Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 09:30

Eurosteps - 3: Ο ανοιχτός δρόμος των πρωταθλητών

Από :

Η φάση των ομίλων έριξε αυλαία, χωρίς εκπλήξεις όσον αφορά τις ομάδες που πέρασαν στους «16» της διοργάνωσης , εκεί όπου την εθνική μας ομάδα περιμένει ο κακός της δαίμονας, η Τσεχία. Τα ζευγάρια και οι διασταυρώσεις είναι γνωστές και το πραγματικό τουρνουά τώρα ξεκινάει. Οι τελευταίες δύο αγωνιστικές δεν είχαν ιδιαίτερες συγκινήσεις και εκπλήξεις είχαν,όμως, ορισμένα σπουδαία ματς και κάποιες φανταστικές ατομικές εμφανίσεις, με προεξέχοντες τους δύο σούπερ σταρ του ΝΒΑ, τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Λούκα Ντόντσιτς. Φυσικά, ευχή είναι ο αστράγαλος του Έλληνα παίχτη και το διάστρεμμα που αποκόμισε στον αγώνα με την Εσθονία να μην αποδειχθεί τροχοπέδη για τη συνέχεια της Εθνικής.

Η 47άρα του Ντόντσιτς.

Η αλήθεια είναι πως πρέπει να πάψει να μας προκαλεί έκπληξη κάθε σπουδαία εμφάνιση του υπέροχου αυτού αθλητή. Έχουμε συνηθίσει βέβαια να τις βλέπουμε να πραγματοποιούνται στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού σε κάποιο παιχνίδι του Ντάλας, οπότε κάποια στιγμή νομοτελειακά θα τις έκανε και στα δικά μας μέρη. Σε αυτό το Ευρωμπάσκετ τα πρώτα τρία παιχνίδια δεν ήταν και τα καλύτερα που θα μπορούσε να κάνει, (για τα δεδομένα του πάντα), παρότι παρέμενε επιδραστικός, όπως συνέβη άλλωστε και στον αγώνα εναντίον της Λιθουανίας. Τα στατιστικά του στο εκτελεστικό σκέλος σε αυτή την πρώτη τριάδα ήταν «πενιχρά», ήτοι 16,6 πόντοι με 18,2% τρίποντο.

Στα τελευταία δύο παιχνίδια του ομίλου, που έκριναν εν τέλει την πρώτη θέση και άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για τη διεκδίκηση ενός μεταλλίου για την πρωταθλήτρια Ευρώπης, ο Ντόντσιτς ήταν οργιαστικός. Μετά τους 36 πόντους απέναντι στη Γερμανία, ακολούθησαν οι 47 με τη Γαλλία. Ειδικά τo ματς εναντίον της Γαλλίας ήταν η μέχρι τώρα εποποιία του. Απέναντι στους Γάλλους τιμώρησε κάθε προσπάθεια να αλλάξει παίχτης πάνω του, είτε ήταν ο Φαλ, είτε ο Πουαριέ, είτε ο Γκομπέρ. Πώς μπορεί μία ομάδα να σταματήσει τις συνεργασίες ή να περιορίσει το άρτιο παιχνίδι στο πικ εν ρολ;

Η Σλοβενία είναι με τέτοιον τρόπο χτισμένη που ο προπονητής εκμεταλεύεται τα πλεονεκτήματα του Ντόντσιτς. Ομάδα που θα τρέξει το γήπεδο με το που πάρει το ριμπάουντ (πώς να μην το κάνει άλλωστε όταν στην περιφέρεια υπάρχει και ο Γκόραν Ντράγκιτς), θα απλώσει τους παίχτες για να τεντωθούν οι αποστάσεις και θα σουτάρει αρκετά τρίποντα. Από τις ομάδες που συνεχίζουν στην επόμενη φάση είναι η έκτη με τα περισσότερα εκτελεσμένα τρίποντα, με 31 περίπου ανά παιχνίδι, με ποσοστό βέβαια στο 33%. Οι συμπαίχτες του σουτάρουν πολλές φορές ελεύθεροι, καθώς ο τρόπος που μπορεί να πασάρει ειδικά από τη δυνατή στην αδύνατη πλευρά είναι παροιμιώδης. Η ευστοχία των συμπαιχτών, που σε τέτοιες διοργανώσεις εξαιτίας του άσου των Mavericks ανεβάζουν το στάτους τους, μπορεί να κρίνει και την τελική θέση της Σλοβενίας. Γιατί ο Ντόντσιτς θα κάνει τα αδύνατα δυνατά.

Oι Σέρβοι έτοιμοι να φτάσουν μέχρι τέλους

Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης δύο μόνο ομάδες είχαν το απόλυτο στα πέντε παιχνίδια που έδωσαν. Η Ελλάδα και η Σερβία. Η έτερη βαλκανική ομάδα μοιάζει αυτή τη στιγμή το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Ο Γιόκιτς ναι μεν είναι ο σούπερ σταρ, ο καλύτερος παίχτης τους, ένας ανυπέρβλητος μπασκετμπολίστας, όμως οι ρόλοι στη ομάδα είναι τόσο αρμονικά κατανεμημένοι από τον Πέσιτς, που μοιάζουν ως η πιο «ομάδα» από όλες όσες έχουν βλέψεις για μετάλλιο, όπως και αυτή με τα λιγότερα ίσως μειονεκτήματα. Η ταυτόχρονη παρουσία δύο βασικών δημιουργών, όπως ο σταρ των Nuggets και ο Μίτσιτς, καθώς και πλάγιων που μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό το κομμάτι, όπως οι Κάλινιτς, Γκούντουριτς, δίνουν την ευκαιρία στον προπονητή να μπορεί να παρατάξει πεντάδες ακόμη και με πέντε δημιουργούς. Στο ποστ, δύσκολα κάποιος μπορεί να μαρκάρει αποτελεσματικά σε διάρκεια σε ατομική άμυνα τον Γιόκιτς. Αν επιλέξει να έρθει δεύτερος παίχτης σε βοήθεια, ουδείς ψηλός στο παγκόσμιο μπάσκετ μπορεί να πασάρει καλύτερα από αυτόν. Μαζί με την καλή κυκλοφορία που έχουν οι Σέρβοι, θα βρίσκεται πάντα ελεύθερο σουτ.

Δείτε σε ένα απλό κεντρικό πικ εν ρολ, τις αποστάσεις των παιχτών που δε συμμετέχουν σε αυτό. Με το που πάνε οι Φινλανδοί να δώσουν βοήθεια στο ρολ του Γιόκιτς, εκείνος έχει δει ήδη την κίνηση του Νέντοβιτς και του πασάρει για ένα εύκολο καλάθι.

Οι πλάγιοι είναι εξαιρετικοί στο να κινούνται χωρίς τη μπάλα, το πικ μεταξύ των Μίτσιτς, Γιόκιτς είναι ασταμάτητο, οπότε το ερώτημα μοιάζει ένα. Ποια ομάδα μπορεί να βάλει δύσκολα ή να τους περιορίσει αποτελεσματικά στα νοκ άουτ και να τους ζορίσει και πνευματικά, καθώς κακά τα ψέματα ένα μετάλλιο και μόνο αυτό είναι ο στόχος τους; Μέσα σε όλα αυτά σουτάρουν με το εξαιρετικό 39,6% από το τρίποντο.

Μπορούν οι Λιθουανοί να φτάσουν μέχρι τέλους;

Οι Λιθουανοί βρέθηκαν στον πιο δύσκολο όμιλο της διοργάνωσης, μαζί με Σλοβένους, Γερμανούς, Γάλλους, Βόσνιους και Ούγγρους και κατέλαβαν την τέταρτη θέση, με τελικό απολογισμό δύο νικών και τριών ηττών. Απέναντι στις δυνατές ομάδες έκαναν ισάριθμες ήττες, που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και στα τελευταία λεπτά των αγώνων. Παρόλα αυτά, είναι από τις ομάδες που μπορούν να φτάσουν στη ζώνη των μεταλλίων, αρκεί να ξεπεράσουν τον σκόπελο της Ισπανίας. Το δυνατό τους σημείο παραμένει η γραμμή των ψηλών, που μπορούν εύκολα να συνυπάρξουν μαζί. Έχουν μεγάλα κορμιά και στα φόργουορντ, δύο περιφερειακούς που μπορούν να δημιουργήσουν και να σκοράρουν, όπως οι Γιοκουμπάιτις και Γκριγκόνις (κάνει εξαιρετικό τουρνουά μέχρι στιγμής και είναι ο δεύτερος σκόρερ τους με 15,8 πόντους και 43,4% στο τρίποντο), αλλά από κει και πέρα ο πάγκος τους θα χρειαστεί να προσφέρει περισσότερο, για να μπορέσουν να έχουν μεγαλύτερες ελπίδες διάκρισης.

Ένα από τα προβλήματα που έχουν είναι πως δεν σουτάρουν καλά από το τρίποντο, με ποσοστό μόλις στο 33%, κάτι που θα στερήσει και χώρους από τους Σαμπόνις, Βαλαντσιούνας στη συνέχεια, καθώς οι αντίπαλες άμυνες θα κλείνουν όλο και περισσότερο. Ακόμη, οι δύο αυτοί παίχτες θα είναι και στόχος στην άμυνα, καθώς ο πρώτος δε φημίζεται ιδιαίτερα για αυτό το σκέλος, ενώ ο σκληρός και δυνατός σέντερ των Pelicans δεν είναι ο πιο ευκίνητος ψηλός. Αν υπάρξει γκαρντ που μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίμπλα θα είναι πρόβλημα, εξαιτίας της drop αντιμετώπισης που έχει η Λιθουανία στα κεντρικά πικς.

Mικρά-Μικρά

1. H Ιταλία από την αρχή είχε δύσκολη αποστολή, πόσο δε μάλλον μετά τον τραυματισμό και την απουσία του Ντανίλο Γκαλινάρι. Έτσι έμειναν οι Μέλι και Φοντέκιο ως οι πιο ποιοτικοί παίχτες της. Ο δεύτερος, ο νέος φόργουορντ των Utah Jazz, είναι η βασική σταθερά τους στα κρίσιμα σημεία, κάτι που απέδειξε στον αγώνα εναντίον της Κροατίας, που πρακτικά εξασφάλισε την πρόκριση για τους φρατέλι ντ’ Ιταλία. Το παιχνίδι μας χάρισε και δύο όμορφες, όσο και αστείες στιγμές. Τον πανηγυρισμό του πάντα έτοιμου για «μανούρα» και εκφραστικού προπονητή των Ιταλών Τζιανμάρκο Ποτσέκο μετά το τρίποντο του Φοντέκιο που έστειλε στο +7 την ομάδα του ...

... αλλά και το χαμένο κάρφωμα του Μάτκοβιτς που θα μείωνε το σκορ στους τρεις πόντους ενάμιση λεπτό πριν το τέλος.

2. Mία ακόμα blooper στιγμή συναντήσαμε στον αγώνα Βοσνίας-Λιθουανίας. Ο Μίραλεμ Χαλίλοβιτς σταματάτησε εντυπωσιακά με τάπα τον Σαμπόνις την ώρα που πήγαινε να καρφώσει με το ένα χέρι. Όμως, ο Βόσνιος σαν να παρασύρθηκε από τη φάση και έμεινε να κοιτάζει με ύφος τον Λιθουανό σέντερ. Η συνέχεια παρακάτω. 

3. Η Γαλλία μοιάζει να έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικότητας στην περιφερειακή γραμμή, καθώς μόνος ο Φουρνιέ παρουσιάζει μια σταθερή εικόνα στο τουρνουά. Ελλείψει του Νάντο ΝτεΚολό, ο Ερτέλ συνεχίζει να δείχνει ασόβαρος ώρες ώρες και να μοιάζει με χομπίστα-καλαθοσφαιριστή στα κρίσιμα, ενώ οι Αλμπισί, Τάρπει και Οκόμπο δεν είναι ικανοί να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται ο άσος των Knicks. Παρόλα αυτά, έχει την αθλητικότητα, τα κορμιά και το μέγεθος που χρειάζονται και τέτοια τουρνουά για να προχωρήσει.

4. Αν μία ευρωπαϊκή εθνική ομάδα έχει κυριαρχήσει εδώ και χρόνια στις διάφορες διοργανώσεις, αυτή είναι η Ισπανία. Οι Ίβηρες βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο, ας μην τους ξεγράψουμε γενικότερα, γιατί οι μικρότερες φουρνιές κατέκτησαν αρκετές διακρίσεις το καλοκαίρι που πέρασε. Από το ρόστερ λείπει ο μεγάλος σταρ, αλλά κατάφεραν να πάρουν την πρώτη θέση στον όμιλό τους και θα έχουν την ευκαιρία τους. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο μοιράζει τον χρόνο συμμετοχής στους παίχτες που έχει στη διάθεσή του, καθώς μόνο ο Σάιθ παίζει λιγότερο από δέκα λεπτά ανά παιχνίδι. Ξεπέρασαν γρήγορα το σοκ της ήττας από το Βέλγιο και εναντίον της Τουρκίας, σε ένα παιχνίδι με χαμηλό σκορ και τέμπο, πήραν τη νίκη στο ντέρμπι που έκρινε την πρωτιά. Ο Λορέντζο Μπράουν είναι ο καλύτερος περιφερειακός τους, ο Βίλι Ερνανγκόμεζ είναι σημείο αναφοράς στη ρακέτα και από κει και πέρα οι υπόλοιποι παίχτες συνεισφέρουν αρμονικά στο πλαίσιο του προπονητή. Θα τρέξουν , θα σουτάρουν, θα παίξουν κοντά στο ζωγραφιστό και θα αποτελέσουν σκληρό καρύδι για τους Λιθουανούς, εάν τους υποτιμήσουν.

5. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο πρώτος σκόρερ στη φάση των ομίλων με 29,5 πόντους με δεύτερο τον Σάσα Βεζένκοφ με 26,8.

Τα ζευγάρια της φάσης των 16

Εν κατακλείδι, ας δούμε τα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν στην πρώτη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης. Ο δρόμος για τη ζώνη των μεταλλίων για την Εθνική μας περνάει πρώτα από την Τσεχία, η οποία κατά το παρελθόν έχει αποδειχτεί κακός δαίμονας. Οι πιο πρόσφατες αναμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019. Τότε, στη φάση των ομίλων, η Ελλάδα χρειαζόταν νίκη με +12 απέναντι στους Τσέχους για να προκριθεί. Όμως κέρδισε μόλις με επτά και αποκλείστηκε. Η συνέχεια δόθηκε στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά στον Καναδά το 2021, σε παιχνίδι κατά το οποίο οι Τσέχοι πήραν εύκολα τη νίκη με 97-72, στον τελικό αγώνα και το εισιτήριο για το Τόκιο.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely