενείς και καλοί παίχτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μέλλον της ομάδας, με αποτέλεσμα να επιστρέψει από τη Νταρουσάφακα ο Μπατούκ, για να ενισχύσει το εγχώριο στοιχείο. Από την ομάδα αποχώρησε ο πρώτος ριμπάουντερ, Χάνεϊκατ, ο οποίος κατέληξε στην «αγκαλιά» του Μπαρτζώκα (εναν εκ των κορυφαίων recruiters στην Ευρώπη ). Τα 7.3 ριμπάουντ που έπαιρνε ανά αγώνα, είναι φοβερά νούμερα για small forward και αποτελούσε σημαντικό γρανάζι στη μηχανή της Αναντολού. Aρκετές φορές ήταν και ο παίχτης που θα έτρεχε την ομάδα στον αιφνιδιασμό, θα ανανέωνε επιθέσεις και θα έβαζε τα σουτ από μακριά, χωρίς ομως να αποτελεί σταθερό σουτέρ (περισσότερο streaky θα τον έλεγα). Την πόρτα της εξόδου είδαν και οι δύο βασικοί point guards της ομάδας. Οι Ερτέλ, Γκρέιντζερ παρ’ όλες τις αδυναμίες τους δεν έπαυαν να αποτελούσαν τους καλύτερους δημιουργούς, αφού μοίραζαν 9.5 ασίστ ανά αγώνα. Ο πρώτος με το μεγάλο ταλέντο, αλλά την αδυναμία στην άμυνα και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων θα πονοκεφαλιάζει τους φίλους της Μπαρτσελόνα τη νέα χρονιά, ενώ ο δεύτερος περιμένει πρόταση από το ΝΒΑ, σύμφωνα με όσα γράφονται αυτές τις μέρες.

Στα συν των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την προσθήκη στην ομάδα του shooting guard Ρίκυ Λέντο. O Λέντο έχει περάσει από το ΝΒΑ, όπου αγωνίστηκε σε μόλις 28 αγώνες σε δύο χρόνια. Την περσινή σεζόν την ξεκίνησε στο τουρκικό πρωτάθλημα, όπου αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με τη φανέλα της Γεσιλγκιρεσούν, με 21.2 πόντους ανά παιχνίδι, προτού μετακομίσει στην Ισπανία για να αγωνιστεί με τη φανέλα της Μπασκόνια στα play offs της ACB. Με τη Μπασκόνια είχε 9.4 π και 38% στα σουτ τριών πόντων στα εφτά ματς που συμμετείχε. Πρόκειται για αναβάθμιση σε σχέση με τον Πολ, καθώς ο Λέντο είναι ένας φοβερός σκόρερ, είναι ικανός στο παιχνίδι απομόνωσης, κινείται καλά χωρίς τη μπάλα σε weak side και δεν φοβάται να διεμβολίσει τις αντίπαλες άμυνες, δημιουργώντας ρήγματα και αμυντική ανισορροπία. Μπορεί να στήσει ο ίδιος picks, ενώ αποτελεί καλύτερο δημιουργό από τον προκάτοχό του. Δείτε τον εν δράσει με την φανέλα της Μπασκόνια, στα ημιτελικά του Ισπανικού πρωταθλήματος εναντίον της Βαλένθια.

 

Μία έξυπνη προσθήκη ήταν η απόκτηση του ( επίσης μεταγραφικού στόχου του Ολυμπιακού ) Μπροκ Μότουμ από τη Ζαλγκίρις. Μία πολύ καλή μεταγραφική κίνηση για την ομάδα της Εφές, που αποτελεί αναβάθμιση όσον αφορά τη θέση του backup power forward. Με τον Μπράουν να χαρακτηρίζεται από το mid range παιχνίδι του, χρειαζόταν ένας παίχτης με διαφορετικά χαρακτηριστικά , που θα μπορεί να σουτάρει καλύτερα από τη γραμμή των 6.75 μέτρων, λειτουργώντας ως stretch four. Ο σκληροτράχηλος Αυστραλός με το φοβερό ποσοστό του 46.2% στα σουτ τριών πόντων της προηγούμενης χρονιάς, θα προσφέρει καλύτερο spacing σε σχέση με το Ντεσόν Τόμας. Στα συν αποτελεί και η προσθήκη του Κροάτη Σιμόν. Τη χρονιά που πέρασε με την Αρμάνι είχε 11 ποντους, με 37% στα τρίποντα, 3,6 ριμπάουντ και 3,9 ασίστ. Αποτελεί έναν παίχτη- tweener, αφού μπορεί να παίξει ως γκαρντ και ως σμολ φόργουορντ και χαρακτηρίζεται από το versatile παιχνίδι του, καθώς μπορεί να συνεισφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού , αποτελώντας έναν δεύτερο πόλο δημιουργίας για την ομάδα του, και ας μην είναι point guard. Ο Όμιτς αποτελεί ένα πιο αξιόπιστο back up του Ντάνστον σε σχέση με τον Κερκ, ενώ ο Τζος Άνταμς1, που αποκτήθηκε από τη Ρωσική Αβτοντορ (12.1π./4.2ασ. πέρυσι) , είναι ένας εκρηκτικός point guard, που το παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από την αθλητικότητα, το μακρινό σουτ και τη διείσδυση. Πείτε, δεν σας θυμίζει κάτι λίγο από Μάικ Τζέιμς;

 

Ο Άνταμς αναμένεται να συμπληρώσει τη θέση μαζί με τον γνωστό μας από τη θητεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα, Έρικ Μακόλουμ. Ο Μακόλουμ, αδερφός του άσου των Μπλέιζερς, αποτελεί έναν γκαρντ-πολυβόλο στην επίθεση. Φοβερός σκόρερ, με εξαιρετικό pull up jumper, αρέσκεται στις επαφές και κερδίζει εύκολα φάουλ για να πηγαίνει στο μπόνους των βολών, ενώ έχει βελτιώσει το court vision, με αποτέλεσμα να δημιουργεί και για τους συμπαίχτες του. Ένας από τους κορυφαίους σκόρερ των ευρωπαικών γηπέδων (τη σεζόν 2015/16 που η Γαλατά κατέκτησε το Γιούροκαπ είχε 18.1π/4.3ρ/3.5ασ. με 35% στα τρίποντα και σούταρε περίπου 7 βολές ανά παιχνίδι ), επέστρεψε στην Ευρωλίγκα μετά το τουρ στην Κίνα. Η φετινή περιφερειακή γραμμή της ομάδας διαμορφώνεται από παίχτες που έχουν εξαιρετικό επιθετικό πακέτο και αναμένεται «εκρηκτική», παρόλο που φαίνεται να της λείπει το μέγεθος που έδινε πέρυσι ο Γκρέιντζερ, αφού ούτε ο ΜακΚόλουμ , ούτε ο Άνταμς έχουν το εκτόπισμα να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα γκαρντ από αυτούς.

Επίλογος

Με τη μεταγραφική περίοδο να βρίσκεται στις αρχές και την φυγή παιχτών της Ευρωλίγκα προς το ΝΒΑ και την κινέζικη λίγκα με τα παχυλά συμβόλαια, καθίσταται δύσκολο το έργο κάθε ομάδας στην ανεύρεση κατάλληλων παιχτών για το πλάνο της νέας περιόδου. Αυτή η εκροή παιχτών θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους φορείς. Βέβαια, θα μου πείτε, εδώ βάζουν προκριματικά για τις εθνικές ομάδες την ίδια μέρα με τη διεξαγωγή αγώνων Ευρωλίγκα, εκεί θα κολλήσουμε; Η Εφές μετά το απογοητευτικό τελείωμα της χρονιάς μπήκε σε διαδικασία αναδόμησης, έχασε κομβικούς παίχτες και μένει να φανεί αν θα μπορέσει να τους αντικαταστήσει καταλλήλως. Αυτή τη στιγμή, μοιάζει λειψή στη θέση του small forward, ενώ μετά την αποχώρηση των δύο κύριων δημιουργών, αποκτήθηκαν δύο κατεξοχήν scoring guards στη θέση τους, με αποτέλεσμα να μοιάζει το backcourt της φετινής Εφές με αυτό της Μπασκόνια πριν δύο χρόνια, τουλάχιστον όσον αφορά τα χαρακτηριστικά αυτών που αποκτήθηκαν. Ο κόουτς Περάσοβιτς θα έχει ξανά δύσκολο έργο στην αρχή, αφού θα πρέπει να φτιάξει καινούρια ομάδα, να αποκτήσει παίχτες που έχουν το κατάλληλο μενταλιτέ, για να μην παρουσιάζουν ασθένειες της περσινής χρονιάς και να κατορθώσει να κάνει το βήμα παραπάνω, δηλαδή να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και την είσοδο στην τετράδα του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο αφού διαμορφωθεί το ρόστερ. Έως τότε, ας απολαύσουμε το καλοκαίρι, ας πιούμε μια γουλιά από το κοκτέιλ μας και ας ρίξουμε μια βουτιά, γιατί δεν παλεύεται αυτή η ζέστη.

Y.Γ.Οι περιπτώσεις των νεαρών Κορκμάζ και Χαραλαμπόπουλου θα πρέπει να προβληματίσουν τους αρμόδιους. Ενώ εμείς πανηγυρίζουμε για μετάλλια στις μικρές κατηγορίες, για τα βραβεία του MVP, ο Τούρκος παίχτης δόθηκε δανεικός από την ομάδα του για να εξελιχθεί και από τη νέα σεζόν θα βρίσκεται στο ΝΒΑ.

Σημείωση

1. Ο Ανταμς είχε ένα φριχτό ατύχημα με το αυτοκίνητο, που πήγε να του κοστίσει τη ζωή. Παρακάτω 1αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να διαβάσετε για το ατύχημα και την προσπάθεια που έκανε μετά για να επανέλθει στην ενεργό δράση. http://www.denverpost.com/2017/01/07/josh-adams-basketball-comeback-after-accident/

 

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely