Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 10:37

Πέντε παίκτες έκπληξη της VTB

Από :

Πρόσφατα η VTB League κατέβασε οριστικά ρολά για φέτος, με τη σεζόν να λήγει άδοξα. Λαμβάνοντας υπόψη πως από εδώ και στο εξής δεν περιμένουμε την επανέναρξη της και θεωρώντας την αγωνιστική περίδοο 2019-20 ουσιαστικά τελειωμένη, σας παρουσιάζουμε πέντε παίκτες που ξεχώρισαν.

Προτού περάσουμε στις πέντε περιπτώσεις, πρέπει να αναφέρουμε πως οι ομάδες της λίγκας έδωσαν 18 με 19 παιχνίδια η κάθε μια, μέχρι να φτάσουμε στην διακοπή. Επομένως αναφερόμαστε σε ένα μέρος της σεζόν κι όχι σε ολόκληρη, αφού απέμεναν ακόμη κάποιες αγωνιστικές της RS συν φυσικά την καθιερωμένη φάση των playoffs. Αυτό σημαίνει πως το δείγμα των παικτών είναι σαφώς μικρότερο, συγκριτικά με μια σεζόν η οποία θα κυλούσε υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Αιζάια Χικς (PF/C, 1994)

Ο άλλοτε παίκτης των New York Knicks στελέχωσε τη front line της Άβτοντορ, έχοντας να επιδείξει ουκ ολίγες γεμάτες εμφανίσεις μέχρι πρότινος. Πρόκειται για έναν σύγχρονο ψηλό - πρωταθλητή του NCAA το 2017 με το North Carolina - στα 203 εκατοστά. Σε 14 παιχνίδια της VTB, κατέγραψε 12.9 πόντους (53% διπ, 31% τριπ, 77% βολές) συν 6.7 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 2 μπλοκ ανά κάτι περισσότερο από 28 λεπτά στο παρκέ.

Ο Χικς είναι αρκετά γρήγορος και κινητικός, όπως φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού κι από το βίντεο, καλός αμυντικός και μπλοκέρ και γενικώς είναι μια μονάδα που δείχνει να κατανοεί γρήγορα τον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού. Υπήρξαν φορές όπου διακρίθηκε και επιθετικά με επιδόσεις που προσέγγισαν ή ξεπέρασαν τους 20 πόντους. Το inside παιχνίδι του παίρνει ήδη καλό βαθμό, ενώ δε θα φοβηθεί και τις προσπάθειες από απόσταση (2.8 εκτελεσμένα τρίποντα ανά ματς) κι όπως είδαμε το τρίποντο είναι ένα στοιχείο, το οποίο εάν δουλέψει κι άλλο κι ανεβάσει τα ποσοστά επιτυχίας του, μπορεί να αποτελέσει το εισιτήριο του για ένα ανώτερο σκαλοπάτι/καλύτερο συμβόλαιο στην γηραιά ήπειρο.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως η παρουσία του 25χρονου φόργουορντ στο Σαράτοφ ήταν θετικότατη για rookie season, με περιθώρια εξέλιξης να υπάρχουν στο ορίζοντια. Ο Χικς ξεπέρασε τα όρια του ρολίστα κι αναδείχθηκε μέσα από έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Δυστυχώς δεν τον είδαμε κόντρα στην κατά τεκμήριο ισχυρότερη ομάδα της λίγκας, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως αυτό το γεγονός δεν αναιρεί την αξιοπρόσεκτη σεζόν του.

Μαξίμ Σαλάς (κεντρική photo, PF/C, 1996)

Ο προσεχώς 24χρονος ψηλός της Τσμόκι-Μινσκ θα μπορούσε να διεκδικήσει το βραβείο του "Most Improved Player", εφόσον κάτι τέτοιο υπήρχε στην VTB, καθώς μετέτρεψε τους 4.2 περσινούς πόντους του σε 12.9 και τα 2.1 ριμπάουντ αντίστοιχα σε 6.3. Ταυτόχρονα, φέτος λειτουργεί κι ως πασέρ από τις θέσεις κοντά στην ρακέτα με 1.8 ασίστ στα 29 λεπτά που αγωνιζόταν, συμπληρώνοντας το πλήρως ανανεωμένο stat line του με σχεδόν 1 κλέψιμο ανά ματς. Ο Λευκορώσος φόργουορντ είχε τραβήξει την προσοχή του κοινού στα τέλη Δεκέμβρη, όταν είχε κάνει μια πολύ γεμάτη εμφάνιση (18π, 7ρ, 2α) κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έκτοτε, αποδείχθηκε πως μόνο πυροτέχνημα δεν ήταν, καθώς με συνέπεια και σταθερότητα έκανε κι άλλα εξίσου καλά παιχνίδια μέσα στο 2020.

Μπορεί η Τσμόκι-Μινσκ να είναι η πιο αδύναμη ομάδα του πρωταθλήματος, αυτό όμως δεν έχει επηρεάσει σε ατομικό επίπεδο, αγωνιστικά ή πνευματικά, τον Σαλάς. Παίζει με ενθουσιασμό, βγάζει ένταση και βρίσκεται στην πρώτη 10αδα των ριμπάουντερ. Είναι καλός finisher κι η αποτελεσματικότητα του εντός ζωγραφιστού είναι αξιοσημείωτη με 47/68 δίποντα (69%), όπως βλέπουμε στο παρακάτω γράφημα από το site της VTB.

Ομολογουμένως διένυσε σεζόν ικανή να του δώσει μεταγραφή. Είναι μια περίπτωση παίκτη που θα μπορούσε να βρεθεί θεωρητικά ακόμη και στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ ως συμπληρωματικός, με μικρό ρόλο τύπου Σουχόφτσοφ, Κορόμπκοφ ή Λαζάρεφ των προηγούμενων ετών. Όμως το να περιοριστεί τώρα που βρίσκεται σε παραγωγική φάση θα κρατούσε πίσω την ανάπτυξη του, επομένως το βήμα που θα ακολουθήσει για τον ίδιο θα πρέπει να είναι προσεκτικό. Παραδοσιακές δυνάμεις του πρωταθλήματος όπως η Λόκο, Ούνιξ, Νίζνι και Ζενίτ, οι οποίες κάθε χρόνο σκανάρουν την εγχώρια αγορά, δεν θα μας προκαλούσε καμία έκπληξη αν επέλεγαν να ασχοληθούν μαζί του σύντομα.

Λούντε Χάκανσον (PG/SG, 1996)

Ο Σουηδός γκαρντ της Ζιελόνα Γκόρα, ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του από την Μπαρτσελόνα, άφησε πέρσι την ACB προκειμένου να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην Πολωνία. Εν τέλει αυτή η αλλαγή παραστάσεων έδειξε να τον ανανεώνει αγωνιστικά, αφού στη νέα του ομάδα βρήκε από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια κομβικό ρόλο, αναλαμβάνοντας καθοριστικές αρμοδιότητες. Ο Σκανδιναβός παίκτης λειτουργεί ως επί το πλείστον σαν σουτέρ (36% στα τρίποντα με 4.3 3FGA κατά Μ.Ο. σε 18 παιχνίδια) και δημιουργός (5.2 ασίστ για μόλις 1.4 λάθη ανά 27:21') για το σύνολο του κόουτς Ζαν Τάμπακ, όντας αποδοτικός σε δύο άκρως νευραλγικούς τομείς του παιχνιδιού.

Επιθετικά προσφέρει 11.5 πόντους (54% διπ, 92% βολές), ενώ μαζεύει και 2.6 ριμπάουντ. Είναι low-mistake μονάδα κι αρκετά συγκροτημένος. Δείχνει εμφανέστατα σημάδια ωρίμανσης, βαδίζοντας πια στα 24 του, και φαίνεται πως μπορεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το κομμάτι του playmaking. Δεν είναι ο παίκτης που θα εντυπωσιάσει με την πρώτη ματιά, όμως έχει ουσία στο παιχνίδι του. Ακόμη και σήμερα πάντως η εικόνα του δεν μας βοηθά να ξεκαθαρίσουμε αν πρόκειται για κατ' εξοχήν άσσο ή δυάρι.

Επί της ουσίας, ο Χάκανσον έκανε ένα restart στην διαδρομή του το περασμένο καλοκαίρι, φεύγοντας από το οικείο ισπανικό περιβάλλον (είχε παίξει σε Εστουδιάντες, Φουενλαμπράδα, Σεβίλλη) όπου τον είχαμε συνηθίσει, για να πάει σε μια διαφορετική λίγκα, με άλλα χαρακτηριστικά κι ιδιαιτερότητες. Ήταν μια κίνηση που εμπεριείχε ρίσκο για τον ίδιο, αλλά του βγήκε σε καλό. Το πρόσημο έπειτα από αυτη του την μετακίνηση είναι θετικό και δεν αποκλείεται να απασχολήσει κάποιο ανώτερο κλαμπ το προσεχές καλοκαίρι.

Μάλκολμ Χιλ (SG/SF, 1995)

Ίσως το πιο ενδιαφέρον πρότζεκτ της φετινής VTB. Ο 24χρονος swingman, μετά από δύο σεζόν στην Bundesliga με Βόννη και Λούντβιχσμπουργκ, μεταπήδησε το περασμένο καλοκαίρι στην Αστάνα. Στο Καζακστάν βρήκε ρόλο 34 λεπτών ανά παιχνίδι, όντας ο απόλυτος ηγέτης του συνόλου. Η βελτίωση του είναι μεγάλη και συνεχομένη, με τον νεαρό γκαρντ/φόργουορντ να διανύει breakout year. Με 20.2 πόντους που συνοδεύονται από εξαιρετικά ποσοστά (54% διπ, 39% τριπ, 84%) ήταν ο δεύτερος πιο παραγωγικός παίκτης του πρωταθλήματος, αμέσως μετά τον - ποιον άλλον; - Άλεξ Σβεντ της Χίμκι.

Παράλληλα, ο Χιλ, αν και κατά βάση είναι παίκτης που δραστηριοποιείται στα φτερά του παρκέ, έδινε πολλά κι ως πόιντ στην Αστάνα, με 3.6 ασίστ κατά μέσο όρο. Γενικώς έχει δουλέψει στην πάσα, ενώ τη στατιστική του κάρτα συμπληρώνουν 4 ριμπάουντ κι 1.1 κλεψίματα στις 18 εμφανίσεις που έκανε στο Καζακστάν. Ένας πολυσχιδής παίκτης, που σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει πλέον και στο μακρινό σουτ έχει δημιουργήσει ένα άκρως ελκυστικό προφίλ. Συν τοις άλλοις, το προφίλ αυτό ενισχύεται από το δυνατό frame του, δίνοντας του μπόνους στον αμυντικό τομέα.

Ο Χιλ είναι νέος ακόμη και σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο. Όσο εντυπωσιακή κι αν είναι η φετινή του παρουσία, μιλάμε ακόμη για έναν παίκτη... in the making. Κοστίζει, για την ώρα, λίγα χρήματα και πλέον έχει συλλέξει κι αρκετές εμπειρίες, αγωνιζόμενος στην Ευρώπη μια τριετία. Η λογική υπαγορεύει πως το step up δεν θα αργήσει να συμβεί.

Κάιλ Βινάλς (PG/SG, 1992)

Ο Αμερικανός κόμπο γκαρντ της εσθονικής Kalev/Cramo ήταν ο πέμπτος σκόρερ της λίγκας μέχρι την διακοπή της και γενικώς αποτέλεσε μια από τις αποκαλύψεις της σεζόν. Πραγματοποίησε 19 εμφανίσεις με επιθετική συγκομιδή 17.7 πόντων με 47% στα δίποντα, 30% πίσω από το τόξο και 76% από την γραμμή των προσωπικών. Παράλληλα, μοίραζε 4.6 ασίστ (έναντι 2.7 λαθών) και μάζευε 3 ριμπάουντ ανά σχεδόν 30 λεπτά δράσης. Ήταν διψήφιος στο 100% των συμμετοχών του, με season low τους 10 πόντους. Αντιστοίχως, η κορυφαία του επίδοση ήταν οι 29, κόντρα μάλιστα σε ομάδα επιπέδου EuroLeague, την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ένας κλασσικός σκόρερ με πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες, ικανός να οδηγήσει αυτού του βεληνεκούς ομάδες, σε σκορ και δημιουργία.

Το σύνηθες ερώτημα που προκύπτει γι' αυτούς τους παίκτες είναι το αν πραγματικά μπορούν να μεταφέρουν το παιχνίδι τους σε ένα πιο "περιορισμένο" πακέτο ευθυνών (λεπτά, σουτ, μπάλες), που θα τους προσέφερε ενδεχομένως ένα μεγαλύτερο κλαμπ. Ο Βινάλς αφένος δεν είναι κανένας πιτσιρικάς πια, έχοντας δείξει το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων του, αφετέρου είναι ένας βραχύσωμος περιφερειακός που θα έλεγε κανείς πως πρέπει να κάνει άλλα πράγματα τέλεια, προκειμένου να καλύψει το έλλειμα ύψους.

Ο μέχρι πέρσι παίκτης της ΑΕΚ Λάρνακας μάλλον δύσκολα θα έβρισκε την "μεγάλη ευκαιρία" στην καριέρα του, από την άλλη δεν γίνεται να μη τονίσουμε πως φέτος έχει διαγράψει μια εξαιρετική σεζόν σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Βρέθηκε δικαίως ανάμεσα στους All Star της λίγκας κι αναμφίβολα διαθέτει πολλά "συν" στο πακέτο του. Θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί του χρόνου ως βασικός σε μια καλή ομάδα του EuroCup.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μαντ μαξ O 'Ελις και το μέλλον του στον Ολυμπιακό »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely