Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 10:11

Ο καλύτερος Άρης των... δεν θυμόμαστε πόσων ετών

Από :

Οι κυριαρχικές εμφανίσεις του Άρη στα ελληνικά παρκέ αποτελούσαν... είδος προς εξαφάνιση τα τελευταία χρόνια. Οι κίτρινοι είχαν στην Πάτρα μια τρομερή έκλαμψη, την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο μιας σταθερότερης πορείας. Συν τοις άλλοις, ο νεοαποκτηθείς Τζέιμς Κέλι υπενθύμισε πως αποτελεί τεράστια υποχρέωση της εκάστοτε ομάδας να έχει στις τάξεις της έναν κανονικό ψηλό -και όχι να βασίζεται σε αλχημείες με κατά συνθήκη σέντερς.

Οι παίκτες του Καστρίτη κατέβηκαν στην Πάτρα για να πάρουν τη νίκη επί του Προμηθέα, έπειτα από τέσσερις διαδοχικές ήττες στην Basket League, και αυτό ήταν κάτι που φάνηκε με το καλημέρα στο ματς. Εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως πέτυχαν τον Προμηθέα σε μια πολύ περίεργη φάση, έπειτα από απόλυση του Κασιμίρο και 30αρα στην Ευρώπη. Οι γηπεδούχοι ήταν μπερδεμένοι, τρομερά άστοχοι (5/32 τρίποντα, 9/18 βολές) και ακίνδυνοι σε αρκετά σημεία του ματς και με πολλά βασικά τους στελέχη “απενεργοποιημένα” (Ρέι, Ρογκαβόπουλος, Μάιλς, Γκραντ). Με όλα τα παραπάνω, ο Προμηθέας θα ήταν αδύνατον να κερδίσει τον χθεσινό Άρη που έκανε συνολικά το καλύτερο και πιο μεστό φετινό του ματς, μετά το δεύτερο ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα. Οι Θεσσαλονικείς πατούσαν καλύτερα στο πρώτο ημίχρονο (30-36) και στο δεύτερο κυριολεκτικά έφτασαν με άνεση στο ροζ φύλλο. Απρόσμενη η νίκη; Πιθανώς. Η έκταση του σκορ; Αυτό και αν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως ο Άρης είχε τρομερή διάρκεια στην απόδοση του και ήταν σοβαρός στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης.

Ο Κέλι κλήθηκε να φορέσει άμεσα τη φανέλα της ομάδας, με μόλις δύο-τρεις προπονήσεις στα πόδια του την περασμένη βδομάδα, για να παίξει με το Λαύριο. Όμως ήταν ανέτοιμος και περιορίστηκε σε λεπτά και ρόλο... Φίνκε, επομένως το δείγμα δεν ήταν ουσιαστικό. Στο "Δ. Τόφαλος" εμφανίστηκε σαφώς πιο έτοιμος από τα πρώτα κιόλας λεπτά, αλλά δεν νομίζω πως θα περίμεναν πολλοί μια τόσο κυριαρχική εμφάνιση. Ο 28χρονος undersized σέντερ σμπαράλιασε τον Προμηθέα, με 18 πόντους, 15 ριμπάουντ, δύο ασίστ, δύο κλεψίματα και μία τάπα σε 34 λεπτά, κάνοντας ξεκάθαρο πως χωρίς κλασικό πεντάρι ο Άρης δεν είχε μέλλον. Κάτι που, κατά τη γνώμη μου, ισχύει για όλες τις ομάδες στον κόσμο, αφού μιλάμε για μια από τις θεμελειώδεις θέσεις της πεντάδας. Ο Κέλι μάλλον δεν θα παίζει έτσι κάθε βδομάδα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι ένας κανονικός σέντερ που θα δώσει στοιχεία που έλειπαν από την front line των κιτρίνων. Παραμένει ακόμα, άλλωστε, σε στάδιο προσαρμογής.

Ο Χάνλαν έπειτα από δύο κάκιστα ματς με ΑΕΚ και Λαύριο επανήλθε στις υψηλές πτήσεις, επιβεβαιώνοντας πως είναι ο απόλυτος σταρ στον φετινό Άρη. 17 πόντοι με 6/13 σουτ & 2/2 βολές σε ένα ημίωρο συν πέντε ριμπάουντ και δύο ασίστ για τον Καναδό που άφησε τις υπερβολές και τα περιττά πράγματα με την μπάλα στην... άκρη. Εντυπωσιακό για τα δεδομένα του πως τελείωσε το ματς με κουλούρα στα λάθη. Ο τραυματισμός του στην τέταρτη περίοδο ήταν το μοναδικό γεγονός ικανό να μετριάσει τον ενθουσιασμό στην χθεσινή κατα τ'άλλα εντυπωσιακή βραδιά για τον Άρη. Η ουσία, πάντως, είναι πως ο 28χρονος σκόρερ είναι πολυτέλεια στο φετινό ρόστερ, μιας και διαθέτει ποιότητα που δεν συναντάς εύκολα στο ελληνικό πρωτάθλημα πια.

Ο Κάουαν είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη, του οποίου το παιχνίδι του βασίζεται σε έναν συγκεκριμένο ψυχολογικό άξονα: όταν του βγουν διαδοχικές προσπάθειες σε σκορ και δημιουργία και νιώσει πως πατά γερά στα πόδια του είναι σούπερ αποδοτικός και βγάζει και αξιοπρόσεκτη οξυδέρκεια. Χθες, για παράδειγμα, βρήκε τον τρόπο να φθείρει τον Προμηθέα, κέρδισε 10 φάουλ τα οποία μετέτρεψε σε 11/12 βολές. Βέβαια, τον έχουμε δει και όταν δεν του βγαίνουν οι ενέργειες, να πέφτει κατακόρυφα σε απόδοση και να χαλάει το μυαλό του. Ωστόχο χθες στην Πάτρα ήταν στους διακριθέντες, αν και για ακόμη μια φορά δεν έλειψαν τα ups and downs.

Ο δε Έρικ Λόκετ, από τότε που έμαθε πως είναι για να φεύγει, άρχισε να βγάζει αρετές στο παρκέ, αρχής γενομένης από το ματς της προηγούμενης αγωνιστικής με το Λαύριο. Όταν λες σε έναν παίκτη πως παίζεις σήμερα και μετά μας χαιρετάς γιατί έρχεται ο Κάζινς, όσο να 'ναι σου φεύγει το άγχος. Το πρόβλημα τραυματισμού του Κάζινς κρατά τον Λόκετ στον Άρη, αλλά όχι... “τραβάτε με κι ας κλαίω”. Ο Λόκετ κερδίζει την παραμονή του με τις δύο τελευταίες του εμφανίσεις. Στην Πάτρα είχε 11 πόντους, πέντε ριμπάουντ και τρεις ασίστ σε 31 λεπτά. Έπαιξε με αυτοπεποίθηση, πράγματα πρωτοφανή στη σεζόν για τον ίδιο, αφού το μόνο που έδειχνε στα πρώτα ματς της σεζόν ήταν απλά διάθεση και πέραν τούτου ουδέν.

Ο Τζούστον δεν μπήκε στην εξίσωση του ματς και ένας λόγος ήταν τα φάουλ που έκανε και δεν του επέτρεψαν να παίξει όσο συνήθως. Δεν μπορείς πάντως να πεις ότι ήταν αρνητικός όσο βρέθηκε στο παρκέ, κάτι που πάνω-κάτω ισχύει και για τον Ουίλιαμς. Ο 24χρονος φόργουορντ δεν έβγαλε μάτια, αλλά ήταν αυτό που λέμε decent, χωρίς να χρειαστεί να υπερβάλλει σε σουτ όπως έκανε με Λαύριο (6/15) κι ΑΕΚ (6/21). Η οικονομία στις χθεσινές του προσπάθειες (3/6) και το "κοντρόλ" στο παιχνίδι του ήταν από τα θετικά του ματς.

Credit και στον Όμηρο Νετζήπογλου που επανακάμπτει από τον τραυματισμό του και βοήθησε σημαντικά τους ξένους. Ο 19χρονος είναι ...19χρονος, αλλά οι συγκυρίες τον βγάζουν μπροστά, καθώς αυτή την στιγμή είναι ο ποιοτικότερος Έλληνας της ομάδας. Άπειρος και άγουρος ακόμη, αλλά μπάσκετ ξέρει κι έχει μπροστά του πολλά περιθώρια προόδου.

Δεν θυμάμαι ποτέ ήταν η τελευταία φορά που ο σύγχρονος Άρης είχε ένα τόσο πλήρες παιχνίδι, απέναντι σε έναν τόσο καλό αντίπαλο. Σημεία των καιρών, αλλά το δίκαιο για την προσπάθεια που γίνεται είναι να τοποθετηθεί αυτή η νίκη δίπλα σε εκείνη με τον Παναθηναϊκό, από πλευράς βαρύτητας και βαθμού δυσκολίας.

O Καστρίτης υπενθύμισε μετά το παιχνίδι ότι "το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα". Και ο Άρης νίκησε δίκαια, βάζοντας 82 μπροστά και κρατώντας μια ομάδα με μπόλικο επιθετικό ταλέντο στους 62. Ζητούμενο από 'δω και μπρος είναι να βρεθεί ισορροπία. Γράφτηκε στον ιστότοπο ακριβώς η ίδια γραμμή και μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό την 1η αγωνιστική, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε - από πλευράς αποτελεσμάτων. Τώρα είναι απαραίτητο να γίνει.

Υ.Γ.: Ο Άρης έχει νικήσει ως τώρα τον Παναθηναϊκό και τον Προμηθέα. Οι πράσινοι κάνουν μία, άντε δύο ήττες τον χρόνο, και όποιος τους νικά είναι περίπου σαν να πιάνει το τζόκερ. Όσο για τον Προμηθέα, είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή θα ρολάρει καλύτερα, αφού υλικό υπάρχει. Οι Πατρινοί δεν θα χάσουν πολλές φορές στο σπίτι τους φέτος από -θεωρητικά- υποδεέστερους αντιπάλους. Μεγάλο "προνόμιο" για τον Άρη (και) αυτή η νίκη, έναντι των ανταγωνιστών του.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely